You are on page 1of 4

Lelegncia de leri

Muriel Barbery

Sabrina Ravelo Barradas 3rD Llengua Catalana i Literatura 2012/13

Lelegncia de leri: Ressenya


On es troba la bellesa? A les grans coses que, com les altres, estan condemnades a morir, o b en les petites que, sense pretensions, saben encastar en l'instant una gemma d'infinitud?

A aquesta novella la autora ens narra la historia de dos personatges prcticament solitaris ("Si hi hagus una intenci en el llibre seria la de mostrar uns personatges solitaris"- Muriel Barbery) cadascun amb un petit secret. En primer lloc ens presenta a Rene, una portera dun edifici luxs de 54 anys que aparentment sembla la tpica portera grassa, lletja i antiptica i que sautodefineix com pobra, discreta i insignificant, tot i que la realitat es molt diferent; Rene es una amant de la literatura, el art i la msica, i una admiradora incondicional de les pellcules del director Ozu, igual que la autora del llibre, Muriel Barbery. Aquesta, parlant del persona personatge Rene diu: "Vaig desitjar crear un personatge en qu cabs el desarrelament i la solitud ms absoluta i que alhora tingus la capacitat de tenir un ampli coneixement de la vida i s una svia". Pel que fa al segon personatge que ens presenten, es una nena anomenada Paloma, de 12 anys, que viu a ledifici on treballa Rene, per a qui la vida no t sentit, per s'esfora d'una o altra manera en buscar-ho. Paloma es dotada de una intelligncia privilegiada, que dia rere dia intenta amaga de la seva famlia, amics i professors, que farta de la hipocresia de la societat que la envolta viu allada en el seu propi mon. Quant a l'argument, no hi ha molt per explicar: En realitat "L'elegncia de l'eri" s una redacci d'opinions ms o menys encertades sobre la societat del nostre temps i reflexions filosfiques, com les misries de l'orgull hum, la hipocresia social, la recerca de la veritat i de la bellesa, el sentit de la vida,... sn temes que d'una i altra manera tracta l'autora ,de manera discreta i a travs dels dilegs amb si mateixes de la nena i la portera. No obstant aix la vida de les dues protagonistes, que se senten marginades per una societat que les etiqueta, donar un gir de 180 graus quan aparegui a la historia un nou ve al nmero 7 del carrer Grenelle: el japons Kakuro Ozu, un jubilat emparentat, de lluny, amb el conegut director japons Yazujiro Ozu, director pel qual, com ja he dit abans, Rene sent veritable devoci. Kakuro t una visi de la vida ben diferent dels altres vens, s oriental, i poc a poc va ajudant a la Sra Michel a descobrir aquest amor i aquesta obertura a la vida que de fet porta tota la vida buscant. En un moment determinat del relat, ja avanat el llibre, Rene i Paloma creuen els seus camins i avancen juntes cap a la superaci dels seus problemes. En definitiva, Kakuro Ozu aconsegueix estovar, a poc a poc, les cuirasses emocionals de Paloma i Rene, que la nena esmenta al llibre, "La senyora

Michel t lelegncia de l'eri: per fora est coberta de pues, una veritable fortalesa, per intueixo que, per dins, t el mateix refinament senzill dels erions, que sn animalons falsament indolents, tremendament solitaris i terriblement elegants.", i quan la portera es treu les seves pues i les seves pors per deixar-se conixer pel culte i afable japons, la tragdia truca a la seva porta d'una manera cruel i inesperada. El que importa, em va dir Paloma un dia, no s morir, sin el que un fa en el moment en qu mor... Qu feia jo? Havia conegut a l'altre i estava disposada a estimar. En la meva opini ho podria catalogar com un cant a l'amistat entre persones que, aparentment, no tenen res en com, a la bellesa de les persones que ens envolten i una crtica a la burgesia francesa. En conclusi, un mateix llibre s totalment diferent per a cada persona que el llegeix, ja que no sempre depn de com sigui el llibre sin de com siguem nosaltres mateixos, el que esperem sentir en llegir-lo o el que necessitem. De lelegncia de l'eri, realment, m'esperava ms. Quan el vaig comenar a llegir em va agradar molt la forma d'expressar-se de l'autora per sent realistes em costava molt entendre-ho, i al final hi va haver un moment en qu el llibre es va fer massa pedant i em va costar acabar-lo. Dit d'altra manera, la novella en general m'ha encantat i he gaudit per no m'he adonat fins que he acabat el llibre, i no m'ho tornaria a llegir.

Bibliografia:
http://larepublicadepluton.blogspot.com.es/2007/12/crtica-la-eleganciadel-erizo-en-el-pas.html El llibre Lelegncia de lEri.