You are on page 1of 3

Popescu Sergiu-Valentin EPA

Teorie
1) Rezistena i rezistorul
Este foarte uor s confundm termenii de rezisten i rezistor. Rezistena reprezint opoziia fa de curentul electric, iar rezistorul este un dispozitiv fizic utilizat n circuitele electrice. Este adevrat, rezistorii posed rezisten electric, dar trebuie s nelegem c cei doi termeni nu sunt echivaleni!

1.1) Scopul rezistorilor


Datorit relaiei dintre tensiune, curent i rezisten n oricare circuit, putem controla oricare variabil prin simplul control al celorlalte dou. Probabil c cea mai uor de controlat variabil dintr-un circuit este rezistena. Acest lucru poate fi realizat prin schimbarea materialului, mrimii sau formei componentelor conductive (inei minte cum filamentul metalic subire al unui bec creeaz o rezisten electric mai mare dect un fir gros? Componentele speciale numite rezistori sunt confecionate cu singurul scop de a crea o cantitate precis de rezisten electric la introducerea lor n circuit. Sunt construite din fir metalic sau de carbon n general, i realizate astfel nct s menin o rezisten stabil ntr-o gam larg de condiii externe. Rezistorii nu produc lumin precum este cazul becurilor, dar produc cldur atunci cnd degaj putere electric ntr-un circuit nchis n stare de funcionare. n mod normal, totui, scopul unui rezistor nu este producerea cldurii utile, ci pur i simplu asigurarea unei rezistene electrice precise n circuit.

1.2) Efectul termic


Efectul termic (denumit i efect Joule-Lenz) este reprezentat de disiparea cldurii ntrun conductor traversat de un curent electric. Aceasta se datoreaz interaciunii particulelor curentului (de regul electroni) cu atomii conductorului, interaciuni prin care primele le cedeaz ultimilor din energia lor cinetic, contribuind la mrirea agitaiei termice n masa conductorului.

1.3) Aplicaii industriale


Produsele folosite la nclzirea industrial, precum i pentru uzul casnic, funcioneaz pe baza efectului Joule-Lenz. Elementul de circuit comun n construcia acestor produse este un rezistor (sau mai multe, grupate adecvat) n care se dezvolt efectul Joule al curentului electric. Rezistorul su (elementul rezistiv care disip cldura) este realizat din nicrom, feronicrom, fecral, kanthal, cromal .a. Aceste materiale sunt rezistente la temperaturi mari, au rezistivitate electric ridicat i un coeficient mare de temperatur al rezistivitii. Efectul termic al curentului electric are multiple aplicaii industriale: cuptoarele nclzite electric, tierea metalelor, sudarea cu arc electric etc.

Arcul electric este un curent electric de mare intensitate. La separarea sub sarcin electric a dou piese metalice n contact, densitatea de curent crete foarte mult datorit micorrii zonelor de contact, pe msura deprtrii pieselor i datorit tensiunii electromotoare (t.e.m.) de autoinducie care ia natere la ntreruperea curentului. Datorit efectului Joule-Lenz foarte puternic, metalul este topit local i vaporizat. n condiiile existenei vaporilor metalici i a contactelor puternic nclzite, aerul dintre contacte aciunea diferenei de potenial dintre contacte plasma se deplaseaz, formnd arcul electric; deci curentul electric continu s existe i dup ntreruperea mecanic a circuitului. Din procesele de recombinare ale purttorilor de sarcin, arcul electric elibereaz energie sub form de radiaii luminoase intense. La sudarea metalelor, arcul electric se formeaz ntre un electrod i piesa de sudat; tierea metalelor se realizeaz prin topire local cu arc electric, iar la ntreruperea circuitelor electrice arcul este stins prin metode i dispozitive speciale care favorizeaz procesele de deionizare n coloana de arc. La ntreruptorul cu prghie, pentru a se evita topirea sau distrugerea parial prin arc electric a pieselor de contact, ntre acestea se monteaz n paralel un condensator. Condensatorul se ncarc i preia energia eliberat de cmpul magnetic prin curentul de autoinducie, fr a se mai produce un arc electric. Cnd un material conductor este plasat ntr-un cmp magnetic alternativ, curenii indui determin nclzirea materialului. La frecvene mari nclzirea este mai pronunat la suprafaa materialului conductor; efectul este utilizat la tratamente superficiale ale metalelor i pentru lipire. Cuptoarele electrice se utilizeaz i pentru topirea metalelor. Dac un dielectric este introdus ntre dou armturi plane, alimentate n curent alternativ, acesta se nclzete din cauza pierderilor de polarizare. Fenomenul este utilizat pentru topirea maselor plastice, la nclzirea mbinrilor din lemn, la nclzirea alimentelor n cuptoarele cu microunde .a. Calculul la nclzirea produs de trecerea curentului electric prin conductoarele aparatelor i mainilor electrice este foarte important: nclzirea nu trebuie s afecteze stabilitatea termic a materialelor izolatoare.

2) Conducia
Conducia este transferul cldurii dintre dou materiale care intr n contact unul cu cellalt. Energia cinetic molecular a unui material (zone dintr-un material) se transfer unui alt material (zone din acesta) cu energie cinetic mai mic prin intermediul coliziunilor particulelor constituente. Aceast modalitate este cel mai important tip de transfer pentru solide. De pild, dac ndrznii s punei mna pe plita ncins, transferul de cldur va avea loc foarte rapid, din cauza diferenei mari de temperatur dintre plit i mn i, n funcie de temperatura plitei, vei suferi n consecin. De asemenea, n felul acesta putei explica de ce mnerul ibricului cu care facei ceaiul de diminea, dac nu este fcut dintr-un material cu indice sczut de conductibilitate termic ori nu este izolat termic, se va nclzi repede i vei avea nevoie de un prosop pentru a ridica ibricul de pe aragaz. n acest caz, atomii mnerului intr ntr-o stare de vibraie, pe care, prin coliziune, o transfer grabnic atomilor vecini. Unele substane sunt bune conductoare de cldur, ca de exemplu: argintul, oelul, fierul, cuprul, pe cnd altele sunt buni izolatori, ca lemnul, hrtia ori aerul.

3) Convecia
Transferul de cldura prin convecie este caracteristic pentru fluide, deoarece are loc simultan cu deplasarea si amestecarea fluidului la nivel macroscopic. Conductivitatea nsoete ntotdeauna convecia, aportul acesteia la cldura totala transferata depinde de condiiile hidrodinamice. Convecia forata se desfoar in paralel cu convecia libera si conductivitatea termica, influenta acestora din urma depinznd de regimul de curgere caracterizat prin criteriul Reynolds. S-a constatat experimental ca in condiiile curgerii turbulente imensitatea conveciei este maxima de aceia se recomanda ca vitezele fluidelor sa fie astfel aliase nct curgerea sa fie turbulenta. Daca se pune problema schimbului de cldura intre fluid si o frontiera solida, cldura trebuie sa strbat stratul limita care se formeaz la interfaa dintre fluid si solid. Pentru simplificarea analizei transferului de cldura intre un fluid si o frontiera solida , prin analogie cu stratul limita hidrodinamic, s-a definit un strat limita termic, ca fiind zona adiacenta suprafeei solide in care temperatura fluidului variaz de la o valoare pe care o are la suprafaa solida, Tp, la o valoare T din masa curentului de fluid. Modelul transferului de cldura intre fluid si o suprafaa solida considera ca ntreaga rezistenta la transferul de cldura este concentrata in stratul limita, deoarece in afara acestuia deplasarea fluidului nefiind afectata de prezenta solidului si de forele de frecare vscoasa, temperatura fluidului este uniforma.