You are on page 1of 8

BAZINUL OBSTETRICAL

Bazinul sau pelvisul, in termeni stiintifici, face legatura intre membrele inferioare si coloana vertebrala, avand un rol foarte important in mentinerea echilibrului.Bazinul este partea din trunchi situata inferior si posterior de abdomenul propriu-zis. Este un inel osos inchis , format din sacru si coccis posterior si oasele coxale anterior si lateral , acoperit de muschi atat pe fata interna , cat si pe cea externa. Bazinul este impartit topografic in doua segmente de o linie, linia terminala- care pleaca de la promontoriu( marginea anterioara si superioara a corpului primei vertebre sacrale), trece pe marginea anterioara a aripioarelor sacrului se continua cu linia arcuata( muchia mediala a ilionului) si sfarseste anterior pe creasta pubica.

cuprins intre aripile osului iliac( fata lor mediala) este denumit bazinul mare. cu ligamente foarte rezistente. BAZINUL OSOS Bazinul are forma de inel. se afla osul sacrum. Osul iliac si osul sacrum sunt legate intre ele prin articulatia sacroiliaca. In continuarea osului iliac. cu oase dure si plate. una dintre cele mai puternice articulatii ale corpului. sacru si coccis. In fosa acetabulara se insereaza capul femurului.Segmentul situat superior de aceasta linie . care este punctul de conexiune dintre bazin si membrele inferioare. In partea superioara se continua . Segmentul situat inferior de aceasta linie poarta denumirea de bazinul mic sau pelvisul “adevarat”. care la femei este mai flexibila. pe partea din spate a bazinului. reprezentand in acelasi timp drumul parcurs de fat in cursul nasterii(canalul sau cavitatea pelvina).ilion si pubis. oasele pereche ale bazinului (iliac si ischion) sunt unite prin simfiza pubiana. capatand aspectul unei carcase. Pe fiecare dintre cele doua oase iliace exista o fosa acetabulara. Osul iliac este cel care face legatura cu oasele membrelor inferioare. care este o continuare a coloanei vertebrale. pentru a usura nasterea. El adaposteste portiunea terminala a aparatelor digestiv si excretor . El protejeaza organele care se afla in interiorul lui. Osul sacrum este prevazut cu gauri sacrale prin care ies radacinile nervoase ale maduvei spinale. In partea de jos. precum si aparatul genital feminin. Structura bazinului este formata din : doua oase iliace fiecare cu: ischion.

ischionul si pubisul in intregime). Reprezinta planul prin care fatul patrunde in canalul nasterii. are o portiune superioara oblica de sus in jos si dinainte spre inapoi. o cavitate( canalul pelvin) si o deschidere inferioara( stramtoarea inferioara). Stramtoarea superioara – limitele ei se suprapun reperelor liniei terminale si anterior simfizei pubiene.Forma stramtorii superioare. Micul bazin prezinta o deschidere superioara( stramtoarea superioara). dupa care se curbeaza si devine oblic de sus in jos si dinapoi spre . Cavitatea pelvina are forma unui cilindru curb care. In partea inferioara se afla coccisul. Bazinul mic este format antero-lateral din portiunea oaselor coxale situata inferior de linia terminala( respectiv o parte a ilionului. in pozitie anatomica. de aceea din punct de vedere ostetrical este foarte importanta cunoasterea dimensiunilor. transverse si oblice. care creeaza mari complicatii in cazul aparitiei unui traumatism urmat de hemoragie. a diametrelor sale : anteroposterioare. Prin pelvis trec vase importante: arterele iliace (sunt continuarea aortei abdominale) . la bazinul de tip feminin este mai mult rotunda decat ovala. iar posterior sacrul si coccisul.coloana vertebrala.

Stramtoarea inferioara are forma romboidala. Este tipul cel mai frecvent la populatia feminina aproximativ 50%. spinele ischiatice nu sunt proieminente. care prezinta o concavitate accentuata in plan verical si o concavitate mai putin evidenta in plan orizontal. TIPURI DE CONFIGURATIE PELVINA Pelvisul de tip ginecoid. astfel incat aspectul general al stramtorii superioare este usor oval sau rotund. Pelvisul de tip android – diametrul sagital posterior al stramtorii superioare este mult mai mic decat cel sagital anterior. caracterele acestui tip de pelvis sunt atribuite bazinului feminin normal. iar unghiul suprapubian este larg. Peretele posterior este format din fata anterioara a sacrului si coccisului.inainte. Diametrul sagital posterior al stramtorii superioare este doar cu putin mai scurt decat cel sagital anterior.Laturile segmentului posterior sunt bine rotunjite si cu deschidere larga .Laturile segmentului posterior nu sunt . astfel incat segmentul posterior este mult redus. Peretii laterali ai canalului pelvin sunt drepti( nu converg spre interior). diametrul transvers biischiatic este de cel putin 10 cm.

. Peretii laterali ai canalului pelvin sunt convergenti spre inferior. Sacrul este de obicei impins inainte. iar fata sa anterioara este aproape dreapta. fara concavitatile caracteristice. L a randul lui segmentul anterior este ingustat si cu forma triunghiulara.rotunjite si formeaza un unghi la jo nctiunea cu laturile segmentului anterior. unghiul suprapubian ingustat. spinele ischiatice proeminente.

Inferior de diafragma pelvina se afla perineul care defineste regiunea situata intre orificiile anal si vulvar. Acest tip de bazin se intalneste la aproximativ 50% femei de alta rasa decat alba. unul mai putin adanc intre vezica si uter. cu un segment anterior ingustat si oarecum ascutit. iar sacrul apare putin impins posterior. Peritoneul pelvin acopera viscerele din aceasta regiune.Nasterea pe cale vaginala prin acest tip de pelvis este de obicei problematica.fundul de sac vezico-uterin. determinind o configuratie ovoida in sens sagital. Pentru a evita aceasta situatie se practica largirea canalului nasterii printr-o incizie a . Diafragma pelvina este formata din muschii ischiococcigieni si ridicatori anali si de fasciile care ii acopera. BAZINUL MOALE Reprezinta totalitatea structurilor musculo-aponevrotice care tapeteaza. Pelvisul de tip platipeloid apare ca un pelvis de tip ginecoid turtit in sens sagital. Frecveta acestui tip de pelvis este de 30% la femeile albe si 16% la femeile de alte rase. la trecerea de pe un organ pe altul.excavatia rectouterina( fundul de sac Douglas) . Este cel mai rar intalnit. In centrul perineului se gaseste corpul perineal o condensare fibromusculara . Unghiul suprapubian este foarte larg. determinind funduri de sac: unul mai adanc intre rect si uter. Pelvisul de tip antropoid este caracterizat printr-un diametru antero-posterior al stramtorii superioare mai mare decat cel transvers. cu un diametru anteroposterior mai mic si un diametru transvers crescut. Spinele ischiatice sunt proeminente. Peretii laterali ai cavitatii pelvine sunt usor convergenti. Curbura sacrata este accentuate. sacrul este mai lung( uneori cu 6 segmente in loc de 5) daind impresia unui canal pelvin mai adanc. unghiul suprapubian ingustat. soldindu-se deseori cu aplicatii de forceps dificile si traumatice. distensia exagerata a acestuia in cursul nasterilor dificile sau repetate conduce la lezarea acestuia si slabirea rezistentei planseului perineal. inchid sau sunt continute de bazinul osos.

.peretelui posterior sau postero-lateral al vaginului si a perineului adiacent( epiziotomie).Linia transversala care trece prin centrul tendinos al perineului imparte perineul in doua regiuni: anterioara( urogenitala) si posterioara ( regiunea anala).