SENARAI PERIBAHASA (PERUMPAMAAN DAN PEPATAH) YANG TERDAPAT DI DALAM BUKU TEKS TINGKATAN 1 hingga 3 BIL 1 2 3 4 PERUMPAMAAN/ PEPATAH

Air beriak tanda tak dalam Alang-alang berminyak biar licin MAKNA Banyak bercakap tanda tiada berilmu. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung.

Alang-alang menyeluk pekasam, Kalau sudah terlanjur berbuat sesuatu, biarlah biar sampai ke pangkal lengan diperoleh hasil daripadanya. Ayam di kepuk mati kelaparan, itik Sangat menderita kesusahan meskipun bergaji di air mati kehausan besar (beristerikan atau bersuamikan orang kaya) atau hidup miskin di negara yang kaya dan makmur. Bagai air mencari jenisnya Berusaha untuk mencari ilmu dengan tidak berhenti-henti; usaha dengan tidak mengenal jerih payah. Mati tanpa sakit.

5

6 7 8

Bagai ayam disambar helang

Bagai cendawan tumbuh selepas Terlalu banyak pada sesuatu masa. hujan Bagai cincin dengan permata Pasangan pengantin yang sepadan. Contoh ayat: Suami isteri itu sama cantik sama padan seperti cincin dengan permata. Bagai kerakap tumbuh di batu, hidup Hidup dalam kemelaratan. segan mati tidak mahu Kerakap sebangsa sirih tetapi tidak dimakan orang. Bagai layang-layang putus tali Bagai menatang minyak yang penuh Bagai minyak dengan air Bagai murai dicabut ekor Tiada berpedoman. @ sudah harapan,bergantung pada nasib sahaja. putus

9

10 11 12 13

Memelihara anak dengan penuh kasih sayang. Orang baik kalau duduk dengan orang jahat tidak akan menjadi jahat. Orang yang suka bercakap. Perempuan yang suka bercakap banyak. Contoh ayat: Suasana di dalam kelas 3P2 riuh oleh suara Nadiah yang becok bagai murai dicabut ekor. Amat cepat.

14

Bagai pucuk dilancarkan

diam-diam Orang berilmu yang berdiam diri lebih baik besi berkarat daripada orang diam tetapi tidak berilmu. Berat mata memandang berat lagi Betapa berat kita melihat kesusahan yang bahu memikul dialami oleh seseorang. bagaimana contoh begitulah gubahannya Baik membawa resmi padi daripada resmi lalang Belayar sambil memapan. hendak belajar memanjat kepada orang yang mahir tentang sesuatu 29 30 . Diam-diam ubi berisi. Orang baik meninggalkan nama baik. Tidak sombong. orang manusia mati meninggalkan nama jahat meninggalkan nama jahat. Biar jatuh terletak. lakukan padi masak juga perkara-perkara yang berfaedah. berat lagi penderitaan itu pada orang yang menanggungnya.15 16 17 18 19 Bagaimana acuan begitulah kuihnya. Harimau mati meninggalkan belang. rendah diri. sudah bergirang hati atau gembira lebih dulu. akhirnya akan berbaik semula. arang hendaklah sabar sehingga mencapai kejayaannya. tinggi akan 25 26 27 28 Dimana ada kemahuan. merapat sambil belayar Belum duduk sudah berlunjur Perangai anak biasanya mengikut orang yang mengasuhnya. lama. Berjagung-jagung dahulu sementara Sementara menunggu apa yang baik. Hendak belajar berenang dapatkan Hendak mengetahui sesuatu perkara bertanyalah itik. jangan jatuh Lebih baik menarik diri terlebih dahulu sebelum terhempas diberhentikan dengan tidak terhormat. Biar mati anak jangan mati adat Biar putih tulang jangan putih mata Adat yang tidak boleh dilanggar. lemah dianduh condong Memberi pertolongan kepada orang-orang di dalam kesusahan. Sesekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud tercapai. Genggam bara api biar sampai jadi Membuat sesuatu pekerjaan yang susah. Diibaratkan sebagai ditumpil. Lebih baik mati daripada menanggung malu. 20 21 22 23 24 Carik-carik bulu ayam .Perselisihan faham antara saudara-mara dan kelamaan bercantum juga adik-beradik tidak berpanjangan. Belum memperoleh sesuatu yang dikehendaki. disitu ada Seseorang yang bercita-cita jalan berusaha untuk mencapainya. Setiap manusia akan dikenang kerana jasa dan budi yang telah dilakukan semasa hidupnya.

Contoh ayat: Rakyat di negara jajahan komunis itu ibarat burung. Tidak ada kebebasan atau kemerdekaan.31 32 dapatkan tupai Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih Ibarat burung. lelaki pemalu Sebagai gembala diberi keris Pegangan hidup yang tidak serupa. 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ruyung Kita tidak akan mendapat hasil jika tidak berusaha. Perempuan serasan. tentu ada jalan. Kalau tidak kerana angin tidak akan Kalau terjadi sesuatu hal tentu ada sebabpokok bergoyang sebabnya. mata terlepas badan terkurung perkara itu. Semacam besar pacak daripada tiang Belanja lebih besar daripada pendapatan. Tidak kekal 45 46 Seperti aur ditarik songsang Seperti embun dihujung rumput . 33 34 Jika ada kemenyan sebesar lutut Kepandaian hendaklah diajarkan kepada orang pun. Setiap yang berkemahuan. Orang yang mendapat sesuatu yang tidak berguna. Kejahatan yang dilakukan secara diam-diam atau tanpa disedari Dua orang yang berkawan rapat dan saling membantu Contoh ayat : Kita tidak boleh hidup menyendiri sebaliknya hiduplah seperti aur dengan tebing. Kalau tiada rotan akar pun berguna Kalau tidak dipecahkan manakan dapat sagunya Sesuatu perkara yang dihajatkan sekiranya tidak dapat diperolehi memadai dengan apa yang ada. kerana kalau disimpan akan hilang begitu berbau sahaja.mata terlepas badan terkurung. jika tidak dibakar tidak akan lain. dua tiga Sekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud hilang berbayar tercapai. Pekerjaan atau perkara yang sukar diselesaikan kerana sudah tersalah jalan. Sekali membuka pura. Seperti air dalam dulang Seperti api di dalam sekam Seperti aur dengan tebing Negeri yang aman sentosa. Kalau tak berada-ada tak akan Tentu ada sebab yang tersembunyi tempua bersarang rendah menyebabkan sesuatu hal terjadi @ Setiap kejadian meninggalkan kesan.

namun hal itu bagai ular menyusur akal takkan hilang bisanya. Seperti lintah menghisap darah Seperti lipas kudung Meletakkan faedah yang tinggi. Yang dikejar tak dikendong berciciran dapat yang Terlalu tamak untuk mencari keuntungan hingga menyebabkan kehilangan sesuatu yang sudah dimiliki.47 48 Seperti harimau menyembunyikan Orang yang menyembunyikan kelebihannya. Contoh ayat: Nasihat kaunselor kepada pelajar itu tidak ubah seperti hujan jatuh ke pasir kerana kedegilannya. Selalu bergerak dengan cepat. menipu dengan cara lemah lembut. 52 . 49 50 51 Ular menyusur akar tidak akan Orang besar yang merendahkan diri tidak akan hilang bisanya jatuh martabatnya. kukunya Seperti hujan jatuh ke pasir Nasihat yang tidak dihargai atau sesuatu pekerjaan yang sia-sia. Contoh ayat : Sekalipun beliau bergaul dengan orang kebanyakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful