Masalah Pembelajaran ‐ Disleksia 

Apa itu Disleksia?
• •

Disleksia adalah sejenis masalah pembelajaran khusus yang kerap berlaku. Kanak-kanak Disleksia mempunyai masalah menguasai tugasan sekolah walaupun mereka telah berusaha bersungguh-sungguh o Mempunyai keupayaan intelek yang normal o Telah mendapat ransangan dan pembelajaran yang mencukupi Masalah asasnya adalah perbezaan cara otak berfungsi dalam menghubungkan simbol visual dengan bunyi Mereka mungkin mengalami kesukaran o Membaca o Menulis o Memahami o Mengeja o Mengira Dianggarkan 4 – 8 % pelajar sekolah yang bermasalah disleksia Kanak-kanak lelaki lebih ramai bermasalah Disleksia berbanding perempuan.

• •

• •

Apakah ciri-ciri Disleksia?
1. Diperingkat pra sekolah mereka mungkin : o Lambat bertutur o Mengalami kesukaran sebutan atau rima o Sukar menulis nama sendiri o Payah mengenal bentuk atau warna o Sukar memberitahu cerita yang telah didengarinya

2. Di alam persekolahan, kanak-kanak Disleksia mungkin : o Gagal menguasai tugasan sekolah seperti membaca, menulis, mengeja atau mengira o Tidak suka membaca dan mengelak dari membaca di kelas o Kesilapan semasa membaca huruf, perkataan atau nombor (Bacaan terbalik) : ƒ 15 dengan 51 ƒ “was” menjadi “saw” ƒ ‘b’ dengan ‘d’‘ o Kurang koordinasi seperti sukar mengikat tali kasut o Keliru dengan konsep masa seperti ‘semalam’, ‘ hari ini’ , ‘esok’ o Kesukaran memahami, mengingati dan mengikuti arahan o Selalu tersalah letak atau hilang barang atau kerja sekolah

Menulis huruf atau perkataan 4. Merasa pergerakan bibir 4. kecelaruan tingkahlaku) o Rendah pencapaian akademik (menyebabkan keciciran sekolah) Membantu anak-anak bermasalah Disleksia Langkah-langkah untuk membantu mereka termasuklah : 1. Rawat penyakit lain yang mungkin berkait seperti Gejala Hiperaktif dan Kurang Daya Tumpuan 3. Deria sentuhan (menggunakan lakaran atas kertas pasir) 2. Bantu kanak-kanak dan keluarga mengendali permasalahan ini dan bina keyakinan diri anak 2. Deria pendengaran (menggunakan ritma atau bunyi perkataan/ huruf) 3. bodoh atau lembab Pembentukan imej diri yang sihat terjejas dan mengalami rasa rendah diri Jika tidak dikenalpasti dan dibantu diperingkat awal boleh menyebabkan o Gangguan emosi (seperti kemurungan) o Masalah tingkahlaku (seperti melawan.Adakah individu Disleksia mempunyai keistimewaan? • • • Antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee Kuan Yew). Masalah yang mungkin dialaminya • • • Salah sangka dan digelar sebagai malas. amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai sudut / dimensi Bijak dengan kemahiran tangan atau sukan. pelakon (Whoopi Goldberg). Pertingkatkan potensi pembelajaran anak melalui : o Terapi pertuturan o Latihan pendengaran dengan bantuan komputer o Pendekatan pelbagai deria (Menggunakan deria lain untuk membantu pembelajaran) 1. Langkah-langkah pemulihan : o Bantu anak menguasai maklumat secara beransur ansur o Pengulangan semasa mengajar (konsep ajar berlebihan) . artis (Leonardo da Vinci) dan saintis (Albert Einstein) Ramai yang berdaya imaginasi tinggi.

o Gunakan video atau kaset untuk belajar 5.net. Tel: 04 . Persiaran Kuantan Setapak 53200 Kuala Lumpur Telefon / Fax : 03-40255109 Email : dyslexiaft@time.8900870 . Program pemulihan khusus : o Ada sekolah yang mempunyai program pemulihan khusus untuk Disleksia Kumpulan sokongan Persatuan Dyslexia Malaysia No 6.my Prospect Rainbow Center 1D Jalan Pantai Molek. Penang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful