Locul cercetărilor

Locul cercetărilor - ocolul silvic al orașului Tărlungeni. Suprafața de probă: în u.a. 10A, situată la o altitudine de 620-710 m, cu o compoziție a arboretului de 10 Pi și cu vȃrsta de 105 ani.

Materialul și metoda de lucru

Pe teren - etape: 1. Numărul de arbori de probă: a. 10 arbori în cazul analizei în arboret b. 10 arbori în cazul analizei pe lizieră c. 9 arbori (respectiv cȃte 3 pentru fiecare treime de versant) în cazul analizei pe versant d. 3 arbori în cazul analizei variaţiei în coroană (ramurile de probă vor fi prelevate din treimea inferioară, mijlocie și superioară a coroanei, pentru fiecare treime de pe cele 4 direcţii cardinale) 2. Alegerea arborilor: la o distanță de 30-50 m unul de celălalt 3. Recoltarea ramurilor de probă: 4 ramuri de pe fiecare arbore, cȃte una de pe fiecare direcție cardinală 4. Etichetarea ramurilor de probă: cu numărul arborelui de pe care s-au recoltat și cu direcţia cardinală.

1

pentru identificarea insectelor: se vor avea în vedere atât morfologia insectelor adulte (în cazul păduchilor ţestoși care sunt imobili). mijlocie şi superioară a acului). 3 și mai rar și 4 ani). . cât și aspectul vătămării ce este caracteristic fiecărei specii în parte. 2 .de pe fiecare ramură se vor recolta câte 10 ace pentru fiecare creștere (în general ace de 1. localizarea lor (în treimea inferioară. dar și determinarea procentului de ace sănătoase.acele se vor alege la întâmplare (dintr-o teacă un singur ac). 2. urmărindu-se nu doar depistarea anumitor insecte și ciuperci dăunătoare.Ȋn laborator: . . Observaţiile vor urmări: o pentru păduchii ţestoşi din genul Leucaspis: numărul total de ţeste.

o pentru Calomicrus pinicola: numărul de roaderi. o pentru Brachyderes incanus: lungimea roaderii şi localizarea acestora (în treimea inferioară. mijlocie şi superioară a acului).o pentru păduchii ţestoşi din genul Dynaspidiotus: numărul total de ţeste. o pentru Lophodermium seditiosum: numărul de ace ce prezintă pete galbene. vor fi numărate depunerile. mijlocie şi superioară a acului). 3 . când păduchele se află în stadiul în care iernează. având în vedere perioada desfăşurării cercetărilor. o pentru Coleosporium sp. respectiv cel de ou. mijlocie şi superioară a acului). pete galbene și brune-roșcate şi eventual numărul de apotecii. lungimea lor şi localizarea acestora (în treimea inferioară. sexul păduchelui o pentru păduchii lânoşi din genul Schizolachnus. localizarea lor (în treimea inferioară.: prezenţa picnidiilor. mijlocie şi superioară a acului). respectiv a ecidiilor. o pentru Brachonyx pineti: numărul de roaderi / ac şi localizarea acestora (în treimea inferioară. pete brune-roșcate. numărul de ouă dintr-o depunere.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful