You are on page 1of 2

O metoda simpla de a face roi Posted on April 12, 2012 by admin in Intretinerea albinelor Fiecare apicultor incearca sa mentina

familiile de albine in stare activa, adica sa nu roiasca deoarece in perioada roirii productia de miere si polen este mult diminuata. Exista destul de multe metode pentru a preveni roitul(o sa scriu un alt articol cu mai multe detalii), deci cu putina atentie se pot mentine familii foarte puternice si sa obtinem productii in semnate de miere si polen. O sa descriu mai jos o metoda simpla da a face mai multi roi fara sa afectam prea tare productia de miere. Sa zicem ca avem 10 familii de albine medii/puternice; dupa salcam selectam cele mai puternice 3 familii si le divizam in mai multi roi; o familie ar trebui sa aiba minim 12 rame ME cu puiet dintr-un total de 20 de rame; luam cate 3 rame cu puiet si 1 de acoperire si facem cate un roi/nucleu in alt stup. Din fiecare familie selectat pentru a face roi putem obtine 3 roi pe cate 4 rame din care 3 cu puiet si mai raman la familia de baza 3 rame cu puiet, matca si restul de rame cu albine. In familia de baza daca exista cules ompletam cu faguri artificiali si faguri claditi pentru a crea spatiul necesar matcii pentru a reface ramele cu puiet, eventual putem stimula cu sirop de zahar. Fiecare roi mai primeste cate 1-2 fagure cu miere pentru acoperire si inca 1-2 claditi ca spatiu pentru ouat, in cazul cand folosim matci imperecheate. Daca nu avem matci imperecheate putem folosi si matci neimperecheate crescute si gata de ecluzionare in momentul cand realizam roii. Eu personal folosesc matci din nucleele de imperechere. Cele mai bune rezultate se obtin cu matci imperecheate. Dupa introducerea matcilor se duc pe alta vatra situata la cel putin 3-4 km departare pentru a nu pierde din culegatoarele de pe ramele de acoperire. Dupa ce am introdus matca lasam 2-3 zile roiul iar apoi verificam prezenta matcii si a puietului(in cazul cand folosim matci imperecheate). Roii care nu au matca sunt desfiintati prin unificarea cu roiul de langa el si se indeparteaza stupul pentru ca roii din zona sa primeasca totate albinele culegatoare. Astfel de roi sunt destul de aproape ca structura de un roi natural deoarece au si albine culegatoare inca de la inceput dar au avantajul ca au o matca tanara. In functie de culesul din natura se poate stimula cu sirop din zahar(1:1) sau miere dizolvata in apa si se completeaza cu faguri artificiali pe masura ce numarul de albine creste. Eu de obicei fac acesti roi incepand cu 1 iunie dar nu mai tarziu de 1 iulie deoarece nu mai au timp suficient sa se dezvolte pana la venirea iernii si folosesc intotdeauna matci imperecheate. Astfel de roi intra in iarna suficient de puternici dar uneori necesita in august hraniri de completare. Nu trebuie sa uitam de tratamentele pentru combaterea varooa si nosema apis deoarece prezenta acestor boli poate contribui la o slaba dezvoltare a roilor.

O familie potrivita pentru realizarea de roi artificiali:

Nu inainte de a pregati stupii unde vom pune roii:

Tags: apicultura, matca, matci, matci imperecheate, matci neimperecheate, rame cu puiet, roi albine, sirop de zahar Subscribe Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.