Perkembangan Geopolitik Popular Di Malaysia

Pengenalan Perkembangan Geopolitik Popular

•Geopolitik popular di Malaysia sering kali dikaitkan dengan Media Massa. • Medium Media Massa berperanan sebagai medium penyampaian dan penyebaran maklmuat tentang keadaan semasa ekonomi dan sosial negara. •Contoh media massa yang digunakan sebagai ejen penyampaian dan penyebaran geopolitik di Malaysia adalah : • Laman sosial, Surat Akhbar, Filem Patriotitk, Radio, Televisyen

Akhbar Terhadap Perkembangan Geopolitik Popular

•Akhbar diakui sebagai pengantara utama dalam komunikasi massa dan memberi maklumat kepada orang ramai tentang pelbagai perkembangan yang berlaku setiap hari. Malah media massa ini merupakan sumber utama maklumat bagi kebanyakan orang (Harriss, Leiter & Johnson 1989). •Akhbar yang terdapat di Malaysia juga bukan sahaja meyalurkan maklumat tentang isu semasa sosial, ekonomi dan politi negara malahan menjangkaui sempadan negara dengan turut menyediakan berita daripada luar negara.

•Secara umumnya pada tahun 2013, iaitu ketika berlakunya pilihan raya umum ke tiga belas (PRU-13), Akhbar berperanan penting dalam menyampaikan dan menyebarkan maklumat tentang corak pentadbiran yang dijalankan oleh dua parti besar di dala Malaysia demi membentuk satu kerajaan beasaskan manifestomanifesto yang telah dijanjikan oleh kedua-dua pihak. •Akhbar berperanan untuk menarik minat pembaca untuk mengetahui pola perubahan dan aliran politik yang semakin rancak di Malaysia. •Akhbar juga berperanan penting sebagai penyebaran maklumat kepada penduduk di luar bandar khususnya bagi mereka yang tidak berkemampuan untuk memiliki sisitem jaringan tanpa wayar.

Akhbar Utusan Malaysia
•Utusan Malaysia akhbar yang mewakili golongan kanan Melayu sebahagian besarnya bersekongkol dengan Tun Dr Mahathir Mohamad membuat keputusan untuk mengeluarkan beberapa artikel menyalahkan Cina kerana memecah belahkan Malaysia. • Pembaca Akhbar Utusan Malaysia juga terdiri daripada golongan elit khususnya yang memihak kepada barisan kerajaan. Hal ini dapat dilihat bahawa akhbar Utusan Malaysia lebih banyak memaparkan isu yang diketengahkan oleh Parti Barisan Nasional dan sumbangan mereka terhadap Masyarakat.

*Pembaca akhbar Utusan Malaysia dilihat dimonopoli oleh golongan bekerja dan golongan warga emas. •Hal ini terbukti kerana senario masyarakat Malaysia yang suka membaca dan mengetahui perihal ekonomi dan politik khususnya kan membeli akhbar pada waktu pagi untuk melihat liputan-liputan yang dikeluarkan dalam keratan akhbar. •Masyarakat bandar khususnya gemar memilih untuk membaca akhbar keluaran Utusan Malaysia. •Golongan muda pula lebih cenderung untuk mendapatkan sumber ini berdasarkan akhbar di atas talian online.

Berdasarkan tajuk keratan akhbar Utusan Malaysia di atas dilihat sebagai percubaan untuk mencorakkan keputusan PRU-13 sebagai undi cina lawan undi Melayu.

•Berdasarkan keratan akhbar Utusan Malaysia, penganalis menyatakan trend pengundian keputusan PRU-13 tidaklah semudah “tsunami Cina “ seperti yang didakwa oleh Datuk Seri Najib Tun Razak, sebaliknya ia lebih kepada pertentangan antara bandar dan luar bandar . •Analisis menunjukkan bagaimana trend pengundian menunjukkan sebuah negara dengan bahagian-bahagian bandar dan luar bandar dan kelas yang akan membuat apa-apa perdamaian dan pembaharuan yang lebih sukar untuk dilaksanakan. • kenyataan “ Tsunami Cina” yang dikeluarkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengundang kemarahan mansyarakat bangsa Cina adalah disebabkan peralihan cina mengundi Pakatan Rakyat dan tidak lagi menyokong kerajaan.

Senyum Kambing Utusan Malaysia

Petikan sumber akhbar Utusan Malaysia 17 Mei 2013 tentang pengumuman Kabenet baru. Petikan akhbar ini menjelaskan bahawa Barisan Nasional merancang strategi yang lebih berkesan dan teratur supaya mereka dapat memberi keyakinan kepada rakyat ke atas tampok pemerintahan mereka.

Senario Senyum Kambing Selepas Pilihan Raya

*Berdasarkan keratan akhbar Utusan Malaysia senyum kambing pada 20 Jun 2013: Mukhriz berkata, beliau kecewa dengan kenyataan Guan Eng bahawa antara sebab kerajaan Kedah membangkitkan isu tersebut adalah kerana Barisan Nasional (BN) gagal menawan Pulau Pinang pada pilihan raya umum lalu, sedangkan beliau tidak langsung terlintas untuk mempolitikkan perkara berkenaan. * Hal ini menunjukkan bahawa ahli politik daripada Pakatan Rakyat dan Bebas masih tidak dapat meneriman keputusan kemenangan PRU-13 oleh Barisan Nasional.

Akhbar Harakah

•Akhbar harakah adalah akhbar yang diterbitkan oleh Pas.

•Pas telah diberikan permit penerbitan Harakah pada 1 Mac 1987 dengan kekerapan seminggu sekali.
•Harkah ditebitkan bagi membina masyarakat melalui penyebaran maklumat dan penyampaian informasi serta penerangan secara menyeluruh kepada semua pihak tentang dakwah dan perjalanan parti politik Pas.

Sumber dipetik daripada laman wen : http:// mymassa.blogspot.com

•Anak muda menjadi sasaran utama bagi parti-parti yang bertanding. • Isu pemberian wang bantuan kepada mahasiswa hanyalah bersifat sementara. •Golongan remaja juga tidak akan selesa berkhidmat untuk negera kerana dihambat bebanan hutang PTPTN.

Iklan
*satu bidang perusahaan perkhidmatan yang tertua di Malaysia.

Ia bermula sejak kurun ke-19 lagi dengan bermulanya media cetak di bandar besar di Semenanjung Tanah Melayu. •Iklan juga berperanan penting dalam geopolitik popular kerana dapat mempengaruhi pengaruh pengundi berdasarkan perjalanan politik PRU-13.

• Berunsurkan semangat perpaduan untuk memupuk masyarakat untuk lebih bertolerasnsi dalam kehidupan sejagat.

Iklan 2008

http://www.youtube.com/watch?v=WhWW5hTpS7s&list=PL344D785E1253E2EC .

Berdasarkan gambar di atas kita dapat lihat pengaruh politik memainkan peranan penting untuk mempengaruhi pengundi untuk memilih sesuatu parti politik yang membawa kemenangan kepada Pakatan Rakyat pada tahun 2008.

Iklan 2013

http://www.youtube.com/watch?v=MLklOe1epew

Iklan

Antara Iklan Barisan Nasional menjadi isu kemarahan rakyat yang membela agama islam kerana MC Donald adalah penyumbang terbesar kepada Israil yang menyebabkan rakyat di Palestin dan Syria yang tertindas di Youtube

Filem

Peranan Filem dalam sejarah perkembangan media dan pilihanraya di Malaysia tidak kurang pentingnya. Dengan penubuhan Filem Negara pada tahun 1946, kepentingannya sebagai saluran penyampaian maklumat telah dilihat begitu bermakna apabila tercetusnya Darurat pada 1948. la dianggap saluran terbaik bagi memerangi aktiviti-aktiviti pihak pengganas. Beberapa buah filem treler yang melaungkan semangat patriotik dihasil dan ditayangkan kepada umum.

Filem Tanda Putera

Mengisahkan persahabatan akhrab antara Perdana Menteri Kedua, Tun Razak dengan Tun Dr Ismail dan pengorbanan mereka mengetepikan kesihatan untuk menjamin keselamatan negara.

Sarjan Hassan

Sarjan Hassan dikenali sebagai patriot terbilang sebagai askar melayu yang berjaya membunuh 11 orang anggota komunis ketika menjadi ketua Seksyen dan Platon dalam Batalion Empat Rejimen Askar Melayu selama tiga tahun pada tahun 1950 hingga 1953 demi mempertahankan negara.

Facebook
1.

Mempengaruhi mentaliti masyarakat dalam mempengaruhi corak pemilihan parti dalam kalangan mereka.

2. Medium facebook seharusnya dilihat dari kesan positif kerana dapat merapatkan jurang antara rakyat dengan pemimpin meskipun bukan komunikasi secara bersemuka. 3. Aspek geopolitik popular, kewujudan profail-profail dalam facebook yang berbentuk perniagaan dan perjuangan seperti Komuniti Rakyat Bertindak Labuan memberikan scenario perkembangan yang berlaku di Labuan

Nama-nama Facebook Politik di Malaysia.
Analisis Politik Malaysia :
Menganalisis isu politik semasa tanah air dan isuisu terkini di Malaysia.

Solidaritiri Anak Muda Malaysia : “ Perjuangan adalah perlaksanaan kata-kata”

Sudah Cukup Umno Perintah: Perjuangan mereka Pakatan Rakyat perlu menjadi Kerajaan Pusat demi menjaga kepentingan agama bangsa dan negara

Kelab Anti Parti PAS: Perjuangan mereka ialah memerangi ideologi Syiah dan Khawarij

Blog
Memainkan peranan dalam mendapatkan liputan dan menjelaskan isu politik yang terdapat di Malaysia. Ejen pencarian maklumat terpantas mengenai isu politik negara.

Suasanapolitik.blogspot
Sentimen perkauman yang dicetuskan oleh UMNO adalah untuk mengalih perhatian rakyat berkaitan penyelewengan yang berlaku semasa pilihan raya. Perbuatan itu menyebabkan tangan persahabatan “ syaitan” ditolak oleh rakyat dengan isu “tsunami cina”yang menimbulkan kemarahan masyarakat cina pada PRU13. Isu perkauman memang tidak dapat dielakkan apabila terdapat golongan atau kumpulan manusia yang mempunyai beberapa ciri kesamaan seperti biologi atau budaya cuba mempertahankan golongan masingmasing

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful