You are on page 1of 9

FUMATUL N RNDUL TINERILOR LICEENI

Proiect

FUMATUL N RNDUL TINERILOR LICEENI

Introducere
Cuvantul "tutun" provine de la insula Tobago din arhipelagul Antilelor, acolo unde aceast plant era cultivata. Indienii numeau aceast plant "petum".

Aztecii si incasii foloseau tutunul cu precadere in timpul ceremoniilor religioase. Le potolea foamea i ii a uta s reziste mai bine la oboseal. !n limba spaniol , cuvantul "Cigare" "nseamn "ciocul berzei" i deriv din "cigarar" # a "nveli ,a "nfsura "n h$rtie.

%umatul este cunoscut de acum &'' de ani ,dar a "nceput s se rsp$ndeasc dupa cel de(al II(lea razboi mondial "n toate )rile lumii. !n lume,la ora actual, au loc mai mult de * milion de decese anual din cauza fumatului. !n ultimi +'(,' de ani s(a dovedit tot mai clar c tutunul con)ine substan)e nocive. !n frunze se gsesc diverse componente chimice- celuloz, proteine, amidon, steroli, minerale etc. Aceste

substante se mai gsesc i "n alte plante, dar tutunul are ca substan)e specifice nicotina i isoprenoizii. .icotina este o substan) foarte to/ic.0 doz de , mg fiind suficient pentru a omor$ un c$ine "n cateva clipe, iar o doza 1' mg fiind suficient pentru a omor" un om. 2tudiile au artat ca fumatul determin dependen)a fiziologic de nicotin, e/acerb$nd pofta de nicotin dupa "ncercarea de abandonare a fumatului. %umatul este un obicei ce reduce emo)iile negative cum ar fi durerea, frica, furia etc. 0biceiul fumatului poate avea efecte sociologice ad$nci, cum ar fi preluarea obiceiului de la prin)i i prieteni. %umatul este un factor de risc sigur pentru dezvoltarea cardiopatiei ischemice i a infarctului de miocard, c$t i "n amplificarea riscului de moarte i recuren) a infarctului miocardic.

Dependena de tutun Criterii de dependen)-%umatul 3tilizare necontrolat- 4A 5fecte psihotrope- 4A Comportament indus de drog- 4A 2tereotip "n folosire- 4A %olosire "n ciuda efectelor adverse- 4A 6ecidiva dupa abstinen)- 4A Toleran)a- 4A 4ependen)a fizic- 4A 7lcere 8 stare de euforie- 4A

Statistici

!n fiecare zi mai mult de &''' de adolescen)i din 2.3.A fumeaz prima )igar i astfel fac primul lor pas pentru a deveni un fumtor regulat. 0 treime dintre acetia vor muri datorit bolilor provocate de fum. +'9 dintre adolescen)ii care fumeaz regulat au "ncercat cel pu)in o dat s se lase de fumat. Avertismente

%umtorii mor tineri: %umatul blocheaz circula)ia s$ngelui "n artere, provoac infarct miocardic i acid vascular cerebral: %umatul provoac cancer pulmonar, care este letal: %umatul "n timpul sarcinii duneaz copilului dumneavoastr: 7rote a)i copiii, nu(i lsa)i s respire fumul de )igar: 4octorul sau farmacistul dumneavoastr v poate a uta s v lsa)i de fumat: %umatul d dependen), nu "ncepe)i s fuma)i; 0prirea fumatului scade riscul de "mbolnviri cardiace sau pulmonare fatale: %umatul poate provoca o moarte lent i dureroas: %umatul "ncetinete circula)ia s$ngelui i provoac impoten)a: %umatul provoac "mbtr$nirea tenului<pielii=: %umatul poate duna calit)ii spermei i scade fertilitatea: %umul de )igar con)ine benzeni, nitrozamine, formaldehide i cianuri:

tiai c?

fiecare )igar fumat poate scurta cu > minute via)a celui ce o fumeaza: femeile cstorite cu fumatori sunt de patru ori mai predispuse s moar de cancer pulmonar decat femeile cstorite cu nefumatori: gudronul din )igri "nglbene)te din)ii: e/ist *, substan)e cancerigene diferite "n fiecare )igar: un om care fumeaz un pachet de )igri pe zi, timp de * an, va avea un * litru de gudron depozitat "n plm$ni: *?9 din totalul incendiilor fatale sunt cauzate de fumat: fumatul altereaz gustul i mirosul , determina ridurile faciale , iar unele studii demonstreaz c au un efect negativ i asupra auzului:

Cuprins
Consumul de tutun "n r$ndul copiilor i al tinerilor este considerat de specialiti ca @boal pediatricA, iar "n unele zone ale lumii putem vorbi chiar despre o @epidemie pediatricA. Botivul este simplu- fumatul este o dependen) de drog C nicotina C ce debuteaz la v$rsta copilriei iar "n multe )ri prevalen)a ma/im a fumatului este la v$rste tinere. !n lume, ma oritatea fumtorilor au debutat "nainte de *> ani i se observ o tendin) de diminuare a diferen)ei dintre cele dou se/e, fetele "ncep$nd s fumeze din ce "n ce mai mult i la v$rste din ce "n ce mai mici. 2e apreciaz c dac trend(ul actual continu, "n ur de D,' de milioane dintre copiii i tinerii de azi vor muri ca urmare a consumului de tutun pe parcursul vie)ii, ma oritatea fiind "n )rile "n curs de dezvoltare. !n 6om$nia e/ist circa , milioane de fumatori. 4intre ei, mai mult de umatate au "nceput fumatul "nainte de a implini varsta de *> ani. Tema 2tudiul consumului de tutun "n r$ndul liceenilor.

Obiectivul 4emonstra)ia c tinerii se apuca de fumat la v$rste din ce "n ce mai fragede i faptul c "ncep s fumeze datorita curiozita)ii i aa numitului Eefect de turmA.

Metode folosite Chestionarul Conversa)ia

Ipote

Cu toate c sunt contien)i de riscurile la care se supun, tinerii se apuc de fumat de la v$rste fragede datorit curiozit)ii dar si a Eefectului de turmA. Demonstraie!"e ultate 7entru aceasta tema am folosit un eantion de 1* tineri cu v$rstele cuprinse "ntre *,(*> ani, elevi la Liceul TeoreticA 5mil 6acovi)A Techirghiol !n urma sonda ului s(a observat c din 1* tineri ,&& fete, i D>, baie)i, D* de tineri <&+,+&9= nu fumeaz, iar +' , adic 1,,,F9 fumeaz.

fumatori nefumatori

Tinerii chestiona)i care fumeaz s(au apucat de fumat "n urul v$rstei de *&(*+ ani. To)i tinerii s(au apucat de fumat din curiozitate, pentru a fi la mod <pentru ca to)i fumeaz=, pentru a fi accepta)i mai usor "n diverse cercuri de prieteni. To)i tinerii cunosc riscul la care se supun cu fiecare )igar pe care o fumeaz, dar nu inten)ioneaz s se lase de fumat, crez$nd c au toat via)a "nainte i tot timpul din lume pentru a o face.Cred ca se pot lsa de fumat i ca Enumai cei slabi nu o pot faceA, dar, nu au incercat niciodata s renun)e la acest viciu. 2unt convini ca ei au destul voin) i se pot lsa de fumat oric$nd doresc, dar nu vor acum.

D'9 din tineri au spus ca parintii stiu ca ei fumeaz iar >'9 din tinerii intervieva)i au afirmat c parin)ii lor nu cunosc faptul ca ei fumeaz i "i procur )igarile din banii de pachet sau de la prieteni.

80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% stiu nu stiu Series1

%umatul reprezint cel mai important factor de risc ce amenin) sntatea "n "ntreaga lume, la fiecare 1 secunde un om murind din cauza fumatului. Guvernele din toate tarile ac)ioneaz pentru limitarea consumului de tutun. Totui, controlul consumului de tutun reprezint un domeniu intersectorial, fiind necesare eforturi con ugate at$t pentru limitarea ofertei c$t i pentru contientizarea popula)iei. Conclu ia 7entru a preveni fumatul, trebuie s ac)ionm la v$rste din ce "n ce mai mici, cu msuri specifice, adaptate acestei categorii# Astfel, cea mai eficient msur recomandat i de 0B2 este interzicerea complet a oricror metode de publicitate pentru produsele din tutun, inclusiv distribuirea gratuit a mostrelor de )igarete, organizarea de concursuri care promoveaz consumul unor anumite mrci de )igarete, sponsorizarea evenimentelor muzicale, sportive ori din mod, publicitatea din filme, internet ori ocuri. Guvernul 6om$niei, la ini)iativa Binisterului 2nt)ii 7ublice, a promovat in luna ianuarie doua acte normativea= 0rdonan)a nr. 18 D''> ( prin care sunt interzise toate aceste forme de publicitate direct i indirect care vizeaz copiii i minorii. b= 0rdonan)a nr. ,8 D''> prin care( sunt stabilite restrictii mai dure pentru fumatul in spatiile publice inchise ( se prevede obligativitatea inscriptionarii produselor din tutun cu pictograme sugestive pentru efectele fumatului asupra sanatatii ncepnd cu 1 iulie 2008. Astfel, pachetul de igri devine un vector pentru transmiterea corect de informaii i nu un magnet! pentru copii i tineri. Binisterul 2nt)ii 7ublice considera reducerea consumului de tutun o prioritate de sanatate publica .

!ns este datoria fiecrui cet)ean al )rii s contribuie, "n felul lui, la descura area fumatului "n r$ndul copiilor i tinerilor Cei care comercializeaz produse din tutun s respecte legea i s nu v$nd aceste produse minorilor: 7rin)ii i educatorii s nu fumeze "n prezen)a copiilor i s nu "i lase pachetele de )igri la "ndem$na copiilor: 7rin)ii s nu ofere )igri sau bani pentru )igri copiilor: 0rganiza)iile non(guvernamentale sau guvernamentale, institu)iile de "nv)m$nt, administratorii i managerii de companii mari sau mici s nu accepte nici o form de sponsorizare, sus)inere, prin care este promovat fumatul sau produsele din tutun: 7ersoanele publice, personalit)ile, vedetele i al)i creatori de opinie s se ab)in de la a fuma "n public sau a se lsa filma)i8 fotografia)i c$nd fumeaz. 4e asemenea, dorim sa incura am societatea civila, prin reprezentantii ei, sa ni se alature intr(un parteneriat pentru lupta impotriva fumatului. O $Tineree fr tutun% este un pas esenial pentru o via lun& 'i sntoas(

)iblio&rafie* http-88ro.HiIipedia.org8HiIi8Tutun http-88lafi/.&/.ro8Tigarile.htm http-88HHH.garbo.ro8articol82anatate8**>8%umatul(si(efectele(sale.html http-88HHH.ghidul(parintilor.ro8adolescentul8sanatate8tutunul(si(efectele(sale(asupra( tinerilor.html

C+esionar

FUMATUL N RNDUL TINERILOR LICEENI


*.La ce v$rst a()i "nceput s fuma)iJ KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.. D.C$te )igri fuma)i pe ziJ KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.. &.7rin)ii cunosc faptul c fuma)iJ KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK. +.Cum v procura)i banii pentru cumprarea )igrilorJ KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK. ,.Cunoaste)i riscul fumatului asupra snt)iiJ KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.. 1.L dori)i s v lsa)i de fumatJ KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.. F.7ute)i rezista tenta)iei de a nu fumaJ 4aca da, c$t timpJ KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.. >.Ce crede)i c ar trebui s fac o persoan pentru a renun)a la fumatJ KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.. ?.A()i sftui i pe al)ii s fumezeJ KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK..