You are on page 1of 16

Azonost jel:

2010. mjus 25.

GAZDASGI ISMERETEK
EMELT SZINT RSBELI VIZSGA
2010. mjus 25. 14:00
Az rsbeli vizsga idtartama: 180 perc

RETTSGI VIZSGA

Ptlapok szma Tisztzati Piszkozati

OKTATSI S KULTURLIS MINISZTRIUM

Gazdasgi ismeretek

emelt szint rsbeli vizsga 0804

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

Fontos tudnivalk
Kedves rettsgiz! A feladatlap ngy rszbl ll. I. Az els rsz tesztfeladatokat tartalmaz. Ezeknl a feladatoknl jellje meg az egyetlen, n szerint helyes vlaszt! Nem egyrtelm, vagy egynl tbb jells esetn nem jr pont. II. A msodik rsz igaz-hamis lltsokbl ll. Itt a vlaszok el rt I (igaz), illetve H (hamis) betvel jelezze dntst! Figyelem! Vlaszait indokolnia is kell! (Helyes vlasz megfelel indoklssal: 1 + 1 pont; helyes vlasz nem megfelel indoklssal vagy indokls nlkl: 1 + 0 pont; hibs vlasz: 0 + 0 pont.) III. A harmadik rszben rvid szveges vlaszokat ignyl feladatokat tall. Vlaszait maximum hrom-ngy sorban fejtse ki! IV. A negyedik rszben szmtsi, geometriai feladatokat kell megoldania. brk ksztsekor javasoljuk, hogy a kidolgozsnl hasznljon ceruzt, de a vgs megoldst tollal kell rgztenie. Hasznljon vonalzt a pontos brzols rdekben! A szmtsi feladatoknl nem elegend az eredmnyek felrsa; szmtsait, az alkalmazott kpleteket is rgztse a feladatlapon! (Termszetesen nem krjk az sszes prbaszmtst, az esetleges tbbszri prblkozs eredmnyeit, csak a letisztzott, vgs vlasznak sznt megoldsi menetet krjk lerni.) Mindegyik rsz tartalmazhat mikrokonmiai, makrokonmiai s a nemzetkzi gazdasgtan trgykrbe tartoz feladatokat. Figyelmesen kvesse a feladatok utastsait! Minden feltett krdsre igyekezzen vlaszt adni! Az egyes feladattpusoknl szerezhet pontszmok a feladatoknl vannak feltntetve. Rszpontok kaphatk. A feladatok tkletes megoldsa esetn szerezhet maximlis pontszm: 90. A feladatok megoldshoz szveges adatok trolsra s megjelentsre nem alkalmas szmolgp s vonalz hasznlata engedlyezett. Ha nem elegend a hely a megoldshoz, a teremfelgyeltl kapott hivatalos lap hasznlhat, de ezt jelezni kell a feladatlapon az adott pldnl! Munkjhoz sok sikert kvnunk!

rsbeli vizsga 0804

2 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

I. TESZTFELADATOK: Jellje meg az egyetlen, n szerint helyes vlaszt! Nem egyrtelm, vagy egynl tbb jells esetn nem jr pont. (92=18 pont) 1. Tegyk fl, hogy a cement piacn tkletes verseny rvnyesl, s nincsen klkereskedelem. Ha az orszgban a korbbihoz kpest tbb j lakst ptenek, akkor rvid tvon A) a cement ra s mennyisge n. B) a cement ra n, de mennyisge visszaesik. C) a cement ra cskken, de mennyisge n. D) a cement ra s mennyisge is visszaesik. 2. Ha a rizs kereslete rrugalmatlan, s behozatala nem engedlyezett, akkor rossz terms (a knlat cskkense) esetn A) a termelk sszes bevtele visszaesik. B) a termelk sszes bevtele nem vltozik. C) a termelk sszes bevtele n. D) mindegyik fenti eset elfordulhat a krlmnyektl fggen. 3. Egy gazdasg munkapiacn a jelenleg rvnyesl rgztett nominlbrek s adott rsznvonal mellett nkntes s knyszer munkanlklisg egyarnt ltezik. Ebben az esetben, ha az rsznvonal emelkedik, akkor az A) nveli a knyszer s az nkntes munkanlkliek szmt is. B) cskkenti a knyszer s az nkntes munkanlkliek szmt is. C) nveli a knyszer s cskkenti az nkntes munkanlkliek szmt. D) cskkenti a knyszer s nveli az nkntes munkanlkliek szmt. 4. Egy csavargyrban adott tkellomnynl a jelenlegi termelsi szint (havi 100 000 kg) mellett a hatrkltsg rtke 400 Ft, mg az tlagkltsg rtke 600 Ft. Ha a gyr megduplzn a havi termelst, akkor a hatrkltsg ppen egyenl lenne az tlagkltsggel. Eszerint a termels kismrtk nvelse esetn A) az tlagkltsg biztosan nne. B) az tlagkltsg biztosan cskkenne. C) az tlagkltsg nem vltozna. D) mindhrom fenti eset elfordulhat. 5. Egy orszgban kertitrpt egyetlen vllalat termel, s ez cg profitmaximalizl monopliumnak tekinthet. A kertitrpe alapanyaga kivl minsg manyag. Tegyk fl, hogy a manyag ra jelentsen esik, s gy a vllalat hatrkltsge minden egyes termelsi szint mellett a felre cskken. Ennek hatsra a vllalat cskkenti a kertitrpe rt, A) de tovbbra is ugyanannyit termel, gy sszes bevtele cskken. B) de nveli termelst, gy sszes bevtele nem vltozik. C) de nveli termelst, gy nem tudjuk megllaptani, hogy sszes bevtele hogyan vltozik. D) de nveli termelst, sszes bevtele viszont biztosan n.

rsbeli vizsga 0804

3 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

6. Egy hromszerepls gazdasgban a kormny nveli a kormnyzati vsrlsokat. Mivel a meglv kltsgvetsi deficitet nem nvelheti tovbb, ezrt ugyanekkora sszeggel megnveli az adkat is. Lvn, hogy a gazdasg a potencilis kibocsts szintjn termel, a relkibocsts nem vltozik. A kltsgvetsi politika fenti mdosulsnak hatsra A) a fogyaszts s a beruhzs is nvekszik. B) a fogyaszts n, de a beruhzs cskken. C) a fogyaszts cskken, de a beruhzs n. D) a fogyaszts s a beruhzs is visszaesik. 7. Tegyk fel, hogy egy hromszerepls gazdasgban a jegybank gy dnt, hogy f szablyknt a kamatlb szinten tartst tzi ki clul. Ez azt jelenti, hogy minden esetben gy mdostja a pnz mennyisgt, hogy az egyenslyi kamatlb ne vltozzk. Mit kell tennie abban az esetben, ha a profitvrakozsok megrendlsnek hatsra cskken az rupiacon a beruhzsi kereslet? A) Nvelnie kell a pnzmennyisget. B) Cskkentenie kell a pnzmennyisget. C) Nem kell megvltoztatni a pnzmennyisget, mert az eredeti kamatlb gyis helyrell. D) Meg kell vltoztatnia a kamatlbra vonatkoz cljt. 8. Strukturlis munkanlklisgnek nevezzk A) az elgtelen sszkereslet kvetkeztben kialakult munkanlklisget. B) a technikai halads hatsra kialakult llstalansgot. C) azt, ha az emberek adott relbr mellett nem hajlandk llst vllalni. D) azt, ha a munkakereslet s -knlat eltr szerkezete okozza a munkanlklisget. 9. Ha egy hromszerepls gazdasgban az rsznvonal knlati okok kvetkeztben emelkedik, akkor vltozatlan nominlis pnzmennyisg mellett A) a fogyaszts s a beruhzs is visszaesik. B) a fogyaszts s a beruhzs is nvekszik. C) a fogyaszts n, de a beruhzs cskken. D) a fogyaszts cskken, de a beruhzs n.

rsbeli vizsga 0804

4 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

II. IGAZ-HAMIS LLTSOK, INDOKLSSAL: Az lltsok el rt I (igaz), illetve H (hamis) betvel jelezze dntst! Figyelem! Vlaszait indokolnia is kell! Helyes vlasz megfelel indoklssal: 1+1 pont; helyes vlasz nem megfelel indoklssal vagy indokls nlkl: 1+0 pont; hibs vlasz 0+0 pont.) (92=18 pont)

1. Ha egy tkletesen versenyz vllalat pillanatnyi, profitmaximalizl termelsi szintje mellett a termk ra s az tlagkltsg klnbsge a lehet legnagyobb, akkor profit nvelse rdekben biztosan nvelni kell a termelst.

2. Tegyk fl, hogy egy kompetitv piacon a jelenlegi piaci r mellett egy profitmaximalizl vllalat termel. Ha a piaci r megduplzdik, akkor emiatt a vllalat rbevtele is megduplzdik.

3. Az sszes rfordtst munkarban kifejezve tegyk fl, hogy A orszgban egy zak legyrtsa 3 munkara/darab, egy televzikszlk elksztse 100 munkara/darab rfordtst ignyel, mg B orszgban a zakkszts munkaignye 1 munkara/darab, a TV-gyrts munkaignye pedig 50 munkara/darab. A fentiek alapjn A orszgnak komparatv elnye van a televzi gyrtsban.

4. Egy ktszerepls gazdasgban a pillanatnyilag fennll (nem felttlenl egyenslyi) jvedelemszint mellett a megtakartsok rtke S = 300 egysgnyi, mg a beruhzsok rtke I = 400 egysgnyi. Ennek alapjn azt llthatjuk, hogy a gazdasg rupiacn tlkereslet uralkodik.

rsbeli vizsga 0804

5 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

5. Egy hromszerepls gazdasgban megfigyeltk, hogy valamely gazdasgpolitikai beavatkozs hatsra rvid tvon cskkent a gazdasg jvedelme. A jvedelem cskkenst a beruhzsok visszaesse s a fogyaszts cskkense ksrte. Ekkor a vltozs oka lehetett, hogy cskkentek a kormnyzati vsrlsok.

6. Egy ktszerepls gazdasgban a beruhzsi kereslet rtke ceteris paribus I = 100 egysggel ntt, s ennek hatsra az egyenslyi jvedelem is emelkedett. Ennek alapjn azt llthatjuk, hogy a jvedelem nvekedse nagyobb volt 100 egysgnl (Y > 100).

7. Ha rgztett nominlis brek s a jelenlegi egyenslyi rsznvonal mellett a munkapiacon tlknlat van, akkor az sszkereslet emelkedse nveli a foglalkoztatst.

8. Tegyk fl, hogy a kzponti bank rgztett rfolyamot akar fenntartani, de a klfldi valuta knlatnak nvekedse s keresletnek visszaesse miatt a szabadpiacon vltozna az rfolyam. Ekkor a kzponti banknak a fix rfolyam fenntartsa rdekben klfldi valutt kell vsrolnia.

9. Egy lebeg rfolyam mellett mkd nyitott gazdasgban a valutarfolyam egyenslyi rtkt ugyanabban az irnyban mdostja a hazai pnzmennyisg nvekedse s a kormnyzati vsrlsok nvekedse.

rsbeli vizsga 0804

6 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

III. RVID VLASZT IGNYL FELADATOK: Vlaszt maximum hrom-ngy sorban fejtse ki! (43=12 pont)

1. Tegyk fl, hogy a hajcsatok piacn tkletesen verseny van, s a jelenlegi rvid tv egyenslyi helyzetben a hajcsattermel vllalatok gazdasgi profitot realizlnak. Hogyan alakul vrhatan a hossz tv egyenslyba val tmenet sorn a hajcsatot elllt vllalatok szma s a hajcsatok piaci ra?

2. A kompetitv piacon tevkenyked Gygynvny Bt. segdmunksokat alkalmaz gygynvny gyjtsre. Egy munks napi bre 5000 Ft. A Bt. jelenleg 20 munkst alkalmaz, s ilyen ltszmnl a munka hatrtermke 30 kg; valamint tudjuk, hogy egy kg gygynvny piaci ra 200 Ft. A fentiek alapjn llaptsa meg, hogy az optimlis ltszmot alkalmazza-e a Bt., vagy rdemes lenne nvelni, esetleg cskkenteni a munksok szmt! Indokolja vlaszt!

3. Milyen mdon tudja bvteni a kzponti bank a forgalomban lev pnzmennyisget?

4. Hatrozza meg az M1 s az M2 pnzkategrikba tartoz tteleket!

rsbeli vizsga 0804

7 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

IV. SZMTSI S GEOMETRIAI FELADATOK:

(42 pont)

1. Az albbi brn egy fogyaszt optimlis vlasztsa lthat kt klnbz kltsgvetsi


egyenes mellett. Az 1. idszakban a folytonos vonal kltsgvetsi egyenesen lev A pont, mg a 2. idszakban a szaggatott vonal kltsgvetsi egyenesen elhelyezked B pont mutatja az optimlis vlasztst. Feltesszk, hogy a fogyaszt preferenciit kifejez kzmbssgi trkp nem vltozott.

B 1 0 1 X

a) Tudjuk, hogy az 1. idszakban a fogyaszt X s Y termkre klttt jvedelme I = 12 000 Ft volt. Adja meg az bra alapjn a kt termk 1. idszaki rt! b) A 2. idszakra a fogyaszt jvedelme s a kt termk ra is megvltozott. Tudjuk, hogy az Y termk 2. idszaki ra PY = 2500 Ft lett. Adja meg az bra alapjn az X termk 2. idszaki rt s a fogyaszt 2. idszaki jvedelmt! c) Az bra alapjn hatrozza meg, hogy a fogyaszt szmra a kt termk kiegszti, vagy helyettesti egymst! Indokolja vlaszt! (2+2+2=6 pont)

rsbeli vizsga 0804

8 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

1. feladat megoldsnak folytatsa:

rsbeli vizsga 0804

9 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

2. A Dli zek Rt. monopoljogot szerez egy kis orszgban a narancs forgalmazsra. Az
orszg ghajlata nem teszi lehetv a narancs belfldi termesztst, gy a teljes mennyisget importlni kell. A vllalat a vilgpiacon 300 egysgron vsrol egy tonna narancsot, erre mg rrakdik 100 belfldi szlltsi s forgalmazsi kltsg, s gy a narancselads hatrkltsge mennyisgtl fggetlenl MC = 400 lesz. A fentieken kvl a vllalatnak csak fix kltsge van, mgpedig FC = 1 000 000 . Tudjuk mg, hogy a narancs belfldi keresleti grbje P = 2000 0,5Q egyenlet, ahol P egy tonna narancs eurban kifejezett ra, s Q a narancs mennyisge tonnban mrve. A keresleti grbhez tartoz hatrbevteli grbe egyenlete MR = 2000 Q. a) Mennyi narancsot forgalmaz a vllalat, s mekkora lesz a narancs belfldi ra? b) Mekkora a vllalat profitja? c) Ha a narancspiacon tkletes verseny lenne, akkor mekkora lenne a narancs ra, s forgalmazott mennyisge? d) Mekkora a monoplium miatt fellp holtteher-vesztesg? (4+2+4+2=12 pont)

rsbeli vizsga 0804

10 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

2. feladat megoldsnak folytatsa:

rsbeli vizsga 0804

11 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

3. Az albbi bra bal oldaln egy hromszerepls gazdasg rupiaci egyenslyi helyzett
lthatjuk, mg a jobb oldal a pnzpiaci egyenslyt mutatja. A knlati oldalrl tudjuk, hogy a gazdasgban a nominlis brek rgztettek.
P Y 1D Y 1S i M1D

M1/P1

M/P

Tegyk fl, hogy az brzolt egyenslyi helyzetbl kiindulva a fogyasztk a gazdasgi krlmnyek nehezedstl tartva nvelik megtakartsaikat. a) Mutassa meg az bra bal oldaln, hogy hogyan mdosul a gazdasg rupiaci egyenslyi helyzete, az egyenslyi rsznvonal s a jvedelem a fogyaszti magatarts megvltozsa miatt! Indokolja a grbk elmozdulst! b) Mutassa meg az bra jobb oldaln, hogyan vltozik a pnzpiac egyenslyi helyzete! Szvegesen is indokolja meg vlaszt! c) rja be az albbi tblzatba, hogy mikppen mdosul a felsorolt vltozk egyenslyi rtke a bekvetkez vltozsok sorn! Vltoz Beruhzs Relbr Foglalkoztats N/cskken/nem vltozik/meghatrozhatatlan

(4+5+3=12 pont)

rsbeli vizsga 0804

12 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

3. feladat megoldsnak folytatsa:

rsbeli vizsga 0804

13 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

4. Egy nyitott gazdasgrl ismertek az albbi adatok:


autonm fogyaszts: C0 = 500, fogyasztsi hatrhajlandsg: c = 0,8, a beruhzsok rtke: I = 2000, a kormnyzati vsrlsok rtke: G = 1000, az adk rtke: T = 1000, (egyb ad s transzfer nincsen) az export rtke: X = 3500, autonm import: IM0 = 1000, import hatrhajlandsg: m = 0,3. (az exportra s importra jellemz adatokat adott belfldi s klfldi rsznvonal, illetve rgztett nominlis rfolyam mellett kaptuk)

a) Hatrozza meg az egyenslyi jvedelem rtkt s a klkereskedelmi mrleg egyenlegt! b) rja be az albbi tblzatba, hogy a megadott vltozsok milyen irnyban mdostank az egyenslyi jvedelem rtkt s a klkereskedelmi mrleg egyenlegt!

Vltozs

Egyenslyi jvedelem

Klker. mrleg egyenlege

n/cskken/nem vltozik
Autonm fogyaszts emelkedse Fogyasztsi hatrhajlandsg cskkense Beruhzsok visszaesse Kormnyzati vsrlsok nvekedse Ademels Export bvlse Autonm import nvekedse Import hatrhajlandsg emelkedse

(4+8=12 pont)

rsbeli vizsga 0804

14 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

4. feladat megoldsnak folytatsa:

rsbeli vizsga 0804

15 / 16

2010. mjus 25.

Gazdasgi ismeretek emelt szint

Azonost jel:

maximlis elrt pontszm pontszm Feleletvlaszts Igaz-hamis lltsok Rvid vlaszos feladatok Szmts, brzols Az rsbeli vizsgarsz pontszma 18 18 12 42 90

javt tanr

Dtum: .................................................

__________________________________________________________________________

elrt programba pontszm bevitt egsz egsz szmra pontszm kerektve Feleletvlaszts Igaz-hamis lltsok Rvid vlaszos feladatok Szmts, brzols

javt tanr

jegyz

Dtum: .................................................

Dtum: .................................................

rsbeli vizsga 0804

16 / 16

2010. mjus 25.