TEKNIK MENCARI ISI KARANGAN BAHAGIAN ( B

)

.Jasmani. Emosi.Isi masa lapang M E S S . Rohani. Intelek Contoh soalan : 1. Faedah menyertai kegiatan KoKurikulum 2. JENIS FAEDAH H I .Eratkan persahabatan / silaturrahim .1.Menambah ilmu pengetahuan .Supaya JERI berkembang / sempurna JERI . Faedah bersukan.Supaya badan cergas dan otak cerdas .Harumkan nama sekolah / negeri / negara .

JENIS FAEDAH S M A D B B B Siapa Mengapa Apakah Di mana Bila Bagaimana Berapa Contoh soalan : 1. Faedah membaca . Faedah menabung 2.2.

Dengan menyertai kegiatan kokurikulum juga. Boleh menambah ilmu E pengetahuan dengan berkongsi pengetahuan dan pengalaman dengan rakan-rakan. FAEDAH BERSUKAN M 3. Dengan menyertai kegiatan kokurikulum. Dengan menyertai kegiatan kokurikulum juga boleh mengembangkan (JERI) . harumkan nama sekolah. S 6.Dengan menyertai kegiatan kokurikulum.H 1.boleh mengisi masa lapang dengan kegiatan berfaedah. negeri dan negara atas kejayaan yang kita perolehi. S 5. badan menjadi cergas dan otak menjadi cerdas. Boleh I 2. 4.boleh mengeratkan persahabatan dan silaturrahim dengan kegiatan yang dijalankan.

B Bila mula membaca? Sejak dari kecil A Apakah tujuan membaca Untuk menghadapi peperiksaan/ Lulus peperiksaan B Bilangan untuk membaca M Mengapa kita membaca ? Untuk menambah ilmu pengetahuan B S Siapakah yang perlu membaca? Semua golongan masyarakat Bagaimana cara membaca? Individu atau kumpulan FAEDAH MEMBACA .D Di mana kita membaca? Di mana sahaja dan di tempat sesuai.

ambulans ) Tolong pihak di atas Beritahu ibu bapa / penjaga Lawat di klinik / hospital Contoh soalan: Kamu dan rakan-rakan sedang mengikuti kelas kemahiran hidup. polis.3. JENIS SITUASI Pergi Sungai Terlupa Bawa Tuala Tetapi Bawa Lampin - Pergi ke arah suara jeritan Siasat apa yang berlaku Tenangkan mangsa Bawa mangsa ke tempat selamat Telefon ( bomba. Ceritakan pengalaman kamu menghadapi Peristiwa tersebut.TibaTiba rakan kamu tercedera. .

CONTOH JAWAPAN .B Bawa mangsa yang kesakitan ke tempat selamat T Telepon pihak tertentu (Bomba/Polis/Ambulans) T Tenangkan mangsa yang sedang kesakitan T Tolong pihak di atas S Siasat apa yang berlaku B Beritahu ibubapa mangsa. P Pergi ke arah suara jeritan L Lawat mangsa di hospital/rumah.

Hari penyampai hadiah 2. JENIS SAMBUTAN / PERAYAAN Kami Mahu ‘A’ Bagi Pelajaran Bahasa - Kedatangan para tetamu Majlis dimulakan Acara dimulakan Berhenti rehat Penyampaian pingat / hadiah Bersurai / balik Contoh soalan : 1. Hari sukan tahunan .4.

HARI SUKAN TAHUNAN Kedatangan para tetamu Ke sukan tahunan Kami Majlis sukan tahunan dimulakan Mahu Acara dimulakan Contoh : 100 meter ‘A’ Persembahan. silat Bagi Penyampaian hadiah / pingat Pelajaran Bersuarai / balik Bahasa . contoh . Tae-kwan-Do.

Menikmati hidangan / jamuan .5.Setiap sekolah pasti mengadakan hari sukan / penyampaian hadiah . JENIS SAMBUTAN/ PERAYAAN Setiap Sabtu Sebelum . 7 S Semasa Suasana Selepas Sangat .Persiapan / keadaan semasa sambutan .Gembira dengan majlis yang telah dijalankan.Persiapan untuk mengadakan hari sukan / penyampaian hadiah .Keadaan semasa sambutan .Pada hari sabtu yang lepas .

Sangat gembira dan dalam suasana meriah. (sabtu sebagai contoh) Guru dan murid-murid sibuk membuat persiapan. Untuk menjayakan (MAKA) Murid-murid dan ibu bapa ceria untuk menerima dan meraikan kejayaan anak masing-masing. Menikmati jamuan yang disediakan. Menerima hadiah sebagai tokoh murid. Sabtu Sebelum Semasa Suasana Selepas Sangat Pada hari sabtu yang lepas. . Gembira dengan majlis yang disediakan dan pulang dengan gembira.MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN AKADEMIK Setiap Setiap sekolah pasati akan mengadakan hari anugerah kecemerlangan akademik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful