Universitatea ‘’Dunarea de Jos’’,Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Distributia firmei Albalact

Prof.coordonator:Lect.dr.Bleoju Gianita

Realizator: Rarinca Cristina An III ,Marketing

lipsita de investitii si tehnologie. simbolul simpatice. In 2010 Albalact a lansat brandul Raraul si odata cu el lapte si o gama bogata de branzeturi produse dupa retete romanesti care imbina experienta si traditia din . fabrica a fost privatizata stat primul si a devenit o societate actiuni cu capital Albalact a de lansat sau brand suta lape suta autohton –  Fulga integral privat. Fulga a devenit un simbol pentru copii. istete. Fabrica Albalact a fost deschisa in anul 1975. intr-o vreme in care regimul comunist dorea ca fiecare judet din Romania sa dezvolte propria industrie alimentara. Albalact. De-aici si numele societatii. care in numai cativa ani de la lansarea primului sau brand a ajuns intre primii patru jucatori din piata romaneasca a lactatelor. Albalact a lansat brand-ul  Zuzu. In 1999. devenind unul care a castigat dintre cele mai simpatizate marci romanesti.Scurt istoric ALBALACT este singurul producator roman de lactate infiintat in fosta industrie comunista. cand ajunsese din pacate la limita falimentului. Fulga a fost primul brand romanesc animat construit in jurul unui personaj care vorbeste si face glume. rapid un capital de imagine urias.si dar copilaroase si puse sotii. care a pe fost conceput pe aceeasi linie jucausa si prietenoasa ca Fulga si i-a cuceri pe consumatori la fel de repede.  Un an maivacutei tarziu.

viziuni europene si cele mai bune surse de lapte din Alba si Bucovina. Albalact inseamna grija pentru calitatea produselor.   .Misiuni: Albalact este sa ofere tot ce-i mai bun din lapte – produse proaspete si sanatoase. traditie romaneasca. la nivelul standardelor europene de calitate. natura. imbinate cu tehnologia avansata. prospetime.

 Albalact a propulsat si brand-ul Raraul si. odata cu el. branzeturile produse in inima Bucovinei. alaturi de produsele sale. de a imbunatati performantele tehnologice in productia romaneasca de lactate si de a incuraja consumul de produse romanesti. doua brand-uri autohtone calde si joviale – Fulga si Zuzu .care au castigat repede increderea si dragostea consumatorilor romani. iar astazi se regasesc in topul celor mai apreciate brand-uri. pentru excursii in natura si pentru locurile frumoase si pitoresti din Romania. .Albalact si-a mai asumat o misiune importanta – aceea de a contribui la dezvoltarea si consolidarea industriei romanesti de lactate. Albalact a creat. dragostea pentru sanatate. alaturi de marci internationale de renume. Raraul inseamna vitalitate.

Laptele UHT Fulga a adus compania Albalact tot pe locul doi pe segmentul UHT. in mod responsabil. calitatea. inovatia. Obiectivul Albalact este sa-si consolideze pozitia pe piata interna. Albalact este lider de piata pe segmentul laptelui proaspat pasteurizat cu laptele Zuzu si mai este lider de piata cu untul de masa Albalact. sa se extinda si sa dezvolte produse lactate noi. pentru a garanta calitatea si siguranta produselor. respectul si angajamentul pentru consumatori si partenerii de afaceri. compania ocupa locul doi pe acest segment. . implicarea in dezvoltarea tehnologiei de fabricatie. proaspete si gustoase. Cu smantana Albalact.Valorile Albalact sunt performanta.

analize si determinari. Albalact are personal dedicat pentru dezvoltarea de produse noi si un laborator de microbiologie. cu investitii care au depasit 2 milioane de euro. cu urmarirea in timp real a tuturor parametrilor de procesare si ambalare. compania proceseaza peste 300. In ambele unitati. Fabrica Raraul din Campulung Moldovenesc a fost de asemenea modernizata si retehnologizata in ultimii doi ani. echipat cu echipamente performante pentru controlul calitatii. În ceea ce priveste strategia de cercetari si dezvoltare.000 de litri .Fabrica este complet computerizata.

branza dulce de vaca. iaurturi proaspete albe. sana. lapte cu arome pentru copii. de la lapte proaspat pasteurizat si UHT. branza de burduf. iaurturi proaspete cu fructe. branza telemea. De Albalact si Raraul. Albalact are un portofoliu bogat de produse din lapte. branza topita. kefir. cascaval. la smantana. unt.Produse Albalact aduce astazi pe piata romaneasca peste 80 de sortimente de lapte si produse lactate sub cele patru brand-uri ale sale – Fulga. lapte batut. Zuzu. .

Principalii c0ncurenti directi ai firmei Albalact pe segmentul iaurturi sunt: Danone( marcile Activia.Concurenti Conform unor studii efectuate de MEMRB in anul 2004 pe piata iaurturilor exista un nmar de circa 24 de branduri active la nivel regional si national( au o prezenta constanta pe piata).Actimel. .Savoarea.Oke). Dorna Lactate (cu marca LaDorna).Delicios).Cremosso.Milli simplu si pur..Friesland ( cu marcile Milli.Milli ispita fructelor.ficare urmarind acoperirea a cat mai multe segmente de piata fara sa existe suprapunere de branduri. Clienti Fiecare gama de produse Albalact se adreseaza unui segment diferit de piata . Covalact ( cu marcile Covalact si Campina).

In randul clientilor se numara si firmele de comert prin care Albalact isi asigura vanzarea produselor: hypermarketuri (Carrefour.Marca Zuzu se adreseaza in primul rand persoanelor tinere.facand parte din segmentul laptelui.moderne si bine informate dar si familiilor din mediul urban. Produsele marca Albalact.magazine cash&carry (Sellgros).se adreseaza persoanelor care prefera o alimentatie rationala si mai ales siguranta in consum.nebeneficiind de o diferentiere de imagine.marca Fulga.Astfel.Kaufland).sunt adresate persoanelor cu venituri mici si medii.dar care pun pret pe calitatea serviciilor. si magazine de tip discount (Penny Market.independente. .supermarketuri( Mega Image.Billa).Cora).

21 ferme colaboratoare o ferma proprie (amplasata in Vaidei.67 centre de colectare .Hunedoara) care asigura colectarea a aproximativ 8000 litri de lapte zilnic( reprezentand 15% din materia prima) 7 centre de distributie proprii la nivel national si laboratoare proprii autorizate pentru analize fizico-chimice.bacterilogice si microbiologice - .Furnizori Materia prima necesara derularii activitatii Albalact se asigura prin: .

cota de piata diferentiata pe categorii de produse .Diversitatea produselor oferite .Reteaua de colectare si desfacere bine organizata .Existenta de personal bine specializat in centrele de distributie( pe toate segmentele de Puncte slabe -gradul de satisfacere a cererii incomplet .Analiza SWOT Puncte tari .Detinerea in portofoliu a unor categorii de produse nediferentiate ca imagine .capaccitatile de productie insuficiente pana la momentul punerii in functiune a noii fabrici de procesare a laptelui .Calitatea produselor .Pozitia pe piata de desfacere nu este consolidata suficient .

Aparitia unei concurente puternice .care vizeaza Amenintari .Modificari ale mediului natural .Educarea consumatorulu i asupra importantei consumului de lapte .Politicile de dezvoltare agresive ale lanturilor de hypermagazin e si supermagazine .Diversificarea ofertei firmelor concurente existente .modificari in contextul economic la nivel national .cresterea puterii de cumparare a populatiei .Oportunit ati .

.Sistemul de distributie Distributia se realizeaza la nivel national.supermarketuri( Mega Image.productie.desfacere.Cora) . Albalact are la nivelul tarii 6 centre de distributie si personal specializat pe toate segmentele de activitate:colectare .prin propria retea de distributie ( flota de camioane care respecta toate reglementarile in ceea ce priveste conditiile de transport al produselor lactate).Billa) si cash&carry (Selgros) si prin depozitele proprii.prin marile lanturi de hypermarketuri (Carrefour.control al calitatii etc.

Real.C ora Consumator Lungi Producator Engrosist(magazi nele cash&cary Selgros Metro Detailist Consumato r .Canale de distributie Scurte Producat or Detailist ( Carrefour.

avand in vedere segmentul caruia I se adreseaza acest produs( persoane din mediul urban) dar si vanzarile ridicate care au fost inregistrate pentru acest produs.prin practicarea .Strategia de pretprodusul lapte UHT si laptele Pentru pasteurizat se urmareste mentinerea in continuare a strategiei alinierii preturilor la piata. Pentru produsul iaurt . Pentru categoria branzeturi.marca Zuzu se foloseste strategia preturilor inalte .Avand in vedere faptul ca aceasta categorie nu beneficiaza de o imagine diferentiata si de segmentul caruia I se adreseaza (persoane cu venituri mici si medii) .se foloseste strategia preturilor joase.

Intrucat se doreste castigarea unei pozitii puternice pe piata se adopta o strategie promotionala ofensiva care presupune alocarea unui buget considerabil .Strategia de promovare La nivelul obiectivelor urmarite .Se mizeaza pe un important potential material si financiar . Comportamentul strategic in domeniul activitatii promotionale pornind de la pozitia ocupata de intreprindere in cadrul pietei. impune adoptarea strategiei diferentiate prin care ne adresam .prin desfasurarea activitatii promotionale .Albalact se indreapta in directia promovarii exclusive a produselor.pozitia firmei fiind justificata si de siguranta obtinerii unei cote de piata ridicate.

în farfurie. la propriu. Fruzu este cel mai tanar brand al companiei Albalact si creeaza o noua categorie in piata iaurturilor cu fructe din Romania: iaurtul care se întoarce.Fruzu se intoarce! Lansat in septembrie 2012.  Lansarea brand-ului Fruzu reprezinta o oportunitate de crestere a companiei Albalact in segmentul de iaurturi cu fructe. in primul rand deoarece construieste o categorie noua si apoi pentru ca iaurturile Fruzu sunt nu doar .

constanta. Compania noastra furnizeaza Casei Regale produse lactate precum cascaval Raraul si De Albalact. lapte Zuzu si telemea De Albalact. iaurt Zuzu. seriozitate si inalt . Albalact a primit statutul de Furnizor al Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I ca semn de recunoastere si de apreciere a calitatii produselor oferite. In 2010.Concluzii Compania Albalact a trecut testul de calitate si in lumea aristocratiei. Acordarea calitatii de Furnizor implica un inalt standard al produselor si serviciilor.

iqads.ro .albalact.geocities.ro www.Bibliografie www.ws www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful