Falsafah Kejadian Manusia Menurut Sains Dari Perspektif Islam

PERINGKAT-PERINGKAT KEJADIAN MANUSIA Buku “The Developing Human” (Makna: “Manusia Yang Berkembang”-pent.) ditulis oleh Profesor Keith Moore telah diterjemahkan ke lapan bahasa. Buku ini dianggap sebagai satu rujukan saintifik dan dipilih oleh satu jawatankuasa khas di Amerika Utara sebagai buku terbaik yang ditulis seorang penulis. Kami bertemu dengan penulisnya dan membentangkan kepadanya beberapa ayat-ayat Al-Quran dan Hadis yang berkaitan dengan bidang kepakaraannya dalam kajian embrio. Profesor Moore yakin dengan bukti-bukti yang kami tunjukkan. Justeru, kami tanyakannya soalan berikut: “Tuan menyatakan di dalam buku tuan bahawa ketika Zaman Pertengahan („Middle Ages‟) tiada perkembangan di dalam pengkajian sains embrio dan hanya sedikit ilmu tentangnya ujud ketika itu. Pada masa itulah Al-Quran diwahyukan kepada Nabi Muhammad s.a.w. dan baginda s.a.w. memimpin manusia berdasarkan apa yang Allah s.w.t wahyukan kepadanya. Terdapat di dalam Al-Quran penerangan terperinci mengenai penciptaan manusia dan peringkat-peringkat perkembangan manusia. Tuan seorang ahli sains yang terkenal di seluruh dunia. Jadi mengapa tuan tidak berlaku adil dan menyatakan kebenaran ini di dalam buku tuan? Beliau menjawab: Anda ada buktinya dan saya tiada. Jadi, mengapa anda tidak mebentangkan bukti-bukti itu kepada kami? Kami bentangkan kepadanya fakta-fakta (dari Al-Quran dan Hadis) itu dan Profesor Moore terbukti sebagai seorang ahli ilmu yang hebat. Di dalam edisi ketiga bukunya, beliau membuat beberapa perubahan. Buku ini telah diterjemahkan ke lapan bahasa, termasuklah Bahasa Rusia, Cina, Jepun, Jerman, Itali, Pertugis, dan Yoguslavia. Buku ini telah diedarkan keseluruh dunia dan dibaca oleh kebanyakan ahli-ahli sains terkemuka dunia. Profesor Moore menulis di dalam bukunya mengenai Zaman Pertengahan: Perkembangan

4. Embrio juga disamakan bentuknya dengan sesuatu yang dimamahseperti „gum‟ atau kayu.Tengok gambarajah 4.sains amat perlahan ketika Zaman Pertengahan. („Blastocyst‟ yang hidup atau yang keguguran berbentuk seperti darah beku). Al-Quran juga menyatakan bahawa embrio membesar di dalam tiga keadaan atau dinding yang gelap. Beberapa ayat memperkatakan tentang penciptaan manusia dari setitik air mani. dan (3) „amniochorionic membrane‟ (rujuk Gambarajah 4. Embrio yang sedang membesar disifatkan sebagai manusia ketika berumur 40 hingga 42 hari. Ketika itu embrio manusia tidak lagi berbentuk seperti embrio binatang. dan ada juga ayat yang menyatakan bahawa „makhluk„ yang tehasil dari percantuman itu akan hidup seperti „benih‟ di dalam tubuh wanita enam hari selepas kemudian.2). kitab suci orang Islam. („Blastocyst‟ manusia mula hidup selepas 6 hari percantuman antara benih lelaki dan telur wanita. Ruangan yang terhad tidak membenarkan perbincangan lanjut mengenai banyak lagi ayat-ayat Al-Quran yang memperkatakan tentang perkembangan bayi di dalam kandungan. Selain dari itu. bahawa manusia terbentuk hasil dari percantuman antara air benih lelaki dan wanita. („Somites‟ memang nampak seolah-olah sesuatu yang ada kesan gigi akibat dimamah.1) Al-Quran juga menyebut bahawa air mani bertukar menjadi seketul darah beku. Ini mungkin merujuk kepada (1) dinding perut ibu (2) dinding „uterine‟. Rujuk Gambarajah 4. (Rujuk Gambarajah 4.).3) (Embrio manusia mula mempunyai ciri-ciri kemanusiaan pada peringkat ini). Embrio sememangnya berbentuk seperti seekor lintah. menurut AlQuran embrio juga dinyatakan berbentuk seperti lintah. . Ada disebut di dalam Al-Quran. dan ada beberapa kajian penting mengenai embrio dibuat di zaman itu yang kita ketahui.

Profesor Mooree menyedari bahawa pengkelasan oleh Al-Quran ini berdasarkan kepada peringkat-peringkat kandungan bayi yang berbeza. Penemuan sains telah menyebabkan Profesor Moore merasa bertanggungjawab untuk menulis perkara-perkara tersebut di dalam bukunya.Itulah kenyataan Dr. Ia tidak menyumbang kearah usaha memahami peringkat-peringkat perkembangan embrio kerana ianya dikelaskan berdasarkan nombor.. 3. Beliau kemudiannya berkesimpulan bahawa pengkelasan moden mengenai peringkatperingkat perkembangan embrio. Sebaliknya ianya berdasarkan kepada keadaan embrio yang senang dicamkan atau bentuk embrio ketika itu. Al-Quran mengenalpasti peringkat-peringkat perkembangan kandungan seperti berikut: Nutfah yang bermakna “satu titisan” atau “sedikit jumlah air”. dan menepati fakta-fakta terkini mengenai kajian embrio. Sistem yang dicadangkan ini amat mudah.t. mudghah yang bermakna “sesuatu yang kelihatan seperti dimamah”. dan seterusnya. susah untuk digunakan dan tidak lengkap. kisaa ul idham billaham yang bermakna pembungkusan tulang dengan daging atau otot. . Profesor Moore berkata begini: Embrio berkembang di dalam rahim ibu atau „uterus‟ dengan dilindungi oleh tiga lapisan pelindung seperti yang ditunjukkan di dalam „slide‟ yang berikutnya [„Slide‟ tidak ditunjukkan-pent] (A) ialah dinding perut „anterior (B) dinding „uterine‟ dan (C) „amniochorionic membrane (Rujuk Gambarajah 4. „alaqah yang bermaksud “satu makhluk yang berbentuk seperti lintah”. Beliau mengakui bahawa cara pengkelasan ini memberikan satu pengenalan saintifk yang canggih dan ianya lengkap dan senang digunakan. 2. yang dipakai di seluruh dunia. Di dalam satu persidangan yang dihadirinya. dan al-nash‟a yang bermakna “pembentukan janin yang boleh dicamkan”. segala puji-pujian hanya untuk Allah s. „idhaam yang bermakna “tulang” atau “skeleton”.5) Perubahan proses yang berterusan menyebabkan pemeringkatan embrio manusia amat kompleks. Justeru. dicadangkan satu sistem pengkelasan yang baru diperkenalkan dengan menggunakan perkataan-perkataan yang digunakan di dalam Al-Quran dan Hadis. Moore di dalam bukunya yang telahpun didearkan ke seluruh dunia. iaitu peringkat 1.w. menyeluruh. Pengkelasan yang Al-Quran nyatakan pula tidak bergantung kepada system nombor.

tidak munasabah untuk dikatakan huraian Al-Quran mengenai embrio manusia berdasarkan kajian sains ketika abad ke-7 itu. Walaubagaimanapun. Kami lakukan yang demikian dan kemudiannya Profesor Moore menulis mukadimah kepada tambahan bercorak Islamik ini dan hasilnya seperti yang anda saksikan sekarang.t.Kajian mendalam mengenai Al-Quran dan Hadis sejak empat tahun yang lalu telah memberitahu kita tentang satu sistem untuk mengkelaskan embrio manusia yang amat menakjubkan disebabkan ianya di‟catat‟kan pada abad ke-7 Masehi. pengasas kajian sains embrio. „Apa yang tuan kata itu benar. dia tidak mencatatkan dengan terperinci mengenai peringkat-peringkat perkembangan itu. Kami memberitahu Dr. menyedari tentang embrio ayam yang berkembang berperingkat-peringkat melalui kajiannya terhadap telur ayam pada abad ke-4 SebelumMasehi. Justeru.a. . Jadi. kami catatkan juga ayat-ayat Al-Quran dan hadis yang berkaitan. Moore. Walaupun Aristotle. tetapi ia masih pincang berbanding banyak lagi ayat-ayat berkaitan kajian embrio dari Al-Quran dan Hadis yang telah kami bentangkan kepada tuan itu. Profesor Moore menegaskan beliau telah pun memasukkan rujukan yang sesuai di dalam buku saintifik yang khusus. Apa yang kita saksikan hari ini ialah Islam sedang mara ke dunia baru di dalam satu kelompok manusia yang adil dan berfikran terbuka. mengapa tuan tidak berlaku adil dan bentangkan keseluruhan ayat-ayat Al-Quran dan Hadis yang membincangkan bidang kepakaran tuan itu?”. Baginda tidak mungkin tahu mengenai fakta-fakta itu kerana baginda seorang yang tidak tahu membaca dan tidak pernah mengikuti sebarang kursus berkaitan sains..w. Apa yang munasabah hanyalah hakikat bahawa penerangan itu diwahyukan kepada sendiri oleh Allah s. dan menerangkan tentang aspek keajaiban ayat-ayat itu. kepada Nabi Muhammad s.w. beliau mengajak kami menambah di dalam bukunya mana-mana ayat Al-Quran dan Hadis yang berkenaan. Di setiap mukasurat yang mengandungi fakta mengenai kajian sains embrio.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful