AKTIVITI BOLA-BOLA API

AKTIVITI A

KEMAHIRAN PROSES SAINS .

BAHAN .BAHAN .

DIMALARKAN DIUBAH Masa Daya Tolakan PEMBOLEH UBAH DIPERHATIKAN Jarak yang dilalui oleh bola ping pong .

Apabila wisel pertama ditiup.AKTIVITI A : Jarak yang dilalui oleh bola ping pong dalam 5 saat KAEDAH 1. Wisel ditiup oleh Peserta A sebagai pencatat masa untuk menandakan permulaan dan tamatnya 5 saat. . bola ping pong ditolak oleh Peserta B di atas lantai secara perlahan. 2. Kedudukan bola ping pong ditanda oleh Peserta C apabila wisel ditiup kali kedua.

Jarak Dilalui dalam 5 saat 181 cm 421 cm Kelajuan 36.3. Langkah 1 diulang. Bola ping pong ditolak dengan kuat kali ini oleh Peserta B.2 cm/saat 84.2 cm/saat Daya Tolakan Kuat Perlahan . Keputusan direkodkan.

Nyatakan definisi secara operasi untuk “kelajuan” Kadar perubahan momentum sesuatu jasad adalah berkadar dengan daya yang dikenakan ke atasnya dan mengikut arah di mana daya itu bertindak.Berdasarkan data yang dikumpul : Nyatakan definisi secara operasi untuk “laju” Jumlah jarak yang dilalui per masa. . 2. ataupun angka yang menunjukkan seberapa jauh suatu benda berubah posisi melalui suatu lintasan tertentu 1. Nyatakan definisi secara operasi untuk “jarak” Jumlah antara dua tempat atau benda. 3.

Semakin bertambah daya tolakan. Nyatakan kesimpulan penyiasatan ini. Semakin meningkat daya yang dikenakan ke atas sesuatu objek. semakin bertambah kelajuan bola ping pong.4. 6. semakin meningkat kelajuan pergerakan objek tersebut. semakin bertambah jarak yang dilalui oleh bola ping pong. Semakin bertambah daya tolakan. Nyatakan hubungan antara daya tolakan dengan kelajuan. 5. . Nyatakan hubungan antara daya tolakan dengan jarak yang dilalui.

AKTIVITI B .

Kumpulan 3 :  MASTURA BINTI ABDUL MAJID  HAJIMAH BINTI MAHIDI  EMILY MINA IBA  SITI ZUBAIDAH BINTI HAJI BEN  RAZUMA BINTI MORSHIDI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful