LampIran

LAMPIRAN

BARANGAN TIRUAN

Pada masa ini, barangan tiruan dijual di merata-rata tempat.
Barang-barang ini dikeluarkan oleh orang yang tidak bertanggungjawab
yang mahu mengaut keuntungan berlipat ganda.
Antara barangan tiruan termasuklah kasut, pakaian, jam tangan,
cermin mata dan beg. Barangan ini biasanya menyerupai barangan yang
tulen. Barangan tiruan sering mendapat sambutan daripada pembeli
kerana harganya yang murah. Tambahan pula, bentuk dan ciri-ciri
barangan tiruan hampir serupa dengan barangan yang tulen.
Untuk mengenali barangan tiruan, kita mestilah membuat kajian.
Kita perlu belajar daripada orang yang lebih arif. Selain itu,
mendapatkan

nasihat

daripada

persatuan

pengguna

juga

dapat

membantu kita mengenal pasti barangan tiruan.
Orang kata “ menang membeli alah memakai”. Peribahasa ini sangat
sesuai digunakan untuk pembeli barangan tiruan. Barangan tersebut
tidak tahan lama. Contohnya jam tangan tiruan. Barangan ini mudah
rosak.

Pengeluar barangan tiruan mestilah dikenakan tindakan yang sewajarnya. kita perlulah melaporkan kepada pihak yang berkuasa. .Sekiranya kita mempunyai maklumat tentang barangan tiruan.

______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 6. Bandingkan barangan tiruan dengan barangan asli. Berikan definisi ‘barangan tiruan’. Huraikan maksud barangan tiruan. Siapakah yang mengeluarkan barangan tiruan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 4. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 2. Jika anda diberi pilihan. anda akan memilih barangan tiruan atau asli? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ .SOALAN PEMAHAMAN 1. Nyatakan dalam ayat anda sendiri mengapakah kita mesti memboikot barangan tiruan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 7. Apakah contoh barangan tiruan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3.

buat perbandingan antara barangan tiruan dengan barangan asli.8. Jika anda ternampak seseorang yang menjual barangan tiruan. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 12. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 13. Dengan menggunakan jadual. Barangan Tiruan Barangan Tulen 10. Taksirkan apa yang akan berlaku jika anda membeli barangan tiruan. Apakah faktor pembeli membeli barangan tiruan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 11. Rumuskan tentang ciri-ciri barangan tiruan. Sila buktikan bahawa barangan tiruan tidak sepatutnya dibeli oleh pembeli. apakah yang akan anda lakukan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 9. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ .

______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ . Tentukan cara bagaimana anda boleh mengenali barangan tiruan. Pada pendapat anda. Banding bezakan barangan tiruan dengan barangan asli. Tentukan yang mana satu anda akan beli? Barangan tiruan atau barangan asli? Berikan alasan anda.14. Yang manakah lebih diutamakan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 18. bagaimana anda mahu pertahankan prinsip anda untuk tidak membeli barangan tiruan? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 15. Jika penjual menjual barangan tiruan kepada anda. wajarkah pembeli membeli barangan tiruan? Nyatakan alasan anda. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 16. ______________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ 17.

.

KAD PERKATAAN DAN KAD HURUF A T G I R A U N A B K N .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful