TOPIK
• PERATURAN 200 – Pertandingan Acara-Acara Bercampuran • PERATURAN 230 – Lumba Jalan Kaki • PERATURAN 240 – Lumba Lebuhraya • PERATURAN 250 – Perlumbaan Merentas Desa • (Bahagian D – 20%)

PERATURAN 200
PERTANDINGAN ACARA-ACARA BERCAMPURAN KATEGORI
Lelaki Junior dan Senior

NAMA ACARA
1.Pentatlon (5 – 2T/3P) 2. Dekatlon (10 – 4T/6P) 3.Heptatlon (7 -3T/4P) 4. Dekatlon (10 acara)

BIL HARI
1 2 Berturut-turut

SUSUNAN ACARA
lompat jauh, rejam lembing, 200 m, lempar cakera dan 1500m Hari pertama 100 m; lompat jauh; lontar peluru; lompat tinggi; 400 m. Hari kedua 110 m lari berpagar; lempar cakera; lompat bergalah; rejam lembing; dan 1500 m Hari pertama Hari kedua Hari pertama 100 m lari berpagar; lompat tinggi; lontar peluru, 200m lompat jauh; rejam lembing; dan 800 m

Wanita Junior dan Senior

2 Berturut-turut

2 Berturut-turut

100 m; lempar cakera; lompat bergalah; rejam lembing; 400 m Hari kedua 100 m lari berpagar; lompat jauh; lontar peluru; lompat tinggi; dan 1500 m Hari pertama Hari kedua 100 m; lompat jauh; lontar peluru; 400 m 110 m lari berpagar; lompat tinggi; rejam lembing; dan 1000 m

Lelaki Remaja

5. Oktatlon (8-4T/4P) 6.Heptatlon (7 acara)

2 Berturut-turut

Wanita Remaja

2 Berturut-turut

Hari pertama 100 m lari berpagar ; lompat tinggi; lontar peluru; 200 m Hari kedua lompat jauh; rejam lembing; dan 800m

PERATURAN 200

• Peraturan Am - Mengikut budi bicara

Referi Acara Campuran, seharusnya ada selang masa sekurang-kurangnya 30 minit antara masa tamat suatu acara dengan masa mula acara berikutnya, bagi mana-mana atlet. Jika boleh, tempoh antara masa tamat acara terakhir hari pertama dengan masa mula acara pertama hari kedua seharusnya sekurangkurangnya 10 jam.

apabila peserta telah menamatkan acara sebelumnya. Saringan untuk acara lain boleh diundi. Wakil Teknik atau Referi Acara Bercampur mempunyai kuasa menyusun semula sebarang kumpulan jika. . pada pendapatnya lebih sesuai.PERATURAN 200 • Peraturan Am Dalam acara terakhir bagi Pertandingan Acara Campuran. saringan harus diatur supaya satu kumpulan terdiri daripada peserta yang mendahului selepas acara kedua terakhir.

. • • dalam acara trek. setiap peserta akan dibenarkan tiga percubaan sahaja. dalam kes alat catatan masa elektronik tidak dapat diperoleh. masa setiap peserta harus diambil oleh tiga orang penjaga masa secara berasingan. seseorang peserta harusnya dibatalkan dalam manamana acara apabila dia membuat dua salah mula.PERATURAN 200 Keadaan khusus dalam Acara Campuran • dalam acara lompat jauh dan setiap acara lontaran.

.PERATURAN 200 Peraturan Am Hanya satu sistem penjagaan masa boleh digunakan sepanjang satu-satu acara. bagi tujuan rekod masa yang diperoleh dari sistem Foto-Finish berautomatik hendaklah digunakan walaupun sistem ini tidak digunakan kepada semua peserta acara berkenaan. Walaubagaimanapun.

• . • Mata yang diperoleh mengikut Jadual Pemarkahan IAAF terkini. hendaklah diumumkan bagi tiap-tiap acara secara berasingan beserta jumlah terkumpul kepada peserta-peserta setiap kali selesainya suatu acara.PERATURAN 200 • Peraturan Am Mana-mana atlet yang gagal bermula atau membuat percubaannya dalam salah satu acara. Pemenangnya ialah peserta yang memperoleh jumlah mata tertinggi. dia tidak dibenarkan meneruskan acara berikutnya dan dikira telah meninggalkan pertandingan.

.PERATURAN 200 • Peraturan Am Jika seri.. .  Ini juga terpakai untuk menyelesaikan seri pada kedudukan yang lain. dan seterusnya . pemenangnya ditentukan dengan memilih:  peserta yang mempunyai mata tertinggi dalam lebih banyak acara  peserta yang memperoleh mata tertinggi dalam manamana acara  peserta yang mempunyai mata lebih tinggi dalam acara kedua tertinggi matanya.

PERATURAN 200 Pertandingan Acara Campuran Pencapaian 3 atlet pada akhir acara 100 M 400 M 110 M LP 1500 M PST LJ LP LT LC LBG RL JUM A 658 703 822 985 683 865 788 962 664 561 7691 1 2 3 B 728 673 735 893 870 938 789 839 653 573 7691 C 727 695 725 952 860 864 786 862 650 570 7691 .

PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI Takrif Lumba Jalan Kaki Lumba Jalan Kaki ialah urutan langkahan yang berterusan dalam keadaan pejalan kaki sentiasa mencecah bumi. supaya  tidak wujud keadaan terapung  lutut tidak bengkok .

.

.

.

jika tidak ada perlantikan Ketua Hakim -Semua hakim haruslah bertindak dalam kapasiti individu dan penghakiman mereka dibuat berdasarkan pemerhatian yang dilakukan dengan mata kasar manusia.PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI • Penghakiman: -Hakim-hakim Jalan Kaki akan memilih Ketua Hakim. -6 hingga 9 orang Hakim bagi acara jalan raya. termasuk seorang Ketua Hakim Jalan Kaki -6 orang Hakim untuk acara balapan termasuk seorang Ketua Hakim Jalan Kaki. .

(tidak kira berapa kad merah yang diterima atlet tersebut sebelumnya) -bertindak sebagai pegawai penyelia untuk pertandingan dan bukan sebagai Hakim Jalan kaki -sebagai hakim hanya di situasi tertentu .di dalam stadium atau dalam 100 meter terakhir bila perlumbaan berjalan keseluruhanan di atas balapan atau laluan jalan raya dengan menunjukan papan merah.PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI • KETUA HAKIM JALAN KAKI -mempunyai kuasa membatalkan seseorang atlet yang melanggar peraturan .

. Seorang hakim jalan kaki yang sama hanya boleh beri satu teguran sahaja bagi setiap pelanggaran kepada seorang atlet.Atlet hendaklah diberi teguran jika rentak langkah mereka menjurus kepada perlanggaran peraturan dgn cara.

PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI Teguran • Peserta haruslah diberi teguran apabila langkah-langkah mereka menjurus kepada melanggar peraturan jalan kaki Seseorang peserta tidak layak untuk diberi teguran kedua daripada Hakim yang sama bagi kesalahan yang sama • .

Jika tidak praktikal untuk memaklumi seseorang peserta tentang pembatalannya semasa pertandingan.PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI Amaran dan Pembatalan • Setiap cadangan hakim untuk pembatalan dipanggil satu amaran. pembatalan haruslah diberi seberapa segera sebaik sahaja peserta itu telah tamat perlumbaan • . Peserta haruslah diberi amaran apabila rentak langkahnya gagal mematuhi peraturan jalan kaki. • Apabila seseorang peserta menerima satu amaran daripada tiga orang Hakim yang berlainan. peserta itu mestilah disingkirkan dan dimaklumi tentang penyingkiran oleh Ketua Hakim atau Penolong Ketua Hakim.

• Sebuah papan tanda yang berwarna merah menandakan penyingkiran seseorang peserta.PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI Amaran dan Pembatalan • Sebuah tanda kuning dengan simbol kesalahan pada setiap sisinya haruslah ditunjukkan kepada peserta. > ω . apabila teguran diberi.

(Dalam masa pertandingan berjalan) .PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI • KAD MERAH -Bila seorang Hakim memerhati seorang atlet berjalan tanpa mengikut peraturan iaitu berjalan secara terapung atau kedua-dua kaki dalam keadaan bengkok. hakim tersebut hendaklah menghantar sekeping kad merah kepada Ketua Hakim Jalan Kaki.

Kad Merah .

POSTING BOARD .Sebuah Papan Paparan Amaran mestilah diletakkan pada litar dan berhampiran tempat penamat untuk memastikan peserta sentiasa termaklum tentang bilangan amaran yang telah diberi kepada setiap peserta.

Ketua Hakim akan menunjukkan Papan Merah untuk membatalkan atlet tersebut. .PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI • PEMBATALAN Bila seorang atlet menerima tiga kad merah daripada tiga hakim yang berbeza.

Jika peserta terlalu ramai . . amaran lima minit.PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI PERMULAAN Dimula dengan tembakan pistol dgn arahan acara 400m ke atas iaitu. tiga minit dan satu minit sebelum perlumbaan dibuat.” Ke garisan” dikuti tembakan.

sejurus selepas tersingkir.5 Km . • dalam perlumbaan jalan raya. litar tidak boleh kurang dari 2 Km dan tidak lebih dari 2. mesti menanggalkan nombor pengenalan yang dipakainya dan meninggalkan litar perlumbaan Litar • Bagi pertandingan yang dijalankan di bawah Peraturan 1.1(a).PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI Amaran dan Pembatalan • Dalam perlumbaan trek. peserta yang tersingkir. seseorang peserta yang disingkirkan harus terus meninggalkan trek.

• .PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI Keselamatan dan Perubatan • • • Jalan raya yang digunakan utk pertandingan ditutup kepada kenderaan bermotor dari semua arah Bermula dan tamat pada siang hari Atlet hendaklah meninggalkan perlumbaan serta merta jika diarahkan berbuat demikian oleh Wakil Perubatan atau seseorang ahli pegawai perubatan rasmi Pemeriksaan perubatan yang diterima semasa perlumbaan dari ahli perubatan rasmi tidak dianggap bantuan.

jika keadaan cuaca menuntut bekalan demikian Bagi semua acara 10 km atau lebih. stesyen minuman / pembasahan. haruslah ditempatkan • . stesyen minuman/ pembasahan haruslah disediakan pada selang jarak yang sesuai. Sebagai tambahan. stesyen minuman segar mestilah disediakan setiap pusingan.PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI Stesyen Minuman / Pembasahan dan Minuman Segar • Air atau minuman segar lain yang sesuai harus disediakan pada permulaan dan penamat semua perlumbaan • Bagi acara sehingga 10 km.

.PERATURAN 230 LUMBA JALAN KAKI Stesyen Minuman / Pembasahan dan Minuman Segar • Minuman segar. mestilah disediakan pada stesyen-stesyen minuman segar • Seseorang peserta yang mengambil minuman segar pada suatu tempat selain daripada stesyen minuman segar boleh mengakibatkannya dibatalkan. boleh dibekalkan oleh Jawatankuasa Pengelola atau atlet sendiri.

195 km). 20 km. Separuh Maraton. Jarak standard bagi lelaki dan wanita ialah:          10km 15 km. Maraton. (42. 30 km. 100 km Lari Berganti-ganti Jalan Raya .PERATURAN 240 PERLUMBAAN LEBUHRAYA . 25 km.

amaran lima minit sebelum permulaan acara perlumbaan harus diberi.1 % (iaitu 42 m bagi Maraton) Dalam perlumbaan yang mempunyai ramai peserta.PERATURAN 240 PERLUMBAAN LEBUHRAYA  Ketidakpastian dalam pengukuran Litar tidak harus melebihi 0.  . dengan amaran tambahan jika perlu.

PERATURAN 240 PERLUMBAAN LEBUHRAYA Perubatan • Pemeriksaan perubatan semasa pertandingan oleh anggota perubatan yang ditentukan. Staf demikian mestilah ditandai dengan jelas dengan kain lengan. • . yang dikenal pasti dengan jelas oleh Jawatankuasa Penganjur tidak boleh dianggap sebagai bantuan Seorang pelumba mesti berhenti serta-merta daripada perlumbaan jika diarah berbuat demikian oleh seorang staf perubatan rasmi yang dilantik oleh Jawatankuasa Penganjur. jaket atau tanda lain yang jelas.

stesyen minuman / pembasahan di mana air minuman dibekalkan boleh diletakkan kira-kira di pertengahan stessen-stesen persegaran.PERATURAN 240 PERLUMBAAN LEBUHRAYA Stesyen Minuman / Pembasahan Dan Minuman Segar : • Air dan air minuman lain yang sesuai mestilah disediakan pada tempat permulaan dan penamat bagi semua perlumbaan • Bagi semua acara 5km sehingga 10 km. Sebagai tambahan. pada kira-kira setiap 5 km. Bagi semua lebih 10 km. • . minuman / pembasahan harus disediakan pada selang jarak yang sesuai iaitu kira-kira 2 – 3 km. jika keadaan cuaca menuntut bekalan sedemikian. stesen persegaran hendaklah disediakan pada jarak 5 km dan selepas itu.

Minuman segar yang dibekalkan oleh pelumba mestilah diletakkan di bawah kawalan pegawai yang ditentukan oleh Jawatankuasa Penganjur dari ketika minuman diserahkan oleh peserta atau wakil mereka. .PERATURAN 240 PERLUMBAAN LEBUHRAYA Minuman segar. yang mungkin dibekalkan oleh Jawatankuasa Penganjur. mestilah dibekalkan pada stesyenstesyen yang ditentukan oleh peserta-peserta Seseorang peserta yang mengambil minuman di tempat selain daripada stesyen yang ditetapkan boleh mengakibatkannya dibatalkan. atau peserta.

Jika Referi berpuas hati di atas laporan Hakim yang menyatakan bahawa atlet yang meninggalkan laluan telah mengurangkan jarak perlumbaan. seseorang pelumba boleh meninggalkan jalan atau trek dengan kebenaran dan di bawah pengawasan seorang Hakim.PERATURAN 240 PERLUMBAAN LEBUHRAYA Meninggalkan Trek Dalam Perlumbaan Lebuhraya. dengan syarat meninggalkan laluan demikian tidak memendekkan jarak yang perlu dilalui. atlet tersehbut akan dibatalkan .

. dalam urutan yang sama.PERATURAN 240 PERLUMBAAN LEBUHRAYA Permulaan Dalam mana-mana pertandingan apabila terdapat lebih ramai peserta daripada yang boleh ditempatkan di barisan hadapan. cabutan untuk stesyen mestilah mengikut negara. Peserta-peserta tambahan daripada mana-mana negara mestilah diletakkan di belakang mereka. iaitu seorang peserta daripada setiap negara ditempatkan mengikut urutan undian.

PERATURAN 250 PERLUMBAAN MERENTAS DESA • • • • • • Jarak bagi Merentas Desa : Lelaki litar jauh 12km Wanita litar jauh 8 km Lelaki litar dekat 4 km Wanita litar dekat 4 km Lelaki junior 8 km Wanita junior 6 km .

dengan halangan semula jadi. . yang boleh digunakan oleh pereka litar untuk membina litar yang mencabar dan menarik. yang sedapat-dapatnya dilitupi rumput.PERATURAN 250 PERLUMBAAN MERENTAS DESA Tempat • Litar mestilah direka bentuk pada sebuah kawasan yang terbuka atau belukar.

berbalam-balam. ruang yang kecil atau halangan lain yang akan menafikan peserta membuat larian tanpa kekangan haruslah dielakkan bagi 1.500m yang pertama • Selain kawasan permulaan dan penamat. Sebuah litar yang “semula jadi”. adalah yang paling baik. . litar tidak harus mengandung mana-mana jalan lurus yang panjang. dengan selekoh yang lancar dan jalan lurus yang pendek.PERATURAN 250 PERLUMBAAN MERENTAS DESA Mereka Bentuk Laluan • Dalam perlumbaan yang ada ramai peserta.

PERATURAN 250 PERLUMBAAN MERENTAS DESA Laluan • Laluan harus ditandai dengan pita pada kedua-dua sisi. • Satu koridor 1 m lebarnya dibuat di sebelah laluan untuk kegunaan pegawai dan media. Laluan haruslah 5 m lebarnya. kecuali di permulaan dan penamat • .

kedudukan mana-mana peserta yang tidak menyumbang kepada skor dan pelumba individu dimansuhkan dan kedudukan peserta berikutnya diubah suai dengan sewajarnya Jika seri. kemenangan akan diberikan kepada pasukan yang peserta terakhitnya mempunyai kedudukan yang lebih daripada peserta terakhir pasukan yang seri denganya. hakim-hakim akan menentukan kedudukan peserta yang dikira bagi setiap pasukan yang bertanding. campurkan dan pasukan yang mendapat agregat terendah akan diisytiharkan • Semasa menentukan agregat. • .PERATURAN 250 PERLUMBAAN MERENTAS DESA Pengiraan Skor • Pada akhir perlumbaan.

PERATURAN 250 Perlumbaan Merentas Desa Pengiraan Skor (4 peserta dikira) Kedudukan Peserta PSK Japan China India M’sia Thai 1 2 3 4 1 16 2 6 5 8 9 17 3 7 10 13 12 18 4 14 11 15 23 5 21 20 19 6 22 24 Mata 29 29 KED 2 1 3 4 40 64 .

jika keadaan cuaca menuntut bekalan sedemikian . satu stesyen minuman/ pembasahan harus disediakan bagi setiap pusingan. Bagi semua perlumbaan.PERATURAN 250 PERLUMBAAN MERENTAS DESA Stesyen Minuman / Pembasahan dan Minuman Segar • Air dan minuman segar lain yang sesuai harus disediakan di tempat permulaan dan penamat semua perlumbaan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful