Timp de peste 400 ani, aproape jumătate din Europa a tremurat de frica urmaşilor războinicilor mongoli rămaşi în stepele

Ucrainei şi Rusiei de astăzi după retragerea lui Batu Han. În urma lor avea să se ridice un hanat mai mare şi mai puternic decât cel al lui Djagatai. Numit generic Hoarda de Aur, acest hanat este unul dintre cele mai cunoscute state mongole post-epoca Ginghis Han, în mod deosebit pentru influenţa pe care a avut-o asupra cnezatelor ruseşti precum şi a statelor medievale est-europene.

Londra de la 102€› Rezervă bilete de avion prin Ce rămâne în urma Marelui Han?

Foarte pe scurt, Hoarda de Aur, sau Hanatul Kipceak, cum o mai denumesc istoricii, sau Ulus Juchi cum o numeau tătarii, se constituia la începuturile sale din partea de vest a vastului Imperiul Mongol ridicat de Ginghis Han. Poporul hoardei se constituia dintr-un amestec etnic compus din diverse triburi turcice şi mongole, cei din urmă alcătuind clasa aristocrată şi conducătoare a hoardei.

Mai exact, graniţele istorice ale Hoardei de Aur conţineau la apogeul acestei formaţiun statale, o mare parte din Rusia, Ucraina şi Kazahstanul de astăzi. A apărut ca entitate statală în jurul anului 1240 şi a rezistat până în preajma anului 1440 când s-a fărâmiţat în mai multe hanate dintre care cel mai important a fost cel al Crimeei. Denumirea sa, de Hoardă de Aur este deosebit de interesantă şi face trimitere la sistemul culorilor cu care popoarele nomade din stepele Asiei îşi fixau delimitarea în spaţiu şi punctele cardinale.

Astfel negrul simboliza nordul, albastrul- estul, roşul- sudul, albul- vestul şi galbenul sau auriul semnifica centrul. Conform altor versiuni istorice, numele hoardei ar proveni de la magnificul cort ţesut cu fire de aur pe care Batu Han l-a aşezat pe Fluviul Volga pentru a fixa sediul viitoarei sale capitale, aşezarea Sarai.

Hartă cu întinderea maximă a Hoardei de Aur Hartă cu întinderea maximă a Hoardei de Aur

Termenul de hoardă nu este altceva decât expresia modernizată a cuvântului arhaic românesc „ordie” la rândul său provenit din turco-tătară în care „ordu” înseamnă atât coloană de călăreţi, cât şi tabără de război.

precum şi spiritele animalelor totemice. ci şi formaţiunea statală a bulgarilor de pe Volga şi ale ruşilor kieveni. După acest eveniment. puterea a fost luată de Berke. . Etnic mongol din zilele noastre Etnic mongol din zilele noastre Batu a fost răsplătit de Mongke pentru ajutorul oferit. Batu Han şi-a chemat trupele din Europa pentru a merge personal în locurile de baştină unde să aducă condoleanţe lui Ogodai. După cum cerea datina acestor duri războinici ai stepelor. Campania condusă de ferocele han a continuat prin cucerirea şi mai ales devastarea fără precedent a regatului polon şi a celui ungar. proaspătul hanat fost condus puţin timp de cei doi fii ai lui Batu. apa. Războinic desăvârşit Batu şi-a mărit efectivul trupelor sale prin încorporarea mai multor triburi turcice şi tătare. comandantul Hoardei Albastre şi Orda Han. Ginghis Han a împărţit în patru cel mai mare imperiu al lumii. devenind han suprem în anul 1251. iar noul teritoriu trebuia să fie împărţit între Batu Han. refugiindu-se în pădurile imense care acoperau atunci teritoriul ţării noastre. cu toate că populaţia a scăpat relativ cu bine. Islamul a fost adoptat de tătarii Hoardei de Aur. Ambiţia lui Batu era de a cuceri totul în calea sa până când trupele sale atingeau coastele mediterane ale Croaţiei. Nici voievodatele şi cnezatele române de atunci nu au fost ferite de urgia tătarilor. incluzându-l aici şi pe Juchi. petrecută în anul 1227. Juchi moştenise partea de vest a imperiului. Cu ajutorul acestora. precum toţi mongolii de atunci. luna. Tot atunci. Între anii 1236 şi 1240. cel mai vârstnic fiu al său. Cum Mongke a învins în cele din urmă. soarele. după care în anul 1258. Evenimentul care a pus capăt atacurilor de neânvins ale mongolilor a fost vestea că Marele Han Ogodai murise în Mongolia. acesta nu şi-a uitat vărul. Beneficiari au fost fii săi. primind susţinere materială şi militară pentru stabilizarea noului său hanat de pe Volga. pământul. care tocmai murise. Credea într-o fiinţă supranaturală pe nume Tengri dar venera şi spiritele strămoşilor. relativ târziu după moartea lui Batu din anul 1255.Înainte de moartea sa. Batu Han şi-a condus hoardele în campanii susţinute prin care a reuşit să ocupe inclusiv cetăţile Moscovei şi Kievului. lider al Hoardei Albe. fratele mai mic al lui Batu. Batu l-a susţinut pe vărul său Mongke în eforturile acestuia de a ajunge Mare Han. era credincios unei forme de şamanism denumită Tengriism. a cucerit nu doar teritoriul lui Orda. Batu Han.

sau steaguri de război tătăreşti reconstituite istoric Tuuri. Era de fapt prima alianţă pe picior de egalitate dintre un hanat mongol şi un alt stat. cei doi hani mongoli. Pentru Hulagu. armatele lui Hulagu erau responsabile pentru căderea Califatului Abbasid. asupra căruia fiecare îşi aroga suveranitatea. şi cu toate că nu a reuşit ca în timpul vieţii sale să istaureze Islamul ca religie oficială a hanatului. Rivalităţi mongolo-musulmano-budiste De fapt. visând la nu doar la o independenţă completă. Imediat. Berke a semnat un tratat de pace cu mamelucii prin care cele două state se aliau contra lui Hulagu. sau steaguri de război tătăreşti reconstituite istoric Însă Berke avea planuri şi mai mari. Mai ales în condiţiile în care Hulagu era un antimusulman feroce prigonindu-i fără milă pe toţi musulmanii întâlniţi. Berke şi Hulagu s-au luptat şi pentur controlul zonei Caucazului. distrugerea fără precedent în istorie a oraşului Bagdad. mamelucii obţinând astfel în anul 1260 o victorie decisivă asupra lui Hulagu. În afara diferendelor de tip religios. Animozitatea apărută pe această cale între cei doi lideri mongoli a dus la câteva confruntări armate. a fost fără doar şi poate un act odios. Însă pentru proaspăt „musulmănitul” Berke. jefuirea şi incendierea Bagdadului nu era nimic altceva decât o expediţie de jaf încununatăde succes.De fapt. Ceea ce s-a şi întâmplat. care era un şamanist care simpatiza şi religia budistă. Tuuri. ci şi la o ştergere a oricărei legături cu trecutul său mongol. Atât de intensă ajusese rivalitatea dintre cei doi. Berke a fost primul han musulman al Hoardei de Aur. . primele de altfel în care două armate mongole s-au văzut nevoite să se lupte între ele. şi chiar uciderea califului de atunci. noua sa credinţă a creat o prăpastie de netrecut între el şi Hulagu conducătorul hanatului Ilkhanid din Persia. În această direcţie. hanul musulmanizat a cerut nici mai mult nici mai puţin decât ştergerea numelui lui Kublai Han de pe toate monedele emise de Hoarda de Aur. să-l trădeze pe acesta în luptele cu mamelucii din Egipt. încât Breke a ordonat trupelor sale fidele trimise lui Hulagu pe vreme când erau prieteni.

căci capitala lor Sarai devenea o metropolă prosperă şi tot mai populată. Tot atunci. mongolii din Hoarda de Aur au început să-şi piardă treptat propria identitate mongolă. Aşezaţi în acel spaţiu istoric şi geografic. tot de-a lungul Volgăi numindu-se Sarai Berke. se ascuţea lupta dintre Kublai. cnejii ruşi au încercat să-i creştineze pe tătari. dar hanul avea un adjunct cu funcţii de prim ministru. denumit beqlare-bek în tătară şi begler-bei în turcă. Fenomenul a fost puternic amplificat şi de triburile de kipceaci. iar Mongke pe Arik Boke. Hulagu l-a susţinut pe Kublai. capitala Hoardei de Aur devenise una dintre cele mai mari metropole medievale cu o populaţie de circa 600. deopotrivă.000 suflete. Erau sedentari. conform istoricilor britanici. kirghizi. asemănători cu başcanii turci. Arik Boke. Etnic mongol la sărbătoarea naţională Naadam Etnic mongol la sărbătoarea naţională Naadam . Cu un asemenea duşman periculos la graniţe. Între timp. Adjuncţii acestuia erau vizirii.În acelaşi timp în vechiul imperiu stabilit de Lupul Albastru (denumirea mitică a lui Ginghis Han) în China. iar şefii din teritoriu erau aşa numiţii bashkaki. dar stilul de viaţă era tot nomad. Victoria lui Kublai a dus la izolarea definitivă atât a religiei Islamului. Astfel hanul era ales în urma unei adunări de generale numite Kurultai. fratele lui Mongke cu un alt frate vitreg de-al lor. Aceştia au trecut de altfel în masă de-a lungul deceniilor următoare la budismul Vajrayana de tip tibetan. bulgari. horezmieni. tătari nogai şi alte populaţii turcice care s-au adăugat treptat elementului etnic iniţial al hoardei sedentarizate de Batu Han Cu tătarii prin istorie Organizarea Hoardei de Aur a început aşadar să capete un puteric contur turcic în locul celui tipic mongol. cât şi a lui Mongke de mongolii originali. tătarii au stabilit o societate cumva unică pentur acele vremuri. concretizat în campanii de jaf şi atacuri asupra vecinilor. Aceştia din urmă se ocupau şi de strângerea tributului şi de pregătirea de război a tătarilor. În secolul al paisprezecelea capitala a fost mutată spre nord. dar fără succes. în urma stabilirii suzeranităţii totale.

preferând creşterea animalelor. Chiar dacă ruşii au fost daţi înapoi cu mulţi ani de atacurile tătărăşti şi au plătit tributuri grele. vremurile s-au arătat deopotrivă aspre şi îmbelşugate. Au trăit sute de ani din tributul luat de la români. Islamizarea tătărilor a continuat şi s-a definitivat şi prin intermediul contactelor cu turcii otomani. Tătării nu s-au omorât prea mult cu munca câmpului. După ce Nogai Han a consolidat o serie de alianţe cu vecinii creştini. în particular Moldova şi Valahia. armeni.000 războinici. în speţă cai. hanii au scutit de taxe bisericile ortodoxe ruse prezente pe teriotriul hanatului. lituanieni. care putea strânge circa 300. Uzbek Han. Pentru tătari. ruşi şi greci din Pont şi Crimeea.Marea masă a populaţiei tătare a rămas credincioasă religiei şamanice până în momentul în care hanii uzbeci cu care se înrudeau au adoptat Islamul ca religie de stat. când un corp expediţionar tătar l-a ajutat pe cneazul de Novgorod Alexandru Nevski. în lupta decisivă sa decisivă cu teutonii. Cu toate acestea. sub praful timpului Relaţia tătarilor cu ruşii s-a dovedit a fi una neaşteptat de complexă. tătarii au fost foarte toleranţi în privinţa creştinismului ortodox. cum au fost cele din cnezatele ruseşi din anii 1252. oi şi capre. s-au ajuns şi la situaţii de ajutor reciproc. războinicii Hoardei de Aur au împrăştiat groază. O altă sursă substanţială de venit pentru Hoarda de Aur. vânătoarea şi comerţul. Miniatură medievală cu Bătălia de la Kulikovo dintre ruşi şi tătari Miniatură medievală cu Bătălia de la Kulikovo dintre ruşi şi tătari . Statele vasale nu au fost niciodată încorporate în Hoardă. a constituit-o comerţul cu sclavi. cărora tătarii le-au fost vasali şi ajutoare preţioase. ungare. dar pentru a menţine teroarea şi controlul tătarii s-au lasat în numeroase expediţii de pedeapsă. moarte şi jaf de-a lungul a sute de ani. lituaniene şi cnezatelor ruse. gerogieni. aceştia fiind răpiţi în majoritate covârşitoare din statele creştine unde tătarii efectuau raidurile de jaf. De fapt. 1293 şi 1382. Hoarda avea să atingă culmea dezvoltării sale militare în perioada urmaşului acestuia. polonezi. dar au dat mari bătăi de cap şi regatelor poloneze. cumva preventive. Adânc. Surprinzător sau nu. cum este cea din episodul celebrei Bătălii de pe Gheţuri. Au atacat şi hărţuit continuu nu numai voievodatele româneşti.

Urmaşii războinicilor Hoardei de Aur mai pot fi întâlniţi şi astăzi sub forma comunităţilor tătare care trăiesc îndeosebi în Federaţiei Ruse (unde există chiar şi o republică autonomă tătară.O puternică lovitură pentru Hoardă s-a dovedit a fi epidemia de ciumă din anul 1340. statele baltice. . Astrahan şi cnezatul Moscovei încercau să submineze puterea Hoardei. Steagul naţional al Republicii Tatarstan din cadrul Federaţiei Ruse Steagul naţional al Republicii Tatarstan din cadrul Federaţiei Ruse Singur. intitulată Republica Tatarstan). fiind sistematic lovit şi slăbit de atacurile cazacilor. emirul uzbek care ridicase cel mai mare imperiul al Asiei după cel al lui Ginghis Han. distrugând capitala şi jefuind complet toate bogăţiile strânse de tătari în Crimeea. a fost cea administrată de un alt musulman. hoarda era măcinată de un nou război civil care avea să-i apropie sfârşitul. Hanatul imperial fondat de Batu avea să se fărâmiţeze în opt hanate. Republica Moldova şi România. cu precădere sub loviturile lui Ivan cel Groaznic care a subjugat hanatele de Kazan şi Astrahan. cumplitul Timur cel Şchiop sau Tamerlan. una dintre loviturile cele mai puternice care au dus la distrugerea Hoardei. Marea lor majoritate au fost cucerite şi înghiţite de noul imperiu rus. Decăderea a fost amplificată şi de asasinarea hanului Jani. urmată de o perioadă tulbure concretizată într-un război civil şi alegerea câte unui han în fiecare an. doar hanatul de Crimeea avea să mai supravieţuiască timp de aproape două secole. Cincizeci de ani mai târziu. Ucraina. Tamerlan a anihilat pur şi simplu armatele hanului tătar Tokatamîş în anul 1391. Polonia. Deja până în anul 1380 hanatele Horezm. pentru a fi într-un final anexat de ţarina Ecaterina cea Mare. Totuşi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful