Curs 2: Contracte Speciale 11.10.

2011 In contractul de vanzare transferul este definitiv, dar poate fi vorba si despre un transfer provizoriu. Fiducia -> contractul este incheiat cu scop de garantie. art. 1650 NCC (1): Vanzarea este contractul prin care vanzatorul transmite sau, dupa caz, se obliga sa transmita cumparatorului proprietatea unui bun in schimbul unui pret pe care cumparatorul se obliga sa il plateasca. (2): Poate fi, de asemenea, transmis prin vanzare un dezmembramant al dreptului de proprieteate sau orice alt drept. Transferul proprietatii poate fi definitiv dar poate fi vorba despre un transfer provizoriu (Fiducia - garantie). Contractul de vanzare: transferul proprietatii provizoriu ( pact de rascumparare ). Transferul poate avea ca obiect bunuri individual determinate=> transmisiuni cu caracter particular => nu poate fi transferata o cota parte sau un patrimoniu intreg prin vanzare . Prin acte juridice intre vii nu poate fi transmis 1/2 dintr-un patrimoniu -> acestea se fac doar prin succesiuni. Ceea ce se transmite de la instrainator la dobanditor sunt doar drepturile respective nu si elementele de pasiv care au legatura cu dreptul respectiv. Ex: obiectul contractului -> constructie care inainte sa fi fost vanduta a fost printr-o deteriorata printr-o fapta ilicita din partea unui tert -> drept despagubire in favoarea proprietarului in acel moment -> deteriorata constructia care forma obiectul vanzarii-> Nu se transmit -> doar drepturile strans legate de dreptul respectiv sau obligariile propter rem( ex: actiuni la o S.C-> odata cu actiunile se transmite si dreptul de a vota, servitutile). Ex: o constructie fara autorizatie -> instanta poate dispune demolarea. In situatia in care constructia este instrainata impreuna cu aceasta se v-a transmite si hotararea/obligatia de demolare.

Vanzarea - Cumpararea
art. 1294 C.Civ : ' Conventie prin care doua parti se obliga intre sine una a transmite celeilalte proprietatea unui lucru si aceasta a plati celei dintai pretul acelui lucru.'

(contractul sinalagmatic ) Caracterele juridice ale contractului de vanzare: Consensual. art. 1178 NCC: Contractul se incheie prin simplul acord de vointe al partilor daca legea nu impune o formalitate pentru incheierea valabila. daca acordul poarta asupra unor bunuri de gen. chiar daca bunurile nu au fost predate. imobile -> inscriere CF. Proprietatea se transmite ca efect al consimtamantului partilor. proprietatea se stramuta de drept cumparatorului din momentul incheierii contractului. este si contract de prestare servicii-> si vanzare si antrepriza => Hibrid. Contractul de furnizare este si contract translativ de proprietate . art. ori prin individualizarea bunurilor. Proprietatea se transmite automat. 1273 NCC al (1): Drepturile reale se constituie si se transmit prin acordul de vointa al partilor.debitorul. chiar daca bunul nu a fost predat ori pretul nu a fost inca platit. Vanzarea este un contract translativ de proprietate. Instantaneu. Tot direct de transmite. -> 1864. -> principiul consensualismului. Oneros. Ce mai trebuia sa faca debitorul sa transmita proprietatea? Nimic -> Exceptii : bunuri gen -> individualizare. nu produce efecte doar .Dreptul roman -> act obligational -> se nastea doar obligatia de a transfera proprietatea dar proprietatea nu se transmitea decat atunci cand se facea predarea bunului. Cheltuielile de vanzare: cumparatorul. Comutativ-Aleatoriu. trebuia ca bunul sa fie predat pentru ca proprietatea sa se transmita efectiv. art. Ex: vanzare de bunuri de gen -> Vand 100 T din productia mea de 1000 T -> le individualizez apoi le transmit=> Nu exista OBLIGATIA de a transfera proprietatea. Ex: Un producator autoturisme incheie un contract cu un dealer pe o perioada de 10 ani -> obiectul si pretul urmeaza sa fie negociate=> este contract cadru -> apoi urmeaza contractul de vanzare propriu-zis. 1674 NCC: Cu exceptia cazurilor prevazute de lege ori daca din vointa partilor nu rezulta contrariul. SinalagmaticBilateral. daca acest acord poarta asupra unor bunuri determinate. Doctrina si Jurisprudenta : vanzarea -> translativ proprietate solo sonsensu. => transferul proprietatii se face solo consensu. 1864 -> Ex: Cand partile convin ca un anumit contract de vanzare pentru care legea nu impune forma autentica ad validitatem. Se referea nu numai la vanzare ci la orice contract translativ de proprietate. Trebuiau intrunite 2 elemente -> o data acordului de vointe -> proprietatea ramanea tot la vanzator .

iar acesta este in ultima faza. Ex: tata . la momentul incheierii sale existenta drepturilor si obligatiilor este certa. primeaza vointa partilor ) daca se dovedesete intentia de a gratifica. Vanzarea este un contract instantaneu care produce efecte dintr-o data chiar si atunci cand pretul se transmite in rate -> proprietatea nu se poate . totusi transferul si toate efectele nu se pot produce numai dupa ce se realizeaza acea forma. In NCC -> poate fi. Este o vanzare propriu-zisa. iar intinderea acestora este determinata sau determinabila. Este vorba despre un echilibru. -> sanse de castig sau de pierdere. ce depinde de un eveniment viitor si incert. pe care legea nu o cere. dar echilibru pe sanse. bilateral. Nu conteaza ceritudinea obligatilor ci ceea ce prevad partile. ofera cel putin uneia dintre parti sansa unui castig si o expune totodata la riscul unei pierderi.dupa ce fost incheiat in forma convenita de parti.fiu -> contract vanzare -> autoturism pret mic/derizoriu: Nu este valabil ca vanzare pentru lipsa pretului ca element de validitate dar este valabila ca donatie ( prin recalificare. 1864 -> clauza penala nu putea fi redusa sau augumentata. art. Contractul nu poate fi pentru o parte comutativ si pentru cealalta aleatoriu. Partile stiu de la bun inceput ce datoreaza si ce drepturi au. Intelegere chiar consensuala care produce efecte. -> exista acord de vointa . (2) Este aleatoriu contractul care. Ex: daca vanzarea are ca obiect un bun viitor -> pe care vanzatorul se obliga sa il realizeze in viitor care poate sa nu se mai realizeze. Ex: Autoturismele se inregistreaza la politie avand doar o valoare administrativa aceasta formalitate=> este vorba despre o obligatie de a face => RADIEREA=> poate fi dat in judecata. 1242 NCC (2): Daca partile s-au invoit ca un contract sa fie incheiat intr-o anumita forma. vointa partilor nu mai conteaza. art 1173 NCC(1): Este comutativ contractul care.=> Contractul este NUL-> dar poate fi vorba despre o donatie daca se poate dovedi intentia de a gratifica. Contractul este aletoriu in situatia in care plata se face pe intreaga viata => exista sanse de pierdere si de castig. Lipseste factorul aleatoriu -> cand o persoana incheie un contract de intretinere cu un muribund -> care este diagnosticat cu cancer. prin natura lui sau prin vointa partilor. contractul se socoteste valabil chiar daca forma nu a fost respectata.

teoria economica (valoarea bunurilor) si teoria care spune ca ceea ce conteaza este . Vanzarea este intotdeuna contra unui pret. Daca avem elementele vanzarii : transfer de proprietate contra platii unui pret NU mai are importanta cum se plateste efectiv pretul -> poate fi chiar iertat cumparatorul -> vanzatorul poate spune ca nu ii mai cere pretul cumpartorului -> contractul nu devine de donatie ci contractul ramane de vanzare. Vointa partilor poate sa spuna ca transferul proprietatii sa fie : azi o zecime . Ex. Schimbul -> un transfer incrucisat de bunuri -> unul da un bun contra altui bun. dar cand donatia este cu sarcini ( ex: se transmite proprietatea unui imobil contra platii unei sume de bani pe totata durata vietii dispunatorulu-> daca depinde contractul de durata vietii donatorului -> aletaoriu -> Numai daca s-ar stabili un termen -> ii plateste lunar o suma pe un termen determinat atunci putem verifica daca sarcinile sunt mai mari sau egale decat valoara bunului. Antrepriza-> este vorba despre prestarea unor servicii contra platii unui pret iar la vanzare este vorba despre transferul unor drepturi contra platii unui pret. La vanzare totdeauna trebuie sa fie transferul contra platii unui pret .. dar cand e intinsa prestatia respectiva pe toata durata vietii dispunatorului atunci sunt intrunite conditile contractului aleatoriu -> este sansa de a castiga si de a pierde si de o parte si de alta ) Aportul in natura a capitalului societatilor comerciale -> exista elementul de transfer de proprietate. Pretul este un element esential al vanzarii. dar nu exista elementele care tin de plata pretului. Dar daca unul da un bun contra unui serviciu -> este vorba despre un contract nenumit. maine .. Dar vanzarea este un contract care isi produce efectele dintr-o data in privinta transferului de proprietate. Se poate intampla ca prestatia sa constea din partea antreprenorului sa ridice o constructie => depinde de proprietarul terenului. In situatia in care cumparatorul este iertat de plata pretului -> e tot vanzare. Cand este vorba despre bunurile mobile: 3 teorii -> teoria subiectiva. DELIMITAREA DE ALTE ACONTRACTE Donatie -> intentia de a gratifica. Daca intelegerea la inceput a fost : " se transmite proprietatea contra platii unui pret si chiar a doua zi partile spun -> Nu mai imi dai pretul ci imi dai nu stiu ce bun -> Contractul ramane de vanzare -> partile pot nova ulterior chiar daca intelegerea initiala a fost de vanzare. Regula este ca proprietarul terenului devine prin accesiune proprietarul accesoriului.transmite in rate.

1658 NCC -> " daca obiectul vanzarii il constituie un bun viitor. Lucrul Vandut NCC => dreptul .elemente identificare: imobil CF -> bun cert. Sau eu vanzatorul aleg care este bunul atunci contractul devine valabil. Ceea ce conteaza este dreptul Nu bunul material. Bunul trebuie sa se realizeze. Bun viitor -> se refera si la cel pe care nu il are vanzatorului la data incheierii contractului.civ e -> obiect material. am criteriul. In principiu -> lucrul trebuie sa existe la momentul incheierii contractului. .F " -> constructii sau terenuri -> pot fii bun viitor. Lucrul trebuie sa existe la momentul cand se incheie contractul : vanzarea de bunuri viitoare este permisa si in NCC. Lucrul vandut poate fi orice drept care se refera la un bun corporal sau incorporal. Trebuie sa fie determinat sau determinabil. in cazul vanzarii unor bunuri de gen limitat care nu exista la data vanzarii. e determinabil. Ex: Vand 1 teren din cele 10 pe care le am si tu il alegi pe cel pe care il vrei => e valabil -> obiectul poate fi determinat. Ex: Vand 1 teren => Nu este valabil -> Nu poate fi determinat. . dar se intampla sa se incheie un contract cu privire la un bun viitor. cumparatorul dobandeste proprietatea la momentul individualizarii de catre vanzator a bunurilor vandute. art.munca specifica.prestatia pe care trebuie sa o faca debitorul. in privinta constructilor sunt aplicabile dispozitile corespunzatoare in materie de C. 1228 NCC -> " si lucrurile viitoarea pot forma obiect al vanzarii". iar in C . cumparatorul dobandeste proprietatea in momentul in care bunul s-a realizat. Acum toate imobilele sunt supuse regimului de Carte Funciara. art. Ex: Daca partile contracteaza crezand ca bunul exista dar care in realitate nu exista sau a pierit in intregime sau obiectul este imposibil de executat => VALABIL -> NCC dar lipseste CAUZA care este un element esential. dar cand nu am in contract elemente care duc la concretizarea idei pe care au avut-o partile in momentul cand au incheiat contractul atunci nu putem accepta ideea ca acel contract este valabil. dar partile trebuie sa stie ca este vorba despre un bun viitor.

Tu chirias care ai cumparat in 1995 un bun care a fost dobandit de stat in perioada comunista. -> nu pot fi instrainate. Se vinde un fel de 'speranta' care poate sa se materializeze sau nu. Clientela Civila. Orice contract poate prezenta un element de 'alea' .In cazul bunurilor de gen limitat prin individualizare are loc transferul proprietatii. dar nu in sensul in care este vorba despre cel din definitia contractului aleatoriu. Daca chiriasul este de buna credinta el ramane proprietar. Atunci cand bunul de gen nu se realizeaza contractul nu produce niciun efect. Neavand obligatia clientela sa opteze in acest fel.cabinet medical . Actele normative fiind in contradictie cu Constitutia. Exista cazuri de inalienabilitate stabilita prin vointa omului -> o sarcina stabilita/liberalitate. Eroarea comuna si invincibila functioneaza cand nu i se poate reprosa nimic dobanditorului. Poate fi cesionata.cel care cumpara poate apela la clientela civila. Ex: Vanzarea unui bun domeniu public=> NUL ABSOLUT.liberala. . el stie ca a fost preluat de statul comunist in mod abuziv. Lucrul vandut trebuie sa apartina vanzatorului: trebuie sa ai proprietatea unui bun pentru a-l vinde.doar o cantitate din respectiva recolta= bunuri de gen. Vanzarea are ca obiect drepturi care se refera la lucruri care exista fizic sau juridic dar si la bunuri viitoare ca nu au existenta fizica in patrimoniul vanzatorului la data incheierii contractului. Ex: Vand 100 Tone din recolta mea de ((1000 Tone)) => gen limitat. Clientela Comerciala. Bunurile care nu pot fi apropriate nu pot fi obiectul unor contracte de vanzare. Exproprierea nu se poate face decat pentru utilitate publica si cu o justa . Lucrul trebuie sa se afle in circuitul civil. dar in acest caz nu poate fi considerat de buna-credinta. dar daca nu se realizeaza nu se formeaza vanzarea. Legea 112/1995 s-au vandut apartamentele chiriasilor dar inainte de a se adopta legea 10/2001 prin care s-a spus -> preluarile facute de statul comunist sunt abuzive -> deci statul a vandut bunul altuia.

( ex: statul a vandut un imobil luat fara titlu). Daca in acel termen nu ai facut cerea de reparatie -> decazut din acel drept de proprietate care este imprescriptibil -> inadmisibil. imobil CF -> se aplica regulile in materie de rectificare. Legea 10/2001 -> Lege de reparatie pentru acele fapte ilicite comise de statul comunist. Legea Voiculescu : imobilele vandute chiriasilor in conditile legii nu se vor restitui in natura . Vanzarea este un contract translativ de proprietate prin sine insusi deci nu mai este vorba despre neexecutarea vreunei obligatii. statul poate vinde Imobilele luate cu titlu si si cele luate fara titlu. In situaia vanzarii lucrului altuia vanzatorul are la dispozitie : actiunea in revendicare . Bunuri mobile: buna-credinta valoreaza titlu de proprietate.drepturile inscrise in CF se prezuma ca exista si doar daca le . Legea Voiculescu 2009 -> 2 inovatii 1 . Principiul recunoscut de toata lumea si anume: cel care a fost deposedat fara titlu nu si-a pierdut proprietatea => el o poate revendica.viciu de consimtamant. Vanzarea lucrului altuia: 3 opinii -> Alexandresco -> este un contract care este lipsit de cauza si este NUL absolut. -> NULITATE RELATIVA care se intemeiaza pe o eroare . Adevaratul proprietar nu si-a pierdut proprietatea. Adevartul proprietar trebuie sa dovedeasca reaua-credinta a actualului proprietar. CF. Reguli: . NR pe care o putea invoca doar cumparatorul nu si adevaratul proprietar. ea nu este o lege speciala. -> REZOLUBILA -> trebuie sa accepti faptul ca vanzarea este un act obligational nu un act translativ de proprietate. -> pe motiv ca ii lipseste obiectul -> corelatie cu dispozitile 1311 C. . Cine a fost deposedat fara titlu nu si-a pierdut proprietatea si si-o poate revendica. civ : " daca lucrul vandut era pierit in tot la momentul incheierii contractului si lipsa proprietatii in persoana vanzatorului echivaleaza cu aceasta situatie " => Anulabil. dar daca sunt intrunite conditile articolului 1909. NCC => vanzarea este Rezolubila ceea ce inseamna ca nu este translativa de proprietate ci subzista obligatia vanzatorului de a transfera proprietatea cumparatorului.despagubire.nu pot fi abrogate principile.initial trebuie ceruta Rectificara abia apoi Revendicarea.

.radiezi poti invoca alte drepturi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful