TEORI PSIKOANALISIS Disediakan oleh MOZAIMI BIN MOHAMAD PENGURUS BESAR TABUNG AMANAH PENDIDIKAN NEGERI MELAKA Nama

lain : Psiko dinamik, psikoanalitik dan psiko terapi. Pengasas : Sigmund Freud Berasaskan analisa ‘Psychic’. Dimana dalam diri manusia ada percanggahan kuasa : a) Dualisme of the mind : Concious vs unconcious : bawah sedar yang selalu sebabkan masalah kuasai tingkahlaku sedar (melatah, marah dsbnya) banyak unconcious sebabkan konflik b) Dualisme of the human : Biological animal vs Haiwan sosial.

: Ingin keseronokan dan nikmati semuanya : Ada guideline untuk hidup

Teori Personaliti Dalam Psikoanalisis I. Id (Pleasure Principle) Kita dilahirkan dengan id. ia juga satu sumber tenaga psikik (e.g bila marah). Dalamnya terkandung Life instinct (libido) dan death instinct (thanatos). Tenaga psikik sentiasa bergerak dan pada saat-saat tertentu ia dilepaskan.. Id sentiasa mencari kepuasan dan keseronokan segera. Fungsi id ialah untuk mengekalkan organisma dalam keadaan yang tiada ketegangan dan dalam keadaan selesa. 2. Ego (Reality Principle) Tugas Ego ialah sebagai mediator antara id dan Super Ego. Ego berkembang melalui interaksi antara individu dengan persekitaran dan dalam proses ini id cuba ditamadunkan. Dengan adanya ego luahan tenaga psikik (id) dapat dilewatkan sehingga sesuatu keperluan dipenuhi. Ego berupaya nmenerima tekanan dan dapat melengahkan kepuasan. Ego adalah eksekutif kepada personaliti, dimana ia dapat mengawal dan seimbangkan id dan super ego. Untuk kembangkan ego perlu proses pendidikan dan penaakulan. So, parent kena dekati anak untuk develop ego.

3. Superego (Moral Principle)

Bersifat ideal (sentiasa mencari kesempurnaan). Ia dikembangkan dari ego dimana standard keibubapaan lama kelamaan diganti dengan kuasa diri sendiri. Ia bertindak sebagai penjaga moral dan sosial individu . Ia terbahagi kepada 2: 3.1 Ego ideal : Melalui penerimaan, individu membina persepsi melalui apa yang dikatakan sempurna oleh ibubapa mereka. Pengalaman dari ibubapa ini menjadi pegangan anak-anak. Melalui rejection atau dendaan (contoh :rasa tidak diterima oleh ibubapanya) yang membawa kebaikan.

3.2 Concience :

Prinsip-prinsip Perkembangan Personaliti Psikoanalisa 1. Determinisme : Kita adalah proses hasil dari pengalaman oleh unconcious yang banyak dalam hidup. Personaliti kita ditentukan oleh apa yang berlaku dalam kehidupan kita. Unconcious tentukan tingkahlaku luar. (macam bawang besar). Luar nampak keras dan o.k. tapi dalam masih lembut sensitif dan yang paling dalam still warna kuning. Personaliti yang dihasilkan dari interaksi tenaga dalam diri. What you are today is the product psychic energy (id, ego dan Super ego) Baka tentukan perkembangan personaliti. Anak adalah baka. Trait yang dibawa oleh baka masih dapat disalurkan.

2. Topografik :

3. Dinamik

:

4. Genetik

:

Psychosexual Development 1. ORAL (Ransangan melalui mulut) : - Umur antara baru lahir hingga 18 bulan - Aktiviti permulaan ‘hisap susu’ - Fungsi mulut: taking in, mengemam, menggigit, meludah dan menutup. - Jika aktiviti mulut direncatkan, kita jangkakan fixation (lekatan) kerana climax ke anti climax. * jika menyusu direncatkan - suka merokok, minum banyak, suka mengunyah. * Jika menggigit tetek ibu - suka menyindir, mengumpat dan agresif * Jika suka mengemam - kuat simpan rahsia dan kedekut * Jika suka meludah - introvert, rasa rendah diri 2. ANAL (Ransangan melalui Dubur) :

- Umur 18 bulan hingga 3 tahun - Umur 2 1/2 tahun kena toilet training * Jika tahan najis - kedekut * Jika anak main najis dimarah - konsep kendiri rendah, degil, sensitif dan kadangkala suka menentang tapi +venya anaka ini jadi pembersih. * Jika buang air dimana sahaja - suka moody dan tempered man * Jika toilet training terlalu awal - mudah fed-up dan banyak konflik tapi +venya, terlampau pembersih. 3. PHALIK - Umur 3 hingga 5 tahun - Oidepus Complex : Anak lelaki sukakan ibu tapi takut pada ayah kerana ayah ada kuasa (takut disunatkan oleh bapa). Superego terbentuk saat ini. - Elektra Complex : Anak perempuan berahikan ayah kerana ada kuasa. Jika berahi terhadap bapa tidak selesai, lewatkan superego. - Jika peringkat ini lambat selesai - Homoseksual 4. LATENCY - Umur 5 hingga 12 tahun - Jika peringkat oral, anal dan phalik selesai dengan sempurna maka proses peringkat tiada masalah - Jika tidak selesai - mencarut dan bercakap lucah. 5. GENITAL - Umur 12 tahun ke atas - Minat pada opposite sex Konsep-konsep Dalam Psikoanalisis 1. Minda Bawah Sedar 2. Tenaga Psikik 3. Konsep Transference - Dalam sesi Free Association, perasaan klien dipindahkan kepada kaunselor - Klien rasa didepannya ada objek yang boleh dikaitkan dengan permasalahannya. - Kalau klien kata kesat atau meluahkan rasa sayang, kaunselor kena faham transference sedang berlaku (out of awareneess client) dan membetulkan persepsi klien supaya wujud wawasan. - Kadang kala berlaku counter-transference dimana kaunselor pula ada masalah

(unfinished bussiness) kemudian tranfer masalahnya kepada klien. Baiknya : Kaunselor amat empati dengan klien Buruknya : Kaunselor pula tangkap syahdu. 4. Helah Bela Diri - Repress : Menekan masalah kebawah sedar (masih boleh senyum dalam tangis) Masih boleh dilihat dari mata dan air muka. : Menafikan perasaan yang dikenalpasti sebagai menyusahkan. bila peristiwa yang sama berlaku akan datang, perkara lama timbul semula. - Projection : Tonjolkan orang lain bermasalah, sebenarnya itulah dirinya The pot calling the kettle black

- Denial Tapi

- Indentification: Apa yang ada pada orang lain yang kita suka, kita bawa dalam diri kita. Eg Kita dekati best student, kita perasan seperti golongan best student. - Reaction-Formation : Melakukan sesuatu tindakan yang berlawanan dengan kemahuan dan kehendak. Individu itu ada kelemahan, so untuk menutup kelemahan itu dia melakukan sesuatu yang berlawanan untuk memuaskan hatinya. E.g Dia sayang isteri.....tapi semasa kecil dia tidak dapat kasih sayang maka dia akan pukul isterinya sebagai menunjukkan kuasa. Atau kerana pernah dikecewakan...dia membalas dendam kekecewaan itu kepada orang lain yang menyayanginya. - Displacemen : Salah letak dendam kepada orang lain. Dipejabat kena marah selalu, balik rumah dia pula selalu marah-marah pada keluarganya. E.g Orang yang mendera mungkin dulu mangsa dera - Sublimation :Salut kekecewaan kepada sesuatu yang baik seperti bersajak, berpuisi - Isolation : Asingkan peristiwa dengan perasaan. Ada masalah tidak dikendalikan dengan baik tapi put a side.

- Provocation Behavior :Tidak dapat luahkan perasaan, so buat apa saja (seolah-

olah berjaya untuk melahirkan perasaan dalam bentuk provokasi ) supaya orang buat sesuatu terhadapnya seperti marah. - Rasionalization : Merasionalkan perasaan tanpa sedari hakikat sebenar.