mica unire.pptx

Unirea Principatelor Române cunoscută și ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. .

bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească. unirea a fost un proces complex. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Totuși. Procesul a început în 1848. .

.

.

Rusia ceda Moldovei partea de sud a Basarabiei unde au fost organizate trei judeţe ( Cahul. Ismail. . aceste adunări trebuiau să exprime dorinţele românilor în legătură cu viitorul Principatelor. Bolgrad ). O comisie va cerceta dorinţele românilor exprimate la adunările ad-hoc iar rezultatele vor fi înaintate unei Conferinţe a marilor puteri care va elabora o convenţie pentru organizarea Principatelor.Tratatul de pace de la Paris s-a semnat la 30 martie 1856 şi cuprindea şi prevederi referitoare la Principatele Române: Convocarea unor Adunări ad-hoc care să fie formate din reprezentanţi ai tuturor categoriilor sociale.

A avut un frate. Cuza a aparținut clasei tradiționale de boieri din Moldova. Sultana.Născut în Bârlad. Alexandru primește o educație europeană. şi o soră. devenind ofițer în armata moldovenească și ajungând la rangul de colonel. care a murit tânăr într-un accident de călărie. . Dumitru. membră a familiei Cozadini de origini fanariote. căreia i-a arătat o deosebită afecţiune. fiind fiul ispravnicului Ioan Cuza și al Sultanei.

Cuza şi Doamna Elena – pictură din Biserica Domnească de la Ruginoasa .Al. I.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful