Boli reumatice

Remediu pentru artroza, osteoporoză, oase şi încheieruri distruse Leacuri de atroza, reumatism, atrita, guta Dureri de mijloc, de reumatism, gută Boabe de grâu fiert Ceai de salvie Inima difterica, inima reumatica cu dăune la risichi, reumatism Inhalaţii sau sauna cu rădăcina de tei (Linden) Mărarul gatit Dureri de inimă, arterioscreloză, senzaţie de presiune şi de înnabuseala în piept Ulei de dafin Amestec cu seminţe de ţelină Dureri reumatice, endocardită (?) reumatica, junghiuri la inima Alifie din frunze şi coajă de arbore de maslin Reumatism, nervozitate din cauza lui Inhalaţii sau sauna cu frunze şi coajă castan comestibil Ulei de măsline cu trandafiri Împachetări cu frunze calde de frasin. Gutuie Vin de aur Armurariu cu salvie Dureri reumatice şi la încheieturi, alune, melanom, junghiuri la spate şi în coaste, vanatai Alifie din ficat de bursuc: Alifie din frunze de salvie şi frunze de trandafiri Foc cu lemn de ulm Artroză din cauza băuturiilor alcoolice Împachetare în pătrunjel cu ruta de gradina Artroză, osteoporoză, probleme cu oasele şi cu încheieturile Ciorba de picioare de vita Artroză, atrita, reumatism Suc de patlagina proaspătă amestecată cu vin şi miere. Reumatism, atrita, poliartrita şi val de dureri de ascutiţe de reumatism Alifie de lemnuş Degete deformate de reumatism, atrita, paralizie şi dureri de oase la metastaza, cancer Alifie de cimbru (Thymiansalbe) Alifie de cimbru, salvie şi de boz Alifie de iarba fetei Reumatism, junghiuri în burta şi în coaste cauzate de fiere Dureri de reumatism, junghiuri, dureri din cauza pancreasului Compresă de patlagina (lată sau îngusta) Formă grea de pareză reumatica Cardama (Waid ) Reumatism la degete şi încheieturi, atrită, reumatism Elixir de pătlagină Dureri de mijloc, de coloana, lombago Compresă cu boabe de grâu fiert Compresă cu pătrunjel, ruta de gradină şi ulei de măsline. Compresa de frăşinel, urechelniţa şi urzică Reumatism ereditar, febra reumatică, poliartrită cronică Baie în apă de lemn şi frunze de corn Baie cu apă de scoarţa de plop fiartă

iarbafaptului. infecţie la urechi Fum de tamaie în ureche Piatra de jasp Reumatism. digestie slabă Praf de bertram cu vin Surzenie. galagie în cap. tuse uscată. umflarea organelor interioare. buze umflate Piele de cerb cu suc din pom de mar Dureri de cap. scleroză. atrita. alergie la piele. parkinson Praf de cimbru de gradina (Bohnenkraut) Reumatism. circulaţie slabă. comotie cerebrala şi surzenie subita Vin de tintaura Reumatism. Aspidum filix – Feriga . probleme cu circulaţia Fructe de cedru Reumatism.Mâncarime de piele. surzime. migrene. atrită Fructe de porumbar în miere de albine Tuse de magar. gută artroză Rodul pământului (Potentilla erecta) – sclipet. dureri reumatice Piatra de safir Suc de patlagina cu miere Reumatism. lupus. precancer Suc de menta creaţa Bechterew. artroză. cinci-degete. dureri la picioare. pareza. tremuratul mainilor. psoriasis. Sauna cu pământ de la rădăcina nucului Paralizie reumatica şi întepeneala corpului Vin de ciuboţica cucului (Schlüsselblume / Primula officinalis ) Suc din pom de pruna Dureri reumatice. boli de ficat. dureri în muschi. gută sau reumatism la coloana Vin cu cupru Reumatism. herpes. tuse care nu mai trece Miez de prune uscate Reumatism dureri reumatice. boli de nervi. tremuratul membrelor. atrită Baie în apă cu frunze de dud Sauna cu ovăz Sauna cu pământ de la rădăcina tei Atrită reumatică. febra reumatica. atrită la degete. atroză. pareza. guta din cauza acidului uric. strâmsurea. dureri reumatice Piatra de hrisopraz Piatra de jasp Atacuri de reumatism. dureri de mijloc. artroza. pareza. arterioscreloză. comotie cerebrala Elixir din porumbar Pareză din cauza la reumatism Reumatism. slabire de memorie. dureri de cap din cauza la acidul din sânge Piatra de safir: Infarct. hipertensiune Apa de diamant Oprirea şi împiedicarea reumatismului. sclipeţel. degete înţepenite şi boala Bechterew. vasculita (?) Terapie cu aroma de biscuiţi de tămâie Atrita. arterioscreloza. găinusă. urticarie. dureri de dinţi Cuişoare Reumatism. scrântitoare.

dar nu fierbinţi . Inima difterica. Şi când ai dureri în coaste sau la spate unge-te cu acest ulei şi îţi va fi mai bine” Uleiul de dafin să se folosească numai după ce s-a facut un test de alergie cu el căci sunt oameni care reacţionează alergic şi atunci el nu este recomandat. atunci unge-te cu el. de reumatism.” Căldura mare a teiului se gaseşte în rădăcină. arterioscreloză. altfel se poate unge cu el locurile în care sunt prezente dureri. să se preseze uleiul din ele şi când ai dureri de inimă. osteoporoză.( Silybum marianum) . senzaţie de presiune şi de înnabuseala în piept Ulei de dafin “Atunci când fructele de dafin sunt verzi. “ Se bea călduţ. Pentru asta să se se ungă cu o picatură o parte din piele. Să se facă deci ciorba din picioare de vita cu cela legume sănătoase şi eventual şi ceva făină de grâu. Dacă se răcesc ele se reîncalzesc. căci crud este dăunator. Mărarul gatit Pus în supe sau mâncare mărarul gătit »scoate reumatismul din corp » În nici un caz însă crud. Ciulinul laptelui. oase şi încheieruri distruse „Cine suferă din cauza încheieturilor (mâncâte sau distruse: artroză) şi atunci când suferă din cauza digestiei proaste a stomacului. Ciulinul Mariei Ulm Remediu pentru artroza. acela să fiarbă zgarciul şi grasimea de la picioarele vitelor (bună este şi măduva oaselor de vita. de articulaţii. Dureri de inimă. Dacă apare o pată roşie atunci acest ulei nu se poate folosi. gută Boabe de grâu fiert “fierbe grăunţe de grâu în apă şi pune-le calde pe locul dureros şi căldura grâului va alunga puterea unei astfel de boli” Boabele fierte se pun calde . Ceai de salvie « diminuazea paralizia (reumatismul) din om.pe un prosop mai mare pe pat iar bolnavul se aşeaza cu spatele pe ele.Armurariul. reumatism. inima reumatica cu dăune la risichi. guta Dureri de mijloc.) Să mănânce des şi mult din acestea şi el va fi vindecat iar durerea ascuţita din încheieturi şi din stomac va fi înlăturata” Leacuri de atroza. Să mănânce acest praf des cu pâine şi asta îi va face inima lui mai uşoară. reumatism Inhalaţii sau sauna cu rădăcina de tei (Linden) “Un om care suferă cu inima să ia partea de mijloc din rădăcina unui tei. (să o usuce) şi să o pulverizeze. scrie Hildegard şi ea recomanda acest praf şi ca praf de pus în saună în caz de reumatism (praful fiert în apă se arunca peste pietrele încinse din baia cu aburi (saună)). Se stă aşa pe ele cel puţin 1-2 ore. atrita. . Acest ulei s-a dovedit excelent la înlăturarea durerilor de piept.

Hildgard “acesta este cel mai bun remediu pentru gută (reumatism ). Dureri reumatice. Cine are dureri în inimă. 5 g frasinel (Diptam) Seminţe de ţelină. Se mestecă bine şi nu se înghite cu apă. Crema asta pătrunde în corp ca un ulei într-un lemn proaspăt şi acelui îi va merge mai bine “ Acesta alifie este extraordinar de bună pentru durerile reumatice. 10 g cuisoare. cuişoarele şi fraşinelul se pulverizează şi acest praf se ia înainte şi după masă cu ceva pâine. Se poate totuş ca acest ulei să nu ajute la dureri reumatice de altă natură. cel târziu după 8 zile de la începerea tratamentului. nervozitate din cauza lui Inhalaţii sau sauna cu frunze şi coajă castan comestibil ”Cine are reumatism şi este din cauza asta mânios ( furios) – să fiarbă cojile şi fructele (de castan comestibil) în apă şi să facă din (apa) asta o baie cu aburi şi reumatismul va iesi din el şi el va devini din nou domol. Reumatism. Ulei de măsline cu trandafiri “Când cineva suferă de reumatism să pună petale de trandafiri în ulei de măsline şi (după ce le-a lăsat să se macereze destul) să frece acest ulei bine( acolo unde este nevoie) şi îi va merge mai bine” . În cazuri mai uşoare ajung 1-2 linguriţe pe zi. Aceste dureri provin des de la amigdalită şi infecţiile din copilărie. în coaste sau la rinichi sau suferă de reumatism să se ungă cu aceasta cremă acolo unde îl doare. ruta de gradină. Amestec cu seminţe de ţelină (Selleriesamen-Pulvermischung) Cel mai bun şi eficient remediu de gută şi reumatism de la Hildegard ! 60 g seminţe de ţelină (Sellerie) .de reumatism. Se ia timp de 6-8 săptămâni.” Inhalaţii cu aburi şi sauna cu coji şi fructe de castană comestibilă (nu din cel cea salbatic !). Apa aceasta se arunca peste pietrele încinse din saună. În prima săptămână trebuie făcută sauna (sau inhalaţii) timp de trei zile consecutive. endocardită (?) reumatica. pentru ca substanţele să fie amestecate bine cu saliva. 20 g ruta de gradina (Weinrute) 15 g nucşoara . în urmatoarele săptămâni ajunge de 1-2 ori pe săptămână. de muşchi şi chiar şi durerile din spate care sunt radiate din inimă. nucşoara.” Deja după putin timp durerile încetează. Se ia pe stomacul gol de două ori pe zi (dimeneată şi seara) câte o linguriţă înainte de masă şi de trei ori pe zi câte o linguriţă după masă. junghiuri la inima Alifie din frunze şi coajă de arbore de maslin “Fierbe scoarţa şi frunzele de măslin în apă şi amestecă aceasta apă cu untură rânceda de porc până se face o cremă.

10g de ulei de măsline (nerafinat şi presat la rece) se amestecă cu două picaturi de ulei esenţial de trandafiri. Alternativ în 50 ml de ulei de măsline (prsat la rece . în special în locurile mai atacate.şi dureri reumatice în oase şi încheieturi. compot) căci gutuia scoate boala din corp aşa de bine încât ea nici nu va ataca nervii şi nici încheieturile. Şi cine are febra să facă asta şi febra îl va lasă” . Ajută şi la colici de rinichi şi de fiere. muschii. Se fierb frunzele de frasin în apă 5-8 minute. Împachetări cu frunze calde de frasin. Timp de tratament : 14 zile.“extra virgem”) se pun câteva petale de trandafiri care se lasă la macerat 7-14 zile. Vin de aur « ia un aur curat şi încinge-l (la roşu) într-o oală şi pune-l aşa încins într-un vin care să se încălzească de la el. Masat peste abcese le face să iasă mai repede. În cazuri grave tratamentul se aplică mai mult timp. În caz ca nu se pot obţine frunze proaspete se pot folosi şi frunze uscate. Fă asta des şi guta (artroza) va dispare. Indicaţie: În special la reumatismul de la încheieturi . nervii) cu acest ulei până când acesta devine cald. gem. numai ca nu sunt aşa de puternice. după care frunzele calde storse de apa sunt puse pe o pânză de in în care se înfaşoară bolnavul. Cu cât se ţin mai mult compresele cu atât ele actionează mai bine. Eventual uleiul se poate macera la soare. Se unge şi se masează locul dureros (încheietura. Când se racesc frunzele trebuie îndepartate. Şi bea vinul asta. Seschimbă frunzele în fiecare zi. Gutuie „Cine are gută (reumatism sau atroză). cel tarziu după două ore. să mănânce des gutui gătite (suc.artrita .

Să se ungă acolo unde omul are un junghi sau suferă de reumatism şi o să-i mearga mai bine. 400g lemnuş 100 g untură de bursuc. Totul se fierbe în apă până se face o alifie. Asta este cea mai bună alifie împotriva la reumatism şi articulaţiile ieşite din oase şi mâncate de reumatism.Armurariu cu salvie “Cine are junghiuri la inimă sau în alte părti sau dureri la încheieturi. Adaugă untura de bursuc şi frunze de coacaz negru. Foc cu lemn de ulm « cine suferă de gută (reumatism şi artroză) să facă un foc de lemn de ulm la care să se încălzească şi la ora aceea reumatismul va dispare din el. Pune plantele ca compresă peste locurile unde te doare şi îţi va fi mai bine” . 100 ml apă.” Reţeta: 20g de frunze de trandafir proaspete 10g de salvie cu flori (proaspete). melanom. acela să ia armurariu şi ceva mai puţină salvie din care se facă suc cu ceva apă şi în clipa când are dureri să bea acest suc şi îi va merge mai bine” Armurariu să se fiarbă în apă sau să se pună numai în apă sau să se pună la macerat in apă. Se stoarce de apă şialifia se pune înt-o cutie închisă ermetic. Se taie sau mixează mărunt ficatul şi inima şi se fierb bine în apă cam 1 oră. 100g untura de porc ( care încă nu râncezit) Frunzele se taie mărunt şi se dau în fiert în apă. Se unge cu ea de mai multe ori pe zi locurile dureroase. Dureri reumatice şi la încheieturi. Se adaugă untura şi ierburile. căci alifia asta elimina tot ce e bolnav din om” 1 ficat şi o inimă de bursuc. junghiuri la spate şi în coaste. » Artroză din cauza băuturiilor alcoolice Împachetare în pătrunjel cu ruta de gradina “ ia pătrunjel şi de 4 ori mai multă rută de gradina şi prăjeştele în oala cu ceva ulei de măsline. taie-le în bucăţi mici şi fierbe-le în apă până se face un piure. Şi atunci când are dureri în ceafa şi la cap să se ungă cu ea la ceafa şi la partea de coloana de la găt…Chiar şi vânătăile de pe corp dispar când sunt unse. ceva mai puţin lemnuş(Stabwurzel) şi fă o alifie din toate astea. Cine suferă de aşa ceva să se ungă cu alifia acolo unde îl doare. Apa se strecoară printr-o pânză şi alifia se pune în cutiute sau sticle închise bine. Alifie din frunze de salvie şi frunze de trandafiri « Se ia frunze de trandafir şi de salvie şi untură proaspătă de porc. vanatai Alifie din ficat de bursuc: “Ia ficatul şi inima de la un bursuc. se amestecă bine şi se mai fierbe încă 5 minute. Se adaugă untura. se amestecă bine pe foc până totul devine o alifie. 2 litri de apă 500 g frunze de coacaz negru. alune.

amestec-o cu vin şi miere şi dă-i să bea celui cu reumatism şi artroză şi bolile vor disparea.Artroză. paralizie şi dureri de oase la metastaza. „Stoarce zeama de la pătlagina. osteoporoză. Să încălzească totul într-o oala (indirect. atroză) să ia cimbru (Thymian) cu tot cu rădăcină şi salvie(frunze) şi de două ori mai mult boz (Zwergholunder). untură de porc rânceda (nu proaspătă !) şi ceva ulei de măsline. să le fiarbă toate în apă împreună cu ceva untura de cerb (Hirschtalg) şi . prin punerea într-o oala în apă fiartă) şi să ungă asta la locul unde are durerea. Să mănânce des şi mult din acestea şi el va fi vindecat iar durerea ascuţită din încheieturi şi din stomac va fi înlăturată” În acest caz oasele împreună cu zgarciul şi grăsimea şi măduva oaselor de vita este bună.” Reumatism. “Cine are dureri în încheieturi să ia destul lemnuş (Stabwurzel). strecoar-o printr-o pânză. Artroză. 20 g untura de capră ceva untură de porc râncedă Alifie de cimbru. 10 ml apa . boabe de grâu speltă sau orez integral nedecorticat.. salvie şi de boz «Când cineva suferea de dureri şi pareză sau atunci când încheieturile sunt mâncate de aceea boală (artrita. atrita. atrita. Să se facă deci o ciorba bună din picioare de vită cu ceva legume sănătoase şi eventual cu ceva făină de grâu speltă. atrita. cancer Alifie de cimbru (Thymiansalbe) „să facă o alifie (din cele de mai jos) şi să se frece cu ea în timp ce stă lânga foc (sau la soba)… Alifia asta omoara şi pediculii (microbii de cancer) atunci când se unge cu ea” 1g frunze proaspete de salvie 2g laptele câinelui (Gartenwolfsmilch) 3g frunze de cimbru . reumatism Suc de patlagina proaspătă amestecată cu vin şi miere. probleme cu oasele şi cu încheieturile Ciorba de picioare de vita „Cine suferă din cauza încheiturilor (mâncâte sau distruse: artroză) şi atunci când suferă din cauza digestiei proaste a stomacului. 50 ml ulei de măsline Degete deformate de reumatism. Să facă asta des şi reumatismul îi va disparea” 1-2 linguri de frunze de lemnuş (Stabwurzel) 100 g untură de porc rânceda. acela să fiarbă zgârciul şi grăsimea de la picioarele vitelor. poliartrita şi val de dureri de ascutiţe de reumatism Alifie de lemnuş Durerile ascuţite indică mai degrabă o atrita sau poliartrita.

o jumate de ceaşca de vin. Dureri de mijloc. Se bea cald şi câte puţin de-a lungul zilei.de două ori mai multă untura de porc râncedă şi să facă o alifie cu care să se ungă la foc (sau la sobă) acolo unde îl doare…” Căldura focului din lemn transporta substanţele prin piele înauntru corpului. După aceea apa se strecoară şi frunzele se pun 1-2 ore ca compresă la locul cu dureri” Formă grea de pareză reumatica Cardama (Waid ) “cine este paralizat de vreo pareză . Bolnavul se aşează cu partea unde are durerea peste boabele calde unde stă 1-2 ore . se strecoară şi se pun calde (dar nu fierbinţi) pe un prosop. atrită. Reţeta: 1 lingură de suc de pătlagina. reumatism Elixir de pătlagină Ceva suc de pătlagina stors proaspat şi filtrat printr-o pânză se pune în vin cu ceva miere. dureri din cauza pancreasului Compresă de patlagina (lată sau îngusta) Wegerich (Plantago lanceolata) „Cine are junghiuri ascuţite să fiarbă frunze de patlagina în apă şi să le pună calde ca compresă după ce a stors apa din ele” Un pumn de frunze de pătlagina se fierb în 250-400ml de apă. junghiuri în burta şi în coaste cauzate de fiere 20 ml de suc obţinut prin presarea ierbii fetei se amestecă cu 100g de unt de vacă. 1 linguriţă de miere de albine.oricât de puternica . Se scoate bine apa din alifie şi cu ea se unge acolo unde este nevoie.) . lombago Compresă cu boabe de grâu fiert 1kg de boabe de grâu se fierb 15 minute în 3 litri de apă. Se face de mai multe ori. să strecoare apa şi să arunce ierburile. Dacă se ia înainte de masă are efectul mai puternic. Să adauge în apă untura de vulture(Geier) şi pe jumătate untură de cerb (Hirschtalg). de coloana. În acelaşi timp se poate bea opţional şi vin de galangal (vezi reţeta. în caz de nevoie. Alifie de iarba fetei Reumatism. Dureri de reumatism. junghiuri.să fiarbă bine cardamă (Waid) în apă. să o fiarbă bine şi din asta să facă o alifie cu care să se ungă des şi pareza va dispare” Reumatism la degete şi încheieturi.

când frunzele sunt verzi. „Cine are carnea moale şi reumatism din cauza băuturii (alcool) să ia pătrunjel şi de patru ori mai mult ruta de gradina care să le înfierbinte într-o oală cu un pic de ulei de măsline. urticarie. 1 litru de apă Se pune frăşinel în apă şi se dă apa în fiert. şi stomacul rece se va încălzi şi asta va ajuta la amândouă bolile (stomac şi gută)” Reţeta: 100g de scoarţă de plop se fierb cu 2 litri de apă. la unul bătran îi va alina mult”. Să facă des asta şi reumatismul îl va parasi. fierbe bine totul şi adaugă apa asta la apa în care faci baie. atrită Baie în apă cu frunze de dud “pe cine îl mănâncă pielea să facă des baie în frunze de dud fierte în apă sau sauna cu apă din asta” Patru pumni de frunze de dud se fierb în 3 litri de apă timp de 10 minute. Frunzele se pot aplica după baie calde ca comprese. lemnul şi frunzele de pomul de coarne vara. se fierb din nou plantele şi se aplica din nou o compresă caldă. Apa asta se pune în cadă în apa de baie ( care să aiba 38 grade) şi se face baie timp de 20 de minute. Baie cu apă de scoarţa de plop fiartă « Cine are reumatism sau un stomac rece (gastrită. 2 linguri de frunze de urzică. La un om tânăr asta îi va întrema pe deplin sănătatea. 40 g ruta de gradină şi 50ml ulei de măsline se încălzeac un pic într-o tigaie. Apa asta împreună cu lemnul să o pună când face baie în apă. Compresa de frăşinel. alergie la piele. ruta de gradină şi ulei de măsline..Compresă cu pătrunjel. poliartrită cronică Baie în apă de lemn şi frunze de corn “Ia scoarţa. Aceste simptome apar şi din cauza reumatismului.” Sauna cu ovăz “cine are reumatism şi are o personalitate despicată în două şi gândirea stricată încât pare nebun să inhaleze des în sauna (baie cu aburi) acest extract de ovăz şi el va fi vindecat”. Se adaugă în apă de baie – totul să aiba 38-39 de grade şi nu mai mult – în care să se stea 20 de minute. Dr. Se strecoară ierburile de apă şi se pun calde ca compresă . psoriasis. să o taie în bucăţi mici şi să o fiarbă în apă. Reumatism ereditar. 2 linguri de urechelnita (Hauswurz). . Mâncarime de piele. Strehlow : “Nu exista nici un pacient care să nu fi remarcat imediat efectul extraordinar la baia aceasta. . urechelniţa şi urzică 1 lingură de frunze de frăşinel (Diptam). Să pună terciul ăsta de plante cald ca compresă pe locul unde îl doare şi îi va fi mai bine” Reţeta: 10g pătrunjel. se strecoară frunzele printr-o sită şi se pun ca compresă (pânza de in este cea mai bună). Când compresa se raceşte. fă baie des în apă asta şi pune ierburile care au rămas ca compresă (după baie). ulcer) să ia scoarţa de plop când pomul este verde. În timp ce asta fierbe se pune planta de urechelniţa şi după asta urzicile. febra reumatică. până încetează durerile.

traducere de sens. se strecoară printr-o pânză şi se pune întro sticlă curată şi dezinfectată în preralabil cu ceva alcool (tuică. tărie.Reţeta: 1 kg de ovăz se fierbe 20 de minute în 3 litri de apă. Încălzeşte acest pământ la foc pe piatra de saună şi stropeşte-l cu apă ca să facă aburi şi fă baie cu aburi cu acest abur…. Acest pământ înfierbîntat pe piatra fierbinte se stropeşte cu apă ca să iasă abur. Sauna se face de trei ori consecutiv câte cinci minute şi cu pauză între ele. Atrită reumatică. tremuratul mainilor. şi vei fi vindecat” Paralizie reumatica şi întepeneala corpului Vin de ciuboţica cucului (Schlüsselblume / Primula officinalis ) „cine suferă de înţepeneala la tot trupul să pună ciuboţica cucului în vin până când vinul prinde gustul ei şi să-l bea asta des şi va fi vindecat” Suc din pom de pruna Dureri reumatice. degete înţepenite şi boala Bechterew. iar când acesta este fierbinte de tot să arunce apa pe el şi să facă astfel o sauna (baie cu aburi) nouă zile la rând şi vei fi vindecat » Reţeta: 100 g de pământ din jurul unei rădăcini de tei (să se evite copacii de lângă strada. să îl pună pe foc. să se ungă pe buze cu suc de pom din trunchiul prunului ( nu de fructe!) înainte de culcare şi acolo unde are dureri şi acestea vor înceta. nume germane) astfel ca pomul să se vindece mai uşor. dacă se poate) se pune (într-un vas de argilă) pe pietrele fierbinţi din sauna.) Se aruncă pe piatra fierbinte din saună o ceaşcă din acest extract. artroză. Sauna cu pământ de la rădăcina tei (Linde) « cine este înţepenit de la reumatism să ia pământul care se afla în jurul rădăcinii de tei. atrită la degete. La sfârşit se închide tăietura din copac cu “untura de copac cu “Baumfett şi Bast” (“untură de copaci”. se face o taietură în timp ce luna ( de pe cer) scade şi se adună sucul într-un borcan timp de 1 săptămâna după care se repară şi se inchide tăietura din copac cu mijloacele adecvate. De 1-2 ori pe săptămână să se facă o astfel de saună sau inhalaţii.” Când luna scade se despică scoarţa prunului şi timp de o săptămână se adună într-un borcan sucul care se scurge din el. Piele de cerb cu suc din pom de mar “cine are dureri în zona rinichilor şi la mijloc să-şi pună la locul dureros o piele de cerb înmuiată în suc extras din trunchiul mărului” Sucul se extrage din tulpina copacului. . buze umflate “când la cineva i se umfla buzele (herpes) sau are atacuri de reumatism. Cui îi tremura degetele din cauza la reumatism să-şi maseze mâinile cu suc de pom de prun şi să-şi facă o compresă . herpes. Sauna cu pământ de la rădăcina nucului “Să se ia pământul din jurul rădăcinii nucului înainte ca fructele să se coacă.

Bolnavul să bea tot timpul din aceasta apă şi să se gatească şi mâncarea cu ea.” Atacuri de reumatism. Şi reumatismul va fi eliminat. vasculita (?) Terapie cu aroma de biscuiţi de tămâie 10g de praf de tămâie. Atrita.Dureri de cap. Cuişoarele ajută şi la durerile de dinţi. boli de ficat. Durata ei este de jumate de an până la 1 an. dureri de cap din cauza la acidul din sânge Piatra de safir: „cine este plin de acid (reumatism) aşa ca are dureri de cap … să ţină piatra de safir în gură şi boala va dispare” Safirul se pune în gură cam 15 minute. Oprirea şi împiedicarea reumatismului. Această terapie este foarte eficientă. galagie în cap. dureri de mijloc. Infarct. 100 g de faină de grâu. surzime. căci căldura bună a pietrei acestea linişteşte căldura rea a sucurilor. Şi apoplexia (comoţia) va fi alinata” Und diamant (şlefuit sau neşlefuit) se pune într-o carafă de apă de sticla şi se lasă în ea cel puţin 12 ore. 1 albuş de ou. febra reumatica. atrita. tip celei care paralizează o parte să pună un diamant în apă sau în vin şi să bea lichidul de deasupra lui şi înţepeneala va disparea chiar şi atunci când este foarte puternică. Este recomandat în special în cazul atacurilor puternice de dureri reumatice şi de cap. . arterioscreloză. pareza. „Cine are dureri la inimă sau la mijloc sau în alte locuri. umflarea organelor interioare. Se face un aluat care se coace la soare sau în cuptor. migrene. de nervi. dureri de dinţi Cuişoare Prin mestecarea zilnică de 3-4 cuişoare dispar durerile reumatice şi umflăturile de la încheieuri în caz de artrită. hipertensiune Apa de diamant « cine este înţepenit (de gută) sau a avut o comoţie cerebrala. slabire de memorie. Aceşti biscuiţi se miros (nu se mănâncă !) şi se aplica pe locul dureros. dureri reumatice. dureri reumatice Piatra de hrisopraz “Cine suferă de reumatism să-şi pună pe piele (unde are durerea) o piatră de hrisopraz şi el va disparea” Piatra de jasp Indicatie: Dureri cauzate de vreme rea. atroză. adică reumatism care face furtună în sucurile omului să preseze bine o piatra de jasp pe locul dureros până piatra se face caldă.

Cenuşă asta să o amestece cu praf de cuisoare şi cu o cantitate dubla de scortişoară şi cu ceva miere şi vin să facă o băutura limpede. 60 g de scorţişoară 100g de miere dată în fiert şi cu spuma aruncată 2 litri de vin curat (dacă se poate mai vechi de 2 ani şi facut în damigeană de sticlă şi nu în butoi de stejar) Se fierbe totul timp de 5 minute şi se pune în sticle curate şi sterilizate cu alcool la un loc rece şi uscat sau la frigider. comotie cerebrala Elixir din porumbar “un om care este aşa de reumatic încât i se atenuează simţurile şi înnebuneş te sau la care se întepenesc membrele să ia porumbar cu tepi uscaţi sau proaspate şi să facă din ea cenuşă fără să pună un alt lemn. lupus. (Fără vin nu mai are acelaşi efect !) Reumatism. 10 g praf de chimen turcesc (Mutterkümmel) “Cui îi tremura mâinile din cauza reumatismului să ia praf din cimbru de grădina şi ceva salvie şi un pic mai puţin chimen turcesc. pareza. se amestecă prafurile astea cu miere şi mănâncă din el des după mese şi aceluia îi va merge mai bine” Praful se amestecă bine şi se pune câte o linguriţă în ceva miere. boli de nervi.” 40g cenuşă de ramuri şi frunze de porumbar uscate sau verzi 30g praf de cuisoare. scleroză. Aceasta miere se pune în ceai sau pe pâine şi ia după masă. dureri de mijloc. Se bea un păhărel de tuică (20 ml) înainte de mese până când se observă o înbunătaţire. Reumatism. digestie slabă Praf de bertram cu vin « cine are dureri în picoare să-şi pună ventuze (care trag sângele) când boala nu este prea veche. (Vinul poate să fie diluat în prealabil cu apă ) Reţeta: 30g Betram. parkinson Praf de cimbru de gradina (Bohnenkraut) Reţeta: Bohnenkraut-Pulvermischung 30 g cimbru de gradina (Bohnenkraut) 20 g praf de salvie . 10g ghimbir. circulaţie slabă. Când este veche însă să ia praf de betram şi un sfert din el ghimbir şi cevapiper şi să facă un praf pe care să-l ia pe stomacul gol cu un pic de vin “.Reumatism. În primele 4 săptămâni se ia câte 1 lingură înainte de masă şi un păhărel de tuică (20 . tremuratul membrelor. Mai scumpă ca aurul este băutura asta. pareza. dureri la picioare. 5g piper (negru sau alb) Se ia cu ceva vin înainte de mese. Să bea înainte de masă din ea şi boala va iesi afară din el. comotie cerebrala şi surzenie subita Vin de tintaura (Tausendgüldenkraut / Centarium erytheaea) 1 lingură de tintaura se fierbe într-un sfert de litru de vin timp de 1 minut. Reumatism.

În acelaşi timp trebuie ţinută dieta de alimentaţie corectă. să-l strecoare şi să-l amestece cu ceva vin şi miere şi să-l bea şi guta îi se va duce” . gută sau reumatism la coloana Vin cu cupru “când cineva suferă aşa de tare de reumatism încât s-a cocoşat să ia o bucată curată de cupru pe care să o pună în foc pâna se înroşeste. Să bea vinul ăsta dimineaţa şi seara şi boala îl va părăsi” Bechterew. dureri în muschi. se scot sâmburii şi se pun în miere cel puţin 10 zile. Reumatism. Incălzitul lui se poate face cu un aparat de tăiat metal cu acetilena la un sudor căci trebuie multă căldură. Dă-i vinul asta să bea la cel care suferă de boala aceasta şi ea îi va dispare” Cupru curat se găseşte în cabluri de înaltă tensiune. să-l strecoare şi să adauge ceva vin. atrită Fructe de porumbar în miere de albine “Dacă pui fructe de porumbar în miere şi le manânci aşa. precancer Suc de menta creaţa “să stoarcă sucul din menta creaţă ( Krauseminze). Reumatism dureri reumatice. după aceea 14 zile de pauză şi asta se repeta timp de 3-6 luni. artroza. atunci asta îţi va scoate reumatismul din corp şi sucurile rele din burta“ Reţeta: se culeg fructele de porumbar după primul ger. dureri reumatice Piatra de safir “cine este plin de gută (de la acidul uric) aşa încât are dureri de cap şi la restul trupului să ţina un safir în gura şi boala îl va lăsa » Suc de patlagina cu miere “cine are gută să preseze sucul din patlagina.ml) după masă.” Reumatism. Pareză din cauza la reumatism “Cine este paralizat de reumatism să bea vin (cu măsură şi diluat cu apă) înainte de masă şi când nu are vin să bea bere de orz ( fără hamei însă) sau de grâu şi dacă nu are să bea apă în care s-a fiert pâine şi care se strecoară după aceea printr-o panză şi să bea asta zilnic cald şi valurile de la furtuna reumatismului se vor linişti. eventual şi cu ajutorul unui pistol electric de lipit/sudat. arterioscreloza. să o lase să se răcească şi după aceea să o pună din nou în foc şi să o lase iara să se răcească şi să o pună pentru a treia oara în foc şi atunci când este roşie şi fierbinte să o pună într-un vin bun pe care să-l acopere cu un capac ca să nu iasă nici caldura nici aburul.

” ( Silybum marianum) . Şi cine are gută la limbă aşa încâ nu poate vorbi să-şi pună seminţe de ferigă pe limbă şi guta se va duce şi el va putea vorbi din nou. Aspidum filix – Feriga “Cine suferă de gută (reumatism) să ia feriga cât timp este verde şi să o fiarbă în apă şi să facă des baie cu această apă şi guta va dispare. găinusă. se toacă marunt şi se mestecă bine înainte sa se inghită. scrântitoare.. astfel încât membrele sau limba nu mai functioneaza bine. Ciulinul laptelui. Cine are junghiuri în inima sau în alte parti sau dureri în incheieturi. să pună o bucată deoţel fierbinte în vin şi să-l încălzească încă odata după care să-l bea cald”. ci are o căldură moderată şi cu masură. să fiarbă rădăcina în vin. Şi când cineva suferă de reumatism. cinci-degete. atunci să se mănânce frunzele lui cu ceva sare ( odată cu mâncarea sau după masă) şi reumatismul va dispare. Şi vara când este verde pune frunzele de ferigă pe ochi şi culcăte şi ele îţi vor curăţi ochii şi îţi vor lua ceaţa de pe ei. Se foloseşte 1-3 vârfuri de cuţit din praful lor pus în apă şi se ia pe stomacul gol (inainte de mese). “Şi un om care se afundă în melancolie să bea vin fiert cu rădăcină de rodul pământului şi aşa îi va dispare melancolia şi febra” (Potentilla erecta) – sclipet.Armurariul. cu tremurat. acela să ia armurariu şi ceva mai puţina salvie pe care să le facă ca un suc cu apă şi în clipa când are durerile să-l bea şi îi va merge mai bine” . sclipeţel. dar nici prea puternic. Pentru iarna ele se pot usca şi pulveriza. Şi cine este uituc şi nu mai ştie să ţină seminţele de ferigă în mână şi îşi va aduce aminte din nou şi va recăpăta mintea. probleme cu circulaţia Fructe de cedru Se culeg fructele verzi de cedru. Reumatism. strâmsurea. Şi cine este surd să lege seminţele de ferigă întrun săculeţ şi pune-le des în ureche şi să aibă grijă să nu se ducă din ureche în cap şi el va recăpăta auzul. Şi dacă nu dispare atunci să-i pună rădăcina în miere care să se mănânce imediat şi atunci se va vindeca. Însă şi cine are o febră cu secretie la stomac. Ciulinul Mariei “Are frig în ea şi este foarte folositoare.Reumatism. „este mai mult rece decât cald şi un om care are sucuri rele şi otravitoare în el să ia sclipet şi de două ori mai mult laptele câinelui şi să le zdrobească până se fac suc pe care să le pună într-un vas de argilă şi să toarne peste el un vin bun şi limpede şi să bea asta după masă şi înăinte de de a duce la culcare timp de 15 zile şi asta îi va ajuta timp de un an”. iarba-faptului. guta din cauza acidului uric. gută artroză Rodul pământului „Rodul pământului nu este nici călduţ.

» .Ulm « cine suferă de gută (reumatism şi artroză) să facă un foc de lemn de ulm la care să se încălzească şi la ora aceea reumatismul va dispare din el.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful