P. 1
Malaezia proiect

Malaezia proiect

5.0

|Views: 24|Likes:
Published by Ale Ivanov

More info:

Published by: Ale Ivanov on Oct 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/23/2014

pdf

text

original

CAPITOLUL 1 Malaysia (Malaiezia în ortografia mai veche), este o ţară în Asia de sud-est care cuprinde două teritorii

distincte: partea de sud (Peninsula Malaezia şi insulele adiacente) şi partea de nord cu insula Borneo. Peninsula Malaezia se învecinează la nord cu Thailanda, iar la est cu Marea Chinei de Sud. Prin intermediul Strâmtorii Malacca, Malaysia are frontiere maritime cu Indonezia şi Singapore, în sud şi vest. Malaysia Insulara se află în sud-vestul Mării Chinei de Sud, la sud de Brunei şi la nord de Indonezia, făcând frontieră maritimă cu Filipinele. Din punct de vedere administrativ, Malaysia este formată din 13 state (11 în Malaysia Peninsulara şi 2 în Borneo) şi 3 terotorii federale. Capitala Malaysiei este Kuala Lumpur, în timp ce Putrajaya este sediul guvernului federal. Malaysia ca un stat unitar nu a existat până în 1963. Anterior, un set de colinii au fost stabilite de către Regatul Unit al Mării Britanii la sfârşitul secolului al 18 lea, iar jumătatea vestică a Malaysiei moderne a fost formată din mai multe regate separate.Acest grup de colonii a fost cunoscut sub numele de Malaya Britanică până la desfacerea ei în 1946, când a fost reorganizată ca Uniunea Malaysiana. Din cauza opoziţiei pe scară largă, a fost reorganizată din nou, ca Federaţia Malaya în 1948 şi a câştigat independenţa mai târziu la 31 august 1957.Singapore, Sarawak, Borneo Britanic de Nord şi Federaţia Malaya s-au alăturat pentru a forma Malaysia la data de 16 Septembrie 1963. Pentru că Malaysia este una dintre cele trei ţări care controlează Strâmtoarea Malacca, comerţul internaţional joacă un mare rol important în economia sa. La un moment dat, aceasta a fost cel mai mare producător de staniu, cauciuc şi ulei de palmier din lume. Malaysia are o gamă biodiversă de floră şi faună, şi este, de asemenea, considerat unul dintre cele 17 cele ţări megadiverse din lume. Malaysia se află în apropiere de ecuator şi prezintă o climă tropicală, cu temperaturi între 22 şi 32 grade C, sezonul ploios este între noiembrie şi februarie pentru coasta de Est a zonei peninsulare, vestul Sarawak-ului şi nord-estul Sabah-ului. Pentru coasta de vest a zonei peninsulare perioadele ploioase sunt în lunile aprilie-mai şi octombrie-noiembrie.

1

Templul Serpilor. Este o destinaţie potrivită şi pentru practicanţii alpinismului. Templul Kek Lok Si din Penang Cameron este o staţiune situată în apropierea oraşului Kuala Lumpur.00 km2. Penang este oraşul cu cel mai mare complex de temple din sud-estul Asiei. Parcul Păsărilor. Este situat în inima capitalei malaysiene. cea mai înaltă construcţie din lume. are o populaţie de aproximativ 20 de milioane de locuitori. Cele mai populare plaje sunt situate pe coasta de vest: Pantai Puteri Dewi. Sărbătoarea naţională:31 august(aniversarea proclamării independenţei-1957). dintre care 50% sunt malaiezieni. Insula Pangor este o insulă populată de pescari. caldă. Turnurile gemene Petronas. sau KL. înalt de 421 m. Kuala Lumpur şi se întinde pe 4 etaje. dealurile verzi au făcut-o una dintre cele mai renumite insule din Malaysia. capitala ţării. precum şi cea mai mare machetă din lume a Masjid al-Haram. Teluk Belanga. Se bucură de un aer curat. situată la 90 km sud-vest de Ipoh. Muzeul de Arte Islamice al Malaysiei funcţionează din decembrie 1998 şi este cel mai mare muzeu de artă islamică din Asia de Sud-Est. Plajele cu nisip alb. şi se află la o altitudine de 1829 m peste nivelul mării. 1% indieni şi 4% alte naţii. 36% chinezi. Fort Cornwallis. dintre care 200 de manuscrise islamice. Conţine 6. Plaja Puteri Dewi 2 .000 de piese de artă. Muntele Penang. amintim Turnul telecomunicaţiilor. Chinatown sau districtul Mica India. Dintre obiectivele turistice. Teluk Cempedak. Kuala Lumpur. apa albastră. Moneda naţională a Malayesiei este ringgit-ul (RM). este un oraş modern.Suprafaţa Malaysiei este de 329758. dar care păstrează şi din tradiţiile coloniale. şi este renumit pentru plantaţiile de ceai şi de pomi fructiferi. Teluk Nipah. cu zgârie-nori. rezervaţia Pantai Acheh sunt tot atâtea locuri pline de mister şi legendă ce asteaptă să fie descoperite. temperaturi cuprinse între 16 şi 20 grade C.

Este un stat în care obiectivele istorice nu lipsesc. peşteri cu stalactite şi stalagmite. respectată de majoritatea malaysienilor. ce atrag numeroşi turişti. Religia de stat este cea musulmană. şi este un arhipelag alcătuit din 99 de insule. din cauza diferenţelor culturale în materie de obiceiuri şi valori persistă încă o atmosferă de neîncredere. hinduişti. Din cauza lipsei de interes faţă de afaceri manifestate de malaysieni aceste procente au fost greu de realizat. şi să se abţină de la mâncare şi băutură între răsăritul şi apusul soarelui în fiecare zi a Ramadanului. a fost introdus un plan pe 20 de ani care să mărească ocuparea forţei de muncă malaysiene la toate nivelurile comerciale şi să reducă participaţia străină la piaţa malaysiană de la 60% la 30% până în 1990. Indienii sunt. Toate acestea reprezintă o provocare pentru industria modernă. îndeosebi în Sarawak şi în Sabah.Langkawi este situat în nord-vestul Malaysiei peninsulare. Faptul că puterea malaieză şi cea chineză se află aproape în echilibru impune o strânsă cooperare a celor două culturi. Cea mai cunoscută dintre insule este Pulau Langkawi. aceştia au dobândit controlul asupra economiei. În 1969. vorbesc limba naţională(Bahasa Malaysia) sau engleză. Malacca. prin tradiţie. poporul malaysian s-a implicat prea puţin în sectorul economic al comunităţii. începând cu cea mai veche moschee din Malaysia şi cu primul templu înălţat în peninsulă de chinezi. Întâlnim şi câţiva creştini şi animişti. în special într-un context multietnic. Deoarece. Palatul Sultanului În ţară există unele tensiuni rasiale. acest vid profesional a fost în mare parte umplut de chinezi. În oraş există numeroase posibilităţi de agrement. în cele din urmă. în cea mai mare parte. Când. În prezent. ape cristaline. de obedienţă sunnită. de taoism şi de cultul strămoşilor. Consumul de băuturi alcoolice este de asemenea interzis. faună şi floră specifică. s-au declanşat revolte. Tuturor adulţilor musulmani le este cerut să se roage de 5 ori pe zi. mănâncă tradiţionalul orez şi curry şi evită cu stricteţe să mănânce carne de porc. Comunitatea chineză practică un amestec de budism. Malaysienii sunt musulmani. se îmbrăca conform codului islamic. 3 . Se remarcă prin conglomerate de roci. cascade spectaculoase. Resursele naturale cuprind insule tropicale. păduri. care accentuează modestia şi acoperirea capului la femei.

periculoase. Nu există nici un set minim de salarizare. ceea ce menţine salariile la un nivel foasrte scăzut. care utilizează 28 % din lucrători. Sectoarele agricole (16%) şi de servicii(10%) sunt mai puţin importante din punct de vedere al contribuţiei în cadrul PIB-ului. Malaysia. Aceşti lucrători sunt angajaţi în locuri de muncă etichetate că fiind murdare.Peste 230. Inginerii şi lucrătorii de înaltă tehnologie sunt necesari şi ca răspuns la această penurie multe companii au recrutat lucrători calificaţi străini. în ultimii ani a absorbit un număr mare de muncitori străini necalificaţi pentru a lucra în domenii de activitate cu plată scăzută.6 milioane de oameni.Şomajul are o valoare de 3%. Cel mai mare domeniu de ocupare a forţei de muncă este cel din sectorul comerţului şi turismului. Sindicatele au puţină putere în Malaysia şi primesc puţină cooperare din partea guvernului în timpul disputelor. Deşi Malaysia oferă o mare forţă de muncă talentată. 4 . Producţia angajează 27% şi producţia industrială contribuie cu 44% din PIB-ul din Malaysia.Malaysia are o forţă de muncă de aproximativ 9.000 de lucrători străini au intrat în ţară în anul 2000. Aproximativ 10% din angajaţii malaysieni sunt membri ai unor sindicate. exsita în prezent un deficit de lucrători calificaţi în unele domenii tehnice. Salariile în Malaysia sunt considerabil mai mici decât cele din Statele Unite fiind mai mici decât în alte ţări vecine din Asia de Sud -Est. Legile în vigoare limitează numărul grevelor şi Ministerul de Resurse Umane joacă un rol activ în medierea dintre sindicate şi management. în cea mai mare parte din Indonezia şi Filipine.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->