Oasele picioruluiUn comentariu

Laba piciorului este alcătuită la om din 26 de oase; şapte dintre ele sunt mai mari, neregulate şi se numesc oase tarsiene; în lungime ele se continuă cu oaselemetatarsiene şi cu cele 14 falange, ce formează scheletul degetelor. Oasele tarsiene din scheletul labei piciorului sunt echivalentul oaselor carpiene din alcătuirea mâinii, numai că, spre deosebire de oasele carpiene, care sunt opt la număr, cele tarsiene suntîn număr de şapte. Diferenţele mai ţin şi de aranjarea lor, ce reflectă funcţia diferită a piciorului faţă de mână.

OASELE TARSIENE Oasele tarsiene constau din: ■ Talus (astragal) – se articulează cu tibia şi peroneul la nivelul articulaţiei gleznei. Suportă întreaga greutate a

corpului, transferată către el de tibie. Osul are o formă care permite împrăştierea greutăţii prin trecerea acestor forţe înapoi şi în jos, precum şi înainte către partea anterioară a labei piciorului. ■ ■ Calcaneul – os de dimensiune destul de mare, care alcătuieşte călcâiul. Osul navicular-un os relativ mic, numit aşa din cauza formei cu aspect de corabie. El are o proeminenţă, numită

tuberozitatea naviculară, care, dacă este prea mare, poate determina dureri la nivelul piciorului atunci când se freacă de pantofi. Osul cuboid – un os de formă aproximativ cubică. Este poziţionat pe partea externă a piciorului şi are o adâncitură pe suprafaţa lui inferioară, care permite trecerea prin acest spaţiu a unui tendon. 9 Cele trei cuneiforme – oasele sunt numite datorită poziţiei lor: medial, intermediarşi lateral. Cuneiformul medial este cel mai mare dintre cele trei oase în formă de pană.

tuberozitatea calcaneană. el alcătuind relieful călcâiului. . atunci când persoana stă în picioare. Este cel mai mare şi cel mai rezistent os dintre oasele tarsiene. de transmitere a greutăţii corpului de la oasele tarsului către sol.Calcaneul este osul cel mai mare dintre oasele piciorului şi poate fi simţit cu uşurinţă prin piele. SUPRAFAŢA POSTERIOARA Partea din spate a calcaneului are o proeminenţă rugoasă. deoarece are un rol important. al cărei proces medial vine în contact cu solul. La jumătatea distanţei dintre suprafaţa posterioară a calcaneului se găseşte o margine care indică locul în care se leagă de os tendonul lui Achile.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful