ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΕΜΑ;

Μια καλλυντική κρέμα είναι το προϊόν της ένωσης (γαλακτοματοποίησης) των δύο
βασικών της συστατικών, του νερού και του ελαίου, τα οποία δεν ομογενοποιούνται
χωρίς τη βοήθεια ενός τρίτου μέσου: του γαλακτοματοποιητή.
Τα βασικά συστατικά λοιπόν είναι τρία:
η υδατική βάση: νερό ή ανθόνερο, έγχυμα, αφέψημα, χυμός ή τζελ αλόης ή άλλα
υδατικά και γλυκολικά εκχυλίσματα. Εδώ, βασικές γνώσεις περί βοτάνων μπορεί να
φανούν πολύτιμες.
η βάση των ελαίων: φυτικά έλαια σε υγρή (π.χ. αμυγδαλέλαιο) ή στερεή μορφή
(π.χ. βούτυρο κακάο) ή και έλαιο στο οποίο έχουμε εκχυλίσει βότανα. Σημειώνουμε
ότι το κάθε φυτικό έλαιο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Συνιστώ τη
χρήση βιολογικών φυτικών ελαίων ψυχρής έκθλιψης τα οποία διατηρούν τις
βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους.
ο γαλακτοματοποιητής που για τα φυσικά καλλυντικά είναι κυρίως: το κερί της
μέλισσας ή κάποιο άλλο φυτικό κερί, και το ειδικό emulsifying wax. Το emulsifying
wax δεν είναι ακριβώς 100% φυσικό συστατικό: είναι παράγωγο φυτικών ελαίων που
έχουν υποστεί ήπια χημική επεξεργασία, και ενοποιεί αποτελεσματικά το νερό και το
έλαιο. Στην αγορά του χρειάζεται προσοχή γιατί όλα τα emulsifying waxes δεν είναι
φυτικής προέλευσης.
Όταν χρησιμοποιούμε μόνο κερί μέλισσας, στην ομογενοποίηση βοηθούν επίσης ο
βόρακας (borax, τεραβορικό νάτριο) και η λεκιθίνη.
Σε πολλά βιβλία φυσικών καλλυντικών σαν ομογενοποιητής αναφέρεται και το
στεατικό οξύ.
Ακόμα σε μια κρέμα χρησιμοποιούνται συντηρητικά για να εμποδίσουν την
ανάπτυξη βακτηρίων και για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Δε θα
μιλήσουμε εδώ για τα χημικά συντηρητικά των καλλυντικών μαζικής παραγωγής
όπως π.χ. τα parabens, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και σε καλλυντικά
φαρμακείου που ονομάζονται «φυσικά».
Η διάρκεια ζωής των φυσικών καλλυντικών που φτιάχνονται στο σπίτι, είναι
πραγματικά μικρή. Σαν συντηρητικό εγώ χρησιμοποιώ το εκχύλισμα σπόρων
γκρέιπφρουτ και αιθέριο έλαιο tea tree. Σαν φυσικά συντηρητικά λειτουργούν και όλα
τα αιθέρια έλαια, τα οποία όμως δεν βρίσκονται σε τόσο μεγάλη συγκέντρωση στα
σκευάσματά μας ώστε να τα προστατέψουν αποτελεσματικά.
Σε υψηλές θερμοκρασίες είναι προτιμότερο να αποθηκεύουμε τις κρέμες στο ψυγείο.
Τα αιθέρια έλαια είναι ενεργά συστατικά τα οποία προσδίδουν στην κρέμα το
βασικό της χαρακτηριστικό, για παράδειγμα η προσθήκη αιθέριου ελαίου
τριαντάφυλλου δίνει ένα αντιρυτιδικό προϊόν. Τα περισσότερα παράγονται από την
απόσταξη των φύλλων, των καρπών, των ανθών, της ρίζας, του κορμού των φυτών ή
και από ρητίνες των δένδρων, και το κάθε ένα έχει τις δικές του ιδιότητες.
Άλλες προσθήκες σε μία κρέμα μπορεί να είναι το μέλι, η γλυκερίνη, βιταμίνες,
ένζυμα και άλλα ενεργά συστατικά που ανάλογα με τη σύστασή τους προστίθενται
στην υδατική ή στη βάση των ελαίων.
Τι θα χρειαστώ;
Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ή πυρέξ ή ανοξείδωτα.

~ Σε ένα πυρέξ βάζουμε το κερί. ~ Αποσύρουμε τα σκεύη από το τηγάνι. Αν δεν μπορούμε να βρούμε. 1 ανοξείδωτο μικρό «σύρμα αυγών» ή ένα μικρό μίξερ χειρός ή ένα μιξεράκι του νες καφέ (ανοξείδωτο). Tα βρίσκουμε στα εξειδικευμένα καταστήματα με σκέυη κουζίνας. . ~ Στο μείγμα των ελαίων προσθέτουμε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. 1 μεγάλο βαθύ τηγάνι σαν βάση για υδρόλουτρο (bain marie). Πως θα τη φτιάξω.Φροντίζουμε να τα αποστειρώσουμε βράζοντάς τα σε καυτό νερό. Τα δοσομετρικά κουτάλια μετρούν τα υλικά κατ'όγκο: 1 κουταλιά της σούπας= 15ml. τα φυτικά έλαια και τη λεκιθίνη όπου αναφέρεται (τη βάση των ελαίων). ~ Περιμένουμε να λειώσουν καλά το κερί και τα στερεά έλαια και ανακατεύουμε σχολαστικά τα υλικά για να ενοποιηθούν. τότε θα χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτα κουταλάκια του καφέ και της σούπας. 1 κουταλάκι του γλυκού= 5ml. Οι δοσομετρικές κούπες μαγειρέματος είναι τα πιο κατάλληλα σκεύη. Χρειαζόμαστε: 2 (τουλάχιστον) σκεύη πυρέξ. ~ Μόλις ζεσταθεί το μείγμα της υδατικής βάσης ανακατεύουμε για διαλυθεί ο βόρακας και να ενοποιηθούν τελείως τα υλικά. ~ Γεμίζουμε το τηγάνι κατά το 1/3 με νερό. τη γλυκερίνη και το βόρακα όπου αναφέρονται. θερμόμετρο κουζίνας για τους σχολαστικούς αποστειρωμένα γυάλινα βάζα για την κρέμα μας. ζυγαριά ακριβείας όταν οι συνταγές δίνονται σε γραμμάρια. δοσομετρικά κουτάλια για να υπάρχει ακρίβεια στη δοσολογία. πάντα αποστειρωμένα. ~ Σε άλλο σκεύος βάζουμε την υδατική βάση. το βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και τοποθετούμε σ’ αυτό τα δύο σκεύη. στην υδατική βάση τις υδατοδιαλυτές όπου αναφέρονται.

~ Με το σύρμα ή το μίξερ χτυπάμε για λίγο τη βάση των ελαίων.~ Αφήνουμε τα μείγματα να γίνουν χλιαρά (37 βαθμοί C). δοκιμάζουμε με τις άκρες των δακτύλων τη θερμοκρασία. πρέπει να είναι ίδια μ’ αυτή του ανθρώπινου σώματος. ~ Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα. Είναι σημαντικό και τα δύο μείγματα να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Μετράμε τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο μαγειρικής αλλά αν δεν έχουμε. . ~ Ρίχνουμε λίγο-λίγο το μείγμα της υδατικής βάσης μέσα στο σκεύος με τα έλαια ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα ή το μίξερ.

~ Προσθέτουμε το συντηρητικό και τα αιθέρια έλαια όταν η κρέμα είναι χλιαρή. ~ Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η κρέμα να κρυώσει. ~ Απολαμβάνουμε! . Η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τα αιθέρια έλαια. ~ Βάζουμε την κρέμα σε ένα βάζο με ετικέτα όπου αναγράφουμε και την ημερομηνία παρασκευής και τη διατηρούμε σε δροσερό μέρος. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή είναι προτιμότερο να διατηρούμε τις κρέμες στο ψυγείο.

Που θα βρω τα απαραίτητα υλικά. Για να αποφύγουμε την οξείδωση . εγχώριες όσον αφορά τα φυτικά και τα αιθέρια έλαια. λάδι από κουκούτσια σταφυλιού. τη βάση ελαίων-κεριού.όπως αμυγδαλέλαιο.σε ποσοστό το πολύ μέχρι 10%. είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους γιατί αποτελούνται από μια μόνο βάση. και η πιθανότητα οξείδωσής των ελαίων που περιέχουν. το εκχύλισμα γκρέιπφρουτ και αιθέρια έλαια. ~ Σε γενικές γραμμές οι τιμές στο διαδίκτυο είναι πολύ καλύτερες από τις. ~ Για να προμηθευτούμε emulsifying wax και εξωτικά έλαια θα πρέπει να κάνουμε μια καλή έρευνα αγοράς στο δίκτυο. γλυκερίνη. ~ Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν αρκετά καταστήματα βοτάνων. αιθέρια έλαια) βρίσκονται στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Κάποια από αυτά έχουν και καλλυντικά έλαια και έλαια με εκχυλίσματα βοτάνων. Λόγω της σύνθεσής τους. σιτέλαιο. πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και το κόστος μεταφοράς. carnauba wax. xanthan gum. κερί μέλισσας. διάφορα ανθόνερα. Σε μεγάλα φαρμακεία μπορούμε να βρούμε ή να παραγγείλουμε βούτυρο κακάο ή άλλα καλλυντικά έλαια.. Εδώ. ~Στο φαρμακείο θα βρούμε borax. που μπορεί να αντιμετωπισθεί με την προσθήκη αμύλου –κυρίως corn flour. ~ Tα περισσότερα υλικά (πολλά φυτικά έλαια. Δύσκολο να αποτύχει κανείς! Δεν περιέχουν νερό άρα διατηρούνται για αρκετό καιρό χωρίς συντηρητικά.. τα αγαπημένα σκευάσματα του πρωτάρη. Στο γνωστό μπαχαρο-βοτανοπωλείο της Ευριπίδου εκτός από βότανα υπάρχει και κερί μέλισσαςλευκό επεξεργασμένο σε flakes αλλά και σε φυσική μορφή που την προτιμώ. acacia gum. ΒΑΛΣΑΜΟ! Τα βάλσαμα. δύο είναι τα κυριότερα μειονεκτήματά τους: η λιπαρή τους υφή.και υλικά όπως η λεκιθίνη. είναι προτιμότερο να παραγγείλουμε μικρές ποσότητες για να κάνουμε και έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων.

5-1% επί των ελαίων. Αν είχαμε στην παρέα φαρμακοποιούς ή χημικούς θα ήταν καλύτερα. είπα να γράψω ένα σχετικό ποστ.. να και μερικές φόρμουλες με διαφορετική υφή: η βοτανική ~15% κερί μέλισσας ~ 85% φυτικά έλαια (σε ρευστή μορφή. rosa mοsqueta) και τα αιθέρια έλαια. πολύ συμπαγή στα οποία μπορούμε να δώσουμε σχήμα με φόρμες ή για lipsticks. η πλούσια ~ 15% κερί μέλισσας ~ 25% στερεά έλαια (βούτυρο κακάο. Έπειτα από μια συζήτηση με την ευγενική e-Δέσποινα. Περιμένουμε λίγο και προσθέτουμε τη βιταμίνη Ε. Βάζουμε το βάλσαμο σε αποστειρωμένα βάζα. σε βάλσαμα για την ξηροδερμία ή για μασάζ. όχι στερεά έλαια όπως βούτυρο κακάο. ενα θέμα που προκαλεί πονοκέφαλο είναι σίγουρα η συντήρηση των σκευασμάτων.χ.αγαπάει τα βοτανικά λάδια και είναι ιδανική για να εφαρμόζεται τοπικά σχηματίζοντας ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα. Δεν κλείνουμε το βάζο με καπάκι πρίν κρυώσει εντελώς το βάλσαμο. καριτέ κλπ) Αυτή η φόρμουλα. Αποσύρουμε το σκεύος από το υδρόλουτρο. Βάζουμε στο σκεύος τα έλαια και το κερί. Με αυτή τη φόμουλα μπορούμε να φτιάξουμε π. (τοκοφερόλη) που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό σε ποσοστό 0. περιμένουμε ώσπου να λειώσουν τελείως και ανακατεύουμε το μίγμα σχολαστικά. Τι νόημα έχει μια λοσιόν με βελούδινη υφή και συναρπαστικό άρωμα αν δεν είναι ασφαλής στην εφαρμογή της. Έτοιμο! ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ! Στην αρωματική μαγειρική. τυχόν ευαίσθητα έλαια που θέλουμε να συμπεριλάβουμε (νυχτολούλουδο.προσθέτουμε βιταμίνη Ε. . καριτέ) ~ 60% φυτικά έλαια σε ρευστή υγρή μορφή Αυτή η φόρμουλα δίνει ένα βάλσαμο πιο συμπαγές που ταιριάζει στα lip balms. πως το φτιάχνω Σε υδρόλουτρο ή bain-marie τοποθετούμε ένα πυρίμαχο αποστειρωμένο σκεύος. η σταθερή ~ 25% κερί μέλισσας ~ 75% έλαια (ρευστά ή και στερεά) Για βάλσαμα ανθεκτικά. ένα αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό βάλσαμο άρνικας ή καλέντουλας..

Diazolidinyl Urea. Diazolidinyl Urea. Iodopropynyl · LiquaPar Oil. Και ένα άρθρο για την οξείδωση. το φως. Τα έλαια περιέχουν επίσης και ελεύθερα λιπαρά οξέα. Δεν το έχω χρησιμοποήσει ποτέ. μόρια λιπαρού οξέος που δεν συνδέονται με οποιοδήποτε μόριο γλυκερίνης. Διάφοροι παράγοντες όπως το οξυγόνο. Propylparaben. · grapefruit seed extract. Δεν μπόρεσα να βρώ ούτε μια σύνδεση που να αναφέρεται εκτεταμένα σ’ αυτό. Ούτε αυτές τις χρησιμοποιώ :) Οι περισσότεροι προμηθευτές πρώτων υλών μέσω δικτύου παρέχουν διάφορα συντηρητικά σκευάσματα που περιέχουν parabens: · Germaben II. αυτή ή αυτή.χ. · Liquid Germall Plus. Methylparaben. Η προσθήκη ενός αντιοξειδωτικού βοηθά να σταματήσει ή επιβραδύνει αυτήν την φυσική διαδικασία οξείδωσης και παρατείνει τη ζωή του ελαίου. · parabens. Όλες παραπέμπουν σε εμπορικές ιστοσελίδες. συντελούν στην οξείδωση (τάγγισμα) των ελαίων. Είναι το μόνο που χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με το αιθέριο tea-tree. είναι ένα θέμα συζήτησης. Ο ήπιος διάλογος. · sodium benzoate. επιθυμητός.Το τι είναι “φυσικό” κι αν αυτό το “φυσικό” είναι ασφαλές. INCI: Isopropylparaben. π. είναι ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων ή των μυκητων και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Εδώ η κουβέντα μπορεί να κρατήσει ώρες. η θερμοκρασία. όπου ένα μόριο γλυκερίνης συνδέεται με τρία μόρια λιπαρών οξέων. Τι έχουμε στη διάθεσή μας οι ερασιτέχνες για να αποφύγουμε την οξείδωση? · Τη βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) · Το εκχύλισμα δενδρολίβανου. Επειδή εύκολα τα θέμα μπορεί να ξεφύγει. INCI: Propylene Glycol. τα αντιοξειδωτικά Τα φυτικά έλαια αποτελούνται από τριγλυκερίδια. INCI: Propylene Glycol. Isobutylparaben. θα το κάνουμε εντελώς συγκεκριμένο: Ασφαλή σκευάσματα από ερασιτέχνες μάγειρες! Allons-y. Butylparaben Nα και δύο άνευ parabens: . H σύνδεση είναι από πρακτικά συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Εθνοφαρμακολογίας. απαραίτητα στα σκευάσματα που περιέχουν νερό. Από την άλλη είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν χημικές-συνθετικές ουσίες που να είναι αποτελεσματικές και αβλαβείς. τα συντηρητικά Τα συντηρητικά.

Τέλος το κλασσικό: · Ψυγείο :)) Eντάξει.· Preservative K. διαφορετικά προστίθεται γαλακτικό οξύ. · Preservative 12.) . INCI:Benzyl Alcohol. βγάλαμε άκρη. Phenoxyethanol. INCI : Phenoxyethanol.5. and Potassium Sorbate Αποτελεσματικό για προϊόντα με pH μικρότερο του 5. Ethylhexylglycerin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful