ASMA & SERANGAN JANTUNG

Oleh: Nurul Hanis binti Hezali Nurul Amalina bte Mohamad Razali Norfaizan binti Shabudin

Apa itu ASMA
• Asma ialah penyakit kronik saluran pernafasan di dalam paru-paru. • Asma melibatkan penyempitan saiz dan bentuk saluran udara paru-paru, yang membawa kepada kesukaran bernafas. • Saluran pernafasan pesakit asma sensitif kepada bahan-bahan alahan tertentu yang boleh menyebabkan saluran pernafasan menjadi sempit.

Asma malam Asma intrinsik Asma bermusim Asma aruhan senaman Asma berkala Asma ekstrinsik JENIS-JENIS ASMA Asma kronik .

Bahan-bahan ini dikenali sebagai alergen. Gejala-gejala asma ekstrinsik sering berbeza mengikut musim dan berlaku secara berkala. . debunga. Separuh kes asma ekstrinsik biasanya mempunyai sejarah keluarga. Serangan asma berkait dengan tindak balas badan terhadap sesuatu bahan yang disedut atau kadangkala ditelan. Alergen yang paling biasa ialah pokok. tungau debu dan lainlain. Asma yang bermula ketika usia kanak-kanak berkemungkinan adalah asma ekstrinsik. kulapuk. bulu haiwan.Asma ekstrinsik Asma yang dicetuskan oleh alergi. ia juga dikenali sebagai asma alergi.

Asma intrinsik Pencetus yang menyebabkan asma intrinsik adalah seperti jangkitan pernafasan. senaman. menyedut bahan kimia atau pencemaran udara dan sebagainya .Asma yang berlaku pada individu yang berumur lebih 30 tahun biasanya adalah jenis intrinsik atau asma bukan alergi. tekanan. Ia tidak berkaitan dengan alergi.

. biasanya antara pukul 2 dan 4 pagi. Kemungkinan juga Asma malam terjadi akibat pendedahan kepada Alergen yang terdapat di dalam bilik tidur seperti debu atau bulu haiwan.Asma malam Merupakan serangan Asma yang menjadi lebih buruk secara tiba-tiba ditengah malam. Sebaliknya ia berkumpul di dalam tiub Bronkus. Mukus ini mungkin menjadi sukar untuk disingkirkan ketika seseorang itu sedang tidur. Punca yang menyebabkan ianya berlaku adalah kemungkinan halangan disebabkan oleh mukus di dalam dinding saluran udara penghidap Asma. dan menghalang aliran udara.

• Sesetengah pakar berpendapat yang ia berlaku paling kerap pada musim panas.Asma berkala • Orang yang menghidap Asma berkala (yang juga dikenali sebagai Asma kadangkala) melalui tempoh tanpa gejala yang panjang. • Gejalanya mungkin berlarutan lima kali sebulan atau kurang. • Kematian Asma adalah hampir 15 peratus lebih tinggi pada musim panas berbanding dengan masalah lain dalam setahun. • Asma bermusim kadangkala termasuk dalam kategori Asma berkala. Asma bermusim • Asma bermusim berkait dengan Asma Ekstrinsik atau Alergi. kemudian mereka mungkin melalui beberapa bulan tanpa sebarang tanda Asma dan menjalani kehidupan normal antara serangan. .

memerlukan rawatan kecemasan. Paruparu mereka tidak sembuh sepenuhnya antara serangan.Asma kronik 1) Asma kronik ringan 2) Asma kronik sederhana 3) Asma kronik yang Penghidap Asma kronik akan mengalami kesukaran bernafas dalam tempoh yang panjang. diperlukan. sakit dada yang berkala dan beberapa hari. mungkin berlarutan serangan yang kerap. . • Gejala Asma sehingga 2 teruk kali seminggu. • • • • Bunyi wheezing. • kadangkala perlu singkat (kurang daripada • penjagaan kecemasan dimasukkan ke sejam) sehingga 2 kali kadang-kadang hospital dan seminggu. dengan • Gejala Asma yang batuk. ber tambah buruk yang sentiasa ada dan sesak nafas.

Asma senaman umumnya mencapai puncaknya antara 5-10 minit selepas senaman berhenti dan biasanya hilang 2030 minit kemudian. Boleh juga berlaku asma kronik walaupun hanya aktiviti senaman ringan. . Asma Aruhan Senaman Ia juga boleh disebabkan oleh kehilangan haba atau air atau kedua-duanya daripada paru-paru ketika senaman.Asma senaman adalah kesukaran bernafas disertai gejala-gejala Asma yang lain ketika atau selepas melakukan aktiviti berat seperti bersenam dan sebagainya.

.

Makanan tertentu seperti kacang. . Aktiviti fizikal atau senaman keterlaluan. debu. Jangkitan saluran pernafasan. ais dan susu.Pencetus Serangan Asma Alahan kepada habuk. Merokok dan menyedut asap rokok. Tekanan perasaan. debunga dan bulu binatang. batuk dan selesema. Perubahan cuaca. Ubat tertentu seperti aspirin dan beta-blocker.

Rasa ketegangan di dada. Sukar bercakap dan berbisik. Susah bernafas. Tandatanda ASMA Nafas Berbunyi (Wheezing). mangsa akan keletihan Batuk terutama pada waktu malam atau sejuk. Risau dan cemas. . contohnya kesan lebam pada bibir. cuping telinga dan kuku.Dalam serangan lelah yang teruk. Ciri-ciri “hypoxia”.

• 2. Serangan lelah yang sederhana akan menjadi lega dalam masa 3 minit. Serangan lelah seharusnya menjadi lega dalam lingkungan beberapa minit. Minta mangsa supaya bernafas dengan perlahan dan dalam. Elakkan menyuruh mangsa baring.RAWATAN • 1. Nasihatkan mangsa supaya mengambil satu sedutan dari alat sedut pelega. nasihatkan mangsa supaya mengambil dos tambahan dari alat sedut yang sama. . Tenteramkan dan beri keyakinan kepada mangsa. • 3. Jika tidak. Biarkan mangsa menempatkan dirinya dalam kedudukan yang ia rasakan lebih selesa (lazimnya dalam keadaan duduk).

ia perlu digunakan setiap hari. Ubat Tambahan Lain Salmeterol (melegakan gejala asma untuk tempoh yang lebih lama seperti sepanjang waktu malam) Contoh Ubat: Salbutamol. Montelukasi (sesuai untuk pesakit asma yang juga menghidap alahan seperti allergie rhinitis) . Ubat Pencegah Asma (Pencegah) Ubat ini dapat mencegah gejala-gejala asma dan serangan asma. Ipratropium Bromide Contoh Ubat: Beclomethasone. Sodium Cromoglycate.Ubat-Ubatan Ubat Melegakan Pernafasan (Pelega) Ubat ini dapat melegakan pernafasan atau serangan asma dan patut digunakan apabila perlu sahaja. Budesonide. Fenoterol. Terbutaline. Theophylline. Fluticasone. apabila serangan asma adalah kerap dan teruk.

Tunggu 1 minit sebelum mengulangi dos kedua. Kumur mulut selepas menggunakan inhaler.Kaedah Penggunaan INHALER Tanggalkan penutup dari corong mulut inhaler. Keluarkan inhaler dari mulut dan hembus keluar nafas perlahan-lahan melalui hidung tanpa membuka mulut. Tekan inhaler sambil sedut perlahanlahan dan tahan pernafasan selama 5-10 saat (mengikut kemampuan). Pegang inhaler di antara ibu jari dan jari telunjuk serta goncangkan. Tarik nafas dan hembuskan nafas perlahan-lahan melalui mulut dengan sepenuhnya. Tutup bibir rapat di sekeliling corong inhaler. Dongakkan kepala sedikit ke belakang. . Letakkan corong inhaler ke mulut.

• Bawa ubat ke mana-mana saja anda pergi terutamanya ubat penyedut atau ‘inhaler’. .Peringatan kepada Pesakit Asma • Ambil ubat seperti yang dicadangkan doktor dan jangan berhenti sehingga dinasihati oleh doktor. • Jangan tunggu sehingga janji temu anda yang seterusnya bersama doktor jika serangan asma semakin membimbangkan.

• Ambil ubat sebelum anda ke tempat yang mungkin akan menimbulkan serangan asma. • Melakukan aktiviti senaman ketika anda tidak menghidapi serangan asma tetapi anda dinasihatkan mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum melakukan senaman.• Elakkan menghisap rokok atau berada berdekatan dengan orang yang menghisap rokok. .

SERANGAN JANTUNG .

mukanya pucat.Serangan jantung berlaku apabila bekalan darah ke otototot jantung terputus secara tiba-tiba lalu menghalangnya daripada menjalankan tugasnya yang biasa. Serangan yang dikenali sebagai trombosis koronari ini mengakibatkan mangsa mengalami kesakitan yang amat sangat. Apabila serangan jantung yang teruk berlaku. . lemah dan kadangkala tidak tetap. darah beku yang menyekat satu daripada pembuluh nadi memotong bekalan darah ke otototot jantung. Mangsa rebah. dia berpeluh dan denyutan nadinya menjadi cepat.

Empat ratus ribu dari mereka meninggal sebagai akibat dari serangan jantung. • Risiko utama: Jantung akan berhenti berdenyut. Ubat seperti aspirin. Kesan-kesan serangan penyakit jantung bergantung ke atas sebanyak mana otot jantung telah terjejas.Punca yang paling biasa bagi serangan penyakit jantung secara tiba-tiba ialah bekalan darah kepada sebahagian otot jantung telah tergendala. • Contoh: Darah beku dalam arteri koronari (koronari thrombosis). dan perubatan yang melarutkan darah beku telah digunakan untuk membataskan tahap kerosakan terhadap otot jantung. Ramai mangsa pulih dengan sepenuhnya. Kira-kira satu juta orang Amerika menderita serangan jantung setiap tahun. .

Penyebab Serangan Jantung • Angina pectoris Bermakna “dada yang mencerut ” Serangan memaksa mangsa berehat. selepas itu kesakitan akan lega Terjadi apabila arteri koronari yang membekalkan darah ke otot jantung menjadi sempit Menyebabkan arteri tidak dapat membawa darah yang secukupnya untuk memenuhi penggunaan yang meningkat .

lazimnya merebak hingga ke rahang dan menurun ke sebelah atau dua belah tangan Kesakitan akan lega dengan berehat Mangsa lemas secara mendadak dan menjadi teruk Pernafasan pendek Tanda-tanda Berasa gelisah .Sakit di tengah dada.

yang bersama-sama dikenali sebagai plak di dinding arteri selama bertahun-tahun Pembentukan plak di dinding arteri terjadi disebabkan faktor gaya hidup seperti merokok. makanan tinggi lemak. minum alkohol berlebihan dan kurang senaman .• Atherosclerosis Sebuah gangguan umum di mana terjadi pengerasan arteri Disebabkan oleh pembentukan mendapan lemak. kolesterol dan substansi lain.

Penyempitan Pembuluh Darah .

bibir dan jari mungkin menjadi biru . dan belakang Sesak Nafas Rebah atau pengsan secara mendadak Tanda-Tanda Serangan Jantung Mengeluarkan peluh yang banyak dan kelihatan bimbang Denyut nadi cepat. rasa yang sama pada ketidakcernaan yang teruk Kulit pucat lesi. Sakit merebak ke dagu. lengan atas. tekak.Pening dan pitam secara mendadak Sakit di bahagian tengah dada (di bawah tulang dada) yang mungkin dirasa sebagai tidak selesa atau rasa berat. lemah dan tidak tetap Tidak bernafas atau tidak selesa pada bahagian atas perut.

Kolesterol darah yang meningkat Tekanan darah tinggi Penggunaan tembakau Faktor-faktor Serangan Jantung Diabetes Jenis kelamin lelaki Sejarah keluarga .

. 6.Tindakan Segera 1. atau di atas kerusi yang ada tempat meletak tangan. di atas sofa. Letakkan mangsa dalam kedudukan rehat dengan segera (di atas katil. sandarkan mangsa di kepala katil yang dialas dengan bantal. Jika mangsa kelihatan sesak nafas. 3. letakkan dalam kedudukan pemulihan. Duduk di sisi mangsa untuk mententeramkannya tetapi jangan meleterinya atau membiarkan orang lain berhimpun di sekelilingnya. Tenteramkan mangsa dan redakan perasaan takutnya. Buka semua tingkap supaya udara dapat masuk ke dalam bilik. sandarkan di badan anda. 5. Jika pernafasan dan denyut jantung mangsa terhenti. Selimut mangsa tetapi jangan sehingga dia merasa tidak selesa. Periksa pernafasan. 2. 8. 7. 4. Nyatakan jenis penyakit mangsa semasa menghubungi ambulans. 10. Jika mangsa tidak sedarkan diri tetapi masih bernafas seperti biasa. Hubungi ambulans atau hantar mangsa ke hospital dengan segera. Longgarkan pakaian di bahagian leher dan pinggang. Jangan biarkan orang lain berada di sisinya. Jika tidak ada tempat yang sesuai untuk menyandarkan mangsa. 9. pulihkan dengan segera. denyut jantung dan tahap kesedarannya setiap 5 minit.

nih.com/heartatt ack3.totalkesehatananda.com/info-sihat/infokesihatan-penyakit-asma/ • http://www.cikyaya.RUJUKAN • http://www.nhlbi.html .gov/health/healthtopics/topics/heartattack/ • http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful