RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 1
MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN DUNIA INDAH SAYA STANDARD KANDUNGAN Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1.1.1 Menyatakan keadaanalam di STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN

1

YANG 1.Kepercayaan kepada Tuhan

Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai kawasan tempat tinggal pencipta alam dan mematuhi segala suruhanNya berlandaskan pegangan 1.1.2 Menceritakan kepelbagaian agama masing-masing selaras dengan ciptaan Tuhan prinsip Rukun Negara 1.1.3 1.1 Mengetahui keunikan alam Tuhan 1.1.4 Melibatkan diri dalam Menghargai alam ciptaan

menjaga keindahan alam 1.1.5 Mengamalkan sikap menghargai alam ciptaan Tuhan

ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI

1

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL

MINGGU

TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN DUNIA INDAH SAYA

STANDARD KANDUNGAN 1.1.5

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

2

YANG 1.Kepercayaan kepada Tuhan

Mengamalkan sikap

menghargai alam ciptaan Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai Tuhan pencipta alam dan mematuhi segala suruhanNya berlandaskan pegangan 1.1.3 Menghargai alam ciptaan agama masing-masing selaras dengan Tuhan prinsip Rukun Negara 1.1 Mengetahui keunikan alam 1.1.4 Melibatkan diri dalam

menjaga keindahan alam

3

SAYA BAIK HATI

2. Baik hati

Pada akhir pembelajaran, murid dapat:

Kepekaan terhadap perasaan dan 2.1.1 Menceritakan sifat baik hati kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan yang ada pada diri moral secara tulus ikhlas

ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI

2

1.1 Membantu keluarga STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyenaraikan cara membantu keluarga 2.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.1 Membantu keluarga bantuan 2.1.3 Menyedari perasaan ahli keluarga yang memerlukan 2.2 2.1.1.4 Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga 4 SAYA BAIK HATI 2.1. murid dapat: Kepekaan terhadap perasaan dan 2.2 Menyenaraikan cara kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan membantu keluarga moral secara tulus ikhlas 2. Baik hati Pada akhir pembelajaran.4 Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 3 .

murid dapat: Kesanggupan untuk memikul dan 3.1. Baik hati STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 5 Pada akhir pembelajaran.1. Bertanggungjawab Pada akhir pembelajaran.5 Menunjukkan cara membantu keluarga 6 SAYA BERTANGGUNGJAWAB 3.1.1 Membantu keluarga Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga 2.1 melaksanakan tugas serta kewajipan Menyenaraikan tanggungjawab diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 4 . murid dapat: 2.2 Menyenaraikan cara membantu moral secara tulus ikhlas keluarga 2.1 Menceritakan sifat baik hati yang Kepekaan terhadap perasaan dan ada pada diri kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan 2.1.4 2.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BAIK HATI 2.1.

2 STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyatakan kepentingan melaksanakan tanggungjawab diri 3. murid dapat: Kesanggupan untuk memikul dan 3.1 Melaksanakan tanggungjawab diri 3.1 melaksanakan tugas serta kewajipan 3.2 dengan sempurna Menyenaraikan tanggungjawab diri Menyatakan kepentingan melaksanakan tanggungjawab diri 3.1.1. murid dapat: ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 5 .3 Melaksanakan tanggungjawab diri 7 SAYA BERTANGGUNGJAWAB 3. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran.1.1.1. Bertanggungjawab Pada akhir pembelajaran.1 Melaksanakan tanggungjawab diri 3.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN dengan sempurna 3.3 Melaksanakan tanggungjawab diri 8 SAYA BERTERIMA KASIH 4.

1 Mengucapkan terima kasih dalam menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.1.1.1 kasih Mengamalkan sikap berterima 9 SAYA BERTERIMA KASIH 4. 4.1.1.1 Mengamalkan sikap berterima Mengenali pelbagai cara memberi penghargaan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 6 . pelbagai bahasa sumbangan atau pemberian 4.1 Mengucapkan terima kasih dalam sumbangan atau pemberian pelbagai bahasa 4.4 Memberi penghargaan melalui pelbagai cara 4.2 4.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Perasaan dan perlakuan untuk 4. murid dapat: Perasaan dan perlakuan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran.

1. 4. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran.1. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.1 Mengamalkan sikap berterima 4.4 Memberi penghargaan melalui sumbangan atau pemberian pelbagai cara 4.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN kasih STANDARD KANDUNGAN 4. murid dapat: Perasaan dan perlakuan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.1 Mengenal pasti tutur kata dan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 7 .5 Menunjukkan cara memberi kasih penghargaan 11 SAYA BERSOPAN SENTIASA 5.3 STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyatakan perasaan penghargaan atas pemberian yang diterima 10 SAYA BERTERIMA KASIH 4.1. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5.1.

2 Menyedari kesan tutur kata dan 5.3 Mengamalkan tutur kata dan tingkah laku yang bersopan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 8 .1.1.1.1. Hemah tinggi Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia dalam pergaulan seharian Pada akhir pembelajaran.4 Menunjukkan cara berkomunikasi kata dan tingkah laku dengan beradab sopan dalam tutur kata dan tingkah laku 12 SAYA BERSOPAN SENTIASA 5.1 Menunjukkan adab dalam tutur tingkah laku yang bersopan 5.2 Menyedari kesan tutur kata dan tingkah laku yang bersopan 5.1 Menunjukkan adab dalam tutur kata dan tingkah laku 5. murid dapat: 5.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN dalam pergaulan seharian STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN tingkah laku yang bersopan 5.

2 Menyedari kesan tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5.1 Menunjukkan adab dalam tutur kata dan tingkah laku Mengenal pasti tutur kata dan tingkah laku yang bersopan 14 HORMAT DIRI KITA 6. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5. Hormat Pada akhir pembelajaran.1 Menyatakan cara menjaga serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang kehormatan diri bersopan 6.1. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.1.1 5.1.1.2 Menghormati diri sendiri 6. murid dapat: Menghargai dan memuliakan seseorang 6.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSOPAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 13 SENTIASA 5.1 Menghormati diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 9 .

1. Hormat Pada akhir pembelajaran.3 Menghormati setiap individu seperti 6.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN HORMAT DIRI KITA 6. murid dapat: Menghargai dan memuliakan seseorang 6. murid dapat: 6.1 Menyatakan cara menjaga Menghargai dan memuliakan seseorang kehormatan diri serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang 6.2 Menghormati diri sendiri bersopan 6.1.1.1 Menghormati diri menghormati diri sendiri 6. Hormat STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 15 Pada akhir pembelajaran.1.4 Menghormati peraturan dalam aktiviti seharian 16 HORMAT DIRI KITA 6.3 Menghormati setiap individu seperti serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang menghormati diri sendiri bersopan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 10 .1.

1 Menyayangi diri Menyatakan cara menjaga keselamatan diri 18 SAYA SAYA SAYANG DIRI 7.1 daripada hati yang ikhlas Menyatakan cara menjaga ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 11 .1. Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran.1. murid dapat: Kepekaan dan perasaan cinta yang 7. murid dapat: Kepekaan dan perasaan cinta yang mendalam serta berkekalan yang lahir 7. Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN 6.1 STANDARD KANDUNGAN Menghormati diri STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 17 SAYA SAYA SAYANG DIRI 7.2 7.1 Menyatakan cara menjaga mendalam serta berkekalan yang lahir kebersihan diri daripada hati yang ikhlas 7.1.

1.1 Menyayangi diri Menyatakan cara menjaga keselamatan diri 7.1 mendalam serta berkekalan yang lahir ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 12 . murid dapat: Menyatakan cara menjaga Kepekaan dan perasaan cinta yang 7.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN kebersihan diri 7.3 Menghargai diri dengan menjaga mendalam serta berkekalan yang lahir kebersihan diri daripada hati yang ikhlas 7.1 Menyayangi diri 7.2 7. Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran.1.2 Menyatakan cara menjaga keselamatan diri 19 SAYA SAYA SAYANG DIRI 7.4 Menghargai diri dengan menjaga keselamatan diri 20 SAYA SAYA SAYANG DIRI 7.1.1. murid dapat: Kepekaan dan perasaan cinta yang 7. Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran.1.

1.1.1.1 Mengamalkan sikap adil dalam perlakuan seharian Menyedari kesan ketidakadilan dalam perlakuan seharian 8. Keadilan Pada akhir pembelajaran.1.5 Menjaga kebersihan diri Menghargai diri dengan menjaga 7.1 Menyatakan contoh keadilan dalam sebelah perlakuan seharian 8. murid dapat: Tindakan dan keputusan yang tidak berat 8.6 Menjaga keselamatan diri 21 SAYA BERSIKAP ADIL 8.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN daripada hati yang ikhlas STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN kebersihan diri 7.3 8.4 keselamatan diri 7.4 Bertindak adil dalam perlakuan seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 13 .1.1 Menyayangi diri 7.1.

murid dapat: Kesanggupan untuk menghadapi cabaran 9.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 22 SAYA BERSIKAP ADIL 8.3 ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI Mengamalkan sikap berani 14 .1 sebelah 8.1. Keadilan Pada akhir pembelajaran.1.1 Mengamalkan sikap adil dalam dalam perlakuan seharian 8. murid dapat: Tindakan dan keputusan yang tidak berat 8.3 Menyatakan contoh keadilan dalam perlakuan seharian Menyedari kesan ketidakadilan 8.1.1.4 Bertindak adil dalam perlakuan perlakuan seharian seharian 23 SAYA SEORANG YANG 9. Keberanian BERANI Pada akhir pembelajaran.

1 Mengamalkan sikap berani 9.1. Keberanian BERANI Pada akhir pembelajaran.1 Menceritakan perlakuan berani mempertahankan maruah diri mempertahankan maruah diri 25 SAYA SEORANG YANG 9.1.1 Mengamalkan sikap berani mempertahankan maruah diri 26 SAYA YANG JUJUR 10. murid dapat: Kesanggupan untuk menghadapi cabaran 9. murid dapat: ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 15 .3 Mengamalkan sikap berani dalam dengan yakin dan tabah aktiviti seharian 9. Kejujuran Pada akhir pembelajaran.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN dengan yakin dan tabah STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN dalamaktiviti seharian 9.

3 Menyedari kelebihan bercakap 10. Kejujuran Pada akhir pembelajaran.1.4 Mengamalkan sikap bercakap ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 16 .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10.1 diri Mengamalkan sikap jujur dalam benar kepada diri dan orang lain 10.4 Mengamalkan sikap bercakap benar dalam perlakuan harian 27 SAYA YANG JUJUR 10.2 Menyatakan sebab perlunya ikhlas dalam setiap perlakuan bercakap benar 10.1.1 Mengamalkan dalamdiri sikap jujur 10.3 Menyedari kelebihan bercakap ikhlas dalam setiap perlakuan benar kepada diri dan orang lain 10.1.1.1 Menceritakan perlakuan jujur Bercakap benar. bersikap amanah dan 10.1. bersikap amanah dan 10.1. murid dapat: Bercakap benar.

1.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN benar dalam perlakuan hari 28 SAYA YANG JUJUR 10.11.1.1. murid dapat: Usaha yang berterusan.2 Menyedari kebaikan mengamalkan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 17 . bersikap amanah dan ikhlas dalam setiap perlakuan 10. murid dapat: Bercakap benar. bersungguh. Kejujuran Pada akhir pembelajaran.1 diri Mengamalkan sikap jujur dalam 10.1 Menyatakan ciri-ciri kerajinan sungguh dan bersemangat dalam dalam diri melakukan sesuatu perkara 11. Kerajinan Pada akhir pembelajaran.4 Mengamalkan sikap bercakap benar dalam perlakuan harian 29 RAJIN MEMBAWA JAYA 11.

2 Menyedari kebaikan mengamalkan sungguh dan bersemangat dalam kerajinan melakukan sesuatu perkara 11. bersungguh.3 Mengamalkan sikap rajin dalam aktiviti seharian perlakuan harian 30 RAJIN MEMBAWA JAYA 11.1. Kerajinan Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Usaha yang berterusan. murid dapat: ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 18 .3 Mengamalkan sikap rajin dalam 11. Kerajinan Pada akhir pembelajaran.1.11.1.1 STANDARD KANDUNGAN Mengamalkan sikap rajindalam STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN kerajinan 11.1 Mengamalkan sikap rajindalam aktiviti seharian perlakuan harian 31 RAJIN MEMBAWA JAYA 11.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN 11.

1.1. Kerjasama Pada akhir pembelajaran.1.1 Menyatakan kebaikan bekerjasama kepentingan bersama 12.1 Bersedia memberi kerjasama ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 19 .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Usaha yang berterusan.1 Mengamalkan sikap rajindalam kerajinan perlakuan harian 32 AYUH BEKERJASAMA 12.1 Menyatakan ciri-ciri kerajinan sungguh dan bersemangat dalam dalam diri melakukan sesuatu perkara 11. murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12.11.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama 12.2 Menyedari kebaikan mengamalkan 11.1. bersungguh.

1 Bersedia memberi kerjasama melaksanakan aktiviti bersama-sama 12.3 Menceritakan perasaan setelah 12.1.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh Kesediaan melakukan sesuatu untuk kepentingan bersama dilakukan bersama-sama 12.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN kepada individu yang memerlukan STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 12.1.4 Menjalankan aktiviti bersama-sama kepada individu yang memerlukan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 20 .3 Menceritakan perasaan setelah melaksanakan aktiviti bersama-sama 33 AYUH BEKERJASAMA 12.1. Kerjasama Pada akhir pembelajaran.1. murid dapat: 12.

4 Menjalankan aktiviti bersama-sama kepada individu yang memerlukan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 21 .2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh kepentingan bersama dilakukan bersama-sama 12.1.1 Bersedia memberi kerjasama melaksanakan aktiviti bersama-sama 12.1. murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12. Kerjasama STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 34 Pada akhir pembelajaran.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN AYUH BEKERJASAMA STANDARD KANDUNGAN 12.1.3 Menceritakan perasaan setelah 12.

murid dapat: Bersikap tidak keterlaluan dalam 13.1.1 Menyatakan kebaikan bekerjasama kepentingan bersama 12.1 Bersedia memberi kerjasama melaksanakan aktiviti bersama-sama 12.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN AYUH BEKERJASAMA STANDARD KANDUNGAN 12.4 Menjalankan aktiviti bersama-sama kepada individu yang memerlukan 36 SAYA BERSIKAP 13. Kerjasama STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 35 Pada akhir pembelajaran.1 Menyatakan perlakuan sederhana membuat pertimbangan dan tindakan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan dalam diri orang lain ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 22 . Kesederhanaan SEDERHANA Pada akhir pembelajaran.3 Menceritakan perasaan setelah 12.1.1.1. murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12.

1. murid dapat: Bersikap tidak keterlaluan dalam 13.2 Menceritakan kepentingan bersikap sederhana 13.2 Menceritakan kepentingan bersikap membuat pertimbangan dan tindakan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan sederhana orang lain 13.1.3 Mengamalkan perlakuan sederhana dalam aktiviti seharian 37 SAYA BERSIKAP 13. Kesederhanaan SEDERHANA Pada akhir pembelajaran.1 Mengamalkan sikap sederhana dalam diri STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 13.1.1 Mengamalkan sikap sederhana sederhana dalam aktiviti seharian dalam diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 23 .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 13.3 Mengamalkan perlakuan 13.1.

Toleransi Kesanggupan bertolak ansur. sabar dan mengawal diri demi kesejahteraan hidup Pada akhir pembelajaran.1 Menyatakan cara bertolak ansur 14.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 38 SAYA BERSIKAP 13.3 Mengamalkan perlakuan membuat pertimbangan dan tindakan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan sederhana dalam aktiviti seharian orang lain 13.1. murid dapat: Bersikap tidak keterlaluan dalam 13.1 Mengamalkan sikap sederhana dalam diri 39 SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.1. murid dapat: 14.2 Menyedari kebaikan bersikap 14.1 Bersedia memberi kerjasama toleransi ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 24 . Kesederhanaan SEDERHANA Pada akhir pembelajaran.1.

1.1.1 Bersedia memberi kerjasama kepada individu yang memerlukan 41 SAYA BERTOLAK-ANSUR 14. sabar dan 14.3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian 40 SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.1 Menyatakan cara bertolak ansur mengawal diri demi kesejahteraan hidup 14.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN kepada individu yang memerlukan STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 14. murid dapat: Kesanggupan bertolak ansur. murid dapat: Kesanggupan bertolak ansur.3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian 14. Toleransi Pada akhir pembelajaran. Toleransi Pada akhir pembelajaran. sabar dan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 25 .2 Menyedari kebaikan bersikap toleransi 14.1.1.

3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian kepada individu yang memerlukan 42 SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.1.2 Menyedari kebaikan bersikap 14.1.1.1.1 Bersedia memberi kerjasama 14. sabar dan 14.1.1 Menyatakan cara bertolak ansur Kesanggupan bertolak ansur. Toleransi Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 14.3 Mengamalkan sikap toleransidalam kepada individu yang memerlukan aktiviti seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 26 .1.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN mengawal diri demi kesejahteraan hidup STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 14.2 Menyedari kebaikan bersikap mengawal diri demi kesejahteraan hidup toleransi 14.1 Bersedia memberi kerjasama toleransi 14.1 Menyatakan cara bertolak ansur 14.

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 27 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful