sfaturi uimitor de simple, pentru un somn bun

Tot ceea ce trebuie sa stii despre un somn linistit, dar esti prea somnoros ca sa intrebi.

101

Somn, fericire, sanatate, viata!
O zi incepe si se termina in pat. Lung sau scurt, muncind sau lenevind, stresat sau calm: este o placere sa te intinzi in fiecare seara in pat pentru a dormi ca sa te trezesti odihnit, relaxat, binedispus in fiecare dimineata. Sau… ? Daca poti citi ce vom scrie in randurile de mai jos, inseamna ca te afli printre fericitii care au un somn odihnitor aproape in fiecare noapte. In cazul in care te simti mereu obosit inseamna ca ai insomnii destul de des, care iti fac viata un calvar sau un cosmar continuu. Daca ai probleme cu somnul, noi avem solutia problemelor tale. Acest e-book special iti ofera numeroase sfaturi utile si eficiente care te vor ajuta sa dormi linistit si sa te trezesti odihnit in fiecare dimineata. Modul perfect de a-ti incepe ziua este acela de a bea o cana de cafea cu un croissant dupa o noapte in care ai dormit precum un bebelus, neintors si te-ai trezit fara cearcane sau fara sa fii morocanos. Este placut sa te trezesti cu un zambet pe buze si o stare foarte buna!

2

inamicul numarul 1 al vietii! Ai dormit rau din nou? Majoritatea oamenilor au diverse forme de insomnie pe perioada vietii lor. ai dormit rău. sa innoti in imaginatie si apoi sa deschizi ochii dimineata si sa incepi fericit o noua zi. • sa te trezesti prea devreme dimineata… … si esti adesea irascibil. somnoros cam intreaga zi? Viata ta sociala este afectata din cauza insomniei? Ai probleme de memorie. • boala sau durerile • anxietatea cauzată de insomnie. lumină)… Există cel puţin la fel de multe cauze ale insomniei. 3 Ce anume iti alunga somnul? Numerosi factori pot contribui la alungarea somnului: • stresul provocat de serviciu. stării generale şi dispoziţiei. Pentru unii oameni. sa inchizi ochii. mofturos. • condiţii nepotrivite de somn • tulburării externe (zgomot. concentrare. şcoală. somnul este ultimul lucru la care se gandesc pe lume: nu este nimic mai simplu sa te asezi in pat in fiecare seara. dar toate au ceva în comun: somnul rău are un efect distructiv asupra sănătăţii. ai dormit destul? Când putem spune că am dormit destul? Citeşte mai multe în continuare. . câţi oameni pe pământ. familie • tensiunile • depresia • stimulentele – chiar şi sub forma medicamentelor prescrise. Cum ai dormit aseară? Ai dormit bine.Insomnia. din moment ce oamenii au dorinte diferite. Probail ca da. • schimbarea mediului • utilizarea îndelungată a somniferelor. sa visezi. Te numeri printre acestia? Se intampla: • sa adormi foarte greu seara • sa te trezesti fara motiv noaptea • sa readormi foarte greu odata ce te-ai trezit noaptea. Este foarte greu sa definesti un somn suficient de bun sau insomnia. te imbolnavesti usor si ti se face rau in mijlocul zilei? Atunci esti pandit constant de inamicul numarul 1 al somnului: insomnia. pana cand incep problemele. sănătate.

dacă nu dorm cel puţin 9 ore. Dar dacă. fiindcă depinde prea mult de nevoile individuale. pentru a te asigura. fumat şi antrenament fizic). Deşi cantitatea de somn este influenţată de numeroşi factori. Toate acestea influenţează numărul de ore necesare pentru un somn suficient. fumatul. este acela care vă îţi permită să fii alert şi relaxat dimineaţa şi plin de energie tot restul zilei. Dacă observi următoarele simptome: • probleme de memorie şi concentrare • scăderea productivităţii • irascibilitate extremă • atacuri de somnolenţă • migrene matinale • probleme de dispoziţie • predispoziţie la accidente. Consecinţele restanţei la somn sunt mai grave decât îţi imaginezi. băutura şi exerciţiile fizice au o influenţă puternică asupra somnului. Dacă nu dormim suficient şi nu-i dăm organismului suficient timp să se regenereze. regăseşti acelaşi cerc vicios. Cantitatea somnului personal depinde de: 1. putem acumula rapid restanţe la somn. de la băutul cafelei până la alcool. Formula cea mai simplă este următoarea: numărul de ore de care ai nevoie pentru somn. nevoia moştenită 2. unele persoane au nevoie de somn puţin şi trăiesc perfect normal cu 5 ore dormite. lunea. Cum? Dacă dormi destul. igiena somnului (activităţile zilnice obişnuite pe care le controlezi. Recomandarea medie spune să dormim 8 ore pe noapte. care poate avea un efect pe termen lung asupra vieţii tale.De cât somn ai nevoie. la fel ca şi expunerea la lumină înainte de a merge la somn (de pildă faptul de a vă uita într-un monitor luminat. de pildă. Dacă nu recuperezi această restanţă şi dormi toată săptămâna cu 2 ore mai puţin. dar această cifră variază. mai devreme sau mai târziu. dar când trebuie să te trezeşti. neîndemânare atunci restanţa ta la somn are deja o dobândă periculoasă. 3. Şi la tine s-a acumulat dobânda? Încearcă testul de mai jos. corpul tău este în echilibru: consumi exact atâta energie câtă acumulezi în timpul somnului. pe care trebuie să le recuperezi cu un somn de după-amiază. De exemplu. majoritatea oamenilor spun că dorm 7 ore şi jumătate pe zi şi 8 ore şi jumătate în week-end. Ritmul somnului în intervalul de 24 ore De exemplu. calitatea somnului 4. în timp ce altele sunt complet terminate. dormi puţin mai mult în week-end şi recuperezi puţin din restanţă. deja îi datorezi corpului peste o noapte de somn! Apoi. până târziu în noapte). dormi cu 2 ore mai puţin. de fapt? Este greu de spus de câte ore de somn are nevoie o persoană. Restanţă şireată cu dobândă mare Organismul trebuie să funcţioneze normal – ca marea majoritatea a formelor de viaţă din natură. 4 . ai creat 2 ore de restanţă la somn.

Începe prin a citi ce te poate ajuta să îţi îmbunătăţeşti somnul. 5. 4. 2. cu siguranţă ai o restanţă la somn şi va trebui să o plăteşti cu mai multe ore de somn. Eşti curios cât te va lăsa organismul să dormi? Dacă dormi mai mult decât în timpul săptămânii. Odată ce vei recupera datorita la somn. la înţelepciunea populară. Marchează în calendar o săptămână obişnuită. Începe cu testul de duminica: culcă-te la ora aleasă şi dormi fără tulburări timp de 7-8 ore. Dar. în acea săptămână. opreşte ceasul.Demaschă-ţi restanţa la somn 1. în curând! 5 . te vei trezi dimineaţa proaspăt şi relaxat şi nu vei mai fi adormit. Vineri seara. atunci ai obiceiuri de somn sănătoase. Şi somn uşor şi dulce. enervant şi obosit în timpul zilei. testul nu este unul uşor. dacă te trezeşti la aceeaşi oră. iar sâmbătă dimineaţa dormi cât vrei. Renunţă la alcool. Ceasul trebuie să te trezească zilnic la aceeaşi oră. Cu siguranţă. cofeină şi ţigări. Continuă testul toată săptămâna. 3. în fiecare noapte. în care nu mergi la petreceri sau în călătorii şi nu ai alte sarcini speciale. Stabileşte ora la care te vei culca în respectiva săptămână. vei spune. Am apelat la sfaturile bunicilor. nu bea alcool sau cofeină şi nu fuma. Dar încearcă. Culcă-te la aceeaşi oră. la cunoştinţele diverşilor experţi şi la medicina alternativă. 6.

Expunerea la lumină informează organismul când este momentul să doarmă şi când să se trezească. din contră. Foloseşte plăpumi din materiale naturale. separă-l de pat cu un paravan. Dacă ai în cameră un calculator. Gândurile o iau razna. un pom de Crăciun în fiecare seară. când eşti acasă. . Nu îţi lumina apartamentul ca pe 6. iar dacă ţi-e cald. chiar dacă este rece. înainte de a dormi. 8. încât să îţi permită să te trezeşti dimineaţa perfect revitalizat şi reîntinerit 1. orice sunet te deranjează… Este evident că ai probleme cu somnul. întunecat. De aceea. Schimbă lenjeria de pat. alt remediu pentru insomnie. când te trezeşti. nu vei putea adormi mult timp. Foloseşte patul numai pentru a dormi în el. care reflectă personalitatea unui individ. fă o scurtă plimbare. este un 4. la fel ca şi lumina. 5. în funcţie de anotimp. iar unul de două. Dacă nu poţi renunţa la obiceiul de a citi 3. Aeriseşte dormitorul bine înainte de ora de somn. deoarece până şi cel mai bun material îşi pierde proprietăţile după câţiva ani de folosire zilnică. Un pat de o persoană trebuie să aibă cel puţin 90 cm. trebuie ca dormitorul să fie atât de comod. Asigură-te că dormi pe un pat suficient de mare. O carte cu un suspans tensionat te poate ţine treaz. Dacă îţi este greu să te concentrezi dimineaţa. Nu ţine în dormitor decât lucruri asociate cu somnul. 11. 6 draperiile la o parte şi deschide larg ferestrele. deoarece ea îmbunătăţeşte calitatea somnului. ci atenuează lumina. provocând un somn rău şi dureri de spate dimineaţa. Este un loc privat şi foarte intim. nu te poţi calma. Pentru că aici te odihneşti după o zi obositoare. de preferat bumbac şi in. alegeţi cărţi cu conţinut liniştit. vei transpira şi te vei trezi mereu. Dacă îţi este frig. cel puţin o dată la 10 ani. în surdină. fă cât mai multă lumină 13. în care nu poţi să dormi.. nu citi. Ai grijă ca dormitorul să fie 9. 12. 10. Creează-ţi propria oază de somn Dormitorul este locul în care îţi petreci majoritatea timpului. dă 7. Singura excepţie o reprezintă sexul. trebuie să alegi un bec de maxim 15 W. 2. cel puţin 140 cm. previne trezitul în toiul nopţii şi îmbunătăţeşte nivelul de satisfacţie din timpul somnului.101 sfaturi rapide pentru un somn lung Nimic nu te distrage mai tare decât o noapte plină de agitaţie. Ce poţi face? Îţi oferim 101 trucuri surprinzător de simple pentru a înfrânge singur inamicul numărul 1 al nopţii: insomnia. O saltea veche şi folosită forţează corpul să stea într-o poziţie nefirească. pentru ca organismul să absoarbă lumină. Schimbă perna o dată la 3 ani. Muzica liniştită. Dimineaţa. Schimbă salteaua cu regularitate. Dimineaţa. nu sta întins şi nu te juca pe calculator.

7 care te împiedică să dormi. TV. Procedează la fel şi cu scările. noaptea ea va ilumina întreaga cameră. tulburânduţi somnul. Creşte umiditatea punând un prosop umed pe calorifer sau foloseşte un umidificator. Dacă locuieşti într-o zonă gălăgioasă. Chiar dacă lumina este imperceptibilă în timpul zilei. 20. 18. foloseşte dopuri de urechi. Evită toate obiectele din cameră care reflectă lumina atunci când sunt aprinse (monitor. merită abordată: împiedică pătrunderea zgomotului în dormitor. după nevoie. poate apărea problema otrăvitorului mucegai. foloseşte un dezumdificator. cu un covor. Dacă dormitorul tău este prea uscat (de obicei. fiindcă nu vei face decât să te agiţi. Ia-le cu tine şi în călătorii. Găseşte un ceas cu alarmă care să nu facă prea mult zgomot. 19. cel puţin pune unele închise la culoare în dormitor. Dacă ai dormitorul aproape de o stradă sau de vecini gălăgioşi. iar dacă trebuie să scapi de prea multă umezeală. La fel ca aparatele care emit lumina. Podelele de lemn din dormitor fac mult zgomot. Auzul este un simţ care nu poate fi dezactivat. pentru cele mai exigente gusturi. dar sănătoase. te vei uita la el ori de câte ori te vei mişca. dar vor reduce zgomotul semnificativ. aerul îţi va usca membrana mucoasă şi s-ar putea să te trezeşti de sete. pentru a întuneca complet camera. astfel încât să nu îl vezi. fără a putea face nimic. izolaţia fonică este o soluţie foarte bună. Potrivit unora. 23. problemă mai persistentă. În zilele noastre sunt multe materiale şi modele disponibile. ceasurile digitale emit radiaţii puternice şi de aceea este bine să le pui cât mai departe de cap. este mai bine să vă acoperiţi cu plăpumi separate. dar care 15. altfel. Dacă aerul este prea umed. sunt oarecum neplăcute. ci au un buton special pentru a afişa ora sunt foarte bune. dar încearcă şi întoarce ceasul. Dacă te trezeşti în toiul nopţii. 16. Asigură-te că temperatura din dormitor este cea adecvată. Ceasurile digitale care nu luminează în întuneric. Atenţie şi la umiditate. care se poate preveni uşor. decât cald. deoarece acesta are o influenţă dezastruoasă asupra somnului. 24. . a fost înlocuite în multe apartamente moderne cu jaluzelele din aluminiu. Este foarte dificil. draperii. 21. radio…). Demodatele jaluzele derulante şi 17. de aceea este foarte important să controlezi umiditatea cu atenţie şi să o creşti sau să o scazi. care de multe ori nu asigură suficient întuneric. nu te uita la ceas. deci dacă ai posibilitatea. dacă sunt zgomotoase. 22.14. ceasurile digitale cu ecrane moderne emit şi ele lumină şi de aceea trebuie înlocuite cu vechile ceasuri cu alarmă demodate. în toiul nopţii. mută-ţi dormitorul într-o parte mai liniştită a apartamentului sau izolează pereţii. să nu emită lumină şi să nu lumineze în întuneric. Chiar dacă nu îţi plac draperiile. iarna). Întotdeauna este mai bine să fie răcoare. Da. Dacă ai un partener care preferă un dormitor mai răcoros/mai cald.

până te ia somnul. Culcă-te şi trezeşte-te la aceeaşi oră. 34. Dacă te întinzi în pat şi nu adormi în jumătate de oră. Dacă tot nu ţi-e somn seara. Citeşte ce alungă somnul şi ce îl atrage. 8 . deoarece privitul tavanului nu va face decât să îţi îndepărteze şi mai mult somnul. 25. că organismul îşi creează propriul ritm şi te vei trezi plin de viaţă în fiecare dimineaţă. Mănâncă ceva uşor înainte de culcare.Culcă-te devreme… sau cel puţin la aceeaşi oră Ora la care te culci şi te trezeşti este importantă. curcan şi unt de arahide. Vei descoperi. Când îţi vei crea propriul ritm de somn. deoarece cofeina te face să adormi mai greu şi să te trezeşti noaptea. mai ales în week-end-uri. organismul nu îl va uita. Atenţie la sursele ascunse de cofeină: ciocolată. Atenţie şi la stomac 30. Du-te în pat când îţi este somn. 26. Chiar dacă pare dificil. să mergi în pat. dar cu cel puţin 2 ore înainte de a te pune în pat. trebuie să îţi creezi un ritm de dormit. precum şi. Ştiţi cu toţii că orice cafea alungă somnul. Ideal este să bei o cană de lapte cald şi să mănânci o felie de pâine prăjită cu unt de arahide. înainte de culcare. du-te în altă cameră şi fă ceva plictisitor. deoarece pentru un somn bun. ceaiul negru şi coca cola. 32. Evită băuturile şi gustările stimulente cum sunt cafeaua. rezistă şi trezeşte-te de tot. sunt multe alimente stimulente. o substanţă care te face să dormi. în fiecare zi. Nu bea prea mult înainte de a te pune în pat. medicamente pentru răceală etc. Evită preparatele grele şi grase. Este esenţial să te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi. Încearcă să mănânci înainte de culcare alimente care conţin triptofan. Nu este bine să te culci flămând. creierul a beneficiat de numeroase efecte ale somnului. alimente care te fac să adormi uşor. dar ora la care te culci diferă cu câteva ore de la o zi la alta. deoarece transmiţi creierul semnalul că este timpul să se trezească. 35. nu vei avea niciodată un somn de calitate. Citeşte instrucţiunile de la maşina de spălat sau stai aşezat în întuneric. ţi se va face somn la aceeaşi oră. Se găseşte în lapte. în curând. Dacă îţi respecţi programul de somn. cel puţin cu 4 ore înainte de ora de somn. 31. mai bine citeşte o carte bună. dacă nu te poţi odihni înainte de a te pune în pat. Chiar dacă dormi 8 ore pe zi. nu te forţa 28. Dacă te trezeşti adormit şi îşi vine să te întorci în pat. În afară de cafea. 29. din contră. Nu uita. Nu lucra chiar înainte să te pui în pat. 33. deoarece o vezică plină te va trezi în toiul nopţii. după numai 4 ore. Nu te expune luminii. încearcă. 27.

chiar dacă la prima vedere ai senzaţia că te adoarme. deoarece provoacă fluctuaţii ale nivelului glicemiei. brânză. Evită dulciurile înainte de culcare. Consumul de alcool înainte de culcare nu este o idee bună. fumătorii încep să simtă lipsa de nicotină. prea grase şi prea condimentate consumate înainte de culcare nu sunt cea mai bună idee. caju. corpul va învăţa că după ceaiul vine somnul şi ţi se va face somn. pentru că tiramina stimulează eliberarea unei substanţe care stimulează creierul. şuncă. Înainte de a se pune în pat. cu frunze verde închis. care este un sedativ natural. La câteva ore după ce ai consumat dulciuri. alune. cu două-trei ore înainte de ora de culcare îţi calmează sistemul digestiv şi tensiunile musculare. Sforăitul şi efectul diuretic (mersul la toaletă în toiul nopţiii) sunt efecte secundare foarte cunoscute ale alcoolului băut seara înainte de culcare. Este adevărat că alcoolul încetineşte funcţiile creierului. dureri de gât. ajutându-te să adormi mai uşor. melasă şi produse din grâu integral. Dacă îţi este greu să adormi. iritabilitate şi sindromul picioarelor neliniştite. 43.36. deoarece provoacă refluxul. sos de soia. tulburându-ţi somnul chiar în toiul nopţii. prin urmare. drojdie de bere. 40. avocado. căpşuni. coşmaruri. Alimentele care conţin tiramină 39. 44. încearcă să vei o cană cu ceai de plate în fiecare seară. constipare. tărâţe. După o vreme. ardei. vin roşu) te pot ţine treaz. întoarcerea acizilor din stomac şi. Mănâncă alimente bogate în magneziu. Nicotina are un efect stimulator asupra organismului. migdale. 42. Magneziul se găseşte în legumele 37. anxietate. crampe. 41. treziri obositoare… Problemele cu somnul sunt unul dintre numeroasele motive pentru a te lăsa de fumat. Alimentele 38. Cană cu ceai de muşeţel. ceea ce le provoacă tulburări ale somnului: dificultăţi în a adormi. înainte să te pui în pat. vinete. glicemia scade drastic. fumatul fiind deosebit de dăunător înainte de culcare. 9 . Lipsa acestui element important provoacă probleme de somn. seminţe. (slănină. dar el provoacă tulburări de somn.

adresează-te medicului sau farmacistului. fiindcă activează mai bine faza de REM şi previne trezirea în timpul nopţii. în câteva sfaturi mai neobişnuite. • Ceaiul Rooibos are o structură minerală bogată. alege mai bine substanţele oferite de mama natură. În afară de magneziu. dar pe termen lung. fiindcă ai putea adormi. Valeriana calmează tensiunea şi irascibilitatea şi are un uşor efect somnifer. Când suferi de insomnie. insomnie şi surmenare. care ne ajută să adormim. firimiturile şi celelalte resturi care rămân în pat îţi pot deranja somnul. ea oferindu-ne un număr infinit de ierburi. melancolia. nelinişte interioară. scăpând mâncarea pe pat sau chiar sufocându-te cu ultima îmbucătură. în plus. deoarece calmează. Nu mânca în pat. deoarece dau dependenţă.45. cu efect benefic asupra sănătăţii. În plus. făcându-te să te scarpini şi ciupindu-te Florile care te ajută să dormi. ele îţi fac mai mult rău decât bine. inhalaţii sau aromaterapie… Înainte de a folosi orice medicament. Ea reduce senzaţia de nervozitate şi calmează pulsul. 47. irascibilitate. Odată ce începi să iei sedative în mod regulat. 48. Acestea sunt bune la ceaiuri. • Sunătoarea combate depresiile. pentru a combate insomnia. previne alergiile şi are un uşor efect sedativ. • Hameiul are un efect calmant şi de somnifer. Natura este un adevărat aliat în depăşirea problemelor cu somnul. • Muşeţelul calmează problemele de mânie. atât asupra celor care dorm. Toate acestea şi multe altele le găseşti mai jos. stimulând digestia • Unguentul de mentă este folosită ca sedativ uşor. Câteva trucuri interesante din toate colţurile lumii Unii folosesc tehnici de meditaţie. durerile de cap şi insomnia. Sedativele pot fi o soluţie pentru problemele ocazionale de somn. combinaţia de calciu şi zinc ajută şi ea la un somn mai bun. 46. 10 . relaxează muşchii şi te ajută să adormi. alţii numără oi (sau bani) sau ascultă muzică… pentru a adormi mai uşor. la băi. anxietăţii şi neliniştii. cât şi asupra celor care suferă de insomnie. El reduce tensiunea şi crampele musculare. Încearcă medicamentele oferite de mama natură. ajutând împotriva insomniei. • Tămăduitorul fruct al pasiunii are efecte calmante şi liniştitoare şi. vei descoperi în curând că nu mai poţi adormi fără ele. isteria.

Melatonina este un hormon prezent în organism în mod natural. Persoanele care dorm după amiaza cel puţin jumătate de oră au tensiune mai mică şi riscul de afecţiuni cardiovasculare scade. 55. tot va dura ceva până îşi vor face efectul. vei adormi. 11 . sursă naturală de melatonină o reprezintă ovăsul. dacă nu poţi adormi seara şi acest lucru te stresează. Somnul de după amiază are multe 50. femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează.49. echipajele avioanelor. roşiile. efecte pozitive asupra sănătăţii şi stării de bine. 51. ia întreaga doză de sedativ. soneria şi orice te-ar putea distrage de la relaxare. 52. încearcă să dormi după-amiaza. În loc să te uiţi la televizor înainte de 53. nu le porni seara. tricotatul sau puzzle-ul sunt activităţi de seară relaxante. opreşte telefonul. Fiecare număr trebuie să fie şi mai îndepărtat. ghimbirul. nu cu pieptul). recomandăm exerciţii fizice regulate. Dacă ai probleme grave de insomnie. Dacă ai maşină de spălat rufe sau vase aproape de dormitor. Numără încet de la 100 la 1 şi imaginează-ţi numerele în faţa ochilor. Medicamentul îţi va duce o stare profundă de somn. Exerciţiile simple de respiraţie contribuie şi ele la un somn mai bun. Dacă îţi este greu să te rupi de lumea exterioară sau trebuie să dormi întrun mediu gălăgios şi cu multă lumină. Timp de trei secunde. foloseşte dopuri de urechi şi o mască pentru ochi. brodatul. Ora cea mai bună pentru exerciţii este dimineaţa sau începutul după amiezii 58. 56. care trebuie încheiate cu cel puţin 3 ore înainte de ora de culcare. mai ales pe cei care au un ritm neregulat al somnului (cei care lucrează în schimburi sau au program de noapte. Aşteaptă trei secunde şi repeă.). dar se recomandă persoanelor care suferă de depresii sau schizofrenie. porumbul dulce. oamenii sunt mai productivi şi mai puţin afectaţi de stres. ai grijă să le iei la timp. fiindcă te vei simţi relaxat şi calm. Fă exerciţiul timp de 10 minute. Când eşti foarte obosit şi nu îţi găseşti liniştea şi ai timp să dormi. 57. Croşetatul. Melatonina este un medicament care îi ajută pe mulţi să adoarmă. Dacă le iei când mergi la culcare. Astfel. Înainte de a te pregăti pentru odihna de noapte. Dacă nu ai un hobby de seară. pentru a dormi mai bine. orezul. găseşte-ţi unul. iar dimineaţa te vei trezi ca nou. persoanele care călătoresc etc. fă ceva calm şi relaxant. Pentru un somn mai bun. culcare. Încearcă să faci puţină mişcare. apoi expiră timp de alte trei secunde. deci ia-le cu o oră înainte să mergi la culcare. iar medicul ţi-a prescris sedative. inspiră pe nas (cu stomacul. bananele şi orzul. 54. Seara.Aşadar.

imaginează-ţi că scrii numere pe o tablă şi apoi le ştergi cu buretele. care îţi va creşte temperatura corpului. înainte de a te culca şi scufundă-ţi picioarele în apă fierbinte. Dacă eşti neliniştit şi gândurile tale sunt 63. încearcă să controlezi stresul prin respiraţie. înainte de a te pune în pat. Chiar dacă în dormitor este foarte cald. la plajă… Imaginează-ţi că urci nişte scări fără sfârşit. să iei nişte aer proaspăt. te vei relaxa şi vei adormi într-un mod plăcut. Începe cu degetele de la picioare. Pune în apă 2 pumni de sare de baie şi stai acolo 15 minute. relaxează-ţi treptat întregul trup. călcâiul. te relaxezi şi îţi vine somnul. ciripitul păsărilor. este bine să îţi încălzeşti părţile mai reci ale corpului. cel mai adesea. Dacă eşti friguros. relaxează-ţi toate cele zece degete de la picioare. O baie caldă înainte de culcare te ajută să scapi de gândurile emoţionante şi îţi pregăteşte corpul pentru odihnă. Relaxarea este o altă cale de a îţi calma gândurile haotice. 65. de seară.59. Unele persoane sunt deranjate de liniştea care le înconjoară în timpul nopţii şi de aceea lasă pornit radioul sau CDul favorit. 66. Majoritatea persoanelor adorm chiar înainte să îşi relaxeze partea de jos a corpului 60. gândeşte-te la următorul deget de la piciorul drept şi relaxează-l şi aşa mai departe. Rămâi cu gândul la oi. potrivit căreia în pat nu te vei gândi decât la un lucru o dată. 67. Astfel. Iarna. Atunci trebuie să te înveleşti. De asemenea. Cu o oră înainte să te pui în pat. acoperă-ţi nasul cu palmele şi respiră în palme. numărai oi pentru a adormi mai uşor? Dar acum. gheţari singuratici în Alaska. dar chiar funcţionează. când faci asta. respiră adânc. Un bun mijloc de relaxare înainte de a dormi este o plimbare scurtă. Nu te gândi la lucru. Îţi recomandăm să asculţi sunetele oceanului. pline de griji cu privire la ziua lucrătoare. Apoi. în primele faze ale somnului ni se face frig. orăcăitul broaştelor şi cântecul greierilor sau zgomotele junglei. Încet. când eşti adult? Metoda poate părea depăşită şi naivă. fluierul piciorului… până când ajungi la cap. poţi încerca să îţi numeri inspiraţiile şi expiraţiile în ordine inversă. Aerul cald îţi va încălzi nasul şi te va adormi. te calmezi. Dacă tot te mai trezeşti sau încerci în zadar să adormi. În copilărie. seara. Simte-l şi relaxează-l. 61. glezna. Poţi rezolva multe probleme singur. de la 100 la 1. Dacă îţi este cald. Ideea de a număra oi este că împiedică mintea să revină mereu asupra veştilor neliniştitoare şi te forţează să te gândeşti la ceva plictisitor şi repetitiv. poartă-le şi vara. Când stai întins în pat. iar răcorirea ulterioară te va face să adormi liniştit. Poate te va ajuta şi pe tine. relaxat şi constant şi expiră constant. Dacă vremea este bună. Gândeşte-te la săritura graţioasă a oilor peste un gard. 12 . îţi recomandăm să mergi la medic 64. Astfel. Pentru a-ţi goli capul de toate gândurile şi grijile. în probleme la nivelul creierului. fiindcă o pătură caldă favorizează somnul. proiecte neterminate. dă pătura la o parte şi stai aşa o vreme. Gândeşte-te la degetul mare de la piciorul drept. în timp ce respiri adânc. Stabileşte-ţi o regulă. partea interioară a labei piciorului. conflicte cu colegii etc. până când ţi se face frig. ţinând seama de sfaturile date. Problemele de somn îşi au originea. Fără nici un efort. Pune în pat un termofor cald sau o sticlă de plastic cu apă. ieşi 10 minute. fă o baie caldă. o după-amiază târzie pe o plajă din Caraibe. Concentrează-ţi toată atenţia pe următorul pas şi pe orizontul tot mai îndepărtat 62. înainte de a merge în pat. o plimbare pe Champs D’Elysees într-un Paris înfloritor şi primăvăratic. poartă întotdeauna şosete moi şi călduroase iar dacă îţi este frig şi vara.

te va obliga să te întorci pe o parte şi să nu mai sforăi. de aceea este mai bine să dormi cu capul spre nord. tu şi partenerul/ partenera tău/ta veţi dormi mai bine. O pernă cu formă specială. în timpul somnului. Încearcă să îţi schimbi pijamalele 69. freacă-ţi mâinile şi atinge uşor loburile urechilor cu degetele mari şi arătătoare şi ţine-le aşa 3-5 minute. cercurile trebuie să fie mici. 72.68. Bonetele de noapte sunt foarte bune. este căscatul forţat. Pur şi simplu stai pe spate. Vârstnicii le adoră. dorm pe spate şi de aceea încep să sforăie. 71. când eşti deja de jumătate adormit? Previne atacul insectelor cu pânze de ţânţari şi repelente electrice. Mulţi oameni respiră mai dificil dacă 70. Dacă ai probleme cu constipaţia. Masează cu mişcări circulare. corpul va înţelege că e timpul să se pregătească de somn. Dacă îţi este greu să adormi. Liniile magnetice ale Pământului se derulează de la polul nord la polul sud. îndoaie genunchii şi pune mâna pe buric. cu un efect secundar plăcut: slăbitul. în sensul acelor de ceasornic. concepută împotriva sforăitului. iar dacă ai diaree. deoarece până şi cel mai bun elastic afectează circulaţia sângelui din stomac. O cămaşă de noapte din bumbac absoarbe transpiraţia mai bine şi nu acumulează electricitate statică. 75. Este ceva mai rău decât bâzâitul unui ţânţar pe la urechi. care distruge până şi nervii celor mai răbdători oameni: ţânţarii. Un mod interesant de a adormi. 13 . pentru ca apoi să le faci tot mai mari. nu schimba direcţia. cu o cămaşă din bumbac pur. 73. Găseşte una fără nasturi sau fermoare. în cealaltă direcţie. la început. Astfel. micşorează-le treptat şi apoi ia-o de la capăt cu mâna cealaltă. Când cercurile depăşesc abdomenul. Încearcă să caşti de două sau trei ori cu forţa – astfel. problemă frecventă a sezonului estival. masează doar în sens invers acelor de ceasornic. deoarece ţin cald şi relaxează muşchii. Masarea abdomenului este o altă metodă de relaxare. 74.

Lasă deoparte manierele sociale. 84. nu. se poate să se liniştească şi singur 82. Opreşte telefonul. Ţine un jurnal de somn. Astfel. Schimbatul scutecelor. mai ales dacă este primul. iar dacă copilul bea deja din sticlă. le poţi spune frumos să facă linişte dacă doarme copilul şi nu-i lăsa să intre în camera lui. ignoră chiuveta plină cu vase.76. Dacă alăptezi. îţi dăm câteva sfaturi despre cum să treci prin perioada cea mai sensibilă a copilului. când ai adormit. îţi vei regla ceasul interior. absoarbe multă lumină. caiet sau jurnal. Dă mai încet sau opreşte volumul baby-phone-ului. dar numai când plânge. vreme. o cu partenerul. Stai mult la soare. Dacă nu poţi să uiţi de griji. dormind suficient. târziu. Scrie când te-ai 77. 83. legănatul. Aşteaptă câteva minute pentru a vedea ce se întâmplă. Dormi când doarme copilul. Să asculţi fiecare sunet al copilului poate avea un efect devastator asupra somnului tău. pentru a-i auzi vocea. Toate pot aştepta – somnul tău. primele zâmbete. Verifică-ţi nivelul de fier din sânge. 14 . ascunde coşul cu rufe murdare. Când copiii plâng în toiul nopţii Proaspeţii părinţi sunt foarte entuziasmaţi când au un nou membru al familiei. 80. Când rudele sau prietenii vin în vizită. Femeile cu un nivel mai redus al fierului sunt predispuse la insomnie. câte ore ai dormit şi ce ai visat. Dacă nu îi este foame. mai ales după-amiaza. Este modul cel mai uşor de a-ţi controla igiena somnului 79. alăptatul. Reglează volumul aparatului la minim. Pentru că părinţii trebuie să fie mereu relaxaţi şi plini de energie pentru cel mic. 78. alternaţi sarcinile. lasă-l pe partener să îţi aducă copilul şi să îi schimbe scutecul. scrie-le într-un dus în pat. Împarte responsabilităţile nocturne 81. de aceea este foarte bine să adăugaţi fier în alimentaţie. Fă faţă inevitabilului – nu sări la fiecare scâncet. pupicurile… şi un efect secundar puţin mai neplăcut: nopţile albe.

88. pentru a preveni deshidratarea din cauza aerului uscat din avion. 15 . este foarte bine să îţi iei perna cu tine. ar trebui să dormi şi invers. în locul avionului. relaxează-te bine. pentru ca organismul să se adapteze. 90. Dacă acasă este întuneric. unde trebuie să fii în formă maximă. du-te la culcare cu o oră mai devreme decât de obicei. călătoreşte încet – alege trenul sau vaporul.85. încearcă să îţi păstrezi ritmul de somn. Atunci când te duci la o întâlnire importantă sau într-un scop similar. Când călătoreşti spre est. încearcă să pleci cu câteva zile mai devreme. Nu îţi fie ruşine să ceri ajutor. se întâmplă adesea să nu poţi adormi din cauză că schimbi mediul. De asemenea. te va face să ajungi la destinaţie complet epuizat. când călătoreşti. Când eşti pe drum. unchiul sau bunicul pot veni să aibă grijă de copil câteva ore. Dacă ai timp. Pregăteşte-te pentru călătorie cu câteva zile mai devreme! 86. O petrecere nebună în noaptea dinainte. Înainte să pleci în călătorie. cu câteva zile înainte de plecare şi invers. bunica. 91. Când confortul patului este departe Când călătoreşti. care vor stimula şi mai tare deshidratarea. Renunţă şi la alcool şi cofeină. Izolează-te de mediul zgomotos cu dopuri de urechi. trebuie să bei multe lichide. cu gândul că vei dormi în tren/avion. căşti şi mască pentru ochi. Când călătoreşti în afara fusului tău orar. 89. Foloseşte acest timp pentru tine şi închide uşa dormitorului – chiar şi o oră de somn face miracole. fusul orar sau patul sau din cauza entuziasmului. 87. Un vecin.

greaţa şi nervozitatea. Pune câteva picături de ulei într-un vas de evaporare şi lasă aroma să umple camera. acţionând împotriva depresiei şi având efect sedativ. fie ele cunoscute sau mai puţin cunoscute. Uleiul de bergamotă relaxează corpul şi emite un parfum citric. cu efect calmant şi relaxat. Verifică dacă ţi se potriveşte vreunul dintre ele. depresia şi anxietatea şi te ajută să adormiţi. calmează sistemul nervos. • Mandarinul. ceea ce le face potrivite şi pentru copii. Se folosesc mai multe uleiuri pentru a trata insomnia. care revigorează mintea şi spiritul. Încearcă să pui un săculeţ cu lavandă sub pernă sau pune pe pat o batistă stropită cu 2 picături de ulei. Se ştie că uleiurile verde şi roşu de mandarin nu miros a mandarină. totodată. chiar şi insomnia. încearcă următoarele: • Iasomia are un efect calmant şi relaxant. calmează depresia şi reduce tensiunea 16 . Aromaterapia este o formă de medicină alternativă care foloseşte uleiuri esenţiale pentru tratament şi influenţează şi starea de bine mintală şi fizică. care te ajută. Desigur. Şi dacă pui câţiva stropi în baie. Dacă nu îţi plac parfumurile. Se foloseşte pentru a trata insomnia. să dormi. din cauza lor. muşeţel. • Trandafirul are un parfum relaxant şi calmant şi atenuează durerile de cap. De asemenea. Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai cunoscute uleiuri esenţiale. • Lavanda acţionează foarte rapid. Lemnul de santal are un parfum extrem de plăcut. efectul va fi acelaşi. Cercetările au arătat că lavanda prelungeşte somnul şi te ajută să dormi mai bine. Mirosul plăcut al uleiului este o punte între tine şi somnul tău – te ajută să adormi în mod natural şi non-agresiv. durerile de cap… • Ylang ylang are un efect calmant. • Lemnul de santal. trebuie să subliniem că aceste uleiuri nu sunt sedative – ele nu te adorm şi nu vei fi adormit dimineaţa. depresia. combate depresia. care calmează sistemul nervos.Medicamente alternative pentru combaterea insomniei Medicamentele alternative. Are efecte benefice asupra digestiei. crampele. bergamotă. • Măghiranul are un parfum cald şi familiar. 92. relaxează corpul şi stimulează somnul. au moduri diferite de a trata afecţiunile. cu efect somnifer. plăcut. dar studiile au arătat că. Lavanda. • Neroli este foarte relaxant şi acţionează împotriva anxietăţii. deoarece are un efect calmant şi somnifer. cele mai eficiente sunt cele de lavandă. de departe. ele nu dau nici dependenţă. Aromaterapia. ci mai degrabă a bergamotă. atenuează durerea şi reduce tensiunea. Lavanda are efect calmant. lemn de santal şi mandarine. Lemnul de santal calmează digestia. • Bergamota. fiind totodată foarte blânde. Ele au un efect somnifer perfect. depresiei şi irascibilităţii. iar lavanda o poţi cultiva foarte uşor şi la tine în grădină. • Muşeţelul este o plantă aproape magică.

folosită în diverse stadii ale afecţiunii. ele trebuie să stimuleze şi eliberarea melatoninei. încearcă să apeşi uşor pe unul sau pe ambele puncte. este recomandat să le combini. Iar dacă vrei să beneficiezi de puterea acupuncturii. Recomandăm un amestec cu cele mai eficiente uleiuri esenţiale. 17 . Dacă nu poţi adormi sau te trezeşti din somn. găseşte un expert bun şi fă terapie cel puţin o dată la 5 săptămâni. în care poţi pune şi parfumurile tale preferate. mai exact la două degete şi jumătate din lăţimea articulaţiei încheieturii • Celălalt punct este apropiat de primul. S-au descoperit multe tehnici care stimulează somnul lung şi adânc. conform căreia corpul conţine energia vieţii (Chi). 94. deci poţi ajunge la ele cu uşurinţă: • a pasă punctul din mijlocul părţii interioare a antebraţului. deoarece printre alte lucruri. • 3 picături de ulei de muşeţel • 3 picături de ulei de bergamotă şi vei obţine un amestec minunat pentru relaxare. Cocktail blând pentru un dormitor parfumat Amestecă • 10 picături de ulei de jojoba (bază). dar simplă. Acupunctura. Acupresiunea funcţionează în baza unei credinţe orientale tradiţionale. Această energie călătoreşte în corp prin canale numite meridiane. Acupresiunea este similară cu acupunctura. fiind situat în partea interioară a articulaţiei încheieturii. Cercetările şi tratamentul insomniei se află de mult în centrul atenţiei tuturor experţilor în acupunctură. acupresiunea te poate ajuta rapid – şi e chiar gratuită. calmează inima şi tensiunea şi favorizează un somn mai bun. 93.Pentru a obţine efecte maxime din folosirea acestor minunate parfumuri. Este suficient să apeşi acele părţi ale corpului care ajută la tratarea bolii sau a neplăcerii. hormonul somnului. pe aceeaşi linie cu degetul mic. iar când ea nu circulă normal apar bolile. Acestea sunt situate pe partea interioară a antebraţului. nici de ace. Există două puncte pe mână care ajută la stabilirea echilibrului. dar nu ai nevoie nici de expert. Acupresiunea este o tehnică de auto-tratament puternică. Foloseşte-l într-un vas de aromaterapie sau toarnă câteva picături pe un material şi pune-l sub pernă. Acupresiunea. Dacă suferi de insomnie. • 3 picături de ulei de lavandă.

De aceea este bine să îl pui la cel puţin doi metri de pat sau să îţi iei un ceas cu alarmă obişnuit. 96. să te ajute. este recomandat ulei cald de susan • Pentru tipul kappa (apă) este recomandat ulei cald de muştar 3. timizi şi au probleme cu somnul. Dacă. Foloseşte culori care calmează Cum principiul Feng Shuiului spune că dormitorul este un mediu care garantează un somn liniştit. aşadar ar trebui să fie pozitive şi liniştitoare 7. Redu fluxurile electromagnetice Scoate televizorul. la covoare şi la aşternuturile de pat. ai grijă să nu fie pline de substanţe toxice. cât şi la pereţi. este recomandat uleiul de cocos la temperatura camerei • Pentru tipul vata (aer). 5. face rău persoanelor deprimate. 8. Se presupune că apa dăunează şi parteneriatului. Când cumperi lumânări. 6. Apa nu este binevenită Pune obiectele cu apă în alte camere. etc. birourile şi alte camere. trebuie să foloseşti culori liniştite. yoga. • Pentru tipul pita (foc). Poţi folosi un ionizator. de exemplu. aplicând ulei la cap şi la picioare. Scoateţi oglinzile O oglindă care reflectă patul şi persoana din el aduce ghinion. iar oamenii cu un vata dezechilibrat sunt irascibili. Ai grijă mai ales ca tablourile pe care le atârni deasupra capului să nu fie triste sau negativiste. Medicina ayurvedică. folosirea medicamentelor naturale). pentru ca energia pozitivă să treacă prin ele fără obstacole. nutriţie. plăcut şi plin de energie. Poate provoca coşmaruri. de modă veche 4. Ayurveda tratează această condiţie. meditaţie. foloseşte un întrerupător care poate regla luminozitatea. În medicina ayurvedică. ca acvariul. 18 . Feng Shui Feng Shui provine din filozofia chineză a taoismului şi conţine învăţături despre cum să aranjezi apartamentele. Atenţie la alegerea tablourilor din dormitor Imaginile au energii puternice. noaptea acoperă-l. deoarece aerul proaspăt face parte din energia pozitivă. Uneori. prin urmare.95. Lumina corectă Foloseşte niveluri diferite de lumină în dormitor. calculatorul şi radioul din dormitor. Ayurveda subliniază faptul că sănătatea şi prevenirea bolilor îşi au originea în stilul de viaţă (masaj. Dacă este posibil. îţi afectează şi viaţa. problemele de somn sunt cauzate şi de un ceas electric. insomnia este asociată cu dezechilibrul elementului aer „vata”. unde tempoul vieţii este mai activ. Scopul unui dormitor Feng Shui este să fie comod. Cum putem obţine asta? 1. Dormitorul trebuie să fie întotdeauna aerisit Asigură-te că aerul din dormitor este întotdeauna încărcat cu oxigen. Aceste imagini te afectează în fiecare seară şi. pastelate. ai un acvariu în cameră. 2. deoarece stinge focul. Dacă nu vrei să scoţi oglinda din dormitor. atât la mobilă. Vata reglează respiraţia şi circulaţia. Toate uşile din dormitor trebuie închise seara Închide uşa de la dormitor şi toate uşile dulapurilor. înainte de a te pune în pat o poţi acoperi. Lumina perfectă o dau lumânările.

9. întotdeauna curat şi aerisit. 97. cel puţin nu pune capul patului în colţ. Homeopatia nu vindecă insomnia. Dormitorul trebuie să fie un loc de odihnă Locul de muncă şi de odihnă nu ar trebui să fie în aceeaşi cameră. Cromoterapia: importanţa culorilor în dormitor Cromoterapia sau terapia prin culoare este o metodă de a folosi culorile pentru o stare mai bună şi ca adjuvant în tratarea diverselor afecţiuni. trebuie să fie o noptieră. • Pe fiecare parte a patului. de aceea îţi prezentăm importanţa culorilor în casa ta. Cere ajutorul unui homeopat pentru orice informaţii suplimentare. care altfel ar provoca o boală. Dacă nu ai de ales. • Patul nu trebuie pus lângă fereastră. Culoarea aleasă în dormitor poate avea un efect puternic asupra somnului. 19 . deoarece îţi va absorbi toată energia. 98. Dacă nu se poate altfel. când intră cineva în dormitor. deoarece energia stagnează în colţ. Poziţia patului este foarte importantă • Nu pune patul în colţul camerei. 10. • Când stai întins. trebuie să vezi uşile: astfel. Homeopatia. Homeopatia tratează afecţiunile similare cu metode similare: cu o doză mică dintr-oi substanţă. anxietatea şi disconfortul. • Trei laturi ale patului trebuie neapărat să fie libere. Patul trebuie să fie comod şi echilibrat Patul trebuie să fie suficient de mare. • Nu dormi cu picioarele către uşi. separă cele două spaţii cu o perdea sau ceva similar. • Drumul spre pat nu trebuie obstrucţionat din nicio parte. ci cauzele sale: tensiunea. vezi imediat schimbarea energiei. 11.

strălucitor şi însorit este culoarea pe care o observăm cel mai uşor şi este singura culoare percepută şi de daltonişti. Culoarea galben este plină de creativitate şi energie intelectuală. fiind. Roşu Culoarea roşie este culoarea sângelui şi de aceea are o puternică importanţă simbolică a vieţii şi vitalităţii. Verde Verdele este în centrul spectrului culorilor şi de aceea este mai ales culoarea echilibrului şi a păcii. Portocaliul îi face pe oameni fericiţi şi flămânzi. capacitatea şi stimularea. deşi are un foarte bun efect decorativ. entuziasm şi stimulare sexuală. îţi purifică gândurile şi te face activ şi alert. nu se recomandă ca roşu să fie culoarea dominantă într-o cameră cu oameni care ar circulaţia proastă. Dacă îţi place galbenul. Această culoare este aleasă. Albastru Albastru este culoarea cerului. De aceea. Galbenul plin. fertilităţii şi a vieţii şi simbolizează respect de sine şi bună dispoziţie. 20 . fiind totodată o culoare a inspiraţiei. Este o culoare deosebit de calmă şi de fericită. Însemnătatea sa este învăţare. de aceea prea mult portocaliu te poate duce la frigider. ea sporeşte vitalitatea. iubire şi acceptare. Albastrul promovează comunicarea şi cunoaşterea. creştere şi armonie. apreciată de cei care iubesc tot ce este drăguţ. alege verde. a mării şi a amurgului. Fiind culoarea unei zile însorite. a sufletului deschis şi a spiritualismului. este o alegere perfectă pentru dormitor. el aduce strălucire şi vitalitate. fericirea şi bucuria. iar expunerea prea îndelungată la culoarea galben are un efect iritant asupra oamenilor. totodată. sporind creativitatea şi curiozitatea şi de aceea este recomandată pentru dormitoarele celor care sunt creativi sau care vor să fie creativi şi nu au probleme cu somnul. vigoarea şi pofta de mâncare. culoarea albastră previne atacurile de foame de peste noapte. deoarece roşul ar trebui să o stimuleze. Verde este culoarea naturii. pe de altă parte. mai ales pentru cel al copilului. Galben Culoarea galben simbolizează înţelepciunea. Având un puternic efect calmant. Rozul profund neutralizează dezordinea şi violenţa şi oferă atenţie. în toiul nopţii. Se concentrează pe viaţă şi supravieţuire şi este. totodată şi un stimulent puternic. mai ales de bărbaţi. Culoarea portocaliu este o culoare dinamică şi puternică. nu ca şi culoare dominantă. ea stimulează şi irascibilitatea şi mânia. culoarea pasiunii şi dorinţei. Este culoarea cea mai sigură. cel mai frecvent. dar se recomandă cuplurilor care doresc să regăsească pasiunea. Este foare stimulatoare. Portocaliu Portocaliul reprezintă plăcere. de persoanele extrovertite.Roz Rozul este culoarea iubită de toţi. În plus. motiv pentru care multe persoane nu pot reacţiona agresiv într-o încăpere roz. Persoanele care adorm greu nu trebuie să îşi zugrăvească dormitorul în roşu. deşi. Un dormitor roz este foarte recomandat pentru copiii agresivi şi persoanele nefericite. De aceea galbenul nu este o alegere bună pentru cei care nu pot dormi. foloseşte-l în scop decorativ. Este adesea ales de persoanele conservatoare. tandreţe. Dacă nu ştii ce culoare să alegi. Roşu este cea mai caldă culoare şi stimulează energia.

se poate combina cu nuanţe diferite şi totodată stabilizează combinaţiile de alte culori. poate duce la lipsa stimulării. Dacă eşti înconjurat de purpuriu. În multe culturi. Culoarea alb este întâlnită în multe case şi are efecte diferite asupra oamenilor: poate avea un efect pozitiv şi calmant asupra emoţiilor. al energiei perfecte. este o alegere foarte activă şi elegantă. Un dormitor zugrăvit în negru pare mai mic şi mai limitat. a relaxa muşchii şi a calma sistemul nervos. fiind foarte caldă. Maroul dă senzaţia de siguranţă şi stabilitate şi de aceea este ales de persoanele convenţionale şi disciplinate. deoarece dă o senzaţie de răcoare şi prospeţime. Negru Culoarea negru necesită multă atenţie şi poate crea un aspect întunecat. Dacă vei combina toate aceste culori. ki so vam všeč in dobro vplivajo na vas. albastru şi galben. purpuriul este adesea folosit pentru a calma organele interne. în combinaţie cu argintiul. nu este o culoare.Purpuriu Purpuriul este culoarea culturii. Lângă o culoare vie. tehnic vorbind. iar energia sa anunţă goliciune. Griul este o culoare cu adevărat neutră. 21 . de nedorit în dormitor. sufocant. deoarece poate întuneca personalitatea umană şi atrage coşmaruri. Albul este o alegere foarte bună pentru zonele cu climă caldă. ci un amestec al tuturor culorilor. Najpomembneje pri tem pa je. Lucrul cel mai important este să alegi culori care îţi plac şi care au un efect bun asupra ta. În cromoterapie. accentuând totodată puterea culorilor ţipătoare şi aprinse Maro Maroul este culoarea pământului şi este asociată cu partea materială a vieţii. Culoarea alb ajută la limpezirea gândurilor şi de aceea este potrivită pentru dormitoarele celor care au dificultăţi în a scăpa de gândul la problemele trecute şi viitoare. de obicei. întregime şi perfecţiune. a judecăţii corecte şi a revelaţiei spirituale. da izberete barve. prin urmare. Albul. Fiind un amestec de roşu. griul are un efect foarte rece. bunătăţii şi iubirii devotate. albul este culoarea deschiderii şi a adevărului. Kombiniranje vseh teh barv ima nešteto različnih učinkov na počutje in dobro spanje. Culoarea purpuriu va da dormitorului tău o notă sofisticată şi elegantă. poţi crea un număr infinit de efecte diferite asupra stării tale de bine şi asupra somnului. emoţii şi căldură. Persoanele care aleg culoarea gri sunt. iar pe de altă parte. singuratice şi le place să stea singure. vei fi calm şi relaxat. Alb Albul este culoare purităţii. reprezentând. Gri Griul este culoarea remuşcării şi. Prea mult negru într-o încăpere poate fi periculos.

22 . deşi în medicina occidentală acest lucru nu este neapărat pus în legătură cu o afecţiune a rinichilor. Alege-le pe care doreşti.99. insomnia este considerată o consecinţă a lipsei de energie. relaxează-te. Vizitează www. răsplătindu-te cu cele mai bune produse pentru somn. Şi. dar nu cel din urmă… 101. Fă-ţi timp pentru tine. Alimentele de mai jos ajută: • • • • • • • • • • eminţe negre de susan s alune asparagus ouă ţelină pătrunjel struguri prune căpşuni sare de mare. oboseala şi explozia de energie seara târziu.ro şi dă vieţii tale fineţe şi confort. Medicina tradiţională chineză În medicina tradiţională chineză. Semnele lipsei de energie în rinichi sunt durerile de spate. Sfatul o sută spune: fii moderat. Nu renunţa niciodată.dormeo. reamenajează-ţi dormitorul. Aceste simptoame sunt adesea observate la femeile la menopauză sau la persoanele care iau pilule anti-estrogenice. Şi ultimul. Nu exagera şi bucură-te de viaţă. poate nu îţi vor fi de folos niciodată. răsfaţă-te şi nu uita că viaţa este frumoasă! Poate că sfaturile pe care le-ai citit nu îţi vor fi de folos imediat. la final… 100. Dacă un sfat nu merge. dar merită să încerci. alege altul. ai grijă la ce mănânci.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful