You are on page 1of 11

Az Ars Ensis egykezes kard specilis fegyvernem oktatsi segdlet sorozat bemutatja:

llsok, tmadsok, lpsek


llsok
DallAgocchie az llsokat kt klnbz csoportra osztja, gymint alacsony s magas llsok. Ezen fell lteznek olyan llsok is, amelyeket csak tmeneti pozciknt, vagy a tmadsok elksztseknt alkalmazunk. A klnbz llsok felvtele sorn van nhny ltalnos szably: - az ell lv lb enyhn hajltott, a testsly 60, legfeljebb 70 szzalka nehezedik r - a htul lv lb majdnem nyjtott - az lls stabil, a lehetsgekhez mrten mly, s knyelmes - az ell lv lbszr legfeljebb fggleges, a trd nem nylik a lbfej fl, a lbfej az ellenflre mutat. - a htuls lbfej kicsit kifel fordul - a vvs sorn fontos, hogy mind az ells, mind a htul lv lbbal gyorsan, azonnal tudjunk lpni. - a bal kz, amennyiben abban msodlagos fegyver nincs, a ht mgtt helyezkedik el.

Alacsony llsok
Coda Lunga (hossz farok) tpus llsok: - a kardot tart kz, a kard markolata a kls oldalon helyezkedik el, vagyis a jobb trd vonaltl jobbra - az igaz l lefel nz.

Coda Lunga Stretta (szk hossz farok/hossz farok) - a kard hegye az ellenfl arcba nz, - jobb lb van ell, a lbfej az ellenflre mutat (megj.: a kpen Mrk lbpozcija a helyes)

Coda Lunga Alta (magas hossz farok) - a kard hegye az ellenfl arcba nz, - bal lb van ell - a megfelel vdelem megkveteli, hogy a penge egy kicsit magasabbra legyen emelve, elre nyjtva. Ezrt magas ez az lls.

Coda Lunga Larga (szles hossz farok) - a kard hegye a fld fel nz - a kar kicsit visszahzott - felvehet bal lbbal elre is.

Coda Lunga Distesa (nyjtott hossz farok) - a kard hegye lefel, htrafel nz - a kar htrafel kinyjtott - felvezet bal lbbal elre is

A Coda Lunga tpus llsok, mivel a kard a kls oldalon helyezkedik el, nem nyjtanak olyan stabil vdelmet, mint a Porta di Ferro tpusak, de dinamikus tmadsra sokkal alkalmasabbak.

Porta di Ferro (vaskapu) tpus llsok: - a kardot tart kz, gy a kard markolata a bels oldalon helyezkedik el, vagyis a jobb trd vonaltl balra - az igaz l lefel nz

Porta di Ferro Stretta (szk vaskapu/vaskapu) - a kard hegye az ellenfl arcra mutat - a jobb lb van ell

Cinghiale Porta di Ferro (vaddiszn lls) - a kard hegye az ellenfl arcra mutat. - a bal lb van ell

Porta di Ferro Larga (szles vaskapu) - a kard hegye a fld fel nz - a kar kicsit visszahzott - a kzfej tvolabb van a jobb trd vonaltl, mint a Porta di Ferro Stretta lls esetben - felvehet bal lbbal elre is.

Porta di Ferro Alta (magas vaskapu) - a karunkat elre kinyjtjuk gy, hogy a kard hegye tovbbra is az ellenfl arcba nzzen. - felvehet jobb s bal lbbal elre is (ebben klnbzik a Coda Lunga Alta llstl).

Magas llsok

Guardia Alta (magas lls) - fels tsek elkszt llsa - a kardot tart kz a fej mellett, annak jobb oldalnl, magasan helyezkedik el, nyjtott - a kard hegye felfel, kicsit htrafel nz - az lls felvehet bal lbbal elre is.

Guardia dAlicorno (egyszarv lls) - kivl kezdpozci - a kz feletti szrsok elksztsben is nagy szerepe van - a kardot tart kz a fej jobb oldala mellet, vagy egy kicsit attl elre helyezkedik el, magasan - a kard hegye az ellenflre nz, gy a penge vonala kicsit befel s lefel mutat - az igaz l felfel nz, a kard lapja kzel fggleges - az lls felvehet bal lbbal elre is.

Guardia di Testa (ells lls) - elssorban a hrtsok sorn alkalmazzuk - a kar elre nyjtott, a penge tlsan ll (balra s elre) - a kard hegye a bal oldal s a fld fel mutat, ezltal vdve a fels testrszeket - az lls felvehet bal lbbal elre is.

Oldals llsok: a szrsok elksztsben s az igaz llel vgzett hrtsokban jtszanak igen fontos szerepet. - a penge lapja vzszintes - a kard hegye az ellenfl arcba vagy felstestre nz - felvehet bal lbbal elre is.

Guardia di Faccia (bal oldali oldals lls/bal oldals lls) / Guardia dEntrare (jobb oldali oldals lls/jobb oldals lls) a kardot tart kz a fej magassgban, annak vonaltl balra / jobbra helyezkedik el a kar nyjtott / a kar s a kard elre nyjtott az igaz l bal / jobb oldal fel nz

Tmadsok
tsek
Az tsek vgrehajtsban (a Tramazzone kivtelvel) rszt vesz a csukl, a kar, a vll, s a felstest is, illetve a vgrehajts sorn igen fontos a lpsek, s a slypont mozgsnak hatsa is. F clpontjaik a fej, a nyak, a karok (a kardot tart kz esetn a teljes kar, a msodlagos fegyvert tart kz esetn az alkar), illetve az ell lv comb, vagy akr az ellenfl pengje is.

Mandritto s Riverso A Mandritto (kz felli ts/jobb oldali ts) tpus tsek a kardot tart kar (ltalban a jobb oldal) fell indulnak, s az ellenfl bels oldaln (a bels oldal az ellenfl kardjval szemkzti oldala, vagyis jobbkezes vv esetn a bal oldala) tallnak. A Riverso (ellenkez oldali ts/bal oldali ts) tpus tsek a msik kar (ltalban a bal oldal) fell indulnak, s az ellenfl kls oldaln (a kls oldal az ellenfl kardjval azonos oldala, vagyis jobbkezes vv esetn a jobb oldala) tallnak.

A tmadsoknak az ts irnya szerinti osztlyozsa A Sgualimbro (fels harnt ts/fels ts) lnyegben a fels harnt ts igaz llel. A Fendente (fggleges fels ts) majdnem fggleges harntts igaz llel. A Tondo (vzszintes ts) vzszintes tsek, amelyeket igaz llel hajtunk vgre. Ezek clpontja lehet brmi, ami egy tssel tmadhat, ppen ezrt a magassga sem meghatrozott. A Mandritto Ridoppio (jobb als ts) s a Riverso Ridoppio(bal als ts) az igaz llel vgrehajtott jobb s bal oldali als harnt tsek. A Falso (als ts hamis llel/hamis ts) a hamis llel vgrehajtott als harnt tsek. A jobb oldali, vagyis Mandritto tpus ts neve Falso Dritto, mg a bal oldali, vagyis Riverso tpus neve Falso Manco. Ezt az tst ritkn hasznljuk sebzsre, a hrtsokban van nagy szerepe. A Montante (fggleges als ts) majdnem fggleges als ts hamis llel.

A Tramazzone egy specilis tstpus, aminek a vgrehajtsa csuklbl trtnik. Vgre lehet hajtani jobb s bal oldalrl is (ezek neve rendre Dritto Tramazzone s Riverso Tramazzone). A vgrehajts sorn a csukl legtbbszr befel trik, vagyis a penge a vgrehajt bal oldaln vgez krves mozgst. Felhasznlsi kre: - elssorban az tsek duplzsa sorn - alaplls vltskor - hrtsknt - provokciknl - helyezkedsnl fordul el, mivel nagyon gyors - segtsgvel lehet tmenni biztonsggal az ellenfl pengjnek egyik oldalrl a msikra - egy mozdulatsor vgn, ha nem vagyunk egy knnyen vdhet, stabil llsban, a Tramazzone segt bellni egy megfelelbe.

Egy fels ts vgrehajtsnak helyes mdja A kardot tart kz vgig a fej vonala eltt marad (nem sokkal), a kard hegye megkerli a fejet, mieltt a vv el visszarve kveti az ts tervezett irnyt. Ehhez jrul az alkar s a felkar gyorst hatsa, ami inkbb egyenes vonalban gyorst, kevsb krvesen.

10

Szrsok
A szrsok f clpontjai a fej s a nyak, illetve a test ells oldala (klnsen a mellkas), illetve a csuklk s alkarok. Tovbb vgrehajthat szrs az ell lv lbra is, de ez kevsb jellemz. Imbroccata (kz feletti szrs/fels szrs): a kz fltt indul a magas llsokbl vgrehajtott szrsok. Az ellenfelet annak bels oldaln tmadja Stoccata (kz alatti szrs/als szrs): a kz alatt indul az alacsony llsbl vgrehajtott szrsok. Az ellenfelet annak bels oldaln tmadja Hogy a szrs sorn a penge lapja milyen irny, azt az dnti el, hogy milyen llsbl hajtjuk vgre. Punta Riversa (kls szrs): az ellenfl kls oldalt tmadja. A penge jellemzen vzszintes, vagy kzel vzszintes, az igaz l kifel nz, ez a vgrehajts eltti lls kvetkezmnye.

Lbmunka, lpsek
Teljes lps, sassz, fordtott sassz
Teljes lps (gran passo, passz): egy egyszer lps a hts lbbal elre. A lbak helyzete megcserldik, az lls hossza s szlessge vltozatlan marad. Fordtott sassz: a hts lb az els mg lp s elre lki azt. Vagyis a lps sorn a lbak egymshoz viszonytott helyzete nem vltozik, s az lls a lps kzben elszr rvidl, majd hosszabbodik. Lbak gyorsulsa: amely jelentheti a konkrt elrelpst abbl a helyzetbl, amikor az egyik lb a msik mellett ll, viszont a fordtott sasszval ellenttben ez a kilps brmely irnyban elvgezhet. Sassz: a lps els felben az ell lv lb fl lpst tesz elre, ehhez zrkzik fel a htuls, illetve htralps sorn a hts lb kezd, majd azt kveti az ells.

Fl lps, lbak cserje, lb emelse


Fl lps (mezzo passo): az ell lv lb lp elre fl karnyi tvolsgot. Ilyenkor vagy az ell lv lbbal lpnk elre, vagy a hts lbbal htra. Lbak cserjre: az els lbbal a hts mell, majd a htsval elre lpnk. A lbak helyzete vltozik, testnk viszont egy helyben marad. Lb emelse: az els lbunkat mozdtjuk el azltal, hogy visszahzzuk, visszalpnk vele a msik lb mell, vagy a levegbe emeljk.

tls lpsek
tls lps (passare di traverso): egy hossz lpst tesznk a hts lbunkkal tls irnyban htra fel. Hromszglps (passare di triangulo): olyan, mint az tls lps, de egy fl lpssel mg htrbb, mlyebben oldalra trtnik. Szles lps (largo passo): tls lps elvgzse az ell lv lbbal elre.

11