You are on page 1of 9

1.soalan:kenapa 16 mei dpilih sbg hari guru?

jwpn: Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita. Dokumen tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu. 2.BAGAIMANA CARANYA MENGGALAKKAN BUDAYA MEMBACA KEPADA PELAJAR ? -Program Nilam oleh Pengetua & PK (hadiah,rekod,msk dlm surat berhenti sek,tempat bacaan) -PSS (byk sumber bacaan,Sudut Karya Besar(karya2 penulis2 cth : Bawang Putih Bawang Merah, Romeo n Julliet dll,perkhidmatan & kemudahan utk buat rujukan,pamer nama plg byk bc, 10 buku popular, aktiviti berterusan terutama hari tertentu cth Hari Buku Sedunia 23 April,koleksi & perkhidmatan untuk pelajar kurang pandai membaca,bekerjasama dengan guru mp jlnkn PdP berasaskan sumber -guru mp(guna berasaskan sumber, galak buat ulasan, bc dlm ms 10 minit di perhimpunan, pertandingan(buku sbg hadiah), latih pembacaan berkesan) -ibu bapa & komuniti(sumbang idea, tenaga & kepakaran, wujud perpustakaan mini di rumah, pastikan anak pergi program nilam n t/tgn buku nilam, pinjam bhn bacaan dr perpustakaan awan, bergerak dll 3. Teknik Penyoalaan Guru Guru menyoal murid dengan: i. mengemukakan soalan mengikut pelbagai aras kognitif (contohnya berdasarkan Taksonomi Bloom) ii. menyusun aras solan dari mudah ke sukar iii. mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah iv. mengemukakan soalan yang jelas maksudnya dan boleh difahami v. meyebarkan soalan ke seluruh kelas vi. memberi masa untuk murid berfikir vii. mencungkil jawapan daripada murid viii. mengalih arah soalan kepada murid-murid lain ix. memberi respons yang sesuai terhadap jawapan murid 4. Pengurusan kelas Guru menguruskan kelas dgn: 1. memastikn wujud suasana yg kondusif utk p&p contoh bilik darjah selamat,bersih,ceria,kemas dan susunan perabot sesuai dgn xtvt 2. Memastikn kehadiran murid utk belajar 3. Memastikn kesediaan murid untuk belajar 4. Mewujud dn memanfaatkn sudut mata pljrn 5. Memastikn peraturan kelas dipatuhi

5. Koleksi Soalan & Pengalaman Temuduga SPP 2012


interview 16feb 1030-1200 tghari..jpn johor..opsyen PAI 1)apa yang anda faham mengenai bohong sunat?jawapan secara fakta.. 2)sampai bila muallaf boleh menerima zakat(situasi muallaf adalah seorang jutawan). 3) mengembangkan potensi individu melalui Rohani..bagaimana? 4) 1Murid 1Sukan..macamana nak bagi cadangan pada sekolah untuk meningkatkan sukan bola jaring. 5) banyak2 daun..daun ape yang menjaga keselamatan? 6) bagaimana mengimarahkan surau sekolah? 7)pendapat tentang penggunaan tulisan jawi di sekolah ketika PnP... interview 16feb 1030-1200 tghari..jpn johor..opsyen PAI 1)apa yang anda faham mengenai bohong sunat?jawapan secara fakta.. 2)sampai bila muallaf boleh menerima zakat(situasi muallaf adalah seorang jutawan). 3) mengembangkan potensi individu melalui Rohani..bagaimana? 4) 1Murid 1Sukan..macamana nak bagi cadangan pada sekolah untuk meningkatkan sukan bola jaring. 5) banyak2 daun..daun ape yang menjaga keselamatan? 6) bagaimana mengimarahkan surau sekolah? 7)pendapat tentang penggunaan tulisan jawi di sekolah ketika PnP... Cikgu su Sy iv group 4 org (lbh kurg 1jam 15)..step2 mse div.. 1.perkenalkan diri.. 2.microteaching(4minit)-->sy just buat set induksi.. 3.discuss berkenaan pbs(pentaksiran berasaskan sekolah) 4.ade sikit2 dia tnye (kalau dhntr pedalaman ok x, kalau mengajar bukan opsyen mcm mne, sbb ape awk nk jd cg)-->sblum iv kerani ade pesan soh bc fpk,pipp,nkra --tp hurai ikut ayt sendiri.. Cikgu Ally info: interview spp- x semestinya interviewer tanya soalan pasal NKRA, learning theory.. mcm saya temuduga 9hb, diorg tnye soalan spontan.. KOMSAS English, cth2 situasi dan apa tindakan guru.... Norlianti salam.. sekadar berkongsi... tadi saya dah iv.. soalan yg ditanya mengenai pendekatan pengajaran (konstruktivisme), pembelajaran berkesan, belajar cara belajar, bilik darjah kondusif, macam ne nak tarik pelajar cina suka bm (subjek saya), guru mengajar murid belajar, pengurusan emosi, ape nak buat kalau ada 5 orang pelajar lemah dalam pelajaran dll.. itu jelah yg ingat.. hehe... Nur Atikah bt Baharuddin

nk share pengalamn interview baru2 ni..9.2 di PICC.. mcm biase mula2 sesi l perkenalan..sesi soal jwb.. dua soalan je yg ditanya. -huraikan FPK n KBSM -budaya kerja guru dua soalan tp jwpn bkn sng... soalan pertama,korang kena kaitkn ngan dsr2 pndidikn..(kiteorg pn x tau,sbb jwpn yg diberi x menepati kehendak) yg kedua npk sng...tp penemuduga x nk jwpn yg biasa..nk jwpn lain dr yg lain..yg bleh gambarkn transformasi pendidikn.. n soalan bonus..ape mksud QAPLUS dlm budaya kerja guru....kesimpulannya jwpn haruslah diluar kotak fikiran. Jaren Ng Kok Hou TESL: Putrajaya (Room 8): Overall it's quite okay. Interviewers gave us choice whether we want to answer in BM or BI. They comprised of a guru cemerlang (a malay woman) and an Indian 'mangkali' who actually talked more than us (the interviewees). They didn't ask us to introduce ourselves, which I anticipated, nor did they ask us to present a microteaching. He just bombarded us with a lot of questions: like NKRA, budget for education, teaching methods, lesson plan, national philosophy of education (FPN), and some general questions, like 'what will u do if your son come late to home', 'will u reward your children if they did something right', 'how to overcome disciplinary problems in school' etc.... Don't worry, I didn't detect any disapproval in their eyes.... I hope I'm right then, hopefully everyone will be able to pass the interview without any hindrance! All the best! P/s: In this room, we have to 'fight' to answer the questions because they didn't specify questions for us, so in case you meet with friends who are dominant in the group (who try to answer every question), don't be shy to air your opinion! Every one deserves a chance to convince & impress the interviewers! Good luck!

Hizami Li Alhamdulillah. Dan selesai dah interview. Antara soalan yang aku dapat: 1 - perkenalkan diri n tunjuk cara mengajar selama 4 minit 2 - apa ciri2 guru tidak cemerlang (tidak bagus)? 3 - apa kamu nak buat kalau kamu dapat pelajar yang tak dengar apa yang kita ajar, buat hal sendiri? 4 - apa kamu nak buat kalau kamu dapat pelajar yang asyik nak jawab soalan kamu, dia tak bagi pelajar lain peluang untuk jawab? 5 - kenapa ko-kurikulum dijalankan? 6 - kalau pelajar tu belajar pon tak rajin, ko-kurikulum pon malas nak join, macam mana nak buat? 7 - apa guru yang pegang persatuan/badan beruniform/sukan permainan patut buat supaya semua pelajar aktif dalam ko-kurikulum? 8 - kalau kamu jadi pengetua, apa yang kamu akan lakukan di sekolah? *pembaharuan tak kira dari segi apa, terpulang kat kamu 9 - setuju tak kalau sekolah tak buat streaming kelas? *dari pandai ke kurang pandai 10 - nyatakan kebaikan n keburukan kalau kita tak buat streaming kelas? Setakat yang aku ingat la. Tapi kalau ada soalan yang aku tertinggal, nanti aku tambah. Hehe. Tapi aku bernasib baik la tak dapat soalan berkaitan dengan fakta sangat. Alhamdulillah. So, pada kawan kawan yang bakal menghadapi interview lepas ni, good luck ye! Kalau ada BLAZER, pakai la BLAZER tak kira lelaki atau perempuan. Mat Zul antara soalan Interviu.. 1) Audio+Visual+Kinestatik...mcm mana nk gabungkan dlam satu bntuk pengajaran... 2) Pengenalan kepda pengajaran apa yg cikgu kena buat terhadap murid.... 3) Kenapa guru muda sekarang nie malas 4) kenapa guru sekarang sering menimbulkan masalah 5) Bolehkah guru memegang jawatan dalam parti2 politik 6) Otak kiri dan otak Kanan= mcm mana nk ajar pelajar yg lebih kepda kanan dan kiri 7) Apakah intipati yg Utama dalam Wawasan 2020 Kenapakah 1 Malaysia dilaksanakan Nurfarhana Alias Assalamualaikum..khamis mggu lepas sy g iv di Putrajaya..soalan yg diberikan bnyk kpd pengetahuan am dan isu smsa spt di bawah (ni mn yg sy ingt ok..hee) a) Perkenalkan diri brgilir dan diberikan soalan individu stp sorg..sy dpt soalan apakah visi malaysia. b) bagaimana nk mempertingkatkan thp profesionalisme perguruan c) apakah 1msia? d)apakah program2 di bwh 1 msia?

e)bagaimana nk tarik minat pelajar minat sej f) berikan kaedah pengajaran sejarah g) apakah JSU?ape fungsinya?markah dlm JSU dipanggil apa? h) mcmmn nk tingkatkan prestasi sej melalui kegiatan ko-ku(kami sume major sej) *maaf ye soalan lain xingt..grup sy duk dlm blik tu lbh krg 1 jam..grup2 sblm tu pn sm..bg yg lelaki lbh baik klu pki blazer..plg pntg mst ade nametag..bw dkmen dlm snri semak dah memadai..panel tgk fail kte sekali lalu je..panel pn sporting bg peluang utk kte btulkn jwpn klu xpsti..yg pntg kne berckp..sblm masuk bilik iv tenang2kn diri..selawat bnyk2 ok..gdluck!:D Hani Hariz Alhamdulillah selesai suda iv d ptrajaya bilik 2...soalan y ditanya sgt mudah tp perlukan huraian y mantap... 1) perkenalkan diri 2) ape itu pendidikan (klu blh nyatakan konsep pendidikan,sbgai cnth,pendidikan menurut imam ghazali ) 3) apa y dimaksudkan olh pandai?(serapkan teori pembelajaran,bloom taxanomi) 4) peranan guru wajib menyampaikan ilmu dan ianya bkn utk dijual beli..huraikan *itu saje,tips: jgn nebes,jwp je ape y kita tau,bnyk kn mmberi pndpt k.. Umm Haqeem KT PUTRJAYA PEIKTIRAFAN JPA KNA BWK K Bilik 2 putrajaya jg slps grup ummu, lbh kepada perbncangan santai...interviwer dato hj dangiran n tuan kamaruddin..mmg best dowg ni...snyum je..sporting, kitrg kna jwb soklan dlm arab dak lukisan dlm malay..huhuh soklan yg dtnya 1) perkenalkan diri 2) knpa kamu nak kerja dgn kerajaan sdgkan kamu sll nk salahkan n mrh2 ngn kerajaan..(tp kami kna jwb kot arab sbb dato dangiran pndai spikang arab hohoh..heheh terkebil2 nk ckp xigt terms sgt..tp belasah je..jgn diam n tnjukkn keyakinan kite ) 3) perlu ke marah bg seorg guru..ape definisi marah dlm kamus dewan...n huraikan bla bla kaitkan ngn teori socialis oleh mandura knp ditekankan marah dlm teori ini ) 4) then kaitkan marah td dgn teori behavioristic lak cmne ) 5) ape visi dan misi kpm..knpa perlu visi dan misi disekolah 6)apa yg dmksdkan dgn taat setia (kaitkan kt skolah n pelajar,ms perhmpunan nynyi lgu ngaraku ikrar tu dh tnjuk taat setia) 7)bgaimana nk capai matlamat mnjadikan insan yg berkebolehan (jwpn serpkn nilai2 murni keseimbgn dan keharmonian tu huraikan) soklan senang , kami bincg sesama kami, interviwer xmrhpun klu slh dye akan btlkan..n lastly dye nshtkan jdlah guru yg penuh kasih syg jgn mrh2, mrh2 pun dgn cara yg btl k...mmg seronok dgn ivwer td..alhamdulillah...i wish u oll best of luck keyh...mudah2an kita smua najjah hendknyaaa..ameen...robbi yassir wala tua'ssir wa tamim bilkheir =))

Jackline Josephine Mini Baru lps iv...stress nyer sama je ngn b4 iv. tp lega la ckit....perhatian yg br nak g iv tu mcm biasa la bw doc yg sepatutnye. salinan2 buat la pengesahan awl. surat pengiktirafan jpa tu mmg perlu. plg xbley blah...sijil ijazah kta tu mst bw yg dlm Bhs Malaysia ok. Transkrip pun sama. (pengecualian buat grad UTM sbb mmg transkrip dlm BI je). Klo x bw...blk la amik. Klo dkt xpe la kn. Td ada kes sijil ijazah dia ada yg BI je...dia ttgl kat KL (Sya iv kat Kuching). Spp srh dia pos iv guna flight. Last2 dia blk je (tarik diri). ~~Klo fail iv tu lain cite. Doc tu klo x lengkap, myb xkan dpt iv lg.~~ Soalan yg d tya, xlari dr FPK. Teori pembelajaran. Pasal RPH. tu je utk group kami. sbb yg iv tu mcm kami plak yg iv dia. penemuduga tu byk ckp. lps ktorg ckp dia ulaskan. Walau bagaimana pun...ni sbb kami kump ke-3. 2 group b4 kami, byk gk yg d tya. N rasa tekanan sgt2. Sbb penemuduga tu org yg strict. Penemuduga adlh Tuan Haji ape tah...dia nih penemuduga kat alor setar, kedah ari tu. Ari ni dia kat Kuching....Esk, kabar nyer dia kat Kota Kinabalu. (klo ada yg nak kena iv ngn haji nih, xpyg la sibuk2 ngn isu sms n opsyen korg...dia cuma nak uji pengetahuan kta dlm subjek falsafah, teori pnp...tu je). Murinz Alonzo-Pendidikan Khas dah lepas dah temu duga SPP 2hb punya....saya ambik p.khas.....sooo soalan mmg menjurus kat bidang tue....apa pon...kebanyakan rakan2 yg kena temu duga hari nih kena soalan berkaitan FALSAFAH PENDIDIKAN.....pastu ada jugak pasal TEORI PENDIDIKAN....kena hurai jugak la isi2 nya...coz dorang lebih fokus kat cara kita huraikan isi...pas2 ada jugak kitaorg dberikan peluang utk mjalankan p&p selama 5min...yg lain ambil peranan jadi pelajar...pas2 kita kena komen p&p yg rakan dah buat...tu jer kot?temu duga dalam 1jam...sooo...kena pandai putar belit soalan... p/s: penemuduga memang pandai saikooo!!! fuuhhhhhh..... Mohd Hafizul ni soalan yg saya kena 1)cerita perasaan anda bila dapat temuduga spp 2) terangkan peristiwa yg memmbanggakan anda dalam minggu lepas 3)1s1m-maksud.. 4)kali terakhir anda menderma.. 5) cara penerapan nilai murni oleh guru.. 6)kaedah pengurusan kelas....bilik n0 3....

Wan Faridah Wan Isa salam info utk kwn...gud luck kwn yg bakal menghadapi temuduga...kwn2 jgn risau la...tak de ape2...janji yakin... dokumen 2 seperti dalam senarai semak...mesti bwk yg ori n salinan....1.i/c2.sijil kelahiran3.spm/stpm {pastikan bwk sijil bkn slip}4.transkip5.sijil ijazah{wajib ada} TEMUDUGA SPP DIHOTEL SERI MALAYSIA KUALA TERENGGANU BILIK no 3. program: mejor SAINS RUMAHTANGGA minor kemahiran hiduppanel ad 2 org... ALHAMDULILLAH tuan haji sangat baik...seorg lg tu 2 dr pegawai spp kot.. soalan yg tuan haji tya: 1.master chef 2.maksud pemikiran mencapah{ nk jwapan kreatif} 3.Falsafah pendidikan kebangsaan(FPK) 4. kenape SRT di tukar ERT 5.ad 1 soalan 2 kamnk tgk kreatif ke tak jawapan 2kalu ayam berkokok,kalu itik berjalan,kalu kuda berlari,kalu katak melompatapa yg nampak dr binatang 2...nk jwpan kretif.. 6.matlamat ert dari panel sorg lg 2 1.bg cadangan cara mengatasi masalah displin pelajar??soalan ni je...dasar pasal pendidikan 1 pon tak ditanya...alhamdulillah....dah selesai da... Sayla Mghazali--IT alhamdulillah kengkawan..sy dh slmt iv..td mula2 msuk cam biasa perkenalkan diri.. 1)soalan pertama yg ditanye adalah agensi yg terlibat lam bidang ICT,setiap calon kena jwb satu soklan.. 2)dr jwpn tu,ade soalan lg..seterusnya soalan yg berkaitan... ngn isu semasa..sy bg cth Datok Hassan Ali td..kalo jwb psl Baucar 1M,KR1M ke,semua tu dh lapuk dia kata..korang kena rajin2lah tgk buletin utama tu..yg mn selalu kuar brita,yg tu dikira isu hangatlah.. 3)last skali berkaitan ngn subjek kitorang,ape itu hacking,input n output,LAN,WAN..itu je.kesimpulannya,apa yg kami bc sumer xmasuk..hehehe Ridzuan Dan Ridzuan 1.2.12, Rabu. 7.30am, Temuduga di Alor Setar bersama YBHG. DATUK MD MUKHTAR BIN BOERHANNOEDDIN.Temuduga secara kumpulan 6 orang. 1. Tak perlu perkenalkan diri, sesi secara santai, masuk letak fail, Datuk tu dah tanya.. 2. Sesi microteaching, tajuk suka hati

3. Soalan pertama. Negeri-negeri Semenanjung, sistem pentadbiran ada Exco-exco. kenapa di Sabah, Sarawak ada menteri-menteri. 4. Apakah itu 20 points, 20 tuntuntan. 5. Ketua Agama Islam negeri Sabah. 6. Kenapa Brunei memilih untuk tak masuk dalam Malaysia. 7. Tanggungjawab seorang guru. Raff'z Ahmad ni sedikit perihal temuduga soalan sy(bilik 3,TRG). 1. guru sejarah adalah golongan yg kritis, bg contoh kritis. 2 bagaimana nk serapkan unsur ketuhanan kpda pelajar yg tiada tuhan(di sabah srwak). 3. berkait dngan pengurusan bilik darjah (panel create satu senario dan diminta respon. kira soalan jerat la) 4. cara nk jadikan pengurusan perpustakaan lebih berkaliber(di luar kotak pemikiran). 5. Bagaimana nk tanamkan minat membaca di kalangan murid Projek 1BestariNet - FrogVLE (Virtual Learning Environment) sebuah projek platfom pendidikan maya disediakan di semua sekolah bagi memastikan setiap murid di Malaysia berpeluang menikmati kaedah pembelajaran bertaraf dunia.

Apakah itu projek 1BestariNet?


1BestariNet adalah projek yang diinisiatifkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan dilaksanakan dengan kerjasama YTL Communications. Di bawah projek ini, sebanyak 10,000 buah sekolah rendah dan menengah di Malaysia akan dilengkapkan dengan akses internet berkelajuan tinggi 4G dan platform pembelajaran maya yang menyediakan sambungan Internet berkelajuan tinggi serta akses kepada Penyelesaian Pembelajaran Bersepadu. Apakah itu Frog VLE? Bayangkan Persekitaran Pembelajaran Maya Frog (Frog VLE) sebagai intranet, bilik darjah online dan ruang sosial untuk sekolah, semuanya dalam di bawah satu bumbung. Ia adalah sistem pembelajaran berasaskan laman web yang menyerupai pendidikan dunia sebenar dengan menyatukan konsep pendidikan konvensional. Sebagai contoh, guru-guru boleh memberi tugasan, ujian dan markah secara maya, sementara para pelajar boleh menghantar kerja rumah mereka dan menyemak markah yang diperolehi melalui Frog VLE. Ibu bapa pula boleh berkomunikasi dengan guru-guru dan pihak pentadbir sekolah boleh menyusun kalendar sekolah dan memaparkan notis melalui Internet. Frog VLE boleh diakses di mana jua, pada bila-bila masa dengan adanya sambungan Internet.

Bagaimanakah Frog VLE mempertingkatkan pengajaran dan pembelajaran? Frog VLE dibina dengan mengutamakan penggunanya. Sasarannya adalah untuk melahirkan rakyat Malaysia yang berkuasa ke atas pemilikan pendidikan mereka serta bersedia bersaing dalam ekonomi global yang berasaskan pengetahuan. Menjimatkan masa dan usaha: Frog memberikan guru alatan yang mudah untuk melaksanakan tugas seperti merancang pengajaran, menandakan tugasan dan menguruskan kalendar akademik. Hubung dan kolaborasi: Frog VLE juga menghubungkan para pendidik di seluruh negara bagi membolehkan mereka berkolaborasi serta berkongsi sumber dan idea. Belajar di luar sempadan: Oleh kerana Frog adalah berasaskan awan (cloud-based),pembelajaran boleh dilaksanakan pada bila-bila masa, di mana jua. Malah, disebabkan pelajar boleh melakukan penyimpanan awan, beg sekolah yang berat bakal menjadi sejarah. Menarik dan Menambat Perhatian: Sistem Frog yang mudah digunakan membolehkan guru dan pelajar mencari kandungan pendidikan di internet (video, imej, sumber pendidikan) dan menjadikannya sebagai satu laman web, tanpa perlunya kepakaran teknikal. Ini membolehkan guru menghasilkan sumber-sumber pengajaran yang menarik dan menambat perhatian bagi memenuhi gaya pembelajaran berbeza, dengan hanya beberapa klik mudah. Platform pembelajaran yang terbukti: Frog mempunyai rekod pencapaian selama 13 tahun dan digunakan di lebih 700 buah sekolah di United Kingdom dan di seluruh dunia. Sebagai tambahan, Frog VLE turut disepadukan dengan rakan kandungan dan alat pendidikan lain yang berkuasa, termasuklah Google Apps untuk Pendidikan dan Khan Academy, untuk memajukan lagi teknik pengajaran dan pembelajaran.