SEKOLAH TENGKU BUDRIAH ARAU, PERLIS PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012

PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6
Satu Jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

ARAHAN: 1. Kertas ini mengandungi 40 soalan 2. Anda dikehendaki menjawab semua soalan. 3. Tiap-tiap soalan diiringi dengan 4 pilihan jawapan iaitu A,B,C dan D, bulatkan pilihan jawapan yang paling tepat 4. Jawab di dalam kertas Objektif

NAMA TAHUN

leg extension . tekan tubi B. Aktiviti yang sesuai untuk membina kekuatan otot di bahagian kaki ialah A. kemahiran kasar / 100 2.Arahan am : Tiap-tiap soalan atau pernyataan diikuti oleh empat pilihan jawapan iaitu A. B. Jenis aktiviti yang sesuai untuk mengukur kuasa ialah A. Bagi tiap-tiap soalan pilih satu jawapan sahaja 1. kemahiran manipulatif B. C dan D.Dalam komponen kecergasan fizikal manakah aktiviti tersebut berada? A Kuasa otot B Dayatahan otot C Kekuatan otot D Ketangkasan 4. Komponen kecergasan fizikal ialah berlandaskan kesihatan dan A. lompat jauh berdiri D. lari pecut 3. kemahiran halus D. bangkit tubi C. kemahiran motor C.

Tiga elemen kelajuan merujuk kepada konsep kelajuan ialah A. naik turun bangku C. III. III. lari pecut 30 meter D. II. I. lompat bintang Aktiviti lompat tali adalah salah satu contoh aktiviti aerobik. Berpandukan penyataan di atas otot manakahyang terlibat semasa latihan tersebut ? I Deltoid II Bisep A. kuasa dan kelajuan 7. kelajuan dan kelenturan B. Dalam permainan badminton. daya tahan kardiovaskular. dan III B.B. kekuatan otot dan komposisi badan D. dan IV D I. masa melakukan pergerakan dan jarak pergerakan C. I. dan III Rectus Abdominis IV Hamstring C II. kepantasan. dan IV 6. kuasa. semua di atas . masa tindak balas. raket menyentuh lantai gelanggang B. II. raket tersentuh jaring C. adalah menjadi kesalahan sekiranya A. bulu tangkis terkena bingkai raket D. Aktiviti ini baik untuk meningkatkan daya tahan kardiovaskular jika di lakukan selama 10 minit dan intensiti latihan 70 peratus daripada kadar nadi maksimum 5.

10. Selepas bermain bola tampar. MSN C IBF D BAM Kemahiran menerima dan menghantar bola dengan kedua-dua belah tangan 9. Kemahiran menghalang rejaman pihak lawan B. Badan berikut bertanggungjawab dalam menggubal peraturan pertandingan badminton antarabangsa A. Kemahiran menghantar bola melepasi jaring melalui dua antena ke gelanggang lawan D. Penyataan di atas dapat di definisikan sebagai kemahiran………. A. Kemahiran menyerang dengan memukul bola secara terancang ke dalam gelanggang pihak lawan. IMF B.8. Kemahiran menghantar dan menyediakan bola C. Apakah yang dimaksudkan dengan servis? A. aktiviti menyejukkan badan dilakukan . menahan B. menyepak C menghantar D menyangga Permainan bola tampar dimulakan dengan servis dari kawasan yang ditetapkan.

Berikut merupakan faedah yang diperoleh daripada latihan kecergasan KECUALI A. budaya saing . Untuk mengendur dan melegakan otot-otot badan D. Untuk mengurangkan rasa tekanan C. menikmati kehidupan yang sempurna D. ___________ disebabkan oleh pengambilan diet yang tidak seimbang di kalangan atlet. Untuk menyediakan tubuh badan pada tahap maksimum 12. mengurangkan waktu belajar 14. hipertensi D.11. Apakah faedah aktiviti menyejukkan badan (cooling down) A. kelihatan menarik C. Aneroksia nervosa 13. Diabetes C. permainan bersih C. berasa sihat B. Untuk menghilangkan peluh B. mencabar lawan D. Keracunan makanan B. semangat kesukanan B. A. Berikut merupakan nilai murni-murni yang boleh diperoleh daripada Pendidikan Jasmani dan Kesihatan KECUALI A.

Menguasai kemahiran asas pergerakan dan permainan mengikut kemampuan diri. C. interaksi yang sihat dan berkesan dalam keluarga. berikut boleh mewujudkan masalah keluarga KECUALI A. C. Wanita sudah mula menceburi bidang pekerjaan di luar rumah dan tidak berperanan . Melakukan senaman dan aktiviti fizikal sebagai rutin harian. Apakah tugas jawatankuasa kecil teknik dan pertandingan ? A Memeriksa keselamatan kemudahan dan alatan sukan. B menguruskan semua hal surat – menyurat C merancang dan mengelola pertandingan D mengurus pembelian alatan sukan 16. Setiap jawatankuasa mempunyai bidang tugas dan tanggungjawab yang dinyatakan dalam perlembagaan persatuan. Faktor yang. Membolehkan pelajar meninggalkan pembelajaran untuk mempertingkatkan mutu permainan.15. D. B. Mempertingkatkan dan mengekalkan kecergasan berasaskan kesihatan dan perlakuan motor. B faktor kesibukan mengejar kemewahan. Manakah antara berikut BUKAN matlamat Pendidikan Jasmani dan Kesihatan ? A. 17.

sifat degil dan pentingkan diri sendiri B. mementingkan publisiti individu 20. penyelewengan sumber kewangan C. Kehadiran mentua yang tidak mahu berkompromi dan bekerjasama dalam sesebuah rumah tangga. Pemilihan atlet untuk pertandingan antarabangsa adalah di bawah kuasa badan yang berikut A. 18. MOM B. Perhubungan yang sihat dan berkesan boleh diwujudkan melalui A. MSSM D.sebagai seorang ibu sepenuh masa. D. Pernyataan yang manakah tidak melibatkan unsurunsur politik dalam sukan ? A. sifat saling memahami dan menghormati C. sifat mengutamakan kepentingan orang lain D. penurunan prestasi atlet D. MSSP 21. MSN C. penyalahgunaan kuasa B. sifat berdiam diri 19. Fungsi utama karbohidrat ialah .

membina sel-sel baru 22. perkahwinan itu mempunyai asas yang kukuh B. Pernyataan-pernyataan yang berikut adalah betul tentang tatasusila interaksi yang sihat KECUALI A. Bertoleransi D. anda bertimbang rasa terhadap sahabat-sahabat . anda menghormati guru-guru di sekolah C. Semangat kesukanan B. membebaskan gas karbon dioksida C. hubungan mesra sering terjalin antara anggota keluarga C. Permainan bersih 23. anda bersikap baik terhadap ahli-ahli keluarga D. anda bersikap baik terhadap orang yang kamu kenali sahaja B. adanya perasaan kekitaan D. Keluarga bahagia dapat diwujudkan dengan cara berikut KECUALI A. Berdaya saing C. bertukar menjadi lemak D. nilai-nilai murni yang manakah paling penting untuk diamalkan ? A. Sebagai seorang pengadil. mengamalkan sikap enggan bekerjasama 24.A. membekalkan tenaga kepada badan B.

B. meningkatkan prestasi pemain D.25. Keselamatan dalam sukan adalah penting KECUALI A. karbohidrat dan garam mineral. mengelakkan berlakunya kecederaan B. D. 26.karbohidrat dan vitamin C. lemak dan vitamin dalam kadar yang sesuai. Apakah yang dimaksudkan “makanan seimbang” ? A. Makanan yang mengandungi protein. memanaskan badan D. karbohidrat. vitamin. 28. Ragbi C. bermain dengan lebih seronok danyakin C. Tenis D. garam mineral dan lemak dalam kadar yang sesuai. mengikut peraturan permainan B. Bola tampar 27. bersenam tanpa melakukan aktiviti regangan . Berikut merupakan langkah-langkah mengurangkan kecederaan dalam aktiviti sukan KECUALI A. Makanan yang mengandungi protein. yang manakah lebih terdedah kepada kecederaan yang serius ? A. Makanan yang mengandungi protein. Antara jenis sukan yang berikut. Makanan yang mengandungi protein. memakai pakaian yang sesuai C. bermain bersungguh-sungguh untuk mendapatkan ganjaran yang lebih. Ping pong B.

Seorang atlit ingin menjadi seorang saintis dalam bidang sukan. Susun mengikut urutan tahap yang perlu dilalui untuk mencapai citacitanya? I Lulus peperiksaan SPM II Mengambil elektif Sains Sukan di tingkatan empat III Melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah pertama IV Melanjutkan pengajian ke peringkat diploma A I . IV . II . IV dan III 31. Apakah definisi kerjaya dalam sukan ? A Jenis pekerjaan yang melibatkan unsure unsur kesukanan secara langsung dan tidak langsung. II . III dan IV B I .29. . Sekarang beliau berada dalam tingkatan tiga. II dan III C IV .· Mengurus semua hal surat-menyurat · Mengemaskini fail dan rekod persatuan · Mengurus dan mengawal keahlian persatuan Siapakah yang menjalankan tugas-tugas di atas ? A Pengerusi B Timbalan Pengerusi C Setiausaha D Bendahari 30. III dan I D II . I .

Kekurangan sumber makanan C. A I dan II B II dan III C III dan IV D I dan IV III Makan dengan cepat IV Makan sehingga kenyang. ‘ role model’ dan ketua keluarga. mendampingi dan meringankan beban ibu bapa. apakah kesan amalan pengambilan makanan berlebihan I Berat badan berlebihan.B Jenis pekerjaan yang melibatkan unsurunsur kesukanan secara langsung. II Menghadkan keupayaan. 32. Tahap kesihatan yang rendah B. 33. 35 Antara tujuan pertolongan cemas ialah . Nyatakan. C Jenis pekerjaan yang melibatkan unsurunsur kesukanan secara tidak langsung. B Menjaga amanah dan membantu ekonomi keluarga. Tahap pendidikan yang tinggi 34. Kemiskinan D. D Menguruskan rumah tangga Setiap ahli keluarga perlu berperanan dan bertanggung jawab bagi mewujudkan keluarga bahagia. D Jenis pekerjaan yang melibatkan unsurunsur kesihatan dan kesukanan. C Berlaku adil. Nyatakan peranan dan tanggung jawab seorang anak kepada ibu bapa A Mentaati. Di antara berikut merupakan punca-punca Malnutrisi KECUALI A.

.I.? I Mengambil pil pelangsing yang terdapat di pasaran. III dan IV 36. Dia sering membeli makanan jenis ini dan makan secara sembunyi di dalam biliknya. mencegah kecederaan bertambah teruk A. V. Kini beliau mengalami masalah berat badan. I Pemulihan pernafasan II Pastikan keadaan sekeliling selamat III Memeriksa saluran pernafasan IV Memeriksa peredaran darah V Memeriksa tindak balas mangsa A. I . III. I. IV. II. membantu pemulihan III. II. I. II dan IV D. Berdasarkan kenyataan di atas. III. mengumpul wang IV. II. IV. menyelamat nyawa II. I dan II B. I. I. II dan III C. Apakah yang boleh dilakukan untuk membantu Aliza dalam masalah ini. kerana telah terbuka keberkesanan. I. IV D. V Aliza sukan makan snek. Seorang pelajar didapati terbaring di tengah padang kerana dipanah petir. 37. II. V C. III. V B. IV. II. susun semula bantu mula mengikut turutan tindakan yang perlu diberikan kepada pelajar tersebut. III.

A I dan II B I dan III C II dan III D II dan IV 38.II Amalkan pemakanan seimbang mengikut piramid makanan. II. III Amalkan cara hidup aktif berdasarkan pyramid aktiviti untuk meningkatkan pengunaan kalori. Apakah dua langkah yang boleh diambil untuk mengawal penyakit berjangkit? I Pencegahan II Kawalan A I dan II B II dan III III Mengubati IV Pemulihan C III dan IV D I dan IV . Terangkan kedudukan mangsa yang telah dipulihkanmelalui kaedah CPR? I Tangan menyokong bahagian kepala II Kepala didongakkan sedikit III Badan mangsa dalam keadaaan terlentang IV Lengan dibengkokkan untuk menstabilkan kedudukan V Kaki dibengkokkan untuk menahan mangsa daripada tergolek A I. IV Kurangkan pengambilan snek dan gantikan dengan makanan karbohidrat. IV dan V 39. IV dan V D II. III dan V B I. pelbagaikan jenis makanan serta buat pilihan makanan yang sesuai dengana cara hidup. IV dan V C I. III. II. III.

I dan II B. II dan III C. III.40 Implikasi tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat adalah seperti berikut I. Ketenangan jiwa. perasaan dan fikiran A. II dan III D. Hidup ceria dan bertenaga IV. Melibatkan tanggungan kos rawatan yang tinggi. II. Menerima ancaman penyakit dan masalah kesihatan II. I. III dan IV .