You are on page 1of 35

AstrologR - Elemente noi pentru versiunea din 17.01.

2013
Grafica i interfaa
1. Transparena liniilor aspectelor n funcie de fora acestora.

A fost introdus o opiune prin care se poate stabili dac se dorete afiarea aspectelor cu un nivel transparen proporional cu orbul acestora.

2. Afiarea caselor.

A fost schimbat modul de afiare al caselor. Pentru numrul acestora sunt folosite acum cifre arabe n locul celor romane. Pentru primul profil numerele sunt n imediata apropiere a centrului cercului, pentru al doilea profil sunt plasate n afara cercului zodiacal. De asemeni, att la harta simpl ct i la cea cu dou profile sunt una sau dou regiuni cu transparen diferit, zona cu planetele, n care este afiat numrul casei cu c ifre mari (dar care acestea nu rspund cu o aciune la micarea mouse-ului deasupra lor, spre deosebire de cele anterioare). Culorile contururilor acestor regiuni se pot stabili de ctre utilizator.

De asemenea, se poate opta pentru eliminarea accenturii zonei cu planetele. Cuspidele axelor Asc-Desc, Mc-Fc sunt ngroate mai mult dect cuspidele celorlalte case, i au n vrf un semn specific.

3. Punctele medii (intermediare) n hart. Pentru harta natal se poate stabili dac se dorete afiarea punctelor medii.

La micarea mouse-ului deasupra unui punct mediu vor fi afiate descrierile lui, la fel ca la micarea mouse-ului deasupra grilei cu aspectarium-ul.

Atenie ! Aceste puncte sunt foarte multe i afiarea lor face s scad viteza de desenare a astrogramei, pe de-o parte, iar pe de alt parte ele pot ncrca excesiv astrograma. Totui, la restrngerea unui obiect din astrogram (la click cu mouse-ul pe el), vor fi restrnse i aceste puncte intermediare i vor fi afiate doar cele care se fac ntre obiectul restrns i celelalte. De exemplu, dac se d click pe imaginea Saturn, n afar c vor fi afiate doar aspectele lui Saturn, vor fi afiate numai punctele intermediare care sunt constituite ntre un obiect i Saturn.

Mai mult: Lista de puncte intermediare fiind foarte mare i pentru c n practic sunt necesare mai puine puncte, utilizatorul poate restrnge lista punctelor care sunt afiate n astrogram n zona de editare a acestora.

Aici se selecteaz punctele care se afieaz n astrogram dar tot aici se poate asocia i un nume fiecrui punct. Acest nume apare ca tooltip la deplasarea mouse-ului peste punct, n astrogram:

4. Afiare aspecte la un punct aleator. A fost implementat o funcionalitate prin care, odat afiat astrograma, se pot afia aspectele pe care le face un punct oarecare cu planetele. Operaionea este asemntoare cu cea prin care se afieaz simbolurile sabiene pentru grade, cu deosebirea c acum se ine apsat tasta Alt. Mai exact, cnd se dorete afiarea aspectelor unui punct oarecare (poate fi cuspid a unei case, punct intermediar, sau un punct care nu are neaprat un obiect, dar este de interes din anumite motive pentr u utilizator), se ine apsat tasta Alt i se deplaseaz mouse-ul n zona acelui punct (pe orice poziie a unei raze fictive care pleac din centru dar are ns acelai uinghui la centru cu punctul de interes).

La deplasarea mouse-ului fr s se in tasta Alt apsat sau la deplasarea n afara zonei cu astrograma se reface imaginea de dinainte (se cur de aspectele afiate). Aspectele acestea desenate nu au etichet de informaii dar sunt listate n zona de descrieri din stnga.

n practic aceast funcionalitate poate ajuta la progresii, la rectificarea orei de natere, la aflarea aspectelor pe care le face un punct arabic cu planetele, etc. 5. A fost schimbat modul de afiare al gradului obiectului. Acum acesta nu mai este n afara cercului zodiacal ci chiar lng planeta sau obiectul respectiv i, dac este cazul, lng el este afiat i semnul pentru planet retrograd. Se afieaz n hart doar valoarea ntreag a gradului, dar la tooltip-uri (informaia care apare la deplasarea mouse-ului deasupra) este indicat valoarea exact, i de asemenea peste tot (descrieri, interpretri etc.) unde se afieaz gradul.

6. Modul de afiare al planetelor din antiscia sau contraantiscia. Elementele din antiscia nu mai sunt afiate n interiorul cercului zodiacal ci n afara acestuia.

7. Afiarea configuraiilor planetare. Pentru harta natal programul detecteaz i indic acum configuraiile planetare:

a. Piramide b. Caree n T

c. Steliumuri

d. Dreptunghiuri mistice

e. Cruci cosmice

f.

Yoduri clasice

g. Aripi de pasre

h. Peti

i.

Stele ale lui David

j.

Triunghiuri minore

k. Vapoare

l.

Zmee sau paraute

m. Nicovale

n. Ciocane ale lui Thor

o. Bumeranguri

p. Vapoare

q. Corbii.

r.

Yoduri din bicvintile (Yoduri aurii)

s. Yoduri din octile

t.

Yoduri din cvintile

u. Yoduri din bicvintile

v. Yoduri din septile w. Yoduri din biseptile

x.

Pentru hrile natale, n dreapta, lng descrieri, apare un tab nou Configuraii. Aici sunt puse ntr-o gril toate configuraiile depistate de program. La deplasarea mouse-ului deasupra rndurilor din aceast gril sunt evideniate n hart unele sau altele dintre configuraii, n funcie de rndul deasupra cruia este mouse-ul. La click pe rndul respectiv vor fi afiate dedesubt interpretrile asociate configuraiei acelui rnd.

8. Expansiunea zonei cu harta natal. Pentru a mri harta natal se pot colapsa meniul din stnga i zona cu descrieri din dreapta folosind butoanele din josul formei:

9. Afiarea tronurilor planetare. n hart, n zona cu simbolurile zodiacale, sunt afiate mici simboluri cu planete, n fiecare zodie, la anumite grade.

Acestea indic tronurile planetelor care exist n acea zodie, la acel grad specific. Un tooltip apare dac se plaseaz mouse-ul deasupra lui.

Documentul cu interpretri
10. Cuprins. A fost introdus un Cuprins la document. Acesta are linkuri activabile ca n MSWord, la Ctrl + click cu mouse-ul.

De asemenea, fiecare capitol are un link cu ajutorul cruia se poate reveni la capitolul printe sau la cuprins.

11. Analiza obiectelor. A fost schimbat modul n care se afieaz informaiile aferente planetelor.

Sunt urmtoarele elemente noi marcate: planeta gradului (i dac este situat pe un tron), viteza, latitudinea i declinaia. De asemenea, este marcat cu un S faptul c o planet este staionar. 12. A fost introdus lista aspectelor de paralel i de contra-paralel.

Dac declinaia planetelor este aceeai ca valoare i ca semn (N-S) atunci este vorba de aspect de paralel. Dac este de aceeai valoare dar de semne opuse aspect de contraparalel. Diferena de orb este de un grad. Declinaia este la distana ctre nord sau sud a unui astru, n raport cu planul ecuatorului celest. Aspectele de paralel i contraparalel au n mod sensibil aceeai valoare ca i conjuncia respectiv ca opoziia, fiind ns mai puin importante.

13. Predominana elementelor i modurilor.

A fost modificat modul de afiare al elementelor i modurilor vibratorii. Se folosete un sistem de puncte n care se folosesc n analiz doar planetele principale, Soarele i Luna avnd o pondere dubl. Se afieaz deci un procent i se semnaleaz lipsa sau predominana. Mai jos, la interpretri, sunt interpretri introduse pentru aceste situaii. 14. Seturi de interpretri noi Au fost introduse mai multe seturi de interpretri noi pentru Zodii, Case, Planete, Aspecte dintre planete. Au fost introduse interpretri pentru septile i novile, descrieri pentru Vertex i Mijlocul Cerului, conjuncii cu Mijlocul Cerului. De asemeni, sunt introduse interpretri (editabile) pentru configuraiile planetare. 15. Marcatori

La comanda din taste Ctrl+1 (respectiv Ctrl+2, dac harta are i un al doilea profil) se pot afia marcatorii pentru planete (de la Soare la Pluton). Aceti marcatori sunt utili pentru identificarea rapid a modelului planetar al astrogramei, mai ales n situaiile n care se afieaz i alte obiecte n hart i identificarea poziiei planetelor se face mai greu. Marcatorii dispar la repetarea comenzii sau la click normal n zona liber din hart. Este necesar nsa ca harta s aib focusul pentru ca aceste comenzi s fie active. Pentru ca harta s aib focusul se va da click pe ea nainte. Mai jos, n imagini, sunt afiai marcatorii pentru o sinastrie (s-au dat comenzile Ctrl+1 apoi Ctrl+2):

Elemente corectate
Restricionarea interpretrilor folosite. Calculul i afiarea punctelor arabice pentru situaiile temelor nocturne-diurne.

Elemente noi introduse i care pot conduce la erori


A fost modificat setul de aspecte. Au fost introduse nc dou aspecte, Biseptilul i Triseptilul. Din acest motiv baza de date a fost i ea modificat. Acest lucru are ca implicaie faptul c nu se mai permite importul Restriciilor salvate din program cu vechea versiune, dac cumva acestea au fost exportate i se dorete importul lor pentru noua versiune. Se pot exporta toate elemente, dar trebuie avut grij ca la import s nu se importe i Restriciile vechi, deoarece astfel programul va da eroare ! Oricare alte elemente exportate se pot importa fr probleme n noua versiune. Este important s fie instalate Framework 3.5 Service Pack 1 (Framework 3.5 simplu nu este suficient !) i de asemenea Framework 4.0. Altfel programul d eroare i dac mai funcionez funcioneaz incorect.