MUZIEK

starnakel van te raken. En dat is de boodschap.” BB: „Het gaat om de voorbedachte rade. Het is niet iets wat je overkomt, je wist het van tevoren.” F: „Waarschijnlijk heb je snel ergens een hamburger gegeten of je hebt een vroege film gepakt. Om half tien sta je bij die ABN op het Leidseplein. Of ergens anders in Nederland. Kwart voor tien sta je aan de bar, shotje erbij denk ik.” VF: „Geen Jäger.” De moraal van Een barkie is dus het van tevoren bepalen dat je naar de getver gaat. F: „Helemaal naar de getver. Lekker!” Wat dat betreft zijn jullie wel gegroeid: op jullie vorige plaat gingen jullie Huilend naar de club. F: „Nu is het ‘zat naar de club’.” WW: „Misschien huil je nog steeds, maar je gaat in elk geval wél met je eigen barkie.” F: „Je laat je nergens door tegenhouden.”

INTERVIEW
F: „Nee, maar dat hebben wij ook niet echt, hoor. Al vrij snel kwamen we erachter dat het publiek in het algemeen dacht dat er ‘interna-galactisch’ gezegd werd. Toen sloegen we dus terug met de tekst in dit boek waarin staat dat het ‘intermegalaktisch’ is. Dan is een ding al zo ver gekomen dat Vjèze voor de grap live af en toe wél interna-galactisch zong.” Wat was het oorspronkelijk? VF: „Intermegalaktisch. Net zoals je Bijlemer hebt. Is dat iets Amsterdams: er een lettergreep bijgooien?” BB: „Volgens mij wel hoor.” WW: „Misschien is het wel van overal.” F: „Het is wel echt iets plats.” VF: „Ik heb zin in een cockemetail.” F: „Bellemegiegert voor België.” VF: „Ik was dus een chocomeladereep aan het eten. Daar komt dan intermegalaktisch vandaan.” Helpen jullie elkaar veel bij het schrijven? F: „Je bent altijd elkaars klankbord. Je gaat aan de slag met je tekst terwijl Bas een skelet van de beat heeft. En dan doe je eerst voor elkaar een paar regels. Als het klaar is, ga je proberen ’m uit je bek te krijgen. En dan doe je ’m nog minstens één keer voor Bas. Dat hij zoiets heeft van ‘jaaa, dit kan wel op mijn beat ja’.” BB: „Het is bijna bandjeachtig muziek maken, en dan dat het wel elektronische muziek blijft. Het is echt een interactief proces.” Stel dat er geld is voor een bioscoopfilm over De Jeugd, welke cast zou jullie moeten spelen? F: „Quentin Tarantino doet de regie. En dan samen met Spike Lee en ze mogen geen ruzie maken.” WW: „Ik weet al wie mij speelt, nigga. Een andere nigga en hij is ook dik en scheel.” F: „Forest Whitaker?” WW: „Jaaaa. Hij is mijn nigga.” BB: „Ik denk aan Don Cheadle.” VF: „Ik twijfel tussen Steve Buscemi en Brad Pitt. Of

WILLIE WARTAAL

DE JEUGd VAN TEGENWOORdIG
Ja, natúúrlijk! heet het vierde album van De Jeugd van Tegenwoordig. Vier vrienden die in 2005 een nummer 1-hit scoorden met Watskeburt en inmiddels worden beschouwd als grote meneren in de Nederlandse popmuziek. „We gaan door zolang de auto met de vrachtwagen van het leven meeglidet.”
TEKST NICK KLAESSENS // FOTOGRAFIE WESSEL DE GROOT

‘We zijn een stukje dagelijkse cultuur, weet je’
WW: „Vanavond is er geen recessie, er zit 1 barkie in mijn zak. En die ga ik bossen (kapotmaken, red).” VF: „Is het nog steeds recessie dan?” WW: „Het schijnt dat er nu dingen gaan veranderen. Ik hou het in de gaten bij BNR.” Moeten jullie niet overstappen op het Engels om de export een boost te geven? F: „Dat kan. Maybe we will.” Hebben jullie het weleens overwogen? Faberyayo heeft het met Le Le al gedaan. F: „Onze grote krachten zijn de vocalen en de teksten. Even los van de fantastische muzikale omlijsting.” WW: „Dat hoef je niet te zeggen, Bas kent z’n plek.” VF: „Het is ook een stukje dagelijkse cultuur, weet je. Er zitten subtiliteiten in, die kun je wel vertalen maar dan moet je er een ander soort denkwijze op loslaten.” Woorden als barkie zitten niet in ieders vocabulaire. Praten jullie zelf ook zo, of alleen in de muziek? WW: „Niet per se. Soms zeggen we ook gewoon Anita Meijer in plaats van barkie.” Waar halen jullie die shit vandaan? WW: „Van vrienden. Je kent bijvoorbeeld een Turkse vriend die in plaats van ‘hey niggah’ vaak ‘abi’ zegt. Opeens noem je je matties dan abi’s. Zo ontstaan, ­vervorm en steel je dingen. Vooral veel stelen.” F: „Een jongen met wie ik een keer biertjes aan het drinken was, kwam met ‘Mag ik deze dan misschien opslurpen?’ Toen was dat ineens een ding.” Het Handboek der Jeugd is daarom wel handig, want een nummer als Sterrenstof wordt luidkeels door iedereen meegezongen. Zonder dat ze een idee hebben van wat ze zingen.
ABONNEER VIA VERONICA MAGAZINE.NL

FABERYAYO

W
108

illie Wartaal (WW), Vjèze Fur (VF), ­Faberyayo (F) en Bas Bron (BB) van De Jeugd van Tegenwoordig zijn berucht om hun antwoorden tijdens interviews. Vooral als ze melig zijn. Als wij (VM) de tafel ­naderen in café-restaurant Amsterdam ­horen we ze al zachtjes neuriën: „Dit is Veróóóónica…” WW: „Rare naam voor een jongeman. Gebruiken jullie nog steeds die jingle?” VM: „Ongetwijfeld, maar dit is voor het magazine.” WW: „Is het niet zo dat je het blad openslaat en dat dan hoort?” VM: „Nee.” WW: „Dat zou wel vet zijn.” VF: „Dat zou heel vet zijn.”

Ja, natúúrlijk borduurt voort op De lachende ­ erde. Uitbundig en met een grotere rol voor Bas. d VF: „Misschien is-ie gewoon beter geworden.” F: „Het is meer in your face.”

BB: „De formule is wat dat betreft een gekke opener. En dat metéén het eerste nummer zo lang doorettert.” F: „Tante Lien stond op De lachende derde wat meer achteraan op de plaat.” Te gekke videoclip by the way, die van De formule. F: „Ouwe mensen die raar doen, dat is gek. Ouwe mensen moeten eigenlijk heel normaal doen.” Hij doet ons denken aan de film Borgman van Alex van Warmerdam. F: „Dat is grappig, want we hebben Alex van ­Warmerdam al een paar keer benaderd om een videoclip voor ons te maken. Het is er nog niet van ­gekomen. Dus Alex, mocht je dit lezen, wij willen nog steeds heel graag dat jij een video voor ons maakt.” Het is crisis en jullie hebben het over barkies (een barkie is 100 euro, red.) uit de muur trekken. F: „Het gaat niet over flaneren met geld, het gaat over de actieve beslissing nemen om jezelf helemaal te verliezen in de nacht. Als je een normaal persoon bent, is 100 euro echt wel genoeg om helemaal
VERONICA MAGAZINE.NL

BAS BRON

‘Helemaal naar de getver. Lekker!’
een combinatie. M’n lichaam doormidden en dan twijfel ik over horizontaal of verticaal.” WW: „Je moet allebei de gezichten hebben.” F: „Hoe heet die nigga van Face/Off? Nicolas Cage. F: „Ja. Maar laat me gewoon Brad Pitt nemen, tenzij Vjèze jaloers wordt, dan neem ik James Franco.” Klopt ook wel met jullie tanden. F: „Precies, en bitches love me.” Hoelang kunnen jullie hier nog mee doorgaan? F: „Gewoon zolang de auto met de vrachtwagen van het leven meeglidet.” BB: „Daar denken we niet over na.” F: „We zitten op een kano in een rivier. That’s it.” WW: „Stap uit dan.” F: „De oever is net te ver.” ◼
109

VjÈZE FUR