RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) Mata pelajaran : Pendidikan jasmani Tunjang Tajuk Sub-tajuk : Kecergasan fizikal : Imbangan

:Dirian tangan bersokong dan tidak bersokong Hasil pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat ; i. Psikomotor Murid dapat melakukan aktiviti meningkatkan tahap imbangan seperti dirian tangan bersokong secara berpasangan sekurang-kurangnya 10 saat dengan teknik yang betul dan selamat. ii. Kognitif Menyatakan tiga otot utama yang terlibat semasa melakukan aktiviti dirian tangan bersokong dan tidak bersokong dengan betul dan tepat. iii. Afektif Menunjukkan semangat kerjasama dengan membantu rakan sebagai penyokong semasa rakan membuat dirian tangan bersokong. Pengalaman sedia ada : Murid pernah melakukan aktiviti imbangan dirian kepala semasa berada di tahun 4. Strategi utama : Pembelajaran secara kontekstual Penggabungjalinan : Matematik (menentukan jarak antara penyokong dengan pelaku) Bahasa ( murid menyusun perkataan yang didapati menjadi ayat) KBKK Nilai murni : Membuat gambaran mental : Mematuhi arahan guru Tarikh : 7 September 2011 Hari : Selasa

Masa : 8.30 – 9.00 pagi Kelas : 6 Lazim Bil. Murid :36( 20 lelaki/ 16 perempuan)

Bahan bantu mengajar : Kad imbasan perlakuan dirian tangan.

murid . -permainan diulang untuk kumpulan A dan kumpulan B selama 2 minit. Mobiliti a.Fasa Permulaan (3-5 minit) Strategi KKE : Strategi utama : Kemahiran berfikir Memanaskan badan 1.murid yang menjadi ayam . -peluk pinggang rakan di hadapan. Permainan ibu ayam dan harimau. -murid di hadapan sekali menjadi ibu ayam.guru Murid memeluk pinggang rakan sewaktu bermain permainan harimau dan ayam .harimau menjawab pukul 12 lalu berpusing ke arah ayam dan cuba menangkap anak ayam di belakang sekali. Kumpulan A dan B. -pilih seorang murid daripada kumpulan A dan kumpulan B menjadi harimau.murid yang menjadi harimau .guru . -ibu ayam menjadi anak ayam dan harimau berbaris dalam kumpulan anak ayam.murid berbaris memanjang dalam satu barisan tegak. Melentik dan Mendongak d.KON . anak ayam tersebut akan menjadi harimau. Tarik tangan b. Kilas badan kiri dan kanan c. Tarik tangan -murid berdiri secara berpasangan (A dan B) Organisasi Catatan . Regangan a. -apabila anak ayam berjaya ditangkap.kon . -ibu ayam cuba menghadang harimau daripada menangkap anak ayam. Tolak bahu Fokus pembelajaran Murid dibahagi kepada dua kumpulan.murid yang jadi ibu ayam . . Regangan: a. -murid yang menjadi harimau berpusing membelakangi kumpulan ayam. 2. -ibu ayam bertanya kepada harimau “pukul berapa datuk harimau” .

Melentik dan membongkok -berdiri secara berpasangan (A dan B) -berdiri membelakangi pasangan masing-masing. Aktiviti mengilas badan kiri dan kanan berpasangan.-berdiri menghadap pasangan masing-masing. -luruskan tangan ke depan Aktiviti menarik tangan secara berpasangan. -pusing semula ke hadapan -pusing pula badan ke arah kiri. -buka kaki seperti mengangkang. -tukar kedudukan kaki iaitu kaki dominan di bahagian belakang pula. -ulang semula aktiviti yang sama.tepuk tangan rakan bersama-sama. -tarik tangan masing-masing dalam kiraan 8. . -pusing badan ke arah kiri dna tepuk tangan rakan. -luruskan tangan ke hadapan dan pegang lengan rakan. -ulang aktiviti kilas badan ini sebanyak 3 kali. -kaki di buka seluas bahu dan satu kaki dihadapan satu kaki di belakang. -kaki dominan berada di hadapan. b. c. -berdiri tegak dengan membelakangi kawan. Kilas badan -berdiri dengan pasangan masing-masing. . Melentik dan membongkok secara berpasangan. -kaki buka seluas bahu -angkat tangan separas bahu kemudian luruskan ke hadapan.

-tangan mestilah dimasukkan di celah kangkang kaki masingmasing. -condongkan badan ke arah hadapan sambil menolak bahu kawan. -bangun semula ke kedudukan asal.setinggi bahu. Aktiviti menolak bahu secara berpasangan. Tolak bahu -berdiri secara berpasangan (A dan B) -menghadap pasangan masing-masing dalam jarak yang sesuai. -lentikkan pula pinggang ke arah belakang. -perlahan-lahan bongkokkan badan ke bawah dan sentuh tangan pasangan masingmasing. . -cuba sentuh tapak tangan pasangan masing-masing. -angkat tangan ke hadapan separas bahu. -kemudian kembali kepada kedudukan asal. -letakkan tangan di atas bahu rakan. -ulang aktiviti sebanyak 3 ulangan. d. -tolak bahu kawan secara serentak. -tangan dihayun keatas bersama ketika melentik badan. -tahan dalam masa 10 saat. -berdiri tegak dengan kaki dibuka seluas bahu.

-bersedia untuk lonjakan -ulang lakuan sebanyak 3 kali ulangan. . Peralatan: Tilam dan dilakukan di kawasan lapang. -turunkan semula kaki satu persatu. -berdiri tegak menghadap tilam.murid . -buat lonjakan sambil keduadua tangan dicecah ke lantai.fasa persediaan 2.guru meletakkan tilam di dinding. -gunakan momentum dan terus lonjak kaki ke udara. . .fasa lonjakan 3. -kaki sentuh kepada tilam yang diletakkan di tepi dinding. Lakuan sebenar : -secara berpasangan (A dan B) -murid A menjadi pelaku dan murid B menjadi penyokong. Murid dalam keadaan fasa persediaan.guru .tilam Mengajar secara berpering kat mengikut fasa.fasa dirian tangan 4.Perkemban gan (18-20 minit) Langkah 1 Strategi utama : Pembelajaran secara kontekstual Dirian tangan bersokong. Fasa lonjakan Latihan : .murid A membongkok dalam keadaan fasa persediaan. a) Fasa persediaan b) Fasa lonjakan c) Fasa dirian d) Fasa pendaratan Fasa persediaan -duduk dalam keadaan membongkok -menghadap rakan yang menyokong -letakkan kedua-dua tangan di hadapan penyokong. -lonjakkan kaki dominan dahulu diikuti kaki satu lagi.fasa mendarat Teknik mengajar: Aktiviti lakuan semasa fasa lonjakan. -tahan dengan menggunakan kekuatan tangan. -buka tangan seluas bahu. -lakukan aktiviti yang sama untuk 5 ulangan setiap seorang. Ada 4 fasa dalam dirian tangan : 1.

. -setelah berada pada posisi Fasa dirian tangan bersokong secara berpasangan. Fasa dirian tangan -murid A meluruskan kaki ke atas. -pelaku mestilah mengunci pinggang supaya tidak bergerak. -kaki pelaku mestilah dilonjak sebelah dahulu dan diikuti dengan sebelah lagi. Fasa pendaratan Cara 1 : -secara berpasangan (A dan B) -murid A menjadi pelaku dan murid B menjadi penyokong. -tahan dengan menggunakan kekuatan tangan. Berdiri dan pandang hadapan semula semasa fasa pendaratan. -murid B menangkap kaki murid A.tukar pelaku dengan murid A menjadi penyokong dan murid B menjadi pelaku. -murid B memegang kaki murid A dengan kemas. . -berdiri tegak dengan sebelah kaki di hadapan dan sebelah kaki di belakang.-murid B bersedia untuk menyambut kaki murid A. -kepala murid A berada di antara kedua-dua tangan. -murid A membuat lonjakan kaki dan murid B menyambut kaki murid A.tahan dalam kiraan 10 saat. . -murid A berdiri menghadap murid B. -ulang aktiviti yang sama sebanyak 5 ulangan. -murid A membuat lonjakan kaki teros ke udara.

Cara 2 : . -murid A kemudian berdiri semula dalam keadaan kaki dibuka seluas bahu. -tukar pelaku dengan murid B menjadi pelaku dan murid A sebagai penyokong. -ulang aktiviti yang sama sebanyak 5 ulangan. . -penyokong melepaskan kedua-dua kaki pelaku secara serentak. -murid A mendaratkan kedua-dua belah kaki. -penyokong bergerak ke sebelah kanan pelaku tetapi masih memegang kaki pelaku. murid B menolak sebelah kaki murid A. -murid A kemudian terus Mendarat dan guling ke hadapan semasa fasa pendaratan. -pastikan murid A berada pada posisi fasa dirian tangan. -murid A membuat lonjakan kaki dan murid B menyambut kaki murid A. -berdiri tegak dengan sebelah kaki di hadapan dan sebelah kaki di belakang.secara berpasangan (A dan B) -murid A menjadi pelaku dan murid B menjadi penyokong. -murid A menurunkan sebelah kaki dan diikuti dengan sebelah kaki lagi.dirian tangan. -murid A berdiri menghadap murid B. -penyokong menarik sedikit kaki pelaku ke hadapan supaya badan pelaku akan menjadi sedikit condong ke hadapan.

-berdiri semula dalam posisi berdiri tegak dan kaki dibuka seluas bahu. -kaki lonjak sebelah dahulu dan diikuti sebelah lagi. -murid B mengulang aktiviti yang dilakukan oleh murid A. -murid A mesti mendaratkan badannya di atas bahu.membuat guling ke hadapan. -ulang perlakuan sebanyak 5 ulangan. -kepala berada di antara kedua-dua tangan. -semua murid berdiri di belakang tilam. -tahan selama 5 saat. mendarat dengan cara jatuhkan badan ke hadapan dan guling ke -murid . -buat lonjakan sambil ambil lajak. -kepala di rapatkan ke arah dada. -berdiri tegak dan buka kaki seluas bahu. Langkah 2 Dirian tangan tidak bersokong. -kunci pinggang supaya tidak bergerak. -mata pandang ke arah tempat untuk meletakkan tangan. -tukar pelaku iaitu murid A menjadi penyokong dan murid B menjadi pelaku. -kemudian. -hujung kaki diluruskan. -ulang lakuan yang sama bagi murid A sebanyak 5 ulangan. -bongkokkan badan sedikit kehadapan.guru . .tilam . -murid A guling hadapan sekali.arah pergerakan murid Dirian tangan tanpa sokongan. -badan ditegakkan dan dalam keadaan lurus.

guru . -sekiranya berlaku murid tersebut dikira batal. -murid pertama kemudiaannya menyusun perkataan tadi di petak yang Alat : Terdapat kad perkataan di setiap gelung. -murid pertama kemudiannya menyentuh tangan murid kedua. -kemudian murid pertama mengutip 1 perkataan yang terdapat di dalam gelung. . . -setiap ahli kumpulan dilarang melompat ke dalam gelung pasukan lain. -murid pertama kemudian berpatah balik mengikut gelung kumpulan masingmasing dan kembali ke tempat permulaan.Kemuncak Pertandingan : Jengket mencari harta karun hadapan ataupun jatuhkan semula kaki kebelakang. -pastikan jumlah murid bagi setiap kumpulan adalah sama banyak. -murid pertama melompat ke dalam gelung dalam keadaan berjengket sebelah kaki mengikut warna kumpulan masing-masing. -murid juga mestilah sentiasa dalam keadaan berjengket dan jika jatuh dia juga akan dibatalkan.kon Murid berjengket sambil melompat ke dalam gelung mengikut warna. -buat secara bergilir-gilir dengan rakan menjadi sebagai pemerhati. -pastikan perkataan itu mengikut warna kumpulan. -murid dibahagi kepada 3 kumpulan iaitu kumpulan biru. -berdiri semula dalam keadaan tegak dengan kaki dibuka seluas bahu.murid .gelung rotan . -buat aktiviti sebanyak 5 ulangan.merah dan hijau.

-ulang perlakuan ini sehingga semua murid dalam kumpulan tersebut telah melakukannya. -setelah memberi arahan guru meniup wisel dan murid melakukan pergerakan berjalan seperti robot. -ketua berada ditengahtengah dan membelakangi murid-murid yang lain.murid . -kemudian ketua murid tadi melaungkan “freeze” dan semua murid mesti berhenti Murid bergerak dalam satu arah.guru . -ketua memberi arahan suruh berjalan seperti robot. -kemudian murid kedua menamatkan lompatan dan menyentuh tangan murid ketiga. . -murid kedua akan mengutip perkataan yang lain. Arahan daripada ketua murid yang dipilih. -cikgu mengumumkan pemenang dan memberi tepukan kepada kumpulan yang menang.Penutup (3-5 minit) Mobiliti : Robotku Freeze Regangan : a. guru boleh menjalankan pertandingan sekali lagi.kon . -murid kedua meneruskan permainan seperti yang dilakukan oleh murid pertama. sesuai. -cikgu menyemak ayat yang terhasil daripada perkataan yang disusun oleh setiap pasukan. -jika mempunyai masa yang lebih. -murid kedua menyambung menyusun perkataan. Mobiliti : Robotku freeze -murid berbaris di belakang garisan secara melintang. -guru melantik seorang ketua daripada murid. Mengecat rumah Pernafasan Tiup belon sampai pecah.arah pergerakan murid .

. jengket sedikit dan cuba menggayakan aktiviti mengecat di tempat yang tinggi. -ulang aktiviti yang sama dengan menukar ketua di hadapan. -bongkok ke kanan pula dan cat di bahagian kanan lantai. . -guru meniup semula wisel dan murid meneruskan pergerakan berjalan seperti robot. -kemudian. -murid ikut perlakuan guru.guru . Pernafasan Tiup belon sampai pecah -murid berdiri tegak dengan kaki di buka seluas bahu. -buka kaki seluas bahu. -mengilas badan ke kanan dan menggayakan cara mengecat. -gerakkan badan ke kanan dan ke kiri sambil mengulangi aktiviti mengecat. -guru melihat aksi-aksi pergerakan yang dilakukan oleh murid-murid. -bongkokkan badan ke bawah dan cat di bahagian lantai bawah.serta merta. -kilas badan ke kiri pula dan gayakan cara mengecat. -berdiri tegak dengan mata pandang ke hadapan. -mata pandang ke arah Murid melakukan jalan langkah besar seperti robot.kon Lakuan murid sedang mengecat rumah.murid . Regangan : Mengecat rumah -murid berdiri dalam jarak yang selesa. -bongkok ke kiri sedikit dan cat di bahagian kiri lantai.

hadapan. -kemudian tiup belon itu sedikit demi sedikit. Aktiviti pernafasan dengan teknik meniup belon. -tangan diangkat setinggi bahu dan siku dibengkokkan sedikit. -tangan diletakkan dihadapan mulut seperti memegang belon. -akhir sekali tarik nafas sedalamnya dan tiup sekuat hati sehingga belon meletup. -tiup sambil melakukan pergerakan tangan seperti belon semakin membesar. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful