You are on page 1of 2

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, mplinete astzi 80 de ani.

Omul care a schimbat lumea" i care a fost ct pe ce s se bat cu Ceauescu a devenit un personaj dispreuit n propria ar i admirat n Occident. Dar cine este Mihail Gorbaciov i cum a ajuns s fie ultimul Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) i primul preedinte al acesteia ntre 1985 i 1991? Care au fost relaiile cu Nicolae Ceauescu? i cum este privit astzi de ntreaga lume?

Venirea la conducerea URSS a lui Mihail Gorbaciov a fost nsoita de lansarea unui proces de restructurare - perestroika -, care se adresa n egal msura sferei interne i celei externe. Restructurarea intern, caracterizat prin trei concepte cheie - perestroika (iniial, restructurarea n sens economic), glasnost (transparena) i uskorenie (accelerare) - a vizat trei arii mari: economie, societate, Partidul-Stat. n acelai timp, noua gndire politic, dimensiunea extern a perestroikai, a fost caracterizata de o abordare mai supl a relaiilor att cu statele capitaliste, ct i cu sateliii. Gorbaciov va ncerca s "ctige" Occidentul i s nlture eticheta de "imperiu al rului", pe care preedintele american Ronald Reagan o aplicase Uniunii Sovietice, la nceputul deceniului nou, fcnd apel nu doar la cuvinte - o retorica nou, pacifista, care accentua valorile umane n detrimentul celor de clas -, ci i la fapte, concretizate prin disponibilitatea de a reduce armamentul nuclear. n ceea ce privea comunitatea socialist, Gorbaciov a ales o politic de persuasiune n locul uneia de impunere a noului curs aplicat la Moscova. Gorbaciov ar fi dorit ca trile din lagrul socialist s procedeze la o restructurare controlat, dup modelul sovietic, afirmnd chiar la Bucureti, n 26 mai 1987, ca "suntem bucuroi cnd tarile freti gsesc ceva util pentru ele n activitatea creatoare care se desfoar la noi n ar", ns nu era dispus s exercite presiuni n aceast direcie.

Gorbaciov i Ceauescu

n aceste condiii, ecoul pe care politica reformist a lui Gorbaciov l-a nregistrat n rile freti a fost diferit. Dac liderii din Polonia sau Ungaria s-au artat mai receptivi fa de noile idei, cei din Romnia, Cehoslovacia

sau R.D.G. s-au meninut departe de influena reformatoare sovietic, potenial contagioas. Erodarea capitalului de imagine de care se bucura Nicola Ceauescu la nceputul anilor 1980 s-a petrecut n paralel cu degradarea economiei naionale, cu scderea drastic a nivelului de trai al populaiei, n condiiile intensificrii eforturilor pentru plata datoriei externe i cu accentuarea progresiv a cultului personalitii lui Nicolae Ceauescu. Simpatia acumulat de Mihail Gorbaciov n Occident, dup venirea sa la putere, va lipsi regimul de la Bucureti de obiectul opoziiei i l va expune din ce n ce mai mult criticilor internaionale. Prima ntlnire ntre Ceauescu i Gorbaciov se va produce odat cu numirea celui din urm n funcia de secretar general al PCUS, n 1985.

La a treia ntrevedere, Ceauescu i Gorbaciov erau s se bat

n iulie 1989, cei doi lideri se ntlnesc din nou la Bucureti, de aceast dat la o ntrevede Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varovia. Deja tensiunile erau maxime ntre cei doi conductori. Istoricul Alex Mihai Stoenescu descrie ce s-a ntmplat la ntalnire privat dintre Ceauescu i Gorbaciov. Ultimul dialog, i cel mai violent, a fost cel din vila lui Drghici, din cartierul Primverii. Era vara lui 1989. Seara, Ceauescu l-a adus pe Gorbaciov i au vorbit ei acolo, ntre patru ochi, i erau s se ia la btaie, s intre grzile peste ei s i despart". Nenelegerile dintre cei doi erau de netrecut.