You are on page 1of 4

Parghia

Prghia este o bar rigid care se poate roti n jurul unui punct de sprijin i asupra creia acioneaz dou fore: fora care trebuie nvins, numit for rezistent, i fora cu ajutorul creia este nvins fora rezistent, numit for activ. Prghia servete, n general, la multiplicarea forei. Tipuri de prghii de gradul I: punctul de sprijin se afl ntre punctele de aplicaie ale celor dou fore. !emple: levierul, foarfecele, balansoarul, braul balanei

de gradul al II-lea: punctul de aplicaie al forei rezistente se afl ntre articulaie i cel al forei active. !emple: roaba, pedala de frn, cletele de spart nuci.

de gradul al III-lea: punctul de aplicaie al forei active este situat ntre cel al forei rezistente i punctul de sprijin. !emple: braul omului, penseta, capsatorul, grebla, bratul unditei.

Foarfecele "sau foarfeca, foarfec# este o unealt "scul# sau main unealt, a crei parte activ este format din dou lame alturate, cu tiurile n acelai plan i micrile relative de translaie sau de rotaie n sensuri opuse. ste utilizat la tierea diferitelor materiale. $a foarfecele de mn cele dou lame sunt de obicei articulate ntre ele la mijloc cu un bol sau un urub, formnd un sistem de prghii de gradul %. &n acest caz, fiecare dintre lame are la captul de care foarfecele este inut cte un mner inelar in care intr degetele.

'lt variant este cnd cele dou lame sunt articulate la captul opus lamelor active, printr(o articulaie elastic "arc#, care asigur deschiderea lamelor. 'cionarea cu mna se face la mijloc, cele dou lame formnd un sistem de prghii de gradul al %%(lea. Prghii n organismul uman Parghie gradul I: )apul n echilibru pe coloana vertebral. Punctul de sprijin este vertebra atlas, rezisten*a este reprezentat de greutatea capului, care tinde s cad nainte, iar for*a activ este dezvoltat de mu+chii cefei, care opresc cderea capului nainte.

Parghie gradul II:

Piciorul avnd ca rezisten* greutatea corpului transmis prin tibie, greutatea corpului este aplicat la nivelul articula*iei tibio( tarsiene, astfel nct for*a o vor da mu+chii insera*i prin tendonul lui 'hile pe calcaneu, punctul de sprijin, cnd stm pe vrful picioarelor, se afl la e!tremitatea metatarsienelor n contact cu solul.

Parghie gradul III:

antebra*ul n fle!ie func*ioneaz ca o prghie de gradul al %%%(lea cnd mu+chii fle!ori se contract pentru a(l ridica, bicepsul se contract producnd o for* care are punctul de aplica*ie pe antebra*. &n acest caz, bra*ul for*ei active este de apro!imativ - ori mai mic dect bra*ul for*ei rezistente, rezult c for*a activ trebuie s fie de - ori mai mare dect for*a rezistent.

Alte parghii de gradul I: Balansoarul este un tip de scaun cu doua tlpi de lemn curbate fi!ate la captul de jos al picioarelor "una pe picioarele din stnga i una pe cele din dreapta#. .alansoarul se sprijin pe podea n numai dou puncte, astfel c persoana aezat poate s se legene nainte i napoi schimbndu(i poziia centrului de greutate sau mpingnd uor cu picioarele. Cntarul este un instrument pentru determinarea masei unui corp constnd dintr(o prghie cu brae egale i dou talere, care echilibreaz cu greuti etalonate. 3