You are on page 1of 4

2.

4

Susunan Ayat 2.4.1 Susunan Ayat Biasa Konsep subjek sesebuah ayat akan berada dihadapan ayat dan pada bahagian belakangnya ialah predikat. Bahagian yang menjadi subjek itu merupakan bahagian yang diterangkan, manakala bahagian predikat pula ialah bahagian yang menerangkan subjek tersebut. Susunan Ayat Biasa  Penegasan dalam ayat susunan biasa dapat dilakukan dengan menambahkan Penerangan berfungsi untuk meluaskan atau menbatasi makna subjek atau predikat. Penerangan berperanan menambah maklumat tentang sesuatu peristiwa atau situasi. Konstituen penerangan bersifat pilihan dan tidak selalu wajib hadir dalam binaan ayat. Tidak terdapat penegasan atau penerangan pada mana-mana unsur atau bahagian ayat

Contoh
Ayat Susunan Biasa Subjek Negara-negara Islam Rakyat Iran Predikat membekalakan lebih 40 % bahan mentah dunia mengundi sekali lagi Jumaat ini Lahuma kehilangan tenaga

kata penegas, seperti lagi, jua, juga, pun dan sebagainya contoh : 1. Saya tidak mencintai dirimu lagi.  Penegasan dalam ayat tunggal dengan partikel –lah, -kah dan –tah menyebabkan konstituen yang menerima kata penegasan tersebut mengalami proses pendepanan. Dalam situasi ini, ayat yang terhasil ialah ayat susunan songsang.Contoh: 1. Bapa saya Mat Karim. ( susunan biasa ) 2. Mat Karimlah bapa saya. ( susunan songsang )

Rajah 2.13 : Susunan Ayat Biasa

11

Cantik kereta baru abang situasi Contoh 1 Ibu saya perempuan tua itu Subjek : Perempuan tua itu Predikat : Ibu saya Susunan biasa : Perempuan tua itu ibu saya seluruh predikat dibawa ke hadapan mendahului subjek.2. a. Pembalikan urutan daripada Subjek-Predikat kepada Predikat – Subjek Rajah 2.4. Ayat songsang seluruh predikat Susunan diterbalikkan penekanan.14 : Susunan Ayat Songsang 12 . iaitu mendahului subjek. seluruh konstituen predikat dibawa ke depan ayat. Contoh 3 Sungguh minyak Subjek : Kenaikan harga minyak Predikat : Sungguh tinggi Susunan biasa : Kenaikan harga minyak sungguh tinggi tinggi kenaikan harga Contoh 2 Sekolah saya bangunan besar di tepi sungai itu Subjek : Bangunan besar di tepi sungai itu Predikat : Sekolah saya Susunan biasa : Bangunan besar di tepi sungai itu sekolah saya Ringkasnya. biasa untuk Di dapat tujuan ini.2 Susunan Ayat Songsang Susunan songsang ialah Predikat – Subjek yang berbeza dengan susunan biasa iaitu Subjek – Predikat Susunan Ayat Songsang Contoh : 1.

15 : Frasa kerja 13 . Jatuh burung itu ke bumi Subjek : Burung itu Predikat : Jatuh ke bumi Kata kerja yang dikedepankan : jatuh Susunan biasa : Burung itu jatuh ke bumi Pendepanan Kata Kerja dengan Objek i. Belum masak buah-buah di dusun Subjek : Buah-buah di dusun Predikat : Belum masak Susunan biasa : Buah-buah di dusun belum masak Rajah 2. Ayat songsang sebahagian predikat Frasa kerja PENDEPANAN FRASA KERJA Pendepanan Kata Kerja Sahaja a. Menguruskan hal-hal peribadi.2. saya pada hari itu Subjek : Saya Predikat : Menguruskan hal-hal peribadi pada hari itu Bahagian predikat yang dikedepankan : Menguruskan hal-hal peribadi Susunan biasa : Saya menguruskan hal-hal peribadi pada hari itu Pendepanan Kata Kerja dengan Kata Bantu 1.

Dari jauh dia melihat kekasihnya berbalam-balam Subjek : Dia Predikat : Melihat kekasihnya berbalam-balam Bahagian predikat yang dikedepankan : Dari jauh Susunan biasa : Dia melihat kekasihnya berbalam-balam dari jauh Rajah 2.16 Frasa Sendi Nama Frasa adjektif PENDEPANAN FRASA SENDI NAMA I.Frasa sendi nama PENDEPANAN FRASA ADJEKTIF Pendepanan Kata Adjektif Sahaja a) Besar. Di tepi lori kecil itu ramai kanak-kanak kecil berkerumun Subjek : Ramai kanak-kanak Predikat : Berkerumun di tepi lori kecil itu Frasa keterangan yang dikedepankan : di tepi lori kecil itu Susunan biasa : Ramai kanak-kanak berkerumun ditepi lori kecil itu II.17 Frasa Adjektif 14 . ikan-ikan dalam kolam itu Subjek : Ikan-ikan dalam kolam itu Predikat : Besar Susunan biasa : Ikan-ikan dalam kolam itu besar Pendepanan Kata Adjektif dengan Kata Bantu 1) Akan sakit hati ibu bapa kamu Subjek : Hati ibu bapa kamu Predikat : Akan sakit Susunan biasa : Hati ibu bapa kamu akan sakit Rajah 2.