Nota Prof Dr Muati.pdf

PENGUCAPAN AWAM

ABDUL MUA’TI @ ZAMRI BIN AHMAD, Ph.D Jabatan Komunikasi Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi 43400 Universiti Putra Malaysia Serdang, Selangor. e-mail: abmuati@putra.upm.edu.my

PENGENALAN

Pidato umum atau berucap di khalayak adalah merupakan satu kemahiran yang boleh dipelajari. Ramai orang menganggap kebolehan ini sebagai satu keistimewaan warisan yang diturunkan dari satu generasi ke generasi berikutnya dalam sesebuah keluarga. Kajian-kajian yang dijalankan di negara Barat dan pemerhatian yang dibuat di tanah air kita sendiri membuktikan bahawa tanggapan begini adalah tidak tepat. Sebaliknya kemahiran berucap boleh dipupuk dan diasah melalui proses pemelajaran, pendedahan dan amalan dengan panduan dan bimbingan dari pengucap-pengucap yang terlatih dalam bidang ini. Ringkasnya,

ialah sekumpulan manusia yang mendengar bicara dan seterusnya bertindakbalas terhadap bicara tersebut. Perlu diingatkan bahawa nota-nota begini serta prinsip-prinsip dan teori-teori lainnya sama ada yang berbentuk deskriptif atau preskriptif tidak sama sekali dapat menggantikan latihan-latihan berbentuk amali. Pengucap . isi bicara si pengucap sebenarnya dicipta khas untuk mereka. Bilangan ahli kumpulan ini boleh jadi dua puluh atau lebih. UNSUR-UNSUR UCAPAN Terdapat empat unsur yang membina sesuatu ucapan dan sekali gus membezakan pengucapan awam ini dari lain-lain aktiviti komunikasi.setiap individu yang normal boleh menjadi seorang pengucap yang berkesan sekiranya diberi peluang mengenali kemahiran tersebut secara lebih terperinci dan sistematik. Dengan lain perkataan. Ucapan . Situasi . Golongan inilah yang merupakan sasaran ucapan pengucap. Sebaliknya pengetahuan teori ini harus berjalan seiringan dengan latihan amali berucap dalam berbagai situasi bagi tujuan pembentukan pengucap berkesan seperti yang dinyatatakan tadi. Lazimnya situasi untuk ucapan ini dirancang terlebih dahulu.ialah individu yang bertanggungjawab meluahkan isi bicaranya di khalayak dengan tujuan tertentu. 1 .ialah kandungan isi bicara yang diluahkan. Himpunan nota ringkas ini bertujuan untuk memperkenalkan para pembaca kepada teknik-teknik berucap dan adalah diharapkan ianya mampu dimanfaatkan sebagai garis panduan ke arah pembentukan seorang pengucap yang berjaya. 2. Khalayak / audiens . 3. 4.iaitu keadaan dalam mana sesuatu ucapan itu diadakan. 1.

5. Contohnya kempen politik. b. berdasarkan tujuan ianya dibuat dan berdasarkan cara ianya disampaikan. pembentangan kertas kerja dsbnya.PRINSIP-PRINSIP UCAPAN Terdapat lima prinsip asas yang harus diberi perhatian serius oleh setiap individu yang mahu menjadi pengucap yang berkesan. Kemahiran menyampaikan bicara kepada audiens. Pemujukan / mempengaruhi . 4. Kemahiran mengingati atau menguasai ucapan. sikap atau perlakuan audiens. 3. ceramah-ceramah ringkas. 1. Kemahiran menggunakan bahasa yang sesuai dan baik. a. Pengkelasan ucapan berdasarkan tujuan: Pemberitahuan / informatif . Kemahiran mengumpul bahan ucapan.ucapan yang dibuat dengan tujuan untuk mengubah kepercayaan. PENGKELASAN UCAPAN Sesuatu ucapan itu boleh dikelaskan melalui dua kaedah. kempen antidadah dsbnya. Kemahiran menyusun bahan ucapan. 2.ucapan yang dibuat dengan tujuan untuk memberi maklumat. 2 . iaitu: 1. Contohnya seperti taklimat.

Dihafal .ucapan yang dihafal perkataan demi perkataan dari teks. malam dsbnya. Dibaca .ucapan yang dibuat dengan tujuan untuk mencetuskan kegembiraan atau keriangan biasanya dalam majlis-majlis keraian. SIFAT-SIFAT PENGUCAP YANG BERKESAN 1.ucapan yang dibuat dengan penuh persediaan dan merupakan gabungan ketiga-tiga jenis di atas. Ucapan jenis ini ada kalanya boleh merosakkan kredibiliti pengucap. 2. 2. Majlis khas . alu-aluan. Extemporaneous . Ucapan jenis ini kaku dan tidak boleh diubahsuai berdasarkan situasi.c.ucapan yang dibaca perkataan demi perkataan dari teks atau manuskrip. Impromptu.ucapan yang hanya dibuat dalam majlis-majlis tertentu dengan tujuantujuan spesifik seperti mempengerusikan majlis. Pengkelasan ucapan berdasarkan cara: a. d. ucapan penganugerahan dan sebagainya. Dalam ucapan jenis ini ada terdapat unsur-unsur impromptu. b. Contohnya ucapan lepas makan d. Jujur dan ikhlas dalam berhujah Berpengetahuan luas dalam subjek yang diucapkan 3 . penghafalan dan pembacaan. Menghibur . c. Ucapan jenis ini juga tidak 'flexible'. Ia memerlukan persediaan rapi dan menyeluruh dan merupakan ucapan yang paling flexible.ucapan yang dibuat tanpa sebarang persediaan khusus dan biasanya diundang secara tiba-tiba.

5. Langkah-langkah ini akan dihuraikan satu persatu di bawah ini: Mengawal kegugupan Punca-punca gugup secara psikologikal: 1. LANGKAH-LANGKAH PENYEDIAAN DAN PERSEMBAHAN UCAPAN BERKESAN Terdapat lapan langkah yang perlu diikuti dengan teliti dalam menyedia dan mempersembahkan ucapan: 1. Yakin akan apa yang dibicarakan Mahir berucap di khalayak Peka kepada reaksi audiens Peka kepada situasi sekitaran. 3. Pengucap tidak suka dinilai. 6. 7. 4. 4. 2. 6. 5.3. Mengawal kegugupan Menganalisis diri sendiri. 4 . 8. situasi. majlis dan audiens Mengumpul bahan ucapan Menyusun bahan Merancang pengenalan Merancang penutup Berlatih Menyampaikan ucapan.

pitam.2. Tarik nafas panjang-panjang i. Berlatih secukupnya f. Secara psikologikal takut audiens nampak kegugupan malu. Pilih subjek yang diminati (jika berupaya) b. tak berani bertentang mata. Pujuk diri sendiri g. sesak nafas. Bersedia secukupnya d. 'allergic' kepada ucapan awam. tarik diri dari berucap. Senaman-senaman 'isometrics' h. 3. bimbang lupa idea. Berangan k. Analisis audiens c. berpeluh ketiak dan tapak tangan. Symptom-symptom kegugupan 1. 5. suara lemah tidak terkawal. Memahami emosi gugup 5 . Sebelum berucap a. 2. Secara fisiologikal ketar lutut. kelajuan bercakap tidak terkawal. Hasil bicara terlalu kritikal Pengucap kurang mahir atau kurang berpengetahuan Pengucap kurang bersedia Audiens yang disegani. jantung kencang. 4. Teknik-teknik_mengawal gugup 1. bibir kering. Matlamat ucapan manasabah j. 'Relax' mental dan fizikal l. bunyi-bunyi pecahan suara. Susun diea dengan jelas e. tubuh kaku.

Jangan berhenti bercakap walaupun gugup. Wujud dan kekalkan pertembungan mata. pekerjaan. g. Tujuan majlis diadakan 6. Pengetahuan kita tentang topik. Minat kita pada topik. b.umur. Jangkamasa majlis 2. status sosial. Thomakninah dalam ucapan. e. Analisis audiens 1. tahap ekonomi. Berlagak seperti yakin walaupun tak berapa yakin. Tempatnya. jantina. d. ideologi keahlian perkumpullan. Fahami yang audiens tidak akan nampak kegugupan kita. 2. 2. bangsa. agama. Berkubu. 2. i. j. Ciri-ciri demografik . Kemudahan yang sedia ada dan perlu diadakan 5. Jaga makan-minum. dll. 3. Ciri-ciri situasi: 6 . budaya. f. Analisis majlis/situasi Pastikan: 1. Bergerak.m. Saiz bilik/dewan vs saiz audiens 4. Pilih audiens yang mesra sebagai tumpuan di awal bicara. Giliran dan waktu kita akan berucap 3. c. tahap pendidikan. Jangan pentingkan gaya penyampaian. h. kumpulan 'ethnic'. Persediaan yang sudah kita buat. Analisis diri Tanya diri sendiri sejauh mana: 1. Semasa berucap a. Jangan 'panic' bila tersasul.

topik (topical). penghormatan. pangkalan data. 4. protokol. e. c. Pembahagiannya lebih kurang 15% pengenalan. Pandangan terhadap majlis Pandangan terhadap kita. Pengenalan . Keseragaman Pandangan terhadap topik. teknik menarik perhatian. Bilangan isi utama 3-5 sahaja (bergantung pada masa).terdiri dari penghuraian idea-idea utama yang tersusun jelas.terdiri dari salam/ucap selamat. b. Mengumpul bahan 1. Penutup . Berdasarkan pengetahuan dan pengalaman sendiri Temubual Bahan rujukan tersedia – perpustakaan. sebab (causal). 2.a.terdiri dari review. pengucap Pengharapan. Saiz b. formatnya: a. masalah-penyelesaian. Badan/isi . Peralihan isi perlu jelas. f. pro-kontra dan sebagainya. 3. Tulis rangka ucapan pada kad nota. Bagi ucapan informatif. Menyusun bahan 1. 2. sama ada secara susunan masa (chronological). kenyataan untuk diingati dan penyudah bicara. c. ruang (spatial). 3. 5. 75% badan dan 10% penutup. preview dan prosedur. 6. 7 . d. Maklumat mesti disusun.

statistik soalan 'rhetoric'/soalan biasa jenaka berpengajaran petikan contoh/cerita/puisi berkaitan merujuk majlis.tarik perhatian. b. 3. 2. 3. b. 9. Menarik minat audiens pada topik Memberi mereka peluang supaya mendengar dengan bijaksana Mewujudkan kemesraan. Lain-lain susunan bagi ucapan pembujukan: a. audiens atau diri sendiri 8 . 8.tarik perhatian Kaitan isu dengan diri audiens Perbincangan . Unsur-unsur pengenalan: 1. d.fakta-fakta negatif dan positif mengenai isu Dorong audiens antuk menerima yang positif. Perkaitan isi perlu jelas (jika berkait).: a. c. Salam dan ucap selamat Penghormatan protokol Teknik menarik perhatian a. fakta menarik/unik. b. c. Merancang pengenalan Tujuan pengenalan: 1. d. 2. Bagi ucapan pemujukan. Wujudkan kehendak/keperluan Berikan cara penyelesaian Bayangkan keunggulan cara penyelesaian ini Dorong audiens untuk menerimanya . f. formatnya.penutup.7. e. c. e. Pengenalan . Pengenalan . d.

Beritahu nak berhenti Ringkaskan idea-idea utama Ulang sebut idea-idea utama. 1. f. Ulang teknik menarik perhatian (jika sesuai) Rujuk kepada tema majlis atau slogan (jika ada) Bayangkan keadaan esok Membentuk mood Merayu Mengaju soalan Memberi cabaran Memberi pesanan Berlatih 1. 5. 6. d.g. Review a. Berlatih 3-6 kali Hafal idea bukan teks Berlatih secara 'mental' dulu Rujuk pada kad nota Hayati keseluruhan ucapan Jangan berlebih-lebih sangat 9 . 6. 5. 4. h. 2. g. b. 3. b. 2. Kenyataan untuk diingati. c. Unsur-unsur penutup. a. c. 4. i. kejadian bersejarah kepentingan subjek penghormatan peribadi ‘gimmick’ Peralihan ke preview Preview Prosedur Merancang penutup Tujuannya adalah untuk menyediakan audiens supaya berhenti mendengar. e. j. h.

16. 9. 12. 14. 5. Jangan berlatih bahasa badan Buat rakaman Nilaikan persembahan Ukur masa Jangan ubah kadar ucapan kerana masa. 2. Mulakan dengan nada biasa Berdiri setegak yang boleh Gayakan bahasa badan Jangan gelisah Tunjukkan kita gemar berucap Sembunyikan kesilapan Gunakan alat-alat bantu dengan berkesan Kawal suara Beredar dengan yakin 10 . 6. 15.7. Mempersembahkan ucapan 1. 11. 11. 8. bukan KEPADA mereka Rujuk nota sekali-sekala Jangan menjerit. 3. 9. Gunakan gaya sendiri yang sesuai Berbicara dengan penuh yakin Tenang sebelum mula berucap Wujudkan pertembungan mata dengan audiens Jangan mula dengan merujuk nota Bercakap DENGAN audiens. 4. 7. 8. 10. 13. 10.

4. 9. 2. Cara mendekati dan meninggalkan tempat berucap. Tempat berucap Posisi tubuh Pergerakan tubuh Gerakan tangan Penggunaan nota Penggunaan rostrum / lectern / podium Penggunaan mikrofon Pertembungan mata Mimik muka. 2.UNSUR-UNSUR BAHASA BADAN 1. 4. Membantu pengucap dan tidak menonjol Memberi penekanan maksud Bersahaja. 5. 10. 3. 7. 11. tidak 'artificial' (dibuat-buat) Bertepatan dari segi makna dan masa (timing). 8. 3. SUARA 11 . 6. PRINSIP BAHASA BADAN 1. kesesuaian pakaian dan tingkahlaku dalam majlis. Penampilan diri iaitu dari segi ketepatan waktu tiba.

sila rujuk: Abdul Mua’ti @ Zamri bin Ahmad (2008). Menggunakan analogi yang sesuai. Lafaz sebutan (pronunciation) 6. Memasukkan unsur ‘suspens'. Menghayati keseluruhan ucapan agar penyampaian bersemangat. 2. 5. Melibatkan audiens . Meransang pelbagai deria audiens. Panduan Pengucapan Awam Edisi Ke2.Unsur-unsur suara yang boleh dikawal ialah: 1. 4. Menyelitkan jenaka berpengajaran. Jeda (pause) 5. pekerjaan dan sekitaran. yang perlu diberi perhatian dalam menyediakan diri untuk menghadapi khalayak. Komunikasi di Tempat Kerja. Aju soalan. 6. Ulangan (repetition) KAEDAH MENGEKAL MINAT AUDIENS 1. 7. 8. 12 . Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. 3.sebut nama mereka . Untuk kupasan terperinci. Minta komen/pendapat. Menggunakan isi dan contoh yang hampir dengan audiens seperti anak. Abdul Mua’ti bin Ahmad (2003). Kelajuan (rate) 4. Nada (pitch) 3. Demikianlah beberapa perkara. Kelantangan (volume) 2. sebut nama orang yang disegani. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful