P. 1
Cursul final 3.pdf

Cursul final 3.pdf

|Views: 4|Likes:
Published by Baciu Diana
n bk
n bk

More info:

Published by: Baciu Diana on Oct 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/16/2015

pdf

text

original

Motricitatea fotoliilor rulante

1. Introducere Utilizatorii fotoliilor rulante manuale sunt antrenaţi inițial să parcurgă curbele, ușile, pragurile, rampele etc. La prescrierea și la evaluarea tipului de fotoliu, medicii trebuie să evalueze abilitatea utilizatorilor de a depăși obstacolele din spațiile înconjurătoare. Răsturnările și căderile sunt destul de des întâlnite printre utilizatorii de fotolii rulante. Cele mai des întâlnite traume musculo-scheletale în manevrarea fotoliilor rulante manuale apar la umeri. Anchetele efectuate asupra utilizatorilor de fotolii rulante manuale au arătat că durerile de umăr au o frecvență de 31% până la 73%. Durerile de umăr apar și se înmulțesc timp de 20 de ani după traumă apoi descresc ușor. Studiile arată că paci enții cu activități frecvente se plâng mai puțin de dureri de umăr. Principalele mișcări din timpul unui ciclu de antrenare a roţilor unui fotoliu au fost împărțite în două faze:  faza de propulsie;  faza de recuperare. Faza de propulsie începe cu atingerea roții de antrenare de către mână și se termină când mâna este în față în poziție coborâtă. În timpul fazei de recuperare, brațele sunt aduse înapoi pentru a permite începerea următoarei faze. Flexia și extensia articulațiilor membrelor superioare sunt considerate ca fiind mișcările principale. Scopul investigării propulsării biomecanice este reducerea pericolelor de accidente. Multe studii au arătat că propulsia biomecanică este influențată de reglajele fotoliului rulant.

Fig. 1 Modul de acţionare a roţilor de antrenare

Fig. 2 Postura de antrenare lentă

Fig.3 Fazele de propulsare rapidă a fotoliului rulant

Mişcările pot fi divizate în cinci faze (Fig.3). Fazele se pot descrie astfel: 1- contactul cu roata de antrenare (a), 2- împingerea spre punctul maxim inferior al roţii de antrenare (b-d); 3- împingere şi urmărire până în (e); 4- ridicarea cotului (f-h) şi 5- conducere înainte şi în jos (i-j).

În timpul acestor faze, capul trebuie să rămână aliniat cu trunchiul, mişcările acestuia fiind cât mai reduse. Înălţimea cotului înainte de împingerea înainte şi în jos este foarte importantă în generarea forţei de propulsie. Transferul optim de forţă de la corp la roata de antrenare impune mănuşi bine potrivite şi bine proiectate precum şi o roată de antrenare (inel) nealunecoasă. La contactul cu roata, mâna trebuie să fie aliniată cu antebraţul (palma în poziţie neutră) în vederea transferului maxim de energie. Pacientul trebuie să împingă continuu roata, din punctul iniţial de contact, până în partea de jos a roţii. În continuare, momentul braţelor duce coatele în sus, până ce coatele ajung în punctul maxim superior. În acest punct, sportivul îşi contractă muşchii pieptului, umerilor şi braţelor ca să împingă.

5 Targă textilă de transfer lateral Pentru transfer se pot utiliza şi centuri cu chingi de susţinere ca în exemplul din figura 6 Fig. La un astfel de transfer se recomandă prezenţa a cel puţin două persoane de îngrijire. Transferul lateral între două suprafeţe orizontale (pat – targă mobilă) se poate realiza simplu cu utilizarea unor folii cu fricţiune redusă ca în exemplul din figura 4 sau a unei tărgi de tipul din figura 5. Fig.4 Procedeu de transfer lateral Fig.Metode şi dispozitive de transferare. 6 Centură de transfer .

8 Transferul scaun cu rotile-automobil Fig. Placă de transfer cu disc pivotant . Fig. Fig.Alte soluţii de transfer utilizează plăci elastice rezistente la 200 Kg (Fig. 9 Transferul cu ajutorul unei plăci pivotante O soluţie combinată o reprezintă plăcile de transfer cu discuri pivotante (Fig. 10. 7 Transferul cu ajutorul unei plăci elastice Fig. 10). 9). 7 şi 8) şi plăci pivotante rezistente la cel puţin 150 Kg (Fig.

Motricitatea fotoliilor rulante I. Modalităţi de transfer în şi din scaunul rulant1:  Transferul din scaun în pat  Transferul în maşină  Transferul pe vasul de toaletă  Transferul pe podea  Transferul de pe podea în scaunul rulant II. Deprinderi de deplasare cu ajutorul scaunului rulant2:  Cum se împinge scaunul rulant  Cum se realizează echilibrul pe roţile din spate  Prevenirea căderii pe spate  Urcarea unei rampe şi coborârea unei pante  Urcarea şi coborârea bordurilor şi a trepte mici  Urcarea şi coborârea unui şir de trepte .

pe podea. datorate presiunii sau forţelor de frecare. în special în cazul în care aveţi o leziune a coloanei vertebrale.  Exersaţi ridicarea şi întinderea corpului dumneavoastră. în maşină .şi înapoi. iar pacientul se deplaseaza apoi spre partea din faţă a scaunului prin ridicare. I. iar cealaltă mână o sprijiniţi pe partea anterioară a cadrului . Modalităţi de transferare în şi din scaunul rulant La primirea scaunului rulant. amintiţi-vă că dumneavoastră sunteţi în măsură să-i explicaţi însoţitorului dumneavoastră în ce măsură poate să vă ajute. Scaunul rulant se amplaseaza lipit de pat. Pune-ţi mâna dinspre partea pe care urmează să faceţi transferul. nu prin alunecare. pe pat. se pune frâna. pentru a fi siguri că se poate merge oriunde este nevoie. ţineţi cont de următoarele recomandări:  Puneţi întotdeauna frânele scaunului rulant.1 Transferul din scaunul rulant în pat 1. Pentru efectuarea transferului.  Transferul este mai uşor dacă se efectuează la aceeaşi înălţime deci este bine să reglaţi înălţimea patului dumneavoastră pentru a fi la acelaşi nivel cu scaunul rulant. 1 Apropierea de pat 2. Exemplele de mai jos pot fi surse de inspiraţie despre modurile în care vă puteţi transfera din scaunul rulant pe o altă suprafată.  Dacă aveţi nevoie de un ajutor. Picioarele se coboara de pe suportul de picioare. Fig. când absenţa senzaţiei la nivelul pielii poate favoriza formarea de escare.în pat. este necesar să se exerseze modurile în care are loc transferul din scaunul rulant . pe vasul de toaletă.I. cât mai departe şi în faţă.

* Fig. nu prin alunecare. pentru început se recomandă folosirea unei plăci de lemn de transfer cu suprafaţă alunecoasă. Ridicaţi apoi pe rând picioarele.metalic. 3 Transferul corpului Pentru ca transferul să se realizeze mai uşor. Fig. şi pe pat. 2 Coborarea picioarelor si sprijinirea de pat 3. Vă ridicaţi de pe scaun împingând în mâini şi prin ridicare. transferaţi corpul pe pat. 4. . cu o lungime de ~ 40 cm. placă ce va fi plasată sub bazinul celui care urmează să se transfere.

iar cealaltă mână o sprijiniţi pe partea anterioară a cadrului metalic. Apoi. Apropiaţi scaunul rulant cât mai aproape de maşină. Fig. pe care o pot folosi pentru a realiza mai uşor transferul. 1. pe scaunul de maşină. vă transferaţi corpul pe scaunul maşinii. Pune-ţi mâna dinspre partea pe care urmează să faceţi transferul. cât mai departe şi în faţă. 4 Ridicarea picioarelor I. 5 Transferul in masina (apropierea) 2.Fig. puneţi frânele şi glisaţi placa de transfer sub coapsa dinspre partea spre care urmează să faceţi transferul. şi la sfârşit vă puneţi şi piciorul stâng în maşină. Pune-ţi apoi piciorul drept în maşină.2 Transferul în maşină Pentru unii utilizatori poate fi utilă o placă de lemn de transfer cu suprafată alunecoasă. prin ridicare şi nu prin târâre. .

În cazul în care aveţi balustradă. balustrada prevăzută lângă vasul de toaletă se dovedeşte foarte utilă. Aşezaţi -vă picioarele pe podea. Vă ridicaţi deasupra vasului de toaletă. iar cu cealaltă mână vă sprijiniţi în partea anterioară a cadrului metalic.3 Transferul pe vasul de toaletă Pentru unii utilizatorii. Apucaţi cu o mână marginea vasului de toaletă. pentru a preveni apariţia unei escare. Fig. Poziţionaţi scaunul rulant cât mai aproape de vasul de toaletă. 8 Apropierea de vasul de toaleta 2. 6 si 7 (transferul picioarelor) Ridicaţi-vă ori de câte ori este nevoie pentru a vă deplasa şi pentru a vă aşeza confortabil în scaunul maşinii. apucaţi balustrada şi vă ridicaţi pe vasul de toaletă. Dacă scaunul maşinii este dur.Fig. I. 1. puteţi folosi perna pentru reducerea presiunii pe şezut. faceţi aceleaşi mişcări. dar în . Pentru a vă aşeza la loc pe scaunul rulant.

Veniţi în faţă la marginea scaunului rulant.9 Transferul pe podea (sprijinirea de sol) 2. .4 Transferul pe podea 1. Ţinând cu mâna stângă partea superioară a cadrului metalic al scaunului rulant. aşezaţi-vă cu şezutul în faţa suportului de picioare. Nu fiţi descurajaţi dacă nu reuşiţi de la început. Puneţi frânele. Multe persoane reuşesc această manevră cu perseverenţă şi exerciţiu.ordine inversă. Apucaţi cu mâinile porţiunea superioară a cadrului metalic al scaunului rulant şi ridicaţi şezutul pe suportul de picioare. I. vă ridicaţi picioarele şi le puneţi pe podea. Fig. Îndoiţi-vă genunchii. Apoi. Sprijiniţi-vă toată greutatea pe mâna dreaptă şi aşezaţi-vă cu grijă pe podea. aplecaţi-vă în faţă spre dreapta Fig. în faţa suportului pentru picioare.10 Transferul picioarelor I.5 Transferul de pe podea în scaunul rulant Pentru a realiza acest transfer aveţi nevoie de o forţă mare în membrele superioare. Se pun frânele. astfel încât să ajungeţi cu tălpile cât mai aproape de şezut. 1.

11 Așezarea lângǎ fotoliul rulant 2. 12 si 13 Așezarea pe fotoliu . Mutaţi mâinile mai sus pe cadru şi ridicaţi şezutul pe scaunul rulant.Fig. Fig.

1 Cum se împinge scaunul rulant.2. 4=relaxare) Pentru a se putea propulsa în mod eficient. b. 16) . Aplecaţi-vă în faţă şi frânaţi apucând inelele de antrenare de partea din faţă (Fig.3. Partea dificilă la împingere poate fi momentul în care trebuie să te relaxezi şi să ţi laşi braţele să cadă. Deplasarea înainte Fig.14 Fazele propulsiei 1.15 Mișcǎri de deplasare eficientǎ (1=aplecare inainte si impingerea. uşor spre înapoi şi relaxate.. 3=aplecarea in spate si franarea) c. Relaxaţi-vă…. 2=relaxarea. Deprinderi de deplasare cu ajutorul scaunului rulant II.II. împingeţi uşor. Deplasarea înapoi Aplecaţi-vă pe spate. a. 2=impingere medie. Fig. 3=accelerare. această tehnică trebuie exersată. deplasarea se efectueaza cu un consum de energie mult mai mic. Moduri de propulsare Învăţând modurile corecte de propulsare. poziţia persoanei utilizatoare de scaun rulant trebuie să fie cu braţele pe lângă corp.4 (1=apucare si impingere lenta.

Acum încercati singuri sǎ vǎ depǎrtați de treapta si exersati ridicarea rotilor din fata de pe sol si atingerea echilibrului. 17 2. rotile din spate atingând marginea treptei. La început. Fig. solicitati asistentului sa stea în .2 Menținerea echilibrului pe roțile din spate Daca stiti sa stati în echilibru pe rotile din spate. În prezenta instructorului de recuperare activa/însotitorului care se afla în spatele dumneavoastra. Încercati apoi sa mentineti nemiscat scaunul rulant în punctul de echilibru. împingeti rotile în spate pentru a ridica rotile din fata de pe pamânt și balansați ușor si ritmic scaunul rulant în jurul punctului de echilibru. Puneti rotile din fata ale scaunului rulant pe o treapta joasa.Fig. Exersati pâna când stapâniti miscarea. veti putea sa va deplasati singur pe un teren denivelat sau sa coborâti pe scari sau pante. În continuare va vom prezenta etapele pe care trebuie sǎ se ȋnvețe: 1. Sesizati care este punctul de echilibru al scaunului rulant.16 Deplasarea ȋnapoi II. pâna când sunteti absolut sigur ca stapâniti miscarea.

trageti repede înapoi inelele de antrenare si aplecati-va în fata. Fig. 18 Menținând rotile din fațǎ la distanțǎ fațǎ de sol. Pentru a va ridica. Fiti atent cum va asezati mâna.20).spatele dumneavoastra. astfel încât sa poata absorbi o parte din impactul cu solul. fara însa a va încredinta în mâinile asistentului. Fig. încercând sa va mentineti cotul usor flectat. pentru ca reactiile dumneavoastra sa fie prompte. exersati:  statul nemiscat  deplasarea înainte  deplasarea înapoi  deplasarea în cerc III. deoarece este necesar sa va bazati numai pe fortele proprii. puneti frâna din stânga. Prevenirea cǎderii pe spate Daca simtiti ca veniti pe spate. aplecati-va peste roata si puneti mâna jos în spatele dumneavoastra (Fig. apoi apucati cu mâna stânga inelul de antrenare al rotii drepte si împingeti spre . Scaunul rulant va veni instantaneu în fata. 19 Daca nu puteti opri rasturnarea scaunului rulant în spate.

Fig.21). Urcarea unei rampe si coborârea unei pante IV. pozitionati perpendicular scaunul pe directia rampei (Fig. Nu stati drept. Binenteles ca este nevoie de exercitii pentru a realiza toate acestea. 20 IV. în timp ce cu mâna dreapta va împingeti în podea.22).1.înapoi.22 . 21 Urcatul cu spatele necesita mai puținǎ energie (Fig. Daca ati obosit folosind o tehnica. Daca vreti sa va odihniti. Urcarea unei rampe Aplecati-va în fata si folositi miscari scurte si puternice. dar este extrem de util! Fig. puteti sa o schimbati la jumatatea drumului. pentru ca veti pierde din viteza si va trebui sa începeti din nou. Fig.

24 2. în timp ve-ti obtine o sincronizare perfecta. Exersând. acesta fiind acela când degetele de la picioare ating platforma.25). Urcarea si coborârea bordurilor si a treptelor mici Etapele de învǎțare: 1. Fig. . Exersati ridicarea rotilor din fata în timp ce va deplasati (Fig. Imediat ce rotile din fata s-au asezat pe platforma. momentul în care trebuie sa ridicati rotile din fata. aplecati trunchiul în fata si împingeti inelele de antrenare înainte pentru a ridica rotile din spate sus pe treapta (Fig. deoarece veti avea un control mai bun asupra frânarii si rostogolirii. însa cel mai eficient mod de a coborâ o panta îl reprezinta pozitia de echilibru pe rotile din spate. Fig.2 Coborârea unei pante Coborârea unei pante se poate face pe patru roti aplecat usor pe spate. Exersati cu o platforma de lemn sau în fata unei borduri de înaltime joasa.24).3.23 IV.IV.

Fig. având grija sa mentineti scaunul rulant în pozitia de echilibru pe rotile din spate. Daca sunt mai multe trepte – trebuie sa le coborâti una câte una. Pentru a coborâ o treapta trebuie sa va folositi deprinderile de deplasare cu ajutorul scaunului rulant: echilibru pe rotile din spate pe partea superioara a treptei si rostogolire peste marginea treptei. forta a membrelor superioare. Atentie: Când coborâți treptele este periculos sǎ împingeti cu prea multǎ forțǎ! V. mentinând controlul de fiecare data când coborâti. În . Pentru aceia care nu pot realiza acest deziderat. scarile nu trebuie totusi sa reprezinte un obstacol care nu poate fi depasit.25 3. Fig. pentru ca persoana care foloseste scaunul rulant sa se poatǎ deplasa singura în susul si în josul unui sir de trepte. trageti înapoi de inelele de antrenare pentru a fixa rotile din spate ale scaunului rulant de partea din spate a treptei. Urcarea și coborârea unui șir de trepte Sunt necesare: îndemânare. un scaun rulant de tip activ si multa practica. Cu ajutorul unui instructor de recuperare activa si printr-o tehnica corecta acest lucru poate fi realizat în conditii de siguranta.26 Când aterizati pe treapta de jos.

 Pozitionati scaunul rulant cu partea din spate spre trepte. pe rând câte una. pentru a va lega trunchiul (la nivelul abdomenului) de scaunul rulant.singur În cazul în care urcati un sir de trepte cu balustrada este recomandat sa folositi o centura. tragând de balustrada si/sau de inelele de antrenare. Fig. apoi singur pentru a rezolva aceasta problema. dupa cum s-a descris anterior.  Indicati însotitorului sa-si îndoaie genunchii si sa mentina spatele drept. asa ca sunteti în masura sa-l învatati pe însotitorul dumneavoastra cum sa va ajute în conditii de siguranta. V. împingeti inelul spre înapoi. Daca puteti sa ajutati în vreun fel. . acesta fiind pozitia corecta si mult mai sigura de urcare.  Ridicati scaunul pe rotile din spate si trageti – este recomandat sa trageti cu ambele mâini în acelasi timp.1. aproape de bordura.  Rugati însotitorul sa sprijine scaunul rulant cu spatele de treapta inferioara.2 Urcarea unui sir de trepte cu ajutorul unui însotitor Amintiti-va ca sunteti persoana din scaunul rulant.cele ce urmeaza sunt prezentate tehnici pe care le puteti încerca.27 V. cu ajutorul unui instructor de recuperare activa. aceasta va va ajuta sa deveniti mai puternic si-i va usura însotitorului sarcina.  Înclinati scaunul rulant în punctul de echilibru si trageti în sus pe fiecare treapta. prindeti-o cu mâna cât mai aproape de scaun si cu mâna cealalta trecând peste piept în diagonala. Urcarea unui șir de trepte cu sau fǎrǎ balustradǎ .  În cazul în care exista balustrada.

de fiecare data când coborâti o treapta.  În cazul în care coborâti un sir de trepte cu balustrada este recomandat sa folositi o centura. Fig.3 Coborârea unui sir de trepte – singur În primul rând asigurati-va ca stapâniti tehnica coborârii unei trepte aflânduva în echilibru pe rotile din spate.  Mentineti controlul scaunului rulant.29 .28 V. prevenind astfel alunecarea din scaun în timpul coborârii.  În capatul scarii.  Asigurati-va ca mentineti drept scaunul rulant si nu permiteti ca acesta sa se deplaseze înclinat în jos. trageti spre spate inelele de antrenare si fixati rotile din spate ale scaunului rulant de partea din spate a treptei pe care tocmai ati coborât-o.Fig. pentru a va lega trunchiul (la nivelul abdomenului) de scaunul rulant. stabiliti-va echilibrul pe rotile din spate.

deci dumneavoastra veți decide modul în care îl veti învata pe însotitorul dumneavoastra cum sa va ajute în conditii de siguranta.  Indicați însoțitorului sǎ-si îndoaie genunchii si sa mentina spatele drept.V. acesta fiind pozitia corecta si sigura de coborâre. . tinându-l cu mâna de suportul pentru picioare. rugați o a doua persoanǎ sǎ stea în fața scaunului dumneavoastrǎ rulant.30 Daca nu vǎ simțiți în siguranțǎ.4 Coborârea unui șir de trepte – cu ajutorul unui însoțitor Amintiti-va ca dumneavoastra sunteti persoana din scaunul rulant. Fig.  Directionati-le pentru a permite rularea înainte a scaunului rulant si coborârea a câte o treapta.  Asigurati-va ca însotitorul dumneavoastra mentine drept scaunul rulant si ca acesta nu începe sa coboare înclinat în fata. fixând scaunul rulant la fiecare treapta.  Rugati însotitorul sa echlilibreze scaunul rulant pe rotile din spate când va aflati în capul scarii.

3 și 4 Fotoliu cu o rolǎ și fotoliu pentru copii Fotolii rulante acționate electric Fig 5 și 6 Fotoliu electric și fotoliu de exterior (outdoor) . Tipuri de fotolii rulante Fotolii rulante manuale Fig.1 și 2 Fotolii rulante cu poziții diferite pentru role Fig.III.

Fig. 7 și 8 Fotoliu cu funcții de ridicare și de ȋnclinare Alte soluții constructive Fig. 9 și 10 Fotoliu antrenat cu pedale de mânǎ și cu acoperiș Fig. 11 și 12 Fotolii cu forme moderne de design .

având impact asupra procedurii şi standardelor de omologare a dispozitivelor medicale. sunt trimise în continuare semnale din partea organizaţiilor non-guvernamentale cu privire la excesul de cerere pe piaţă în raport cu oferta existentă. Odată cu ratificarea Tratatului Comunităţii Europene (TCE). restul importurilor provenind în mod egal de la furnizori din China.8 milioane $ în 2008. faţă de 84. SUA.IV. Deşi în ultimii ani a crescut semnificativ numărul de scaune rulante importate. România trebuie să se supună normelor privind libera circulaţie a bunurilor şi trebuie să respecte angajamentele cu privir e la eliminarea barierelor de schimb pentru bunurile provenind din ţări membre UE Datele puse la dispoziţie de ONU [ ] arată ca oficial valoarea totală a importurilor de scaune rulante în România s-a ridicat de la 1 milion $ în 2007 la 1.13). în timp ce importurile pentru piese de schimb în 2008 au scă zut la 55. inclusiv a echipamentelor de mobilitate. Alegerea şi configurarea fotoliilor rulante În România. 13 Statistica importurilor de fotolii rulante în România . Ungaria.000 de dolari. Fig. Fotoliile rulante de pe piaţa din România provin exclusiv din importuri. Italia şi Franţa. Directiva 93/42/EEC şi legislaţia ulterioară a UE cu privire la dispozitive medicale sunt transpuse în legislaţie încă din anul 2000. Rămâne necunoscută piaţa scaunelor la mâna a doua.000 în 2007. în timp ce valoarea importurilor provenind din ţări UE reprezintă 70% din valoarea totală a importurilor [ 3 ]. Datele furnizate de CNAS cu privire la numărul scaunelor rulante aprobate şi decontate în perioada 2003 – 2007 sunt similare cu datele privind valoarea importurilor (vezi Fig. Principalii furnizori de scaune rulante sunt din Germania.

Acestea însă pot întârzia semnificativ livrarea scaunului. dar se pot comanda într-un număr mic. cel mai mare număr de scaune aprobate fiind în 2007 (5523). Comercializarea de fotolii rulante este dominată de Ortoprofil Prod Romania din Târgu Mureş şi de Ortopedica şi Medical Express din Bucureşti. dar necesită comenzi mari. la preţul minim de pe piaţă. Spania şi SUA. cele mai ieftine scaune rulante sunt cele de tip ortopedic. iar costul poate creşte mult peste preţul de referinţă decontat de Casă. costul scaunului fiind acoperit integral de Casă. Polonia. determinând limitarea artificială a cererii. Adaptările nu sunt incluse în preţ. firmele autohtone colaborând şi cu producători din Taiwan.Criteriile de aprobare a subvenţiei unui scaun rulant se supun unor reguli foarte stricte. în perioada 2003 – 2007. Majoritatea furnizorilor oferă scaune fără adaptări. Sursa principală de importuri o reprezintă China. Din analiza ofertelor furnizorilor a reieşit că majoritatea (8 din 10) nu includ în preţul scaunului accesorii de bază. În momentul de faţă pe piaţa de scaune rulante există doar firme de import şi distribuţie. 73% sunt cu acţiune manuală iar 97% sunt pliabile. 14 și 15 Fotolii rulante de curse pe pistǎ . Tabelul 1 prezintă evoluţia numărului de scaune aprobate raportat la cererea totală de scaune. Pentru restul furnizorilor diferenţele de preţ sunt de 50 (2 furnizori) şi respectiv 280 de RON. Rata de acoperire a cererii pentru scaune subvenţionate este între 25. O analiză rapidă a ofertei firmelor chinezeşti producătoare de scaune rulante care exportă în Europa de Est ne permite să identificăm peste 700 de modele. Aceştia consideră că beneficiarul nu trebuie să contribuie financiar la acoperirea preţului scaunului. acestea reprezentând modele predilecte importate de distribuitorii români. Produsele din Polonia costă ceva mai mult. Din această ofertă. Germania. doar jumătate din furnizori oferă adaptări V. cu acţionare manuală. La comandă şi contra cost majoritatea furnizorilor pot adapta scaunul cerinţelor beneficiarului.5% (2006) şi 61% (2004 şi 2007). Dintre acestea 85% sunt scaunele rulante de tip ortopedic. de ordinul sutelor. Activităţi sportive cu fotoliile rulante Fig. Chiar şi contra cost. care în 2008 au avut o cifră de afaceri cumulată de peste 57 mil RON şi profituri de 15% din venituri. Produsele chinezeşti au preţ de fabrică foarte redus. cum ar fi perna scaunului care trebuie achiziţionată separat.

Fig. 20 și 21 Fotolii pentru plajǎ . 18 și 19 Fotolii pentru sporturi cu mingea Fig. 16 și 17 Fotolii rulante pentru tenis și baschet Fig.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->