Informatii despre jantele auto

De obicei, jantele au inscrise pe ele cateva numere care spun totul despre ele, insa degeaba le citim daca nu intelegem ce reprezinta. Majoritatea au inscrise o suita de numere si litere de genul 6Jx15 H2-40 ET45. Pare un mesaj codat, insa este mult mai simplu decat credeti. De aceea, le vom lua pe rand si vom explica ce inseamna fiecare mic detaliu si amanunt al jantelor, scris in acest cod sau nu. A - Latimea interioara a jantei Este urmatorul semn inscriptionat pe janta, dupa diametru - 6Jx15, unde 6 e latimea interioara a jantei, masurata in inci. In general ne dam seama care este diametrul jantei si care este latimea interioara a jantei, cea din urma fiind semnificativ mai mica. Aceasta se masoara intre marginile jantei, acolo unde intra anvelopa. Trebuie sa stim acest parametru al jantei pentru a putea determina diametrul anvelopei pe care o suporta. De exemplu, 7J inseamna 7 inci, mai exact 170.78 mm, de unde rezulta ca putem folosi o anvelopa in jurul dimensiunii de 170mm latime. Daca vom avea 9J, o sa putem pune anvelope ce au o latime de 225 mm. Aici mai intra si toleranta pe care o dau marginile jantei, astfel incat putem pune si anvelope putin mai mari, in general cu maxim 2 cm (grosimea marginii este in medie de 9 mm) sau dimensiunea imediat urmatoare. Astfel, pentru performante optime si pentru a respecta specificatiile jantei si cele ale anvelopei, la 7J putem pune anvelope de maximum 175 iar la 9J vom putea pune de 235. De cele mai multe ori, nu se respecta aceste proportii, insa performanta optima este data de acest numar. B - Profilul jantei (J) Mai sus am folosit drept exemplu J-ul care este prezent pe multe jante, insa putina lume stie si ce inseamna. J, JJ, K, JK, B,P sau D sunt litere care apar laolalta cu cifra care arata latimea interioara a jantei, cum ar fi 7J. Literele arata ce fel de profil are janta, mai exact, pe ce suprafata se asaza anvelopa. Majoritatea masinilor din ziua de astazi au "J", un profil al jantei des intalnit si universal. Masinile 4x4 au de multe ori jante cu profil "JJ", in timp ce, de exemplu, masinile Jaguar mai vechi au profil "K". Putem spune ca profilul se alege in functie de producator dar si de scopul masinii. C - Diametrul total Multa lume stie ca diametrul jantelor se masoara in inci (toli), incepand cu 12" (pe Tico), pana la dimensiuni uriase, "american pimp style", pentru care nu exista nici macar anvelope - 30". Diametrul jantelor este usor de masurat cu o ruleta, trecand prin centrul jantei, masurand dintr-o parte in alta a suprafetei exterioare. Alegerea diametrului unui set de jante depinde numai de dimensiunule inscrise in talon referitoare la acestea sau de gusturi personale. Diametrul jantei il veti gasi totodata inscriptionat pe jante, de obicei fiind primul numar - 15x* unde 15 reprezinta diametrul rotii. Bininteles ca diamentrul unei jante va influenta greutatea, stabilitatea, demarajul sau alti factori ai masinii.

Nu de putine ori se intampla ca atunci cand franam la viteze mari. in mijlocul gaurilor pentru prezoane. sau suspensia sa reactioneze gresit. acolo unde face contact cu fuzeta. cum se mai numesc). De obicei. insa cazuri speciale nu permit pozitionarea unei jante uniform pe fuzeta din pricina acestei gauri ce se dovedeste a fi prea mica. volanul sa vibreze (ET nepotrivit pentru suspensia masinii). Latimea totala a jantei Aceasta este latimea reala a jantei. ."Cocoasa" jantei H. Aceasta dimensiune nu apare inscriptionata pe janta.Factorul de echilibru . Este vorba despre codul specific fiecarei jante. factorul de echilibru este mai putin cunoscut si luat in considerare. Diametrul gaurii centrale Este vorba de gaura din centrul lateral al jantei. cat patrunde in spatiul rotii si daca anvelopa va atinge sau nu elementele caroseriei. rotile sa atinga in contraaripi sau spoilere. in functie de numarul si aspectul cocoaselor de pe profilul jantei. Factorul de echilibru se se masoara intre linia centrala imaginara ce strabate janta lateral pe mijloc si suprafata de montare a jantei. cum ar fi distanta intre prezoane sau diametrul jantei. CH. Acestea sunt denumirile si descrierea pentru fiecare cod ce apare pe janta. diametrul acestei gauri centrale este universal. fiind usor dedusa din latimea interioara a jantei. Pentru a evita acest fenomen. FH. o dimensiune si dimensiune foarte importanta si mereu imprimata pe orice janta.OS (ET-ul) Se mai numeste si offset. masurata de la un capat la altul a suprafetei de rulare. factor de echilibru in germana. Dimensiunea aceasta nu apare nicaieri inscriptionata pe janta. volanul sa mearga foarte greu si usor si instabil. EH sau EH2 sunt inscriptionari pe care le putem intalni si pe jante. Aceasta distanta se masoara in milimetrii si este intodeauna inscriptionata pe janta. se folosesc flanse de distantare. adica latimea celor doua margini ale jantei pe care sta anvelopa. care se masoara in milimetrii. insa in specificatiile jantei ar trebui sa fie. Factorul de echilibru influenteaza faptul cum arata o roata montata pe masina. acoperita de cele mai multe ori cu un capacel de plastic. contraaripi sau suspensie. In acest caz. Ne ajuta sa determinam daca roata se potriveste cu fuzeta nasubuum acolo unde este capatul planetarei. E . ceea ce inseamna "Einpress Tieffe". H2. alaturi de "ET". la care se mai adauga in general 8-9mm x 2.D . Latimea totala a jantei ne ajuta destul de mult in calcularea spatiului pe care il avem pentru a pune o janta fara a atinge diferite elemente ale caroseriei. din exteriorul marginilor (sau peretilor jantei. toate acestea putand fi cauzate de alegerea unei jante cu un factor de echilibru eronat. e bine de stiut diametrul gaurii interioare. Insa este poate cel mai important in alegerea unui nou set de roti. Spre deosebire de alti parametrii.

BS Distanta dintre suprafata de montare a jantei si marginea interioara a acesteia (marginea care este in interiorul jantei. unde 4 reprezinta numarul de gauri (prezoane) si 100 distanta in milimetrii intre prezoane. in functie de care se determina diferite dimensiuni ale jantei.centrate de catre gaura centralica (hubcentric) . Distanta intre prezoane este de o bicei stantata si pe janta. 5x112 ori 5x100.centrate de catre prezoane (lugcentric) Linia centrala Este linia imaginara pe mijlocul unei jante vazute din profil. fiecare stie ce distanta intre prezoane are masina lui. Linia centrala este doar un factor de masurare.se masoara din centrul imaginar al celor doua gauri opuse. Back Space .5 prezoane cu o distanta intre ele de 120 mm. 6 sau 8 prezoane . Gaura valvei . de fapt.la masini cu 4. Cand schimbam jantele este esential sa cunoastem acest PCD care reprezinta. sub o forma de gen 4x100. Acesta ne ajuta sa ne dam seama daca janta va atinge sau nu anumite elemente ale masinii. odata montate). dar este mentionat in specificatiile acesteia. adica . putem alege gresit jantele pentru masina noastra. Distanta intre prezoane In general. Multa lume stie aceste dimensiuni. Acest parametru nu este inscriptionat pe janta.la masinile cu 5 prezoane .se masoara din marginea indepartata a unei gauri pana in centrul celei de-a doua gauri. 5x120 este dimensiunea standard pentru BMW. orice masina are o anumita distanta intre prezoane. Acesta se masoara in milimetrii. Fie ca este 4x100. insa nu cunosc modalitatea exacta de masurare. . distanta intre prezoane. De exemplu. Centrarea unei jante Jantele au doua feluri de centrare pe fuzeta: . .PCD "Pitch Circle Diameter" este diametrul cercului imaginar facut de centrul prezoanelor. Daca nu cunoastem exact aceasta dimensiune.

multicolore sau in culorile aliajului. Jantele in sine pot fi de mai multe feluri. Sunt jante din mai multe feluri de aliaje. exista jante transparente. Indicele de greutate. Latimea anvelopei in milimetrii. preferate in general de americanii amatori de "bling-bling". Diametrul de montare Este diametrul suprafetei ce intra in contact cu fuzeta. la montaj. Aici corespunzator la 560 Kg. 4. de la cele mai usoare folosite in mediul raliurilor si al competitiilor oficiale. O alternativa la aceasta problema este montarea unor flanse adaptoare. 1. Indicele de viteza. jantele vin impreuna cu un set de valve.Un orificiu prin care se pune valva de umflare a anvelopei. Despre cauciucuri şi aici: http://translate. 3. pentru a nu strica design-ul rotii. De obicei.%26prmd%3Dimvns Tabelul de mai jos explica in detaliu fiecare insemn in parte pentru ultima imagine. Scopul acestora este pur estetic. sau cu efecte de holograma cu diferite imagini. Adica sunt din aliaj turnate in matrite. . in functie de materiale sau componente. vine si un ventil special care permite umflarea anvelopelor. in diferite culori. Tot din mai multe elemente sunt si jantele tip spinnere. aluminiu polisat. mat.google. Este important de stiut acest diametru mentionat in specificatiile jantei pentru a nu avea o fuzeta prea mare sau prea mica. Majoritatea jantelor sunt turnate. impreuna cu jantele. Diametrul cercului interior in inci. crom. Mai nou. Exista si valve ascunse. in milimetrii. rezultand astfel lipsa stabilitatii si echilibrului. lasand numai suprafata de contact cu anvelopa. auriu. specifice jantei. 2. monobloc. ce au "floarea" prin care trec prezoanele din plexiglas.. Aici 55% din 205. 6. Se masoara pe partea interioara a jantei. Pentru acestea. solutie pe care fabricantii de jante o combat. pana la cele mai grele si mai mari. Inaltimea flancului (balonului) in procente din latime..ro/translate?hl=ro. Aici corespunzator la 240 Km/h. ce nu ies in evidenta. Alti parametri de clasificare Greutatea jantelor este de cele mai multe ori specificata in manualul de utilizare si intretinere. Exista si jante forjate sau/si din doua sau mai multe bucati. Finisajul jantelor este si el de mai multe feluri lucios. Constructia radiala. dintr-o singura bucata. 5. Unele jante sunt facute din mai multe bucati pentru a permite schimbarea spitelor sau a "florii" interioare.

Indicii de sarcina: (indicele de sarcina arata masa care poate fi incarcata pe respectivul pneu) Indice/KG 71/345 81/462 91/615 101/825 72/355 82/475 92/630 102/850 73/365 83/487 93/650 103/875 74/375 84/500 94/670 104/900 75/387 85/515 95/690 105/925 76/400 86/530 96/710 106/950 77/412 87/545 97/730 107/975 78/425 88/560 98/750 108/1000 79/437 89/580 99/775 109/1030 80/450 90/600 100/800 110/1060 Indicii de viteza: (viteza maxima la care e garantat cauciucul) L – 120 km/hM – 130 km/h N – 140km/h P – 150 km/h Q – 160 km/h R – 170 km/h S – 180 km/h T – 190 km/h U – 200 km/h H – 210 km/h V – 240 km/h W – 270 km/h Y – 300 km/h ZR – >240 km/h .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful