SULIT 011

SEKOLAH KEBANGSAAN AYER MOLEK, 438 JALAN AYER MOLEK, 80000 JOHOR BAHRU, JOHOR.

PENILAIAN KENDALIAN BERASASKAN SEKOLAH (PKBS 2) 2013 TAHUN 4
BAHASA MELAYU – PEMAHAMAN
Julai 2013
50 minit NAMA MURID Lima puluh minit TAHUN

011

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. 2. Jawab semua soalan. 3. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan A, B, C dan D. Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. Hitamkan jawapan kamu pada kertas jawapan objektif yang disediakan. 4. Jika kamu menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baharu.

Kertas soalan ini mengandungi 11 halaman bercetak
011 / © 2013 [Lihat halaman sebelah

SULIT

18 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai.2 Soalan 1. A B C D 2 kita kami awak kamu Pak Cik Zafrul __________ buah mangga yang sudah masak itu dengan sebatang galah yang panjang. A B C D sumbangan sokongan undangan jemputan 011©2013 [Lihat halaman sebelah] SULIT . A B C D menikam mengait mengambil memetik 3 Bangunan yang __________ sahaja siap itu terpaksa dirobohkan kerana tidak memenuhi syarat-syarat pihak berkuasa tempatan. 1 "Bilakah __________ mahu ke rumah saya?" tanya Kamilah kepada Jamaliah. A B C D lama baru usang buruk 4 Shamsul memotong pelepah kelapa sawit dengan sebilah __________ yang tajam. A B C D lembing cangkul parang gancu 5 Puan Kamariah menerima __________ daripada orang ramai bagi membiayai kos rawatan anaknya yang terlantar di hospital.

011©2013 [Lihat halaman sebelah] SULIT . A B C D berlumba-lumba berhati-hati berbondong-bondong bersungguh-sungguh Soalan 9 berdasarkan gambar.3 6 Pesta budaya itu __________ Kementerian Kebudayaan Belia dan Sukan. A B C D kain tenun kaki sarung kain sarung kain basahan 8 Murid-murid itu __________ melintas jalan raya yang sibuk itu untuk mengelakkan kemalangan. A B C D anjur dianjurkan penganjur menganjur Soalan 7 berdasarkan gambar. 7 Mak Minah membeli sehelai __________ di pasar itu.

A B C D Para Seluruh Separuh Setengah Soalan 13 berdasarkan gambar. A B C D 10 lalu ketika sambil malahan majalah __________ mendengar lagu yang Maria mendapat markah yang __________ tinggi di dalam kelasnya.4 9 Encik Makram membaca berkumandang di radio. A B cekak batang [Lihat halaman sebelah] SULIT 011©2013 . 13 Di belakang rumah saya ada beberapa __________ serai. A B C D ke pada dari sejak 12 _________ peserta diarahkan ke garisan permulaan untuk memulakan larian. A B C D sangat sekali benar nian 11 Siti Rahinah tidak lalu makan __________ tinggal di asrama sekolahnya.

Perkataan berlawan bagi usang ialah A B C D tua baru lama buruk Soalan 19 – 20 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. berani awak datang ke sini lagi ya! A B C D Ah Aduh Aduhai Cis 16 __________. 011©2013 [Lihat halaman sebelah] SULIT . Perkataan seerti bagi resah ialah A B C D gelisah gentar gugup gerun 18 Rumah usang di tepi padang itu telah dirobohkan oleh pihak berkuasa.5 C D 14 jambak rumpun Bola hoki itu disimpan oleh Rafiz di __________ stor. A B C D atas sisi timur dalam 15 __________. berani awak datang ke sini lagi ya! A B C D Ah Aduh Aduhai Cis 17 Fazidah kelihatan begitu resah ketika menunggu namanya dipanggil oleh doktor.

Saya pasti di sinilah sarang buaya yang mengganas itu. Rumah-rumah di tepi pantai itu rosak teruk akibat dipukul rebut. [Lihat halaman sebelah] SULIT 011©2013 . 23 "Bersenam adalah untuk mengekalkan kesihatan. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di bawah. 22 Bayi perempuan yang comel itu ialah anak Kak Lina." kata Cikgu Teng kepada murid-muridnya. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Terdapat kesan rosak pada baju sekolah Sulaiman setelah terkena paku. Sarang penyamun itu telah diserbu oleh polis. Najib meluahkan segala perkara yang sarang di kepalanya. Moral remaja itu sudah rosak kerana terikut-ikut dengan budaya barat. A Bilakah Kak Lina melahirkan bayi perempuan yang comel itu? B Bayi perempuan yang comel itu anak siapa? C Bayi perempuan yang comel itu anak Kak Lina? D Siapakah yang mengasuh bayi comel Kak Lina itu? Soalan 23 – 24 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. Kemalangan ngeri itu berlaku di simpang tiga Kampung Damai. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I dan IV sahaja Soalan 21 – 22 Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di bawah. 21 Di manakah kemalangan ngeri itu berlaku? A B C D Tayar bas yang bocor menyebabkan pemandunya tidak dapat mengawal bas itu. Kemalangan ngeri itu berlaku pada petang semalam. Kemalangan itu melibatkan sebuah bas dan sebuah lori.6 19 I II III IV A B C D 20 I II III IV A B C D Air yang bertakung ialah tempat nyamuk sarang. Karangan Taha yang rosak itu telah ditegur oleh Cikgu Samiha.

Mereka sudah pergi di Melaka minggu lepas. [Lihat halaman sebelah] SULIT 26 29 27 II 011©2013 ." kata penjahatpenjahat itu. Penjahat itu mengancam akan menembak sesiapa sahaja yang bergerak. "Janganlah bergerak kalau tidak kalian akan ditembak." nasihat penjahat-penjahat itu. nanti dikaisnya." kata penjahat-penjahat itu. Jangan bergurau dengan kucing itu. II dan III sahaja II. Amirah dan nenek belum pulang lagi. 25 A B C D A B C D I II III IV A B C D I Emak atau kakak pergi ke pasar. Cikgu Teng mengajak murid-muridnya bersenam supaya badan sentiasa sihat. Ayah sedang menggantikan mentol lampu meja adik. Parut di dahi Zamri masih jelas kelihatan. III dan IV sahaja Pasar raya itu dibuka daripada pukul sepuluh pagi hingga pukul sepuluh malam. Bas itu akan tiba di stesen ini bilakah? Jumlah murid di dalam kelas Empat Cemerlang berapakah? Apa haiwan yang semakin pupus dan dilindungi? Bagaimanakah situasi mangsa banjir kilat itu? Ibu sedang menyusun dapur selepas bersarapan pagi." amaran penjahatpenjahat itu. A B C D "Kami rasa lebih baiklah kalian tidak bergerak. Di dalam perlumbaan itu Salleh berlari dengan amat pantas sekali. "Sesiapa sahaja yang bergerak kami akan tembak. Emak. Cikgu Teng diberitahu oleh murid-muridnya bahawa senaman dapat menyihatkan badan. Kecelakaan itu berlaku di selekoh yang tajam itu.7 A B C D 24 Cikgu Teng memberitahu kepada murid muridnya bahawa bersenam untuk mengekalkan kesihatan. Soalan 25 – 28 Pilih ayat yang betul. Cikgu Teng menasihati murid-muridnya supaya mengekalkan kesihatan dengan bersenam. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. "Kalau kami bergerak kalian tembak.

8 III IV A B C D Walaupun Anis sudah berumah tangga. A B C D seperti isi dengan kuku seperti pacat kenyang seperti aur dengan tebing seperti harimau menyembunyikan kukunya Soalan 30 – 35 Baca petikan di bawah. Pada setiap pagi Jumaat. keladi. dia masih tinggal serumah dengan ibunya. pasar tani diadakan di tempat saya. Emak sedang mendodoikan adik ketika saya pulang dari sekolah. I dan II I dan IV II dan III III dan IV Soalan 29 – 30 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. keledek. Berbagai-bagai jenis hasil pertanian di pasarkan. 29 Mak Kiah memelihara anak-anak saudaranya dengan penuh kasih sayang seperti __________. Antara hasil pertanian yang dijual pada hari itu ialah sayur-sayuran. ulam-ulaman dan buah-buahan. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. 011©2013 [Lihat halaman sebelah] SULIT . A B C D 30 isi dengan kuku bulan di pagar bintang cincin dengan permata menatang minyak yang penuh Harun dan Azman diibaratkan __________ kerana selalu bantu-membantu antara satu sama lain walau dalam apa keadaan sekalipun.

pasar biasa dan pasar tani. Mereka suka membeli di pasar tani kerana barang-barang yang dijual masih segar. harga barang-barang di pasar tani didapati lebih berpatutan berbanding dengan harga barangan di pasar biasa.9 Pengunjung di pasar tani sungguh ramai. setiap penjual akan menggunakan payung khas yang bertulisan 'Pasar Tani'. Orang ramai akan tahu bahawa pasar tani diadakan di situ dengan melihat payung Pasar Tani. Peniaga yang menjual barang-barang mereka dengan harga yang mahal akan dikenakan tindakan. Di pasar tani. 30 Apakah hasil pertanian yang dijual di pasar tani? A B C D 31 Buah-buahan Ubi kentang Beras pulut Ikan segar Bilakah pasar tani itu diadakan? A B C D Setiap hari minggu Setiap hari Jumaat Setiap hari Sabtu Setiap hari 32 Mengapakah para pengunjung menyukai barang-barang di pasar itu? A B C D Harganya berpatutan Ianya segar dan murah Harga murah Barangan baru dijual 33 Apakah perbezaan harga di pasar tani dengan pasar biasa? A B C D Harganya agak mahal Harganya agak murah Harganya berbeza-beza Harganya ditetapkan oleh Jabatan Pertanian 34 Apakah maksud 'harga berpatutan'? Harga terlalu murah [Lihat halaman sebelah] SULIT A 011©2013 . Kita akan mendapati suatu suasana yang berbeza antara pasar malam. barang-barang yang dijual di pasar tani ialah hasil tanaman para petani kampung. Tambahan pula. Selain itu. Pihak Jabatan Pertanian ditugaskan untuk mengawal harga yang ditawarkan di pasar tani.

memecahkan cermin kereta guru. masalah disiplin murid-murid semakin membimbangkan. guru-guru dan ibu bapa sekalian. yang berusaha Encik Abu Bakar Hisyam. terima kasih. Sejak kebelakangan ini. Guru Besar Sekolah Kebangsaan Seri Tualang. Sekian. Hadirin yang dihormati. melawan guru. Perlakuan tidak bermoral ini bukan sahaja menjatuhkan nama baik sekolah malah menghancurkan masa depan murid-murid tersebut. Perkataan membimbangkan dalam petikan bermaksud meragukan.10 B C D Harga mahal Harga tidak tetap Harga yang tidak begitu mahal Soalan 35 – 40 Baca petikan di bawah. Selain pendekatan melalui tindakan disiplin. saya berpendapat bahawa pendekatan secara psikologi juga amat perlu digunakan. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Tindakan melawan guru merupakan masalah disiplin pelajar yang harus dipandang serius. Perbuatan membakar sekolah. Pendekatan ini termasuk memberi murid-murid bimbingan dan membantu mereka menghadapi tekanan dan pengaruh rakan sebaya. 36 Perbuatan melanggar disiplin yang paling teruk ialah A B C D 37 membuli. menyusahkan. Ketua Polis Balai Polis Tualang. membuli dan memeras ugut pelajar semakin menjadi-jadi. Perjumpaan pada hari ini merupakan yang julung-julung kali diadakan untuk menemukan pihak polis dengan pihak sekolah dan ibu bapa dalam suatu majlis. memeras ugut. menentukan. Tujuan perjumpaan ini diadakan adalah untuk berganding bahu bagi menangani masalah disiplin murid-murid di sekolah. Walaupun bilangan murid yang terlibat adalah kecil. Akhir kata. Hadirin yang dihormati. saya berharap perjumpaan pada kali ini akan dapat membuahkan suatu hasil yang baik untuk mengatasi masalah ini. Saya mengalu-alukan kehadiran tuantuan dan puan-puan dalam perjumpaan yang bersejarah ini. [Lihat halaman sebelah] SULIT A B C 011©2013 . Encik Abdul Halim Osman. memecahkan kereta guru. namun gejala ini diibaratkan seperti penyakit barah dan perlu ditangani dengan segera. Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis.

tindakan secara sosiologi. ……………………………………… 011©2013 [Lihat halaman sebelah] SULIT . 40 Masalah disiplin perlu ditangani segera kerana bimbang A B C D perbuatan murid menjadi tidak bermoral. tindakan secara rakan sebaya. segelintir murid yang terlibat. dengan tindakan murid.11 D 38 mencemaskan. (SAFIAH BINTI SAIDON) Guru Bahasa Melayu. menjadi semakin serius. Mengapakah majlis tersebut dikatakan bersejarah? A B C D Kehadiran guru Kehadiran polis Kehadiran ibu bapa Kehadiran ahli masyarakat 39 Tindakan terbaik menangani masalah salah laku murid selain tindakan disiplin ialah A B C D tindakan secara psikologi. tindakan secara menerima tekanan. ………………………………………. KERTAS SOALAN TAMAT Disediakan oleh. Disahkan oleh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful