You are on page 1of 5

Lacurile blestemate din România

Lacul Tineretului - În trecut se credea că apa este elementul prin care se pot stabili legături cu lumea de dincolo. Mitologia universală e plină de asemenea poveşti. Şi în România există numeroase legende legate de apă, de la proprietăţile magice existente în apa vie şi apa moartă, până la lacurile blestemate, despre care se spune din bătrâni că cer, drept jerftă, cap de om Apele nefaste din Bucureşti În România, lacurile blestemate împânzesc chiar capitala ei, Bucureştiul. Aici există trei lacuri nefaste: Lacul Tineretului, Lacul Titan şi Lacul Morii. Zeci şi sute de oameni au murit în aceste lacuri, fie din dorinţa de a-şi pune capăt zilelor, fie că nu au mai putut să iasă la suprafaţă. Astfel, lacurile blestemate şi-au luat tributul: vieţi umane. Lacul Tineretului a fost format pornind de la vechea Baltă Cocioc, în jurul căreia trăiau mai mulţi ţigani mahomedani, şi care era situată exact lângă un cimitir. Lacul a ajuns să fie supranumit "Lacul fără fund", ca urmare a faptului că multe dintre cadavrele celor înecaţi în lac nu au mai fost găsite niciodată. Se spune că în anumite părţi ale lacului ar exista nişte vârtejuri foarte puternice, care îi trag la fund pe cei care se aventurează în apă. Unul dintre aceste vârtejuri poate fi observat în spaţiul dintre restaurantul de pe lac şi insula din centru. Lacul Titan este un lac de origine naturală, situat în cartierul Balta Albă. Una din cele patru insule ale lacului chiar poartă denumirea de "Insula înecaţilor", în timp ce lacul este supranumit "Lacul sinucigaşilor", din cauza numărului mare de oameni care au ales să îşi pună capăt zilelor, aruncându-se în apele sale sau spânzurându-se de crengile copacilor de pe mal. Se spune că lacul s-ar fi format peste o fostă groapă de gunoi şi că, la fel ca Lacul Tineretului, ar avea foarte multe vârtejuri periculoase. Spre sfârşitul regimului comunist, Biserica Sfântul Nicolae a fost demolată, iar peste cimitirul acesteia s-a turnat beton, pentru a se face loc pentru un lac artificial, menit să oprească deversările râului Dâmboviţa. Acesta era Lacul Morii, lacul cu cea mai macabră istorie dintre toate lacurile blestemate ale Bucureştiului. Un număr foarte mare de oameni şi-au găsit sfârşitul în apele lui, iar pe suprafaţa sa au fost semnalate multe fenomene paranormale, în special pe vreme ploioasă. Într-o zi de duminică, un grup de pescari aflaţi pe Lacul Morii au văzut apărând ca din senin o ceaţă deasă, ca un nor vineţiu, care s-a lăsat deasupra lacului, rămânând acolo timp de 20 de minute. Din nor au început să se audă zgomote puternice, ca şi cum cineva ar fi lovit o găleată de fier goală. Apoi, norul s-a ridicat brusc şi s-a făcut nevăzut. Pescarii au susţinut cu tărie că ar fi fost vorba despre spiritele morţilor, peste ale căror morminte a fost făcut lacul.

numeroşi tineri înecându-se în apele sale. Unii localnici susţin că scufundarea mânăstirii nu ar fi fost posibilă ţinând cont de faptul că lacul are o adâncime de cel mult 4 metri. care apare şi dispare în zona Poiana Ţapului. circulă printre localnicii din regiunea Bucegilor. chiar în noaptea nunţii. lacul apare şi rămâne tot două zile până ce îşi ia tributul de suflet de om. De-a lungul timpului. Un băiat din sat a prins drag de ea şi s-au căsătorit. care i-ar fi înecat. pe-nserat. ar fi existat aici o mânăstire ai cărei călugări erau foarte păcătoşi. dar vizibilitatea este foarte scăzută. din dorinţa de a răzbuna moartea iubitului ei soţ. După cele două zile. Încă se poate vedea turla vechii biserici răsărind din apele lacului. Conform localnicilor. fiindcă adâncimea apei e mică. În ultimii ani s-au înecat în el mulţi turişti în mod cu totul neverosimil. ca tribut în schimbul vieţii sale distruse. lucru care a fost văzut ca o pedeapsă divină. forţată de părinţi să se mărite cu un om bogat. dar el a fost ucis în bătaie de câţiva dintre nuntaşi. lacul şi-a luat şi el tributul. găsindu-şi astfel sfârşitul. tânăra s-a dus în pădurea de la marginea satului care înconjoară Lacul Fântânele şi s-a spânzurat. există anumite condiţii în care lacul apare. O altă legendă despre lac se referă la o fată care. Fantoma ei apare adesea pe malul lacului. Se spune că spiritul fetei bântuie acum lacul şi cere în special vieţi de bărbaţi. localnicii susţinând ferm că este vorba despre spiritul miresei. În ultimii 60 de ani. În final. în apropierea Bisericii Sfinţii Voievozi. Lacuri care apar şi dispar. Lacul Miresei se găseşte în centrul numeroaselor legende urbane din zonă. se poate vedea turla vechii mânăstiri ieşind din apă. În zilele senine. scafandrii putând abia să vadă la doi metri depărtare.Lacul Miresei şi Lacul Fântânele La Câmpina. De supărare. Întâi vremea se strică brusc şi. Acest fenomen este văzut ca un semn rău. s-a aruncat în apele lacului în ziua nunţii. cu numele de Ileana. iar cei care au făcut scufundări în zonă susţin că pe fundul lui. în satul Radovan trăia o tânără foarte frumoasă. în zilele însorite. Nunta înghiţită de ape Podul de la lacul Titan de pe care mulţi sinucigaşi s-au aruncat pentru a-şi găsi sfârşitul Un alt lac format pe locul unui lăcaş de cult este Lacul Bezid. mânăstirea a fost înghiţită de apele lacului. el fiind mereu însoţit de moartea sau dispariţia unor oameni. . ucis mişeleşte. Prin anii '40. zeci de oameni au murit în mod misterios în apele lacului. din judeţul Mureş. În anul 1200. O legendă despre un lac misterios. bate vântul foarte puternic. încă se mai vede vechiul drum din sat şi ce a rămas din casele vechi. deşi ea era îndrăgostită de altul. în timp ce majoritatea lor consideră că apa ar atinge o adâncime de 70-80 de metri. timp de două zile.

Iazul era îngheţat şi nuntaşii au hotărât să îl traverseze direct. Aici. numeroşi pescari şi-au pierdut viaţa din cauza valurilor uriaşe care se formează din senin. Cu câteva sute de ani în urmă. Aceasta a lărgit lacul şi de atunci s-a activat şi blestemul. Unul dintre cele mai periculoase lacuri blestemate din România este considerat a fi Lacul Razelm. În comuna Lungani. s-a pornit o puternică furtună care a dus la o alunecare de teren. pe Podul Primarului. fără ultima împărtăşanie. în miez de noapte. uneori. Din acest motiv. omul a venit". Toţi pescarii din zonă ştiu că trebuie să acţioneze rapid şi să se întoarcă la ţărm cât mai repede. dar gheaţa s-a spart şi toţi au murit. din cauza căruia localnicii din zonă trebuiau să ocolească pe un drum foarte greu. a înghiţit un întreg alai de nuntaşi. îi însoţesc pe trecători până la marginea satului Goeşti. apa s-a revărsat în balta din satul Apa şi odată cu ea au pornit şi legendele. Creaturile din adâncuri Lacul Morii şi una din numeroasele cruci care împânzesc marginea lacului În Satu Mare. bărcile care ajung în mijlocul lacului sunt prinse de un vârtej foarte puternic. în 1917. Din acel an. când râul Someş a inundat judeţul în 1970. pentru a nu fi prinşi de valurile ucigaşe.Între judeţele Buzău şi Prahova există Lacul de la Ciotul Paltinului. care le trage la fund. din apropiere de răscrucea de drumuri spre satele Goeşti. pentru a ajunge mai repede la biserică. iazul Nimirceni. Astăzi. ei blestemau mereu lacul. Cei care trec noaptea prin acest loc sunt însoţiţi pe o distanţă de trei kilometri de fantomele acestor soldaţi. Astfel. fără să ocolească. din adâncuri se aude o voce spunând: "Ora a sosit. se poate ajunge la capătul unui iaz ce a secat. că greu mai e!". format în craterul unui vechi vulcan. pornind exact din dreptul iazului. În timpul primului război mondial. acordurile tarafului răsunând până în depărtare. Lungani şi Crucea. ca nişte umbre albe. localnicii declară că. din apropiere de Fălticeni şi Bosanci. spunând: "Dărâma-s-ar muntele. Fantomele. localnicii au început să declare că ar fi văzut peşti uriaşi. atunci când cineva urmează să moară în apele iazului. Membrii unei echipe de scafandri chemaţi să facă investigaţii în zonă au fost . Într-o noapte. Se mai spune că iazul cere ca tribut suflete de oameni tineri şi că. au fost îngropaţi într-o groapă comună mai mulţi soldaţi. siluetele fantomatice ale nuntaşilor reapar şi îşi continuă drumul.

Acesta aşteaptă cu răbdare momentul propice pentru a face victime şi. s-a trezit pe un teren viran din cartierul Berceni. Până de curând exista obiceiul ca femeile însărcinate. Apă vie şi apă moartă Balta Vrăjitoarelor din Pădurea Boldu-Creţeasca este locul ales de vrăjitoare în noaptea de 13 spre 14 martie. aflat în apropiere de Bucureşti. o femeie a apelat la ajutorul unei vrăjitoare pentru a-şi salva căsnicia. după ce intrau câteva minute în apă pierdeau imediat sarcina. care voiau să scape de sarcină. a început să rostească descântecele pe care i le spusese vrăjitoarea. să vină la baltă. tonele de moloz descărcat în apele bălţii au dispărut fără urmă în adânc. iar după cutremurul din 1977. Se spune că în acest lac ar sălăşlui un diavol în formă de şarpe marin. Balta are o adâncime de Semnul de interzicere a scăldatului în lacul Titan un metru şi jumătate şi nu îşi măreşte sau nu îşi micşorează niciodată dimensiunile. uneori. eroii trebuie întâi să folosească apă moartă pentru ca. au venit să realizeze ritualul necesar pe malul bălţii.îngroziţi de monştrii pe care spuneau că i-ar fi văzut în apă. apoi. apa vie . Nici nu a terminat. peste câteva ore. O legendă interesantă circulă şi despre Lacul Cernica. Alţi localnici spuneau că peştii pe care i-ar fi văzut ar fi fost mai mari decât un om. În legendele noastre. ori despre barajul Paltinu. Se crede că aici ar fi murit decapitat Vlad Ţepeş. că un vârtej s-a format în baltă şi. Nişte martori oculari au declarat că l-ar fi văzut târându-se printre copacii pădurii din apropiere. unde scafandrii au declarat că ar fi văzut monştri sub apă. unde peştii ar avea dimensiuni uluitoare şi unde lacul cere capete de om foarte des. Nu există vietăţi în apă şi toate animalele evită acest loc. a înaintat singură spre baltă şi. Există anumite zone din ţară unde se spune că se găsesc aceste două tipuri de apă magică. Aceleaşi legende circulă şi despre lacul de la Fântânele. Femeia a urmat întocmai instrucţiunile vrăjitoarei. chiar iese şi se plimbă prin împrejurimi. Balta Vrăjitoarelor. indiferent de condiţiile climatice. când ele se adună pentru a-şi împlini ritualurile. din judeţul Cluj. ajunsă la marginea acesteia. de pe Valea Doftanei. Legendele populare româneşti vorbesc şi despre ritualuri în care se folosesc apă vie şi apă moartă. Explicaţia vrăjitoarei a fost că descântecul eşuase pentru că femeia nu îşi dăduse jos lanţul cu cruce pe care îl purta la gât. Localnicii cred că balta ar fi blestemată şi bântuită de entităţi malefice. unde. Împreună. Odată.

suflete pure. Aceste duhuri ar avea puterile sporite pe timp de Lună nouă sau exact la ora la care bieţii oameni s-au înecat. Se mai spune că aceste duhuri preferă copiii. În plus. Mulţi martori oculari au declarat că ar fi văzut femeile înecate pe vremuri. în timp ce apa tulbure este apă moartă. Apa are o puritate de 100% şi o culoare albăstruie şi nici o vietate nu trăieşte în ea. cimitirul bălteşte şi apa. poate ajuta localnicii în anticiparea evoluţiei vremii. Lacul subteran din Pădurea Baciu din Cluj are şi el ape cu proprietăţi miraculoase.să îşi poată face efectul. ca şi incapacitatea sa de a se evapora sunt incredibile. el tot reuşeşte să îşi ia tributul. este ca şi cum lacul ar fi alimentat din neant. Dacă un trecător încearcă să le ajute. Unele duhuri se prefac că ar fi oameni în pericol de a se îneca şi strigă după ajutor. plină de resturile pământeşti ale decedaţilor. Temperatura lor este mereu scăzută. Vulcanul noroios de la Pănătau. ce nu poate fi consumată. lucru care a atras atenţia autorităţilor. care ieşeau chiar pe mal. . în funcţie de apa care ţâşneşte din el. Localnicii vorbesc despre blestemul duhurilor rele ale apelor. Adâncimea este. La Craiova. unde îşi găseşte sfârşitul. cum îşi întindeau rufele la uscat şi bărbaţii înecaţi cum îşi spălau caii. constantă. care prezice vremea rea. în apropierea cimitirului Roboaica. Localnicii cred că izvoarele trec pe sub cimitir. iar când plouă. Ele fac mare zarvă. în zonă nu a fost descoperită niciun fel de pânză freatică. nu depăşeşte niciodată 3 grade Celsius şi lacul nu îngheaţă niciodată. apă bună. deci. iar puritatea apei. să îi crească apoi în lumea duhurilor. Este vorba despre o apă cu gust de ulei. pe care încearcă să îi înece. acesta urmează să fie tras la fund. Un număr foarte mare de persoane au murit înecate în el de-a lungul timpului. toate fântânile conţin apă moartă. pentru a atrage atenţia trecătorilor. Lacul Dumbrăviţa şi duhurile rele ale apei Lacul Dumbrăviţa din judeţul Braşov a fost supranumit "Lacul ucigaş" sau "Lacul morţii". pe care vor apoi să îi facă să se înece. care prevesteşte vreme frumoasă. se scurge în izvoarele din subteran. din judeţul Buzău. şi ea. Deşi scăldatul în lac a fost interzis. Cei din zonă cred că apa limpede care iese din vulcan este apă vie.