You are on page 1of 202

Lesson Plans

Great Expectations by Charles Dickens


For the online version of BookRags' Great Expectations Lesson Plans, including complete copyright information, please visit: http://www.bookrags.com/lessonplan/greatexpectations/

Copyright Information
2000-2012 BookRags, Inc. ALL RIGHTS RESERVED.

Lesson Plans

Introduction
The Great Expectations lesson plan contains a variety of teaching materials that cater to all learning styles. Inside you'll find 30 Daily Lessons, 20 Fun Activities, 180 Multiple Choice Questions, 60 Short Essay Questions, 20 Essay Questions, Quizzes/Homework Assignments, Tests, and more. The lessons and activities will help students gain an intimate understanding of the text; while the tests and quizzes will help you evaluate how well the students have grasped the material. Target Grade: 7th-12th (Middle School and High School) Length of Lesson Plan: Approximately 140 pages. Page count is estimated at 300 words per page. Length will vary depending on format viewed.

Completely Customizable!
Each lesson plan is downloadable in PDF and Word. The Word file is viewable with any PC or Mac and can be further adjusted if you want to mix questions around, add your own headers for things like "Name," "Period," and "Date." The Word file offers unlimited customizing options so that you can teach in the most efficient manner possible. Once you download the file, it is yours to keep and print for your classroom.

Lesson Plan Calendars


The Lesson Plan Calendars provide daily suggestions about what to teach. They include detailed descriptions of when to assign reading, homework, in-class work, fun activities, quizzes, tests and more. Use the entire lesson plan, or supplement it with your own curriculum ideas. Calendars cover one week, two week, four week and eight week units. Determine how long your Great Expectations unit will be, then use one of the calendars provided to plan out your entire lesson.

Chapter Abstracts
Chapter abstracts are short descriptions of events that occur in each chapter. They highlight major plot events and detail the important relationships and characteristics of important characters. The Chapter Abstracts can be used to review what the students have read, or to prepare the students for what they will read. Hand the abstracts out in class as a study guide, or use them as a "key" for a class discussion. They are relatively brief, but can serve to be an excellent refresher of the text for either a student or teacher.

Character and Object Descriptions


Character and Object Descriptions provide descriptions of the significant characters and objects/places in the book. These can be printed out and used as an individual study guide for students, a "key" for leading a class discussion, a summary review prior to exams, or a refresher for an educator. The character and object descriptions are also used in some of the quizzes and tests in this lesson plan. The longest descriptions run about 200 words. They become shorter as the importance of the character or object declines.

Introduction

Multiple Choice Questions


The 180 Multiple Choice Questions in this lesson plan will test a student's recall and understanding of the text. Use these questions for quizzes, homework assignments or tests. The questions are broken out into sections, so they focus on specific chapters or acts within a book or play. This allows you to test and review the book as you proceed through the unit. Typically, there are 5-15 questions per chapter, act or section.

Short Essay Questions


The 60 Short Essay Questions listed in this section require a one to two sentence answer. They ask students to demonstrate a deeper understanding of the text by describing what they've read, rather than just recalling it .The short essay questions evaluate not only whether students have read the material, but also how well they understand and can apply it. They require more thought than a multiple choice question, but are shorter than the essay questions.

Essay Questions/Writing Assignments


These 20 Essay Questions/Writing Assignments can be used as essay questions on a test, or as stand-alone essay topics for a take-home or in-class writing assignment. Students should have a full understanding of the unit material in order to answer these questions. They often include multiple parts of the work and ask for a thorough analysis of the overall text. They nearly always require a substantial response. Essay responses are typically expected to be one (or more) page(s) and consist of multiple paragraphs, although it is possible to write answers more briefly. These essays are designed to challenge a student's understanding of the broad points in a work, interactions among the characters, and main points and themes of the text. But, they also cover many of the other issues specific to the work and to the world today.

Daily Lessons
This section of the lesson plan contains 30 Daily Lessons. Daily Lessons each have a specific objective and offer at least three (often more) ways to teach that objective. Lessons include classroom discussions, group and partner activities, in-class handouts, individual writing assignments, at least one homework assignment, class participation exercises and other ways to teach students about the text in a classroom setting. You can combine daily lessons or use the ideas within them to create your own unique curriculum. They vary greatly from day to day and offer an array of creative ideas that provide many options for an educator.

Fun Classroom Activites


Fun Classroom Activities differ from Daily Lessons because they make "fun" a priority. The 20 enjoyable, interactive classroom activities that are included will help students understand the text in fun and entertaining ways. Fun Classroom Activities include group projects, games, critical thinking activities, brainstorming sessions, writing poems, drawing or sketching, and countless other creative exercises. Many of the activities encourage students to interact with each other, be creative and think "outside of the box," and ultimately grasp key concepts from the text by "doing" rather than simply studying. Fun activities are a great way to keep students interested and engaged while still providing a deeper understanding of the work and its themes.

Multiple Choice Questions

Quizzes/Homework Assignments
The Quizzes/Homework Assignments are worksheets that can be used in a variety of ways. They pull questions from the multiple choice and short essay sections, the character and object descriptions, and the chapter abstracts to create worksheets that can be used for pop quizzes, in-class assignments and homework. Periodic homework assignments and quizzes are a great way to encourage students to stay on top of their assigned reading. They can also help you determine which concepts and ideas your class grasps and which they need more guidance on. By pulling from the different sections of the lesson plan, quizzes and homework assignments offer a comprehensive review of the text in manageable increments that are less substantial than a full blown test.

Tests
Use the Test Summary page to determine which pre-made test is most relevant to your students' learning styles. This lesson plan provides both full unit tests and mid-unit tests. You can choose from several tests that include differing combinations of multiple choice questions, vocabulary questions, short answer questions, short essay questions, full essay questions, character and object matching, etc. Some of the tests are designed to be more difficult than others. Some have essay questions, while others are limited to short-response questions, like multiple choice, matching and short answer questions. If you don't find the combination of questions that best suits your class, you can also create your own test.

Create Your Own Quiz or Test


You have the option to Create Your Own Quiz or Test. If you want to integrate questions you've developed for your curriculum with the questions in this lesson plan, or you simply want to create a unique test or quiz from the questions this lesson plan offers, it's easy to do. Cut and paste the information from the Create Your Own Quiz or Test page into a Word document to get started. Scroll through the sections of the lesson plan that most interest you and cut and paste the exact questions you want to use into your new, personalized lesson plan.

Evaluation Forms
Use the Oral Reading Evaluation Form when students are reading aloud in class. Pass the forms out before you assign reading, so students will know what to expect. You can use the forms to provide general feedback on audibility, pronunciation, articulation, expression and rate of speech. You can use this form to grade students, or simply comment on their progress. Use the Writing Evaluation Form when you're grading student essays. This will help you establish uniform criteria for grading essays even though students may be writing about different aspects of the material. By following this form you will be able to evaluate the thesis, organization, supporting arguments, paragraph transitions, grammar, spelling, punctuation, etc. of each student's essay.

Quizzes/Homework Assignments

Lesson Plan Calendar


Lesson plan calendars give you daily suggestions about what to teach. Determine how long your Great Expectations unit will be, then use one of the following calendars to plan out your entire lesson. In some cases, you may want to assign some of the reading over the weekend preceding the unit. This will give students some context for the start of the unit.

Definitions:
Review Chapter Abstracts - Chapter abstracts are synopses of each chapter that you can use to review the reading assignments with your students. Daily Lessons - There are 30 daily lessons detailed in this lesson plan. Select a new daily lesson each day. Fun Activities - There are 20 fun activities in this lesson plan. They serve as a way for students to interact with the material in an enjoyable, educational way. Read Aloud in Class - Ask students to take turns reading aloud from where they left off in their most recent reading assignment. Use the Oral Reading Evaluation Form in this lesson plan to evaluate their reading skills. In-Class Handout - An in-class handout can be one of the quizzes/homework assignments, vocabulary games, worksheets, or an essay/writing assignment. It's something the students can comple and turn in during class, or begin in-class and take home to finish as a homework assignment.

One Week Lesson Calendar


Before the Unit Begins Homework: Read through Chapter 15 | Chapter 16 of Great Expectations.

Lesson Plan Calendar

Day 1 - Introduce Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 15 | Chapter 16 1 Lesson from Daily Lessons 1-8 1 Fun Activity from Fun Activities 1-10 Students Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 31 | Chapter 32

Day 2 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 31 | Chapter 32 1 Lesson from Daily Lessons 7-16 1 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 45 | Chapter 46 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons

Day 3 - Quiz Review Chapter Abstracts up to Chapter 45 | Chapter 46 Quiz 1 Lesson from Daily Lessons 17-23 1 In-Class Handout 1 Fun Activity from Fun Activities 2-10 Homework Assignment: Read through Chapter 59 and assign an essay, due the week following the test

Day 4 - Review Unit

Day 5 - Final Test

Review Chapter Abstracts up to Test Chapter 59 1 Lesson from Daily Lessons 24-30 1 In-Class Handout Homework Assignment: Study for the test

Two Week Lesson Calendar


Before the Unit Begins Homework: Read through Chapter 7 | Chapter 8 of Great Expectations.

One Week Lesson Calendar

Day 1 - Introduce Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 7 | Chapter 8 1 Lesson from Daily Lessons 1-3 Students Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 15 | Chapter 16

Day 2 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 15 | Chapter 16 1 Lesson from Daily Lessons 4-6 1 Activity from Fun Activities 1-5 Homework Assignment: Read through Chapter 23 | Chapter 24

Day 3 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 23 | Chapter 24 1 Lesson from Daily Lessons 7-9 1 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 29 | Chapter 30

Day 4 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 29 | Chapter 30 1 Lesson from Daily Lessons 10-12 1 Activity from Fun Activities 6-10 Review for Quiz Homework Assignment: Read through Chapter 35 | Chapter 36 and study for quiz Day 9 - Review Unit

Day 5 - Quiz Review Chapter Abstracts up to Chapter 35 | Chapter 36 Quiz Homework Assignment: Read through Chapter 41 | Chapter 42 and assign an Essay, due the week following the final test

Day 6 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 41 | Chapter 42 1 Lesson from Daily Lessons 13-16 1 Activity from Fun Activities 11-15 Homework Assignment: Read through Chapter 47 | Chapter 48 and choose a homework assignment from one of the a Daily Lessons

Day 7 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 47 | Chapter 48 1 Lesson from Daily Lessons 17-20 1 In-Class Handout Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 53 | Chapter 54 and choose a homework assignment from one of the a Daily Lessons

Day 8 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 53 | Chapter 54 1 Lesson from Daily Lessons 21-25 1 In-Class Handout 1 Activity from Fun Activities 16-20 Homework Assignment: Read through Chapter 59

Day 10 - Final Test

Review Chapter Abstracts up to Test Chapter 59 1 Lesson from Daily Lessons 26-30 1 In-Class Handout Review for Test Homework Assignment: Study for the test

Four Week Lesson Calendar


Before the Unit Begins Homework: Read through Chapter 3 | Chapter 4 of Great Expectations.

Two Week Lesson Calendar

Day 1 - Introduce Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 3 | Chapter 4 Students Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 7 | Chapter 8

Day 2 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 7 | Chapter 8 1 Lesson from Daily Lessons 1-2 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 11 | Chapter 12 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons

Day 3 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 11 | Chapter 12 Review Homework 1 Lesson from Daily Lessons 3-4 1 Activity from Fun Activities 1-3 Homework Assignment: Read through Chapter 15 | Chapter 16 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons Day 8 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 31 | Chapter 32 Review Homework Daily Lesson 11 1 Activity from Fun Activities 9-10 Homework Assignment: Read through Chapter 35 | Chapter 36 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons

Day 4 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 15 | Chapter 16 Review Homework Daily Lesson 5 1 Activity from Fun Activities 4-6 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 19 | Chapter 20

Day 5 - Quiz Review Chapter Abstracts up to Chapter 19 | Chapter 20 Quiz 1 Lesson from Daily Lessons 6-7 Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 23 | Chapter 24 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons Day 10 - Mid Unit Test Review Chapter Abstracts up to Chapter 39 | Chapter 40 Test Homework Assignment: Read through Chapter 43 | Chapter 44 and assign an Essay, due the week following the final test

Day 6 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 23 | Chapter 24 Review Homework Daily Lesson 8 1 Activity from Fun Activities 7-8 Homework Assignment: Read through Chapter 27 | Chapter 28 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons

Day 7 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 27 | Chapter 28 Review Homework 1 Lesson from Daily Lessons 9-10 1 In-Class Handout Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 31 | Chapter 32 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons

Day 9 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 35 | Chapter 36 Review Homework 1 Lesson from Daily Lessons 12-13 1 In-Class Handout Review for Test Homework Assignment: Read through Chapter 39 | Chapter 40 and study for the test

Four Week Lesson Calendar

Day 11 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 43 | Chapter 44 Review Test 1 Daily Lesson from Daily Lessons 14-15 Students Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 47 | Chapter 48

Day 12 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 47 | Chapter 48 1 Lesson from Daily Lessons 16-17 1 Activity from Fun Activities 12-13 Homework Assignment: Read through Chapter 49 | Chapter 50 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons

Day 13 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 49 | Chapter 50 Review Homework Daily Lesson 18 1 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 51 | Chapter 52 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons

Day 14 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 51 | Chapter 52 Review Homework 1 Daily Lesson from Daily Lessons 19-20 1 Activity from Fun Activities 13-14 Homework Assignment: Read through Chapter 53 | Chapter 54 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons Day 19 - Review Unit 1 Lesson from Daily Lessons 29-30 1 In-Class Handout Review for Test Homework Assignment: Study for the test

Day 15 - Quiz Review Chapter Abstracts up to Chapter 53 | Chapter 54 Quiz 1 Lesson from Daily Lessons 21-22 Read Aloud in Class 1 Activity from Fun Activities 15-6 Homework Assignment: Read through Chapter 55 | Chapter 56 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons Day 20 - Final Test Test

Day 16 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 55 | Chapter 56 Review Homework 1 Lesson from Daily Lessons 23-24 1 Activity from Fun Activities 17-18 Homework Assignment: Read through Chapter 57 | Chapter 58 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons

Day 17 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 57 | Chapter 58 Review Homework 1 Lesson from Daily Lessons 25-26 1 In-Class Handout Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 59 and choose a homework assignment from one of the Daily Lessons

Day 18 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 59 Review Homework 1 Lesson from Daily Lessons 27-28 1 In-Class Handout 1 Activity from Fun Activities 19-20

Eight Week Lesson Calendar


Before the Unit Begins

Eight Week Lesson Calendar

Homework: Read through Chapter 1 | Chapter 2 of Great Expectations. Day 1 - Introduce Unit Day 2 - Review Unit Day 3 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 3 | Chapter 4 Review Homework Daily Lessons 2 Fun Activity 1 Homework Assignment: Read through Chapter 5 | Chapter 6 and complete the Daily Lesson Day 8 - Quiz Quiz Review Homework Daily Lesson 6 Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 13 | Chapter 14 and complete the Daily Lesson Day 4 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 5 | Chapter 6 Review Homework Daily Lesson 3 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 7 | Chapter 8 Day 9 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 13 | Chapter 14 Review Homework Daily Lesson 7 Fun Activity 4 1 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 15 | Chapter 16 Day 5 - Quiz Review Chapter Abstracts up to Chapter 7 | Chapter 8 Quiz Fun Activity 2 Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 9 | Chapter 10 Day 10 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 15 | Chapter 16 Fun Activity 5 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 17 | Chapter 18

Review Chapter Abstracts up to Daily Lesson 1 Chapter 1 | Chapter 2 In-Class Handout Students Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 3 | Chapter 4 and complete the Daily Lesson

Day 6 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 9 | Chapter 10 Daily Lesson 4 Fun Activity 3 Homework Assignment: Read through Chapter 11 | Chapter 12 and complete the Daily Lesson

Day 7 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 11 | Chapter 12 Review Homework Daily Lesson 5 1 In-Class Handout Read Aloud in Class Homework Assignment: Complete the Daily Lesson

Eight Week Lesson Calendar

10

Day 11 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 17 | Chapter 18 Daily Lesson 8 Students Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 19 | Chapter 20 and study for quiz Day 16 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 25 | Chapter 26 Daily Lesson 12 Fun Activity 9 Homework Assignment: Read through Chapter 27 | Chapter 28 and complete the Daily Lesson

Day 12 - Quiz Review Chapter Abstracts up to Chapter 19 | Chapter 20 Quiz Daily Lesson 9 Fun Activity 6 Homework Assignment: Read through Chapter 21 | Chapter 22 and complete the Daily Lesson Day 17 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 27 | Chapter 28 Review Homework Daily Lesson 13 1 In-Class Handout Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 29 | Chapter 30

Day 13 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 21 | Chapter 22 Review Homework Daily Lesson 10 1 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 23 | Chapter 24 and complete the Daily Lesson Day 18 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 29 | Chapter 30 Review Homework Daily Lesson 14 1 In-Class Handout Fun Activity 10 Homework Assignment: Read through Chapter 31 | Chapter 32 and complete the Daily Lesson

Day 14 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 23 | Chapter 24 Review Homework Daily Lesson 11 Fun Activity 7 Homework Assignment: Complete the Daily Lesson Day 19 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 31 | Chapter 32 Review Homework 1 In-Class Handout Review for Test Homework Assignment: Study for test

Day 15 - Quiz Quiz Read Aloud in Class Fun Activity 8 Homework Assignment: Read through Chapter 25 | Chapter 26 and complete the Daily Lesson

Day 20 - Mid-Unit Test Test on first half of Great Expectations Homework Assignment: Assign an Essay, due on Day 38

Eight Week Lesson Calendar

11

Day 21 - Review Unit Daily Lesson 15 Review the Test Homework Assignment: Read through Chapter 33 | Chapter 34

Day 22 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 33 | Chapter 34 Daily Lesson 16 1 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 35 | Chapter 36 and complete the Daily Lesson Day 27 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 41 | Chapter 42 Review Homework Daily Lesson 20 1 In-Class Handout Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 43 | Chapter 44 and complete the Daily Lesson

Day 23 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 35 | Chapter 36 Review Homework Daily Lesson 17 Fun Activity 11 Homework Assignment: Complete the Daily Lesson Day 28 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 43 | Chapter 44 Review Homework Daily Lesson 2 Fun Activity 14 Homework Assignment: Read through Chapter 45 | Chapter 46 and complete the Daily Lesson

Day 24 - Review Unit Review Homework Fun Activity 12 Homework Assignment: Read through Chapter 37 | Chapter 38

Day 25 - Quiz Review Chapter Abstracts up to Chapter 37 | Chapter 38 Quiz Daily Lesson 18 Fun Activity 13 Homework Assignment: Read through Chapter 39 | Chapter 40 and complete the Daily Lesson Day 30 - Mid-Unit Test Review Chapter Abstracts up to Chapter 47 | Chapter 48 Quiz Fun Activity 15

Day 26 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 39 | Chapter 40 Review Homework Daily Lesson 19 Homework Assignment: Read through Chapter 41 | Chapter 42 and complete the Daily Lesson

Day 29 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 45 | Chapter 46 Review Homework Daily Lesson 22 1 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 47 | Chapter 48 and study for quiz

Eight Week Lesson Calendar

12

Day 31 - Review Unit Daily Lesson 23 Read Aloud in Class Homework Assignment: Read through Chapter 49 | Chapter 50

Day 32 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 49 | Chapter 50 Daily Lesson 24 Fun Activity 16 Homework Assignment: Read through Chapter 51 | Chapter 52 and complete the Daily Lesson

Day 33 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 51 | Chapter 52 Review Homework Daily Lesson 25 1 In-Class Handout Homework Assignment: Read through Chapter 53 | Chapter 54 and complete the Daily Lesson Day 38 - Review Unit Collect Essay Assignments Daily Lesson 29 Fun Activity 20 Homework Assignment: Complete the Daily Lesson

Day 34 - Review Unit Review Chapter Abstracts up to Chapter 53 | Chapter 54 Review Homework Daily Lesson 26 Fun Activity 17 Homework Assignment: Read through Chapter 55 | Chapter 56

Day 35 - Quiz Review Chapter Abstracts up to Chapter 55 | Chapter 56 Quiz Read Aloud in Class Daily Lesson 27 Fun Activity 18 Homework Assignment: Read through Chapter 57 | Chapter 58 and complete the Daily Lesson Day 40 - Final Test Final Test

Day 36 - Review Unit

Day 37 - Review Unit

Day 39 - Review Unit Review Homework Daily Lesson 30 1 In-Class Handout Review for Test

Review Chapter Abstracts up to 1 In-Class Handout Chapter 57 | Chapter 58 Homework Assignment: Finish Review Homework Essay assignment Daily Lesson 28 Fun Activity 19 Homework Assignment: Complete the Daily Lesson

Eight Week Lesson Calendar

13

Chapter Abstracts
Chapter abstracts are short descriptions of events that occur in each chapter. They highlight major plot events and detail the important relationships and characteristics of characters and objects. The Chapter Abstracts can be used to review what the students have read, or to prepare the students for what they will read. Hand the abstracts out in class as a study guide, or use them as a "key" for a class discussion. They are relatively brief, but can serve to be an excellent refresher of the text for either a student or teacher.

Chapter 1 | Chapter 2 Abstract


* Pip is an orphan who lives with his sister and her husband, Joe the blacksmith. Pip meets an escaped convict on the marshes and promises to bring him food and a file because he feels pity. * Pip's sister is 20 years older than Pip, and is cruel, caning him with a stick she calls the Tickler. Joe, however, is very kind and devoted to Pip. * While Mrs. Joe is questioning Pip about where he has been, they hear guns on the marshes and learn that another convict has escaped from the prisoner ships. * Pip steals some cheese, bread, mincemeat, a pork pie, and some brandy, and he gets a file from the forge. Then he runs to give them to the convict.

Chapter 3 | Chapter 4 Abstract


* As Pip runs to deliver the goods to the convict, he sees a younger convict with a bruised face who tries to take a swing at Pip. He runs off and tells the older convict about what he has seen. * The Convict gulps down the food and brandy, and begins to use the file to cut away his irons. He says he will try to find the other convict when he is stronger and free of the chains. * When Mrs. Joe asks where Pip has been, he says he has been listening to carols. They get dressed in their formal wear and head to church. Afterwards, they enjoy a nice Christmas feast. * Mr. Pumblechook chokes up his brandy, into which Pip has poured tarwater to hide the missing portion he has given to the convict. * Before anyone notices the missing pork pie, the dinner is interupted by soldiers who are looking for the escaped convicts.

Chapter 5 | Chapter 6 Abstract


* The soldiers are looking for the convict. They ask Joe to help pick a lock, and they have Pip go with them to help find the convict. * The soldiers find both of the convicts fighting on the marshes. Pip's convict claims to have stolen food from the blacksmith in order to keep Pip out of trouble. * Pip is grateful for the convict's lie, but still feels guilty about stealing from, and lying to, Joe.

Chapter 7 | Chapter 8 Abstract


* Pip is apprenticed to Joe as a blacksmith and goes to school with Mr. Wopsle's great aunt who sleeps most of the time. Pip learns his alphabet from Biddy, Mrs. Wopsle's granddaughter. * One day, Pip writes a letter to Joe and finds out that Joe cannot read. Jos asks Pip to teach him to read in private. Joe's family life as a child was too erratic to allow for schooling.

Chapter Abstracts

14

* Miss Havisham, a rich woman, sends for Pip to come to her house and play with her adopted daughter. Mrs. Joe thinks this is very advantageous. * Pip is taken to Miss Havisham's house where he meets Estella, a lovely young lady. They play cards together in front of Miss Havisham. * Pip calls his Jacks "knaves," and Estella laughs at this, calling him a common boy. Pip cries at this harsh treatment, and Estella laughs and pushes him out of the gate.

Chapter 9 | Chapter 10 Abstract


* Pip tries to protect Miss Havisham and her eccentricities by lying to his sister about his visit. He tells her they rode in a carriage and ate cake off of golden plates. * When Pip tells Joe that he has lied, Joe is dissappointed, but understands. Pip complains about being so common, and Joe tells him that all educated men must start from the same foundation. * Pip tells Joe that he feels his first day at Miss Havisham's house was the most important day of his entire life. He asks Biddy to help him learn as fast as possible. * One night, Pip goes to a local tavern to find Joe and meets a stranger who stirs his drink with an old file. Pip realizes that this stranger must know the convict he helped. * The stranger gives Pip a guinea wrapped in some one pound notes. When Joe and his wife see this, they go back to the tavern to return it, but the stranger is gone.

Chapter 11 | Chapter 12 Abstract


* Pip goes to Miss Havisham's house a second time, and notices that all the clocks are stopped at 20 minutes before 9. Miss Havisham has Pip walk with her. * Miss Havisham tells Pip that, when she dies, she wants to be laid out on the table that held her wedding feast. Pip fights with a pale young man at the house and wins. * Before Pip leaves Miss Havisham's house the second time, Estella allows Pip to kiss her on the cheek. It is implied that she had seen him win the fight. * Pip goes to Miss Havisham's house every other day and pushes her around a room in a mobile lawn chair. She asks him every time if Estella is getting prettier. * Pip tells Biddy about his experiences at Miss Havisham's house. * Mr. Pemblechook and Mrs. Joe are excited for Pip's prospects with Estella until Miss Havisham suggests it is time for Pip to be apprenticed to Joe.

Chapter 13 | Chapter 14 Abstract


* Pip and Joe go to Miss Havisham's house at her request. Miss Havisham gives Joe 25 guineas and asks Pip to not come to her house again. * Pip is indentured to Joe, and the family celebrates at the Blue Boar. Pip is dissappointed as he was hoping to get the chance to become a gentleman. * Pip is ashamed of his apprenticeship and is miserable in his surroundings. However, he tries to work hard to please Joe and his industrious spirit. * Pip knows that, as a blacksmith, he will never be able to feel more than common in the presence of Estella.

Chapter 7 | Chapter 8 Abstract

15

Chapter 15 | Chapter 16 Abstract


* Pip begs Joe to give him a day off so that he can go see Miss Havisham. He consents, and Pip goes there only to learn that Estella is not home. Pip meets with Mr. Wopsle and goes to a tavern. * Orlick, who dislikes Pip for his special treatment and sends sparks his way while working, demands to be given the day off as well. Mrs. Joe objects, and Joe and Orlick fight. * While Pip is at the tavern with Mr. Wopsle, he hears that his sister has been badly injured at home. She is unable to speak, but makes a hammer sign meaning Orlick. * Biddy moves into the house to help out, and Orlick visits Mrs. Joe a number of times.

Chapter 17 | Chapter 18 Abstract


* Pip goes to see Miss Havisham on her birthday and she gives him a guinea. Biddy begins changing her appearance and takes better care of herself. * Pip walks with Biddy in the marshes and tells her about his dream of being a gentleman. He says he wishes he could fall in love with her as she is good and stable. * After four years of working for Joe, Pip goes to the tavern with him where the men are all talking about a murder. * A strange lawyer name Mr. Jaggers is there who reminds the men that, in England, a man is innocentt until proven guilty, which embarrasses Mr. Wopsle. * Mr. Jaggers tells Pip that he is there to make him a gentleman. He has an anonymous benefactor who wants to pay for his education under Matthew Pocket, a relative of Miss Havisham. * The only contingencies on Pip for this strange fortune is that he keep his name as Pip, and never ask about the identity of his anonymous benefactor.

Chapter 19 | Chapter 20 Abstract


* Joe burns Pip's indenture papers, and Pip gets a new suit from the tailor. Mr. Pumblechook is pleased with the change in Pip and is kind to him. * Pip goes to see Miss Havisham who is happy with this new development in Pip's life. Pip is certain ii is she who is funding his new life. * Before leaving, Pip asks Biddy to help Joe with his education. She and Joe throw an old shoe after Pip when he leaves as an old parting ritual. * When Pip gets to London, he goes to see Mr. Jaggers in his office where he sees a long line of people, most of whom are dismissed without a word. * While he waits, Pip is taken on a tour of the Newgate prison, and is appalled at what he sees. He spends his first night in London at Barnard's Inn.

Chapter 21 | Chapter 22 Abstract


* Mr. Wemmick is painted as a depressing and business-minded man. He is to be Pip's conduit for money in London. * Pip meets his roommate who is the son of his tutor. His name is Herbert Pocket, and Pip recognizes him as the boy he fought at Miss Havisham's house. * Herbert teaches Pip some table manners, and tells him some history about Miss Havisham. She had been spoiled by her father after her mother died, and he favored her over her half-brother in his will. * On Miss Havisham's wedding day, her suitor, who was believed to be in a conspiracy with her half-brother, sent her a note ending the wedding. She read this letter at 20 minutes to 9.

Chapter 15 | Chapter 16 Abstract

16

* Herbert spends his days at a counting house, and hopes to be an insurer of ships some day. He has many siblings.

Chapter 23 | Chapter 24 Abstract


* Pip meets Matthew Pocket, his tutor and Herbert's father, and Belinda Pocket, Herbert's mother. Matthew was educated at Cambridge, and Belinda was raised thinking she would be royalty. * Belinda continues her reading when she meets Pip and seems annoyed at his intrusion. The house is run mostly by the servants. * Belinda bursts into tears when she gets a note from a neightbor saying that her servant was seen slapping her baby. She is bothered that they would dare to interfere. * Matthew tells Pip that his education is not heading towards any profession and that he will be overseeing all of Pip's education. * Pip chooses to live with Hebert so that he does not get lost in all the chaos at the Pocket's house. * Pip goes to see Mr. Jaggers to request some more money for furniture, and sees him using ingenious means to win his murder case. * Mr. Wemick invites him to dinner and to watch Mr. Jaggers in action.

Chapter 25 | Chapter 26 Abstract


* Pip describes some of his school mates. Pip goes boating with Drummle, whom he dislikes, and Strartop. * Pip is invited to Mr. Wemick's house for dinner, and finds him to be a different man at home from that at work. He is happy and personable, and his house is made to look like a castle with a drawbridge. * Pip and his schoolmates dine with Jaggers, who takes a keen interest in Drummle and gives him the nickname "Spider". * Jaggers's maid, Molly, is introduced as a pale woman with strange scars on her wrists.

Chapter 27 | Chapter 28 Abstract


* Joe comes to visit Pip in London, and is very uncomfortable for the entire time, having never been in fine clothes or away from the forge for extended periods of time. * Joe tells Pip that Mr. Wopsle has decided to become an actor. Pip has decorated his room with help from Herbert, and has hired a servant named Pepper. * Pip goes to the marshes to visit Estella, but stays at the Blue Boar rather than with Joe. He reads a newspaper article about Pumblechook's being his mentor. * While travelling to the Blue Boar, there are some convicts in his carriage who are being transferred to a prison boat. One of them is the man who gave Pip the pound notes when he was a child.

Chapter 29 | Chapter 30 Abstract


* Pip goes to the Havisham estate where he sees Orlick, who is Miss Havisham's new porter. Estella says she does not remember making Pip cry when they were younger. * Miss Havisham tells Pip to love Estella no matter how she treats him. Mr. Jaggers comes to visit and play cards, but does not look at Pip even once while he is there. * Pip tells Jaggers that he does not trust Orlick, and Jaggers says he will tell Miss Havisham. Pip returns to London and tells Herbert he loves Estella. * Herbert tells Pip he should detach himself from Estella as she does not love him. Herbert is in love with Clara. * Pip sees a handbill for Mr. Wopsle's playing Hamlet.

Chapter 21 | Chapter 22 Abstract

17

Chapter 31 | Chapter 32 Abstract


* Pip goes to see Mr. Wopsle in Hamlet. It is not good, and the audience laughs at the actors. Pip takes Mr. Wopsle, now going by the name Waldengrove, to supper after the show. * Estella writes to Pip telling him she is coming to London. Pip visits Newgate prison with Mr. Wemmick because a Colonel who is about to be executed is leaving him his pigeons. * After a long wait, Pip finally sees Estella in a coach window.

Chapter 33 | Chapter 34 Abstract


* Estella tells Pip that she is heading to Surry, and that her entire family is against Pip. She seems not to care and tells him he will be allowed to see her from time to time. * Herbert and Pip both start spening a lot of money, and Herbert gets deeply in debt. They join the Finches in the Grove Club after Startop's suggestion. * Pip has to return home when he receives word that his sister has died.

Chapter 35 | Chapter 36 Abstract


* Pip returns home to find a large funeral procession underway for his sister. Joe wanted a small funeral, but was afraid of what the neighbors would think. * Orlick is pursuing Biddy, and Biddy is mad at Pip because she knows he will not keep his promise to visit Joe often now that his wife is dead. * Mr. Jaggers meets with Pip on his 21st birthday to discuss his outrageous spending. He tells Pip his allowance is 125 pounds per quarter. * Mr. Jaggers refuses to give Pip any information about his anonymous benefactor.

Chapter 37 | Chapter 38 Abstract


* Pip visits Wemmick at his castle and asks him to help Herbert. Wemmick promises to use his connections to get Herbert a job in an accounting house. * Pip notices Wemmick put his arm around Miss Skiffins, his maid, a number of times in a loving manner. She always discreetly unwinds his hand with a smile. * Pip reproaches Estella one night for being cold. At a club meeting, Pip finds out that Estella and Drummle have been courting, and Pip is crushed.

Chapter 39 | Chapter 40 Abstract


* One night during a horrible snow storm after Herbert has moved out, Pip hears a knock at his door. It is the convict from the marshes. The convict is his anonymous benefactor. * The convict had gone to Austrailia and made a fortune through a number of different business ventures. He risked his life to come back to England to see Pip become a gentleman with his help. * Magwitch, the convict, will be hanged if he is recognized in England. He tells Pip that he will be disguising himself as a farmer. * Herbert walks in and sees Magwitch. Magwitch makes Herbert swear on his Bible that Herbert will not tell anyone what he sees or hears that day.

Chapter 31 | Chapter 32 Abstract

18

Chapter 41 | Chapter 42 Abstract


* Magwitch expresses his gratitude to Herbert for keeping his secret, and tells Herbet about his strange history with Pip. * Herbert arranges for Magwitch to stay with Clara, and Herbert and Pip begin planning a way to get Magwitch out of the country. * Magwitch had grown up poor and was in and out of prisons. He was taught to read and write by strangers along the way. He met Compeyson, the other convict, at the Epson races. * Magwitch and Compeyson become partners in crime with another man named Arthur, who died of fright when he saw a ghost. * Pip writes a note to Herbert saying that he thinks Compeyson may be the man who jilted Miss Havisham because her brother's name was Arthur. * Both Compeyson and Magwitch are caught and sent to jail, but Magwitch gets 14 years while Compeyson only seven.

Chapter 43 | Chapter 44 Abstract


* Magwitch takes on the name Provis. Compeyson is still a huge threat, so Pip volunteers to help him leave the country. * Before Pip leaves, he decides he wants to see Estella and Miss Havisham. When he gets to the Blue Boar, he sees Drummle who brags about his relationship with Estella. * The two almost fight until they are interrupted by some farmers. A man lights Drummle's cigar, and Pip thinks it is Orlick. * Pip confronts Estella and Miss Havisham about their lying to him. They both admit to leading him on. Estella says she will be marrying Drummle despite how much Pip loves her. * As Pip is leaving the Havisham estate, he sees a letter to him from Mr. Wemmick instructing him to not go home.

Chapter 45 | Chapter 46 Abstract


* Pip returns to London and finds some temporary lodgings in Covent Gardens. He then goes to see Mr. Wemmick to ask about the note. * Mr. Wemmick stays vague, but tells Pip that his apartment is being watched. He does not say by whom, but clearly indicates that it is Compeyson. * Pip goes to see Magwitch at Clara's house. Magwitch says he is being watched and must leave the country immediately. He tells Pip to call him Campbell.

Chapter 47 | Chapter 48 Abstract


* Pip decides not to take any more of Magwitch's money, and has Herbert give him the pocket book back. He sells some of his jewlery to pay some bills. * Pip entertains himself by going to see Mr. Wopsle's production. Mr. Wopsle later tells him that Compeyson was sitting behind him at the theater. * Mr. Jaggers sees Pip walking along Cheapside, and invites him to dine with him and Mr. Wemmick. * Mr. Jaggers tells Pip that Estella has married Drummle, and that Drummle will probably beat her when he gets angry. * Mr. Jaggers says he got his maid acquitted of an accused murder. She had a daughter whom she gave up for adoption in order to take revenge on the father.

Chapter 41 | Chapter 42 Abstract

19

Chapter 49 | Chapter 50 Abstract


* Pip walks to Miss Havisham's house. She gives him 900 pounds to help Herbert, and she apologizes for Estella's treatment of him. * She says she replaced her heart with ice on purpose, and she regrets it now since Estella has no love in her heart, not even for Miss Havisham. * Pip takes a walk around the grounds and decides to check on Miss Havisham before leaving. He sees her just in time to save her from a great fire. They are both badly burned. * Pip's arms are badly burned. Herbet helps nurse him back to health, and tells Pip that he has spoken to Magwitch. * Magwitch and Molly had once been a couple. They have a child. Magwitch is Estella's father, but he does not know that she is alive.

Chapter 51 | Chapter 52 Abstract


* Pip asks Mr. Jaggers about Estella's birth, and after arguing with Mr. Wemmick, he tells Pip the truth. * Estella's mother had wanted to kill her, but Mr. Jaggers promised to represent her in court if she would give her up for adoption. Jaggers gave Estella to Miss Havisham. * Mr. Jaggers refuses to make public the truth about Estella's birth because it would harm her marriage, and can do no good. * Pip, with the help of Mr. Wemmick, has arranged for Herbert to take a position at Clerriker's office owned by Wemmick's brother-in-law. * Pip and Herbert receive a strange letter concerning Provis, telling them to meet the sender in the sluice house, a place out on the marshes. * Mr. Wemmick sends Pip and Herbert a letter saying they must go and travel abroad immediately.

Chapter 53 | Chapter 54 Abstract


* Pip goes to the sluice house and finds that Orlick is there. Orlick puts a noose around his neck and says he wants to kill Pip and burn his body in a lime kiln. * Orlick hates Pip for having cost him his jobs at Joe's and Miss Havisham's and for ruining his chances with Biddy. He admits to killing Pip's sister. * Just as Orlick is about to kill Pip, Herbert, Startop, and Trabb's boy all enter. They had discovered the letter from Orlick and came to help Pip. * Pip and Magwitch, who is disguised as a river pilot, plan to row to a boat and lay low until they can get off at one of the port stops abroad. * As they are rowing out, they see a police vessel coming for them. Magwitch sees Compeyson in the vessel and tries to dive after him. * Magwitch is arrested and injured. He tells Pip to visit him in jail, but only when Mr. Wemmick is available to accompany him.

Chapter 55 | Chapter 56 Abstract


* Magwitch's trial is delayed because he has to be identified by a man who had been on the ship from which he escaped years ago. Herbert takes a trip to Cairo. * Mr. Wemmick asks Pip to take a walk with him, and they wind up at Mr. Wemmick's wedding where Pip is surprised to play the best man. Wemmick tells him not to tell Mr. Jaggers.

Chapter 49 | Chapter 50 Abstract

20

* Magwitch is sentenced to death with 31 other people. Magwitch says that God gave him his sentence of death first. * Pip goes to visit Magwitch ten days before his execution. He tells Magwitch his daughter is alive. Magwitch raises his hand at hearing this, and then dies.

Chapter 57 | Chapter 58 Abstract


* Pip falls ill and is unable to pay any of his debts. He is arrested, but falls unconscious from his illness. When he wakes up, he is at Joe's house. * Pip learns that Miss Havisham is dead, Orlick has been arrested for breaking into Mr. Pumblechook's house, and Pip has been set free after Joe pays all of his debts. * Pip feels that he may want to marry Biddy. When he tries to find her, he learns that Joe and Biddy are now married. Pip congratulates them, and promises Joe he will pay him back. * Pip gets a job as a clerk where Herbert works. He does well, and just as he is about to become one of the partners, Clarriker tells Herbert what Pip did for him.

Chapter 59 Abstract
* After being gone for 11 years, Pip comes back to see Joe and Biddy, who have named their son Pip. Joe takes Pip to see his parents' graves. * Pip goes to Miss Havisham's house and sees Estella. Estella asks him to forgive her and asks if they can be friends. * Pip lives abroad at the end of the book and does well for himself in his new profession.

Chapter 55 | Chapter 56 Abstract

21

Character Descriptions
This section provides a short description of all the major characters in the book. This can be printed out as a study guide for students, used as a "key" for leading a class discussion, or you can jump to the quiz/homework section to find worksheets that incorporate these descriptions into a variety of question formats.

Characters
Arthur - This character leaves his fiancee at the wedding and later dies of fright. Biddy - This character is gentle, loving, soft-spoken, wise, and works as a tutor before getting married. Compeyson - This character is the scoundrel who arranges an affair between a man and a rich girl in order to get the girl's fortune. He also testifies in court about an earlier scheme that failed. Bentley Drummle - This character is no gentleman, but is a rude and lazy man who teases his roommate and earns the nick-name of The Spider. Estella - This character is adopted by a rich lady at the age of two, and is taught from that point on to reject all who love her. Joe - This character is a young boy's uncle and surrogate father. He is a fellow sufferer of his wife's nasty temper and violent behavior. He is a rough, strong, working man who generally keeps his emotions to himself. Mrs. Joe Garge - This character is a large, menacing woman who prides herself on raising her nephew by hand, which is an unfortunate pun about the way she hits the child, and her husband, whenever she is not verbally attacking them. Handel - See Pip. Miss Havisham - This character is always dressed in the wedding gown in which she had once planned to be married. She is colorless from her hair to her faded white shoes, of which she wears only one. Mr. Jaggers - All Londoners on the wrong side of the law know that this character is the lawyer with the best chance of keeping them out of Newgate Prison. Mrs. Joe - This is another name for the cruel aunt who is killed after a brutal attack. Abel Magwitch - This character is an escaped criminal who makes his fortune in Australia and funds the education of the boy who had been kind to him when he escaped from the prison. Molly - This character is a lawyer's maid who has strange scars on her wrists, as though she were once shackled. Her only daughter has been adopted by a rich woman. Orlick - This character is a big, unhappy clod who works at a forge until he insults his boss' wife and is fired. Philip Pirrip - This is the proper name of the main character of this book.

Character Descriptions

22

Pip - This character is an orphan who is given an education by a mysterious benefactor who turns out to be an escaped criminal he once helped. Pip's Convict - This is another term for the anonymous benefactor of an orphan's education. Herbert Pocket, Jr. - This is the main character's roommate and best friend. He is easygoing and not particularly bright, but is nonetheless loyal and persevering. Herbert Pocket, Sr. - This character is unable to control his own "tumbling" family, and is an inadequate tutor to the students in his house. Provis - This is another name for an escaped convict who makes a fortune in Australia. Uncle Pumblechook - This character is little more than a stereotype of a snob who takes every opportunity to poke fun at his nephew when he is poor, or to befriend his nephew when he has money. Spider - This is the nickname of the boy who marries the woman with whom the main character is in love. John Wemmick - This character's house is a miniature castle with a tiny moat, drawbridge, and a cannon which the character fires each evening because it delights his deaf father. Wemmick's Aged Parent - This character is old and deaf, and he responds to almost all conversation by smiling and yelling, "All right, John!" Mr. Wopsle - This character is an aged actor who recognizes the angry partner of the anonymous benefactor of the main character's education.

Characters

23

Object Descriptions
This section provides a short description of all the major objects in the book. This can be printed out as a study guide for students, used as a "key" for leading a class discussion, or you can jump to the quiz/homework section to find worksheets that incorporate these descriptions into a variety of question formats.

Objects
Marshes - Pip grows up here and returns here many times when he is older. The Three Jolly Bargemen - This is a bar in Pip's village that serves as a meeting place. Important news and characters are often discovered here. Mr. Wopsle's Great Aunt's school - Not much learning takes place here because the main teacher sleeps most of the time, and her books are all out of date. Manor House (or Satis) - Once a great mansion with a thriving brewery attached, all activity stops and begins to slide into decay when Miss Havisham is abandoned here on her wedding day. Twenty before nine - The time when Miss Havisham realizes she has been stood on her wedding day. She stops all clocks in her house at this precise moment. The Temple - The second, and more respectable, of the lodgings into which Pip and Herbert move in the city. Barnard's Inn - Pip moves into Herbert's place here, where they live for several years. It is quite decrepit, although Pip uses some of his benefactor's money to fancy-up his and Herbert's rooms. Hammersmith - This is the suburb where Pip's tutor, Matthew Pocket, lives with his family. Richmond - This is the suburb where Estella lives when she moves into the city. Walworth (or Wemmick's Castle) - A very impressive homestead built by Pip's friend. His friend lives here with his father. His friend has invented all types of novelties and built rituals around the house for the Aged P's amusement. Finches of the Grove - A snobby boy's club which Pip and Herbert join in the city. Chink's Basin - A location on the river where Magwitch is to lie and wait for Pip to fetch him when they make their escape. Herbert's fiance and her father live in a house here. The Blue Boar - An inn in Pip's village where he often stays during his visits home. London - After receiving the news of his inheritance, Pip travels here, where his gentlemanly education is to begin. Wittles - This is another word for "food."

Object Descriptions

24

Multiple Choice Questions


This section contains 180 multiple choice questions about Great Expectations. Multiple choice questions test a student's recall and understanding of the text. Use these questions for chapter quizzes, homework assignments or tests. Jump to the quiz/homework section for the multiple choice worksheets.

Multiple Choice - Chapter 1 | Chapter 2


1. What is Pip's Christian name? a) Paul. b) Peter. c) Pirrup. d) Phillip. 2. Where does Pip meet an escaped convict? a) On the seashore. b) On the marshes. c) In a dark alley. d) Under a bridge. 3. What does the convict ask Pip to bring to him? a) Some food and a file. b) Some paper and a pen. c) Some bread and an awl. d) A knife and some wine. 4. How much older than Pip is his sister? a) 15 years. b) 20 years. c) 10 years. d) 25 years. 5. What does Pip's sister call the cane she uses to beat Pip? a) The Tickler. b) The Tackler. c) The Tamer. d) The Tempter. 6. Where does Pip hide the bread he plans to bring to the convict? a) Down his trousers. b) Under his hat. c) In his knapsack. d) In his pocket.

Multiple Choice Questions

25

Multiple Choice - Chapter 3 | Chapter 4


1. How does Pip feel as he runs to deliver some goods to the convict? a) Guilty. b) Merciful. c) Pleased. d) Frightened. 2. What is the convict doing when Pip delivers some goods to him? a) Filing down his irons. b) Hugging himself trying to keep warm. c) Digging a hole. d) Running. 3. What is peculiar about the younger convict who Pip sees? a) He is wearing no clothes. b) His eyes are black. c) His face is bruised. d) His skin looks red. 4. Who does Pip think will be waiting for him at his house after helping the convict? a) The younger convict. b) Joe. c) The constable. d) Mrs. Joe. 5. What does Pip tell his sister he was doing when he comes home after helping the convict? a) Playing with a friend. b) Watching the sunset. c) Fishing in the stream. d) Listening to carols. 6. What does Pip add to the brandy to disguise the missing portion? a) Bourbon. b) Wine. c) Tar water. d) Water.

Multiple Choice - Chapter 5 | Chapter 6


1. Who shows up at the doorstep during the Gargery's Christmas dinner? a) Soldiers. b) Convicts. c) The Constable. d) Carolers.

Multiple Choice - Chapter 3 | Chapter 4

26

2. What is Joe asked to do when his Christmas dinner is interrupted? a) File a chain. b) Feed some hungry men. c) Shoe a horse. d) Pick a lock. 3. What does Pip use to replace the brandy he has stolen from his sister? a) Tar water. b) Bourbon. c) Wine. d) Water. 4. How does Pip feel when the convict lies to protect him? a) Grateful. b) Angry. c) Humbled. d) Guilty. 5. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict? a) He does not have time to tell him. b) He does not want to lose Joe's esteem. c) He does not want Joe to get in trouble. d) He is afraid of being punished. 6. About what does Pip feel most guilty following his experience with the convict? a) Ratting out the convict. b) Lying to his sister. c) Stealing from Joe. d) Caving to the threats of the convict.

Multiple Choice - Chapter 7 | Chapter 8


1. What does Pip have trouble reading when he is a young child? a) Tombstones. b) The bible. c) Everything. d) His mother's journal. 2. What is Joe's profession? a) Blacksmith. b) Ferrier. c) Farmer. d) Cooper. 3. Who teaches Pip the alphabet? a) Mrs. Wopsle. b) Joe. c) Biddy.

Multiple Choice - Chapter 5 | Chapter 6

27

d) Mrs. Joe. 4. Miss Havisham's estate is adjacent to what? a) A brewery. b) An orchard. c) A factory. d) The ocean. 5. What is the name of the young lady Pip meets at Miss Havisham's house? a) Estella. b) Emily. c) Emelia. d) Ella. 6. What does Pip do with the young girl on his first visit to Miss Havisham's house? a) Plays cards. b) Walks in the orchard. c) Reads books. d) Eats lunch.

Multiple Choice - Chapter 9 | Chapter 10


1. Why does Pip lie to his sister about Miss Havisham? a) To cover up his mistakes. b) To protect Miss Havisham. c) To make his sister happy. d) To be allowed to go there again. 2. What does Pip tell his sister he ate at Miss Havisham's house? a) Pie. b) Cake. c) Bread. d) Cobbler. 3. How does Pip describe his first day at Miss Havisham's house to Joe? a) Terrifying. b) Humiliating. c) Important. d) Awful. 4. What does Pip say interrupts the learning at Mr. Wopsle's house? a) Snoring. b) Mischief. c) Chaos. d) Laughter. 5. What is the name of the tavern that Joe frequents? a) The Three Jolly Bargemen.

Multiple Choice - Chapter 7 | Chapter 8

28

b) The Three Merry Gentlemen. c) The Three Cheerful Kingsmen. d) The Three Happy Sailors. 6. With what does Pip see a man stirring his drink at the tavern Joe frequents? a) A golden rod. b) A wooden spoon. c) A file. d) A knife.

Multiple Choice - Chapter 11 | Chapter 12


1. At what time are all the clocks in Miss Havisham's house stopped? a) 9:00 AM. b) 11:40 AM. c) 10:20 AM. d) 8:40 AM. 2. Where does Miss Havisham want to be laid out when she dies? a) In a local tavern. b) On the grand piano. c) On a pedestal on her front lawn. d) On the table that held her wedding feast. 3. What does Estella do before Pip leaves her house for the second time? a) Gives Pip a letter she wrote. b) Mocks Pip for his common attire. c) Allows Pip to kiss her cheek. d) Shakes Pip's hand. 4. How often does Pip go to Miss Havisham's house? a) Every day. b) Every other day. c) Once a week. d) Every weekend. 5. In what does Pip push Miss Havisham? a) A wheelchair. b) An office chair with wheels. c) A miniature carriage. d) A mobile lawn chair. 6. What song does Pip sing for Miss Havisham? a) Going Home. b) Merrily We Roll Along. c) Old Clem. d) God Save Our King.

Multiple Choice - Chapter 9 | Chapter 10

29

Multiple Choice - Chapter 13 | Chapter 14


1. Who does Miss Havisham ask Pip to bring to her house? a) Joe. b) His sister. c) Biddy. d) Mr. Pumblechook. 2. How much money does Miss Havisham giveto Pip when she asks him not to come back to her house? a) 25 guineas. b) 30 guineas. c) 40 guineas. d) 35 guineas. 3. Where does Pip celebrate his being indentured to Joe? a) The Hairy Hog. b) The Green Lantern. c) The Blue Boar. d) The Red Crane. 4. How does Pip feel about his apprenticeship? a) He is ashamed. b) He is frustrated. c) He is excited. d) He is nonplussed. 5. Who makes Pip despise his surroundings? a) Mrs. Joe. b) Miss Havisham. c) Biddy. d) Estella. 6. Who keeps Pip working at his apprenticeship? a) Biddy. b) Pip. c) Joe. d) Mrs. Joe.

Multiple Choice - Chapter 15 | Chapter 16


1. What is the name of Joe's journeyman? a) Oliver. b) Orlick. c) Orlando. d) Orville.

Multiple Choice - Chapter 13 | Chapter 14

30

2. What does Joe's journeyman do while working to show his dislike for Pip? a) Sends sparks in his direction. b) Gives him bad instructions. c) Leaves him the old and rusted hammer with which to work. d) Never speaks to him. 3. Where does Pip go first on his day off from the forge? a) Miss Havisham's house. b) The Blue Boar. c) The Three Merry Gentlemen. d) Mr. Wopsle's school. 4. Who does Pip think injured his sister? a) Estella. b) Mr. Pumblechook. c) Orlick. d) The convict. 5. Who visits Mrs. Joe while she is incapacitated from her injury? a) Joe. b) Pip. c) Biddy. d) Orlick. 6. What is Mrs. Joe unable to do after her injury? a) Breathe. b) Walk. c) See. d) Speak.

Multiple Choice - Chapter 17 | Chapter 18


1. On what day does Pip visit Miss Havisham after his sister's injury? a) Her birthday. b) Christmas. c) New Year's Eve. d) Easter. 2. What does Miss Havisham give to Pip when he visits her after his sister's injury? a) A pound note. b) Some cake. c) A picture of Estella. d) A guinea. 3. Who moves into the Gargery's house after Pip's sister is injured? a) Mr. Pumblechook. b) Mr. Wopsle's great aunt. c) Orlick.

Multiple Choice - Chapter 15 | Chapter 16

31

d) Biddy. 4. How long is Pip indentured to Joe? a) 2 years. b) 1 year. c) 4 years. d) 3 years. 5. What is the name of the lawyer in the tavern when the people are all talking about the murder? a) Jaggers. b) Juggler. c) Jiggin. d) Joggle. 6. What does the lawyer in the tavern tell Pip he must call himself in order to capitalize on his strange fortune? a) Paul. b) Peter. c) Pip. d) Phillip.

Multiple Choice - Chapter 19 | Chapter 20


1. Where does Joe put Pip's indenture papers after hearing about Pip's strange new fortune? a) The dung heap. b) In his mattress. c) A frame. d) The fire. 2. What does Pip ask Biddy to do before he leaves Joe's house? a) Help his sister. b) Educate Joe. c) Write to him. d) Come with him. 3. What is the name of the tailor where Pip gets his first suit? a) Mr. Trume. b) Mr. Trabb. c) Mr. Troop. d) Mr. Tripp. 4. Where does Pip go to become a gentleman? a) Worchestershire. b) Norfolk. c) Suffolk. d) London. 5. Where does Pip stay on his first day away from the marshes? a) Brewer's Place.

Multiple Choice - Chapter 17 | Chapter 18

32

b) Bronco Inn. c) Barnard's Inn. d) Brecker's Place. 6. Pip is given a tour of what place on his first day away from the marshes? a) His new home. b) The Prison. c) A garden. d) The school.

Multiple Choice - Chapter 21 | Chapter 22


1. What is the name of Pip's roommate in London? a) Hugh. b) Herbert. c) Howard. d) Henry. 2. Where has Pip previously met his roommate in London? a) Mr. Jaggers's office. b) The Blue Boar. c) Miss Havisham's house. d) The forge. 3. From whom is Pip supposed to get his money in London? a) Mr. Pocket. b) Miss Havisham. c) Mr. Jaggers. d) Mr. Wemmick. 4. What nickname does Pip's London roommate give him? a) Handel. b) Brahms. c) Mozart. d) Beethoven. 5. What does Pip's roommate in London teach him on their first night together? a) Grammar. b) Vocabulary. c) How to shave. d) Table manners. 6. What does Pip's roommate in London aspire to be? a) A banker. b) A gentleman. c) An insurer of ships. d) An actor.

Multiple Choice - Chapter 19 | Chapter 20

33

Multiple Choice - Chapter 23 | Chapter 24


1. From where is Matthew Pocket educated? a) Harrow. b) Yale. c) Cambridge. d) Oxford. 2. What does Belinda Pocket think she will be as she is growing up? a) A mother. b) A nurse. c) Royalty. d) A teacher. 3. Who runs the Pocket's household? a) The servants. b) Mr. Pocket. c) Mr. Jaggers. d) Mrs. Pocket. 4. Towards what profession is Pip heading in his schooling? a) He is not heading towards any profession. b) A lawyer. c) A banker. d) A businessman. 5. What is Jaggers doing when Pip goes to ask him for some money for furniture? a) Forging a will. b) Interrogating a witness. c) Studying a law manual. d) Making busts of dead men. 6. Why does Pip not want to stay at the Pocket's house? a) It is too chaotic. b) He wants more privacy. c) He wants to get closer to Herbert. d) He does not like Belinda.

Multiple Choice - Chapter 25 | Chapter 26


1. What is Drummle's first name? a) Bentley. b) Bryant. c) Bennet. d) Brett.

Multiple Choice - Chapter 23 | Chapter 24

34

2. Where does Drummle grow up? a) The Marshes. b) London. c) Somersetshire. d) Hartford. 3. What does Wemmick call his father? a) Deaf Dad. b) Father. c) Aged Parent. d) Old Man. 4. In whom does Jaggers take an immediate interest when Pip and his schoolmates dine with him? a) Herbert. b) Drummle. c) Jenkins. d) Startop. 5. What is the name of Jagger's maid? a) Molly. b) Marcy. c) Maggie. d) Mary. 6. What nickname is given to Drummle when Pip and his schoolmates dine with Jaggers? a) Praying Mantis. b) Beetle. c) Fly. d) Spider.

Multiple Choice - Chapter 27 | Chapter 28


1. Who is coming to visit Pip at his hotel room? a) Biddy. b) Miss Havisham. c) Joe. d) Estella. 2. What is the name of Pip's servant? a) Pepper. b) Piper. c) Peter. d) Phillip. 3. What profession does Mr. Wopsle hope to pursue? a) Banking. b) Acting. c) Farming.

Multiple Choice - Chapter 25 | Chapter 26

35

d) Teaching. 4. Who does Pip decide to visit when he leaves London for the first time? a) Estella. b) Biddy. c) Joe. d) Mr. Wopsle. 5. Where does Pip stay when he leaves London for the first time? a) Miss Havisham's house. b) The Blue Boar. c) Biddy's house. d) Joe's house. 6. Who rides in the carriage with Pip when he leaves London for the first time? a) Police officers. b) Orphans. c) A fine young lady. d) Convicts.

Multiple Choice - Chapter 29 | Chapter 30


1. Who does Pip avoid when he goes home from London for the first time? a) Biddy. b) His sister. c) Mr. Pumblechook. d) Joe. 2. Who is the first person Pip sees when he goes to Miss Havisham's estate while home from London for the first time? a) Orlick. b) Mr. Pumblechook. c) Joe. d) Mr. Jaggers. 3. Who does not look at Pip a single time while Pip is visiting Miss Havisham's estate? a) Estella. b) Miss Havisham. c) Mr. Jaggers. d) Joe. 4. Who does Pip tell Jaggers he distrusts? a) Mr. Jaggers. b) Orlick. c) Miss Havisham. d) Estella.

Multiple Choice - Chapter 27 | Chapter 28

36

5. What does Herbert tell Pip to do when Pip says he is in love with Estella? a) Find a new woman. b) Save up money. c) Court her. d) Detach himself. 6. Who does Herbert love? a) Biddy. b) Estella. c) Clara. d) Sarah.

Multiple Choice - Chapter 31 | Chapter 32


1. What is Mr. Wopsle's first role as an actor? a) Macbeth. b) Hamlet. c) King Richard. d) Romeo. 2. What is Mr. Wopsle's stage name? a) Windemere. b) Waldengrave. c) Woolstein. d) Waldgrove. 3. What does Pip do after seeing Mr. Wopsle in his first role as an actor? a) Writes a critique of the play. b) Laughs out loud with his buddies. c) Takes Mr. Wopsle to dinner. d) Sneaks out unnoticed. 4. Who writes to Pip after he sees Mr. Wopsle in his first play? a) Estella. b) Mr. Pumblechook. c) Joe. d) Biddy. 5. Who accompanies Pip on a visit to Newgate? a) Drummle. b) Mr. Wemmick. c) Mr. Jaggers. d) Herbert. 6. After his visit to Newgate, where does Pip see Estella? a) Walking along the street. b) Speaking to a young man. c) A coach window.

Multiple Choice - Chapter 29 | Chapter 30

37

d) Getting off a train.

Multiple Choice - Chapter 33 | Chapter 34


1. Where is Estella going when she sees Pip in London? a) Surry. b) Sussex. c) Fairfax. d) Richmond. 2. How does Estella say her family feels about Pip when she sees him in London? a) They know she will hurt him. b) They think he is good for her. c) They like him. d) They are against him. 3. What does Estella say Pip will be allowed to do when she sees him in London? a) Marry her if he can get rich enough. b) See her from time to time. c) Write to her. d) Visit her mother. 4. What club does Pip decide to join? a) Finches and the Grove. b) Robins in the Bush. c) Sparrows on the Wing. d) Birds in the Nest. 5. Who convinces Pip to join an exclusive club? a) Herbert. b) Drummle. c) Wemmick. d) Startop. 6. What happens that causes Pip to have to return to the marshes? a) Estella summons him. b) His sister dies. c) Joe is injured. d) He runs out of money.

Multiple Choice - Chapter 35 | Chapter 36


1. Who is pursuing Biddy when Pip comes home from London? a) Jenkins. b) Orlick. c) Mr. Wopsle. d) Joe.

Multiple Choice - Chapter 31 | Chapter 32

38

2. Why is Biddy upset with Pip when he comes home from London? a) She feels he has become too proud. b) She is mad that he has insulted her beau. c) She is upset that he did not write to her while he was away. d) She does not believe he will visit Joe. 3. Who is eating a large meal in Joe's house when Pip comes home from London? a) Mr. Wopsle. b) Mr. Jaggers. c) Orlick. d) Mr. Pumblechook. 4. When is Pip supposed to meet with Mr. Jaggers for an important appointment? a) On Christmas Eve. b) On Tax Day. c) On his birthday. d) On the first of the next month. 5. About what is the meeting with Mr. Jaggers? a) His outrageous spending. b) His benefactor. c) His debt. d) His schooling. 6. What is Pip's allowance? a) 125 pounds per year. b) 125 pounds per month. c) 125 pounds per quarter. d) 125 pounds per anum.

Multiple Choice - Chapter 37 | Chapter 38


1. What is the name of Wemmick's house? a) Worthington. b) Wemmicktown. c) Walden. d) Walworth. 2. What does Wemmick's house look like? a) A prison. b) A castle. c) A shack. d) A bank. 3. Where does Wemmick promise to get Herbert a job? a) An accounting house. b) A naval base. c) A bank.

Multiple Choice - Chapter 35 | Chapter 36

39

d) A college. 4. For what does Pip reproach Estella when they are alone in London? a) Being cold. b) Being harsh to her mother. c) Toying with him. d) Courting other men. 5. Who is dating Estella while Pip is living in London? a) Drummle. b) Jenkins. c) Herbert. d) Malloy. 6. Where is Pip when he hears the news about who Estella is courting? a) At a tavern. b) At the theater. c) At a club meeting. d) At school.

Multiple Choice - Chapter 39 | Chapter 40


1. What does Pip do frequently after Herbert leaves? a) He writes. b) He reads. c) He gambles. d) He smokes. 2. How old is the man who asks to enter Pip's home during a large storm? a) 70. b) 80. c) 90. d) 60. 3. Who is Pip's benefactor? a) Mr. Wemmick. b) Mr. Jaggers. c) Miss Havisham. d) The convict. 4. What is the name of Pip's visitor during the snow storm? a) Maggwhim. b) Magwitch. c) Maggert. d) Magnum. 5. Where is Pip's visitor living before coming to see Pip during the storm? a) France.

Multiple Choice - Chapter 37 | Chapter 38

40

b) America. c) Germany. d) Austrailia. 6. Who else meets Pip's surprise visitor during the snow storm? a) Mr. Jaggers. b) Estella. c) Herbert. d) Drummle.

Multiple Choice - Chapter 41 | Chapter 42


1. Where does Magwitch stay while he is in London? a) Broadham Blvd. b) Sussex Street. c) Essex Street. d) Broadway. 2. With whom does Magwitch room while he is in London? a) Pip. b) Mr. Wemmick. c) Herbert. d) Clara. 3. Where does Pip know he needs to take Magwitch? a) Out of England. b) Into the country. c) Onto a ship. d) To prison. 4. What is Magwitch taught to do as a teen that changes his life? a) Lie. b) Steal. c) Write. d) Read. 5. Where does Magwitch meet Compeyson? a) In a tavern. b) At the Epson Races. c) In prison. d) On the street. 6. From what does Arthur die? a) Fright. b) A gunshot wound. c) An illness. d) Starvation.

Multiple Choice - Chapter 39 | Chapter 40

41

Multiple Choice - Chapter 43 | Chapter 44


1. What is Magwitch's pseudonym? a) Provo. b) Providence. c) Proves. d) Provis. 2. Who does Pip meet at the Blue Boar when he goes to see Miss Havisham? a) Drummle. b) Orlick. c) Biddy. d) Joe. 3. Who interrupts the fight almost started by Pip in the Blue Boar? a) Some farmers. b) The owner. c) Estella. d) A police officer. 4. About what does Pip confront Miss Havisham? a) Pretending to be his benefactor. b) Allowing Estella to court Drummle. c) Lying to him about her past. d) Getting his hopes up. 5. What does Miss Havisham say she has no right to be? a) Kind. b) Honest. c) Simple. d) Loving. 6. Who has left Pip a note on Miss Havisham's gate? a) Mr. Wemmick. b) Herbert. c) Estella. d) Magwitch.

Multiple Choice - Chapter 45 | Chapter 46


1. Where does Pip go after receiving a letter on Miss Havisham's gate? a) Covent Garden. b) The Blue Boar. c) London. d) Mr. Wemmick's house.

Multiple Choice - Chapter 43 | Chapter 44

42

2. What does the note to Pip left on Miss Havisham's gate say? a) Trust no one. b) See me immediately. c) Thank you for everything. d) Do not go home. 3. Who wants to murder Magwitch? a) Arthur. b) Compeyson. c) Miss Havisham. d) Orlick. 4. What does Pip have to find in order to see Magwitch? a) The Old White Board Walk. b) The Old Green Copper Rope Walk. c) The Old Blue Steel Tavern. d) The Old Red Ferry. 5. What name does Magwtich use when he leaves his hiding place in London? a) Cameron. b) Camworth. c) Camwell. d) Campbell. 6. Why does Magwitch say he must leave the country earlier than expected? a) He is being watched. b) He has a gut feeling of danger. c) He is getting sick. d) He sees Compeyson.

Multiple Choice - Chapter 47 | Chapter 48


1. Who tells Magwitch that Pip will no longer be accepting his money? a) Pip. b) Mr. Jaggers. c) Mr. Wemmick. d) Herbert. 2. What does Pip do to make money when he decides not to take any more of Magwitch's money? a) Get a job. b) Live in a cheaper apartment. c) Sell jewelery. d) Become a tutor. 3. Who sees Compeyson at a theater? a) Mr. Wopsle. b) Magwitch. c) Pip.

Multiple Choice - Chapter 45 | Chapter 46

43

d) Mr. Wemmick. 4. Where is Pip when Mr. Jaggers invites him to dinner? a) Mr. Wemmick's house. b) Mr. Wopsle's theater. c) Cheapside. d) Clara's house. 5. What is Pip doing when Mr. Jaggers invites him to dinner? a) Reading. b) Sleeping. c) Planning. d) Walking. 6. Of what is Jaggers's maid accused? a) Murder. b) Theft. c) Espionage. d) Treason.

Multiple Choice - Chapter 49 | Chapter 50


1. How much money does Pip request in order to help Herbert? a) 900 pounds. b) 700 pounds. c) 70 pounds. d) 90 pounds. 2. With what does Miss Havisham say she replaced Estella's heart? a) A diamond. b) A stone. c) A shrivelled plum. d) Ice. 3. How old is Estella when Miss Havisham adopts her? a) 4. b) 3. c) 5. d) 2. 4. Where is Pip injured after the fire at Miss Havisham's house? a) His right leg. b) His left arm. c) His face. d) His torso. 5. Who nurses Pip back to health after the fire at Miss Havisham's house? a) Herbert.

Multiple Choice - Chapter 47 | Chapter 48

44

b) Estella. c) Joe. d) Biddy. 6. Who is Estella's father? a) Arthur. b) Mr. Jaggers. c) Magwitch. d) Compeyson.

Multiple Choice - Chapter 51 | Chapter 52


1. Who does Pip ask for the truth about Estella's birth? a) Magwitch. b) Mr. Wemmick. c) Mr. Jaggers. d) Miss Havisham. 2. Why does the truth about Estella's birth not become generally known? a) It would incriminate her mother. b) It would hurt her marriage. c) It would hurt Miss Havisham. d) It would ruin Mr. Jaggers's reputation. 3. Why is Estella adopted? a) Her father cannot afford to care for a child. b) Her mother dies. c) Her father is in prison. d) Her mother wants to kill her. 4. For whom is Herbert going to work? a) Miss Havisham's nephew. b) Wemmick's brother-in-law. c) Mr. Pocket's uncle. d) Jaggers's sister. 5. Where does Herbert want to go on vacation? a) America. b) Egypt. c) France. d) Italy. 6. Where does someone want to meet Pip concerning Provis? a) On the marshes. b) At a barge dock. c) A sluice-house. d) A tavern.

Multiple Choice - Chapter 49 | Chapter 50

45

Multiple Choice - Chapter 53 | Chapter 54


1. In what phase is the moon when Pip goes to meet someone on the marshes? a) Full. b) New. c) Crescent. d) Half. 2. How is the room on the marshes lit when Pip gets there? a) A lantern. b) A bright fireplace. c) A single candle. d) Strange torches. 3. Who writes the letter asking to meet Pip on the marshes? a) Provis. b) Drummle. c) Orlick. d) Compeyson. 4. How does Pip plan to get on board the big ship heading abroad? a) Use fake tickets to get on board. b) Row to it. c) Stow away in some cargo that will be loaded on it. d) Swim to it. 5. Where is the ship that Pip plans to get onboard heading? a) Rome. b) Hamburg. c) Venice. d) Sydney. 6. What disguise does Magwitch use when he and Pip attempt to board the ship heading abroad? a) A convict. b) A river pilot. c) A priest. d) A gentleman.

Multiple Choice - Chapter 55 | Chapter 56


1. Where is Magwitch taken after he is arrested? a) Police court. b) Mr. Jaggers's house. c) Scottland Yard. d) The gallows.

Multiple Choice - Chapter 53 | Chapter 54

46

2. Whose body is found after Magwitch is arrested? a) Campbell. b) Compeyson. c) Orlick. d) Provis. 3. With what does Mr. Wemmick surprise Pip after Magwitch is arrested? a) A lovely dinner. b) Some evidence that Magwitch could be innocent. c) His own wedding. d) Another fortune. 4. What kind of injury does Magwitch sustain when he is arrested? a) Broken leg. b) Broken arm. c) Broken ribs. d) Broken fingers. 5. How many other men and women are sentenced to death on the day Magwitch is sentenced to death? a) 31. b) 21. c) 41. d) 11. 6. What does Pip tell Magwitch just before he dies? a) His wife has forgiven him. b) His daughter is alive. c) He changed his life. d) He loves him.

Multiple Choice - Chapter 57 | Chapter 58


1. Why is Pip arrested? a) Not paying debts. b) Shooting at Orlick. c) Stealing wine. d) Protecting Magwitch. 2. Where does Pip wake up after his being arrested? a) At Joe's house. b) In prison. c) In court. d) At Miss Havisham's house. 3. For what is Orlick arrested? a) Trying to kill Pip. b) Breaking into Mr. Pumblechook's house. c) Stealing from Miss Havisham.

Multiple Choice - Chapter 55 | Chapter 56

47

d) Killing Mrs. Joe. 4. Where does Pip run into Mr. Pumblechook after he returns to live with Joe? a) Miss Havisham's house. b) The Three Jolly Portsmen. c) The Blue Boar. d) The market place. 5. To whom is Biddy married? a) Mr. Wopsle. b) Mr. Pumblechook. c) Orlick. d) Joe. 6. What profession does Pip pursue at the end of the book? a) A clerk. b) A blacksmith. c) A banker. d) A tutor.

Multiple Choice - Chapter 59


1. How long is Pip gone before visiting Joe again? a) 1 year. b) 5 years. c) 6 years. d) 11 years. 2. What does Joe name his son? a) Phillip. b) Pip. c) Provis. d) Paul. 3. Whes does Joe take Pip when he comes to visit him at the end of the book? a) To his parents' grave. b) To Miss Havisham's house. c) To his new house. d) To his sister's grave. 4. Who does Pip see at Miss Havisham's house at the end of the book? a) Estella. b) Mr. Pumblechook. c) Mr. Wemmick. d) Drummle. 5. What is the name of Estella's daughter? a) Pip.

Multiple Choice - Chapter 57 | Chapter 58

48

b) Molly. c) Biddy. d) Estella. 6. Who is Estella's mother? a) Nobody really knows. b) Miss Havisham. c) Molly. d) Joe's wife.

Multiple Choice - Chapter 59

49

Multiple Choice Answer Key


Chapter 1 | Chapter 2
1. d. 2. b. 3. a. 4. b. 5. a. 6. a.

Chapter 3 | Chapter 4
1. a. 2. b. 3. c. 4. c. 5. d. 6. c.

Chapter 5 | Chapter 6
1. a. 2. d. 3. a. 4. a. 5. b. 6. c.

Chapter 7 | Chapter 8
1. a. 2. a. 3. c. 4. a. 5. a. 6. a.

Chapter 9 | Chapter 10
1. b. 2. b. 3. c. 4. b. 5. a. 6. c.

Chapter 11 | Chapter 12
1. d. 2. d. 3. c. 4. b. 5. d. 6. c.

Chapter 13 | Chapter 14
1. a. 2. a. 3. c. 4. a. 5. d. 6. c.

Chapter 15 | Chapter 16
1. b. 2. a. 3. a. 4. c. 5. d. 6. d.

Chapter 17 | Chapter 18
1. a. 2. d. 3. d. 4. c. 5. a. 6. c.

Chapter 19 | Chapter 20
1. d. 2. b. 3. b. 4. d. 5. c. 6. b.

Chapter 21 | Chapter 22
1. b. 2. c. 3. d. 4. a. 5. d. 6. c.

Chapter 23 | Chapter 24
1. c. 2. c. 3. a. 4. a. 5. d. 6. a.

Chapter 25 | Chapter 26 Chapter 27 | Chapter 28


1. a. 2. c. 3. c. 4. b. 1. c. 2. a.

Chapter 29 | Chapter 30
1. d. 2. a.

Multiple Choice Answer Key

50

5. a. 6. d.

3. b. 4. a. 5. b. 6. d.

3. c. 4. b. 5. d. 6. c.

Chapter 31 | Chapter 32
1. b. 2. b. 3. c. 4. a. 5. b. 6. c.

Chapter 33 | Chapter 34
1. a. 2. d. 3. b. 4. a. 5. d. 6. b.

Chapter 35 | Chapter 36
1. b. 2. d. 3. d. 4. c. 5. a. 6. c.

Chapter 37 | Chapter 38
1. d. 2. b. 3. a. 4. a. 5. a. 6. c.

Chapter 39 | Chapter 40
1. b. 2. d. 3. d. 4. b. 5. d. 6. c.

Chapter 41 | Chapter 42
1. c. 2. d. 3. a. 4. d. 5. b. 6. a.

Chapter 43 | Chapter 44
1. d. 2. a. 3. a. 4. a. 5. a. 6. a.

Chapter 45 | Chapter 46
1. a. 2. d. 3. b. 4. b. 5. d. 6. a.

Chapter 47 | Chapter 48
1. d. 2. c. 3. a. 4. c. 5. d. 6. a.

Chapter 49 | Chapter 50
1. a. 2. d. 3. d. 4. b. 5. a. 6. c.

Chapter 51 | Chapter 52
1. c. 2. b. 3. d. 4. b. 5. b. 6. c.

Chapter 53 | Chapter 54
1. a. 2. c. 3. c. 4. b. 5. b. 6. b.

Chapter 25 | Chapter 26

51

Chapter 55 | Chapter 56 Chapter 57 | Chapter 58


1. a. 2. b. 3. c. 4. c. 5. a. 6. b. 1. a. 2. a. 3. b. 4. c. 5. d. 6. a.

Chapter 59
1. d. 2. b. 3. a. 4. a. 5. d. 6. c.

Chapter 55 | Chapter 56

52

Short Answer Questions


Directions: Answer each question with the appropriate short response.

Short Answer Questions - Chapter 1 | Chapter 2


1. What is Pip's Christian name?

2. Where does Pip meet an escaped convict?

3. What does the convict ask Pip to bring to him?

4. How much older than Pip is his sister?

5. What does Pip's sister call the cane she uses to beat Pip?

6. Where does Pip hide the bread he plans to bring to the convict?

Short Answer Questions - Chapter 3 | Chapter 4


1. How does Pip feel as he runs to deliver some goods to the convict?

2. What is the convict doing when Pip delivers some goods to him?

Short Answer Questions

53

3. What is peculiar about the younger convict who Pip sees?

4. Who does Pip think will be waiting for him at his house after helping the convict?

5. What does Pip tell his sister he was doing when he comes home after helping the convict?

6. What does Pip add to the brandy to disguise the missing portion?

Short Answer Questions - Chapter 5 | Chapter 6


1. Who shows up at the doorstep during the Gargery's Christmas dinner?

2. What is Joe asked to do when his Christmas dinner is interrupted?

3. What does Pip use to replace the brandy he has stolen from his sister?

4. How does Pip feel when the convict lies to protect him?

5. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict?

Short Answer Questions - Chapter 3 | Chapter 4

54

6. About what does Pip feel most guilty following his experience with the convict?

Short Answer Questions - Chapter 7 | Chapter 8


1. What does Pip have trouble reading when he is a young child?

2. What is Joe's profession?

3. Who teaches Pip the alphabet?

4. Miss Havisham's estate is adjacent to what?

5. What is the name of the young lady Pip meets at Miss Havisham's house?

6. What does Pip do with the young girl on his first visit to Miss Havisham's house?

Short Answer Questions - Chapter 9 | Chapter 10


1. Why does Pip lie to his sister about Miss Havisham?

2. What does Pip tell his sister he ate at Miss Havisham's house?

Short Answer Questions - Chapter 5 | Chapter 6

55

3. How does Pip describe his first day at Miss Havisham's house to Joe?

4. What does Pip say interrupts the learning at Mr. Wopsle's house?

5. What is the name of the tavern that Joe frequents?

6. With what does Pip see a man stirring his drink at the tavern Joe frequents?

Short Answer Questions - Chapter 11 | Chapter 12


1. At what time are all the clocks in Miss Havisham's house stopped?

2. Where does Miss Havisham want to be laid out when she dies?

3. What does Estella do before Pip leaves her house for the second time?

4. How often does Pip go to Miss Havisham's house?

5. In what does Pip push Miss Havisham?

Short Answer Questions - Chapter 9 | Chapter 10

56

6. What song does Pip sing for Miss Havisham?

Short Answer Questions - Chapter 13 | Chapter 14


1. Who does Miss Havisham ask Pip to bring to her house?

2. How much money does Miss Havisham giveto Pip when she asks him not to come back to her house?

3. Where does Pip celebrate his being indentured to Joe?

4. How does Pip feel about his apprenticeship?

5. Who makes Pip despise his surroundings?

6. Who keeps Pip working at his apprenticeship?

Short Answer Questions - Chapter 15 | Chapter 16


1. What is the name of Joe's journeyman?

Short Answer Questions - Chapter 11 | Chapter 12

57

2. What does Joe's journeyman do while working to show his dislike for Pip?

3. Where does Pip go first on his day off from the forge?

4. Who does Pip think injured his sister?

5. Who visits Mrs. Joe while she is incapacitated from her injury?

6. What is Mrs. Joe unable to do after her injury?

Short Answer Questions - Chapter 17 | Chapter 18


1. On what day does Pip visit Miss Havisham after his sister's injury?

2. What does Miss Havisham give to Pip when he visits her after his sister's injury?

3. Who moves into the Gargery's house after Pip's sister is injured?

4. How long is Pip indentured to Joe?

5. What is the name of the lawyer in the tavern when the people are all talking about the murder?

Short Answer Questions - Chapter 15 | Chapter 16

58

6. What does the lawyer in the tavern tell Pip he must call himself in order to capitalize on his strange fortune?

Short Answer Questions - Chapter 19 | Chapter 20


1. Where does Joe put Pip's indenture papers after hearing about Pip's strange new fortune?

2. What does Pip ask Biddy to do before he leaves Joe's house?

3. What is the name of the tailor where Pip gets his first suit?

4. Where does Pip go to become a gentleman?

5. Where does Pip stay on his first day away from the marshes?

6. Pip is given a tour of what place on his first day away from the marshes?

Short Answer Questions - Chapter 21 | Chapter 22


1. What is the name of Pip's roommate in London?

Short Answer Questions - Chapter 17 | Chapter 18

59

2. Where has Pip previously met his roommate in London?

3. From whom is Pip supposed to get his money in London?

4. What nickname does Pip's London roommate give him?

5. What does Pip's roommate in London teach him on their first night together?

6. What does Pip's roommate in London aspire to be?

Short Answer Questions - Chapter 23 | Chapter 24


1. From where is Matthew Pocket educated?

2. What does Belinda Pocket think she will be as she is growing up?

3. Who runs the Pocket's household?

4. Towards what profession is Pip heading in his schooling?

5. What is Jaggers doing when Pip goes to ask him for some money for furniture?

Short Answer Questions - Chapter 21 | Chapter 22

60

6. Why does Pip not want to stay at the Pocket's house?

Short Answer Questions - Chapter 25 | Chapter 26


1. What is Drummle's first name?

2. Where does Drummle grow up?

3. What does Wemmick call his father?

4. In whom does Jaggers take an immediate interest when Pip and his schoolmates dine with him?

5. What is the name of Jagger's maid?

6. What nickname is given to Drummle when Pip and his schoolmates dine with Jaggers?

Short Answer Questions - Chapter 27 | Chapter 28


1. Who is coming to visit Pip at his hotel room?

Short Answer Questions - Chapter 23 | Chapter 24

61

2. What is the name of Pip's servant?

3. What profession does Mr. Wopsle hope to pursue?

4. Who does Pip decide to visit when he leaves London for the first time?

5. Where does Pip stay when he leaves London for the first time?

6. Who rides in the carriage with Pip when he leaves London for the first time?

Short Answer Questions - Chapter 29 | Chapter 30


1. Who does Pip avoid when he goes home from London for the first time?

2. Who is the first person Pip sees when he goes to Miss Havisham's estate while home from London for the first time?

3. Who does not look at Pip a single time while Pip is visiting Miss Havisham's estate?

4. Who does Pip tell Jaggers he distrusts?

Short Answer Questions - Chapter 27 | Chapter 28

62

5. What does Herbert tell Pip to do when Pip says he is in love with Estella?

6. Who does Herbert love?

Short Answer Questions - Chapter 31 | Chapter 32


1. What is Mr. Wopsle's first role as an actor?

2. What is Mr. Wopsle's stage name?

3. What does Pip do after seeing Mr. Wopsle in his first role as an actor?

4. Who writes to Pip after he sees Mr. Wopsle in his first play?

5. Who accompanies Pip on a visit to Newgate?

6. After his visit to Newgate, where does Pip see Estella?

Short Answer Questions - Chapter 33 | Chapter 34


1. Where is Estella going when she sees Pip in London?

Short Answer Questions - Chapter 29 | Chapter 30

63

2. How does Estella say her family feels about Pip when she sees him in London?

3. What does Estella say Pip will be allowed to do when she sees him in London?

4. What club does Pip decide to join?

5. Who convinces Pip to join an exclusive club?

6. What happens that causes Pip to have to return to the marshes?

Short Answer Questions - Chapter 35 | Chapter 36


1. Who is pursuing Biddy when Pip comes home from London?

2. Why is Biddy upset with Pip when he comes home from London?

3. Who is eating a large meal in Joe's house when Pip comes home from London?

4. When is Pip supposed to meet with Mr. Jaggers for an important appointment?

Short Answer Questions - Chapter 33 | Chapter 34

64

5. About what is the meeting with Mr. Jaggers?

6. What is Pip's allowance?

Short Answer Questions - Chapter 37 | Chapter 38


1. What is the name of Wemmick's house?

2. What does Wemmick's house look like?

3. Where does Wemmick promise to get Herbert a job?

4. For what does Pip reproach Estella when they are alone in London?

5. Who is dating Estella while Pip is living in London?

6. Where is Pip when he hears the news about who Estella is courting?

Short Answer Questions - Chapter 35 | Chapter 36

65

Short Answer Questions - Chapter 39 | Chapter 40


1. What does Pip do frequently after Herbert leaves?

2. How old is the man who asks to enter Pip's home during a large storm?

3. Who is Pip's benefactor?

4. What is the name of Pip's visitor during the snow storm?

5. Where is Pip's visitor living before coming to see Pip during the storm?

6. Who else meets Pip's surprise visitor during the snow storm?

Short Answer Questions - Chapter 41 | Chapter 42


1. Where does Magwitch stay while he is in London?

2. With whom does Magwitch room while he is in London?

3. Where does Pip know he needs to take Magwitch?

Short Answer Questions - Chapter 39 | Chapter 40

66

4. What is Magwitch taught to do as a teen that changes his life?

5. Where does Magwitch meet Compeyson?

6. From what does Arthur die?

Short Answer Questions - Chapter 43 | Chapter 44


1. What is Magwitch's pseudonym?

2. Who does Pip meet at the Blue Boar when he goes to see Miss Havisham?

3. Who interrupts the fight almost started by Pip in the Blue Boar?

4. About what does Pip confront Miss Havisham?

5. What does Miss Havisham say she has no right to be?

6. Who has left Pip a note on Miss Havisham's gate?

Short Answer Questions - Chapter 41 | Chapter 42

67

Short Answer Questions - Chapter 45 | Chapter 46


1. Where does Pip go after receiving a letter on Miss Havisham's gate?

2. What does the note to Pip left on Miss Havisham's gate say?

3. Who wants to murder Magwitch?

4. What does Pip have to find in order to see Magwitch?

5. What name does Magwtich use when he leaves his hiding place in London?

6. Why does Magwitch say he must leave the country earlier than expected?

Short Answer Questions - Chapter 47 | Chapter 48


1. Who tells Magwitch that Pip will no longer be accepting his money?

2. What does Pip do to make money when he decides not to take any more of Magwitch's money?

Short Answer Questions - Chapter 45 | Chapter 46

68

3. Who sees Compeyson at a theater?

4. Where is Pip when Mr. Jaggers invites him to dinner?

5. What is Pip doing when Mr. Jaggers invites him to dinner?

6. Of what is Jaggers's maid accused?

Short Answer Questions - Chapter 49 | Chapter 50


1. How much money does Pip request in order to help Herbert?

2. With what does Miss Havisham say she replaced Estella's heart?

3. How old is Estella when Miss Havisham adopts her?

4. Where is Pip injured after the fire at Miss Havisham's house?

5. Who nurses Pip back to health after the fire at Miss Havisham's house?

6. Who is Estella's father?

Short Answer Questions - Chapter 47 | Chapter 48

69

Short Answer Questions - Chapter 51 | Chapter 52


1. Who does Pip ask for the truth about Estella's birth?

2. Why does the truth about Estella's birth not become generally known?

3. Why is Estella adopted?

4. For whom is Herbert going to work?

5. Where does Herbert want to go on vacation?

6. Where does someone want to meet Pip concerning Provis?

Short Answer Questions - Chapter 53 | Chapter 54


1. In what phase is the moon when Pip goes to meet someone on the marshes?

2. How is the room on the marshes lit when Pip gets there?

Short Answer Questions - Chapter 51 | Chapter 52

70

3. Who writes the letter asking to meet Pip on the marshes?

4. How does Pip plan to get on board the big ship heading abroad?

5. Where is the ship that Pip plans to get onboard heading?

6. What disguise does Magwitch use when he and Pip attempt to board the ship heading abroad?

Short Answer Questions - Chapter 55 | Chapter 56


1. Where is Magwitch taken after he is arrested?

2. Whose body is found after Magwitch is arrested?

3. With what does Mr. Wemmick surprise Pip after Magwitch is arrested?

4. What kind of injury does Magwitch sustain when he is arrested?

5. How many other men and women are sentenced to death on the day Magwitch is sentenced to death?

6. What does Pip tell Magwitch just before he dies?

Short Answer Questions - Chapter 53 | Chapter 54

71

Short Answer Questions - Chapter 57 | Chapter 58


1. Why is Pip arrested?

2. Where does Pip wake up after his being arrested?

3. For what is Orlick arrested?

4. Where does Pip run into Mr. Pumblechook after he returns to live with Joe?

5. To whom is Biddy married?

6. What profession does Pip pursue at the end of the book?

Short Answer Questions - Chapter 59


1. How long is Pip gone before visiting Joe again?

2. What does Joe name his son?

Short Answer Questions - Chapter 57 | Chapter 58

72

3. Whes does Joe take Pip when he comes to visit him at the end of the book?

4. Who does Pip see at Miss Havisham's house at the end of the book?

5. What is the name of Estella's daughter?

6. Who is Estella's mother?

Short Answer Questions - Chapter 59

73

Short Answer Key


Chapter 1 | Chapter 2
1. What is Pip's Christian name? Phillip. 2. Where does Pip meet an escaped convict? On the marshes. 3. What does the convict ask Pip to bring to him? Some food and a file. 4. How much older than Pip is his sister? 20 years. 5. What does Pip's sister call the cane she uses to beat Pip? The Tickler. 6. Where does Pip hide the bread he plans to bring to the convict? Down his trousers.

Chapter 3 | Chapter 4
1. How does Pip feel as he runs to deliver some goods to the convict? Guilty. 2. What is the convict doing when Pip delivers some goods to him? Hugging himself trying to keep warm. 3. What is peculiar about the younger convict who Pip sees? His face is bruised. 4. Who does Pip think will be waiting for him at his house after helping the convict? The constable.

Short Answer Key

74

5. What does Pip tell his sister he was doing when he comes home after helping the convict? Listening to carols. 6. What does Pip add to the brandy to disguise the missing portion? Tar water.

Chapter 5 | Chapter 6
1. Who shows up at the doorstep during the Gargery's Christmas dinner? Soldiers. 2. What is Joe asked to do when his Christmas dinner is interrupted? Pick a lock. 3. What does Pip use to replace the brandy he has stolen from his sister? Tar water. 4. How does Pip feel when the convict lies to protect him? Grateful. 5. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict? He does not want to lose Joe's esteem. 6. About what does Pip feel most guilty following his experience with the convict? Stealing from Joe.

Chapter 7 | Chapter 8
1. What does Pip have trouble reading when he is a young child? Tombstones. 2. What is Joe's profession? Blacksmith. 3. Who teaches Pip the alphabet? Biddy.

Chapter 3 | Chapter 4

75

4. Miss Havisham's estate is adjacent to what? A brewery. 5. What is the name of the young lady Pip meets at Miss Havisham's house? Estella. 6. What does Pip do with the young girl on his first visit to Miss Havisham's house? Plays cards.

Chapter 9 | Chapter 10
1. Why does Pip lie to his sister about Miss Havisham? To protect Miss Havisham. 2. What does Pip tell his sister he ate at Miss Havisham's house? Cake. 3. How does Pip describe his first day at Miss Havisham's house to Joe? Important. 4. What does Pip say interrupts the learning at Mr. Wopsle's house? Mischief. 5. What is the name of the tavern that Joe frequents? The Three Jolly Bargemen. 6. With what does Pip see a man stirring his drink at the tavern Joe frequents? A file.

Chapter 11 | Chapter 12
1. At what time are all the clocks in Miss Havisham's house stopped? 8:40 AM. 2. Where does Miss Havisham want to be laid out when she dies? On the table that held her wedding feast.

Chapter 7 | Chapter 8

76

3. What does Estella do before Pip leaves her house for the second time? Allows Pip to kiss her cheek. 4. How often does Pip go to Miss Havisham's house? Every other day. 5. In what does Pip push Miss Havisham? A mobile lawn chair. 6. What song does Pip sing for Miss Havisham? Old Clem.

Chapter 13 | Chapter 14
1. Who does Miss Havisham ask Pip to bring to her house? Joe. 2. How much money does Miss Havisham giveto Pip when she asks him not to come back to her house? 25 guineas. 3. Where does Pip celebrate his being indentured to Joe? The Blue Boar. 4. How does Pip feel about his apprenticeship? He is ashamed. 5. Who makes Pip despise his surroundings? Estella. 6. Who keeps Pip working at his apprenticeship? Joe.

Chapter 15 | Chapter 16
1. What is the name of Joe's journeyman? Orlick.

Chapter 11 | Chapter 12

77

2. What does Joe's journeyman do while working to show his dislike for Pip? Sends sparks in his direction. 3. Where does Pip go first on his day off from the forge? Miss Havisham's house. 4. Who does Pip think injured his sister? Orlick. 5. Who visits Mrs. Joe while she is incapacitated from her injury? Orlick. 6. What is Mrs. Joe unable to do after her injury? Speak.

Chapter 17 | Chapter 18
1. On what day does Pip visit Miss Havisham after his sister's injury? Her birthday. 2. What does Miss Havisham give to Pip when he visits her after his sister's injury? A guinea. 3. Who moves into the Gargery's house after Pip's sister is injured? Biddy. 4. How long is Pip indentured to Joe? 4 years. 5. What is the name of the lawyer in the tavern when the people are all talking about the murder? Jaggers. 6. What does the lawyer in the tavern tell Pip he must call himself in order to capitalize on his strange fortune? Pip.

Chapter 15 | Chapter 16

78

Chapter 19 | Chapter 20
1. Where does Joe put Pip's indenture papers after hearing about Pip's strange new fortune? The fire. 2. What does Pip ask Biddy to do before he leaves Joe's house? Educate Joe. 3. What is the name of the tailor where Pip gets his first suit? Mr. Trabb. 4. Where does Pip go to become a gentleman? London. 5. Where does Pip stay on his first day away from the marshes? Barnard's Inn. 6. Pip is given a tour of what place on his first day away from the marshes? The Prison.

Chapter 21 | Chapter 22
1. What is the name of Pip's roommate in London? Herbert. 2. Where has Pip previously met his roommate in London? Miss Havisham's house. 3. From whom is Pip supposed to get his money in London? Mr. Wemmick. 4. What nickname does Pip's London roommate give him? Handel. 5. What does Pip's roommate in London teach him on their first night together? Table manners.

Chapter 19 | Chapter 20

79

6. What does Pip's roommate in London aspire to be? An insurer of ships.

Chapter 23 | Chapter 24
1. From where is Matthew Pocket educated? Cambridge. 2. What does Belinda Pocket think she will be as she is growing up? Royalty. 3. Who runs the Pocket's household? The servants. 4. Towards what profession is Pip heading in his schooling? He is not heading towards any profession. 5. What is Jaggers doing when Pip goes to ask him for some money for furniture? Making busts of dead men. 6. Why does Pip not want to stay at the Pocket's house? It is too chaotic.

Chapter 25 | Chapter 26
1. What is Drummle's first name? Bentley. 2. Where does Drummle grow up? Somersetshire. 3. What does Wemmick call his father? Aged Parent. 4. In whom does Jaggers take an immediate interest when Pip and his schoolmates dine with him? Drummle.

Chapter 21 | Chapter 22

80

5. What is the name of Jagger's maid? Molly. 6. What nickname is given to Drummle when Pip and his schoolmates dine with Jaggers? Spider.

Chapter 27 | Chapter 28
1. Who is coming to visit Pip at his hotel room? Joe. 2. What is the name of Pip's servant? Pepper. 3. What profession does Mr. Wopsle hope to pursue? Acting. 4. Who does Pip decide to visit when he leaves London for the first time? Estella. 5. Where does Pip stay when he leaves London for the first time? The Blue Boar. 6. Who rides in the carriage with Pip when he leaves London for the first time? Convicts.

Chapter 29 | Chapter 30
1. Who does Pip avoid when he goes home from London for the first time? Joe. 2. Who is the first person Pip sees when he goes to Miss Havisham's estate while home from London for the first time? Orlick. 3. Who does not look at Pip a single time while Pip is visiting Miss Havisham's estate?

Chapter 25 | Chapter 26

81

Mr. Jaggers. 4. Who does Pip tell Jaggers he distrusts? Orlick. 5. What does Herbert tell Pip to do when Pip says he is in love with Estella? Detach himself. 6. Who does Herbert love? Clara.

Chapter 31 | Chapter 32
1. What is Mr. Wopsle's first role as an actor? Hamlet. 2. What is Mr. Wopsle's stage name? Waldengrave. 3. What does Pip do after seeing Mr. Wopsle in his first role as an actor? Takes Mr. Wopsle to dinner. 4. Who writes to Pip after he sees Mr. Wopsle in his first play? Estella. 5. Who accompanies Pip on a visit to Newgate? Mr. Wemmick. 6. After his visit to Newgate, where does Pip see Estella? A coach window.

Chapter 33 | Chapter 34
1. Where is Estella going when she sees Pip in London? Surry. 2. How does Estella say her family feels about Pip when she sees him in London?

Chapter 29 | Chapter 30

82

They are against him. 3. What does Estella say Pip will be allowed to do when she sees him in London? See her from time to time. 4. What club does Pip decide to join? Finches and the Grove. 5. Who convinces Pip to join an exclusive club? Startop. 6. What happens that causes Pip to have to return to the marshes? His sister dies.

Chapter 35 | Chapter 36
1. Who is pursuing Biddy when Pip comes home from London? Orlick. 2. Why is Biddy upset with Pip when he comes home from London? She does not believe he will visit Joe. 3. Who is eating a large meal in Joe's house when Pip comes home from London? Mr. Pumblechook. 4. When is Pip supposed to meet with Mr. Jaggers for an important appointment? On his birthday. 5. About what is the meeting with Mr. Jaggers? His outrageous spending. 6. What is Pip's allowance? 125 pounds per quarter.

Chapter 37 | Chapter 38
1. What is the name of Wemmick's house?

Chapter 33 | Chapter 34

83

Walworth. 2. What does Wemmick's house look like? A castle. 3. Where does Wemmick promise to get Herbert a job? An accounting house. 4. For what does Pip reproach Estella when they are alone in London? Being cold. 5. Who is dating Estella while Pip is living in London? Drummle. 6. Where is Pip when he hears the news about who Estella is courting? At a club meeting.

Chapter 39 | Chapter 40
1. What does Pip do frequently after Herbert leaves? He reads. 2. How old is the man who asks to enter Pip's home during a large storm? 60. 3. Who is Pip's benefactor? The convict. 4. What is the name of Pip's visitor during the snow storm? Magwitch. 5. Where is Pip's visitor living before coming to see Pip during the storm? Austrailia. 6. Who else meets Pip's surprise visitor during the snow storm? Herbert.

Chapter 37 | Chapter 38

84

Chapter 41 | Chapter 42
1. Where does Magwitch stay while he is in London? Essex Street. 2. With whom does Magwitch room while he is in London? Clara. 3. Where does Pip know he needs to take Magwitch? Out of England. 4. What is Magwitch taught to do as a teen that changes his life? Read. 5. Where does Magwitch meet Compeyson? At the Epson Races. 6. From what does Arthur die? Fright.

Chapter 43 | Chapter 44
1. What is Magwitch's pseudonym? Provis. 2. Who does Pip meet at the Blue Boar when he goes to see Miss Havisham? Drummle. 3. Who interrupts the fight almost started by Pip in the Blue Boar? Some farmers. 4. About what does Pip confront Miss Havisham? Pretending to be his benefactor. 5. What does Miss Havisham say she has no right to be? Kind.

Chapter 41 | Chapter 42

85

6. Who has left Pip a note on Miss Havisham's gate? Mr. Wemmick.

Chapter 45 | Chapter 46
1. Where does Pip go after receiving a letter on Miss Havisham's gate? Covent Garden. 2. What does the note to Pip left on Miss Havisham's gate say? Do not go home. 3. Who wants to murder Magwitch? Compeyson. 4. What does Pip have to find in order to see Magwitch? The Old Green Copper Rope Walk. 5. What name does Magwtich use when he leaves his hiding place in London? Campbell. 6. Why does Magwitch say he must leave the country earlier than expected? He is being watched.

Chapter 47 | Chapter 48
1. Who tells Magwitch that Pip will no longer be accepting his money? Herbert. 2. What does Pip do to make money when he decides not to take any more of Magwitch's money? Sell jewelery. 3. Who sees Compeyson at a theater? Mr. Wopsle. 4. Where is Pip when Mr. Jaggers invites him to dinner? Cheapside.

Chapter 43 | Chapter 44

86

5. What is Pip doing when Mr. Jaggers invites him to dinner? Walking. 6. Of what is Jaggers's maid accused? Murder.

Chapter 49 | Chapter 50
1. How much money does Pip request in order to help Herbert? 900 pounds. 2. With what does Miss Havisham say she replaced Estella's heart? Ice. 3. How old is Estella when Miss Havisham adopts her? 2. 4. Where is Pip injured after the fire at Miss Havisham's house? His left arm. 5. Who nurses Pip back to health after the fire at Miss Havisham's house? Herbert. 6. Who is Estella's father? Magwitch.

Chapter 51 | Chapter 52
1. Who does Pip ask for the truth about Estella's birth? Mr. Jaggers. 2. Why does the truth about Estella's birth not become generally known? It would hurt her marriage. 3. Why is Estella adopted? Her mother wants to kill her.

Chapter 47 | Chapter 48

87

4. For whom is Herbert going to work? Wemmick's brother-in-law. 5. Where does Herbert want to go on vacation? Egypt. 6. Where does someone want to meet Pip concerning Provis? A sluice-house.

Chapter 53 | Chapter 54
1. In what phase is the moon when Pip goes to meet someone on the marshes? Full. 2. How is the room on the marshes lit when Pip gets there? A single candle. 3. Who writes the letter asking to meet Pip on the marshes? Orlick. 4. How does Pip plan to get on board the big ship heading abroad? Row to it. 5. Where is the ship that Pip plans to get onboard heading? Hamburg. 6. What disguise does Magwitch use when he and Pip attempt to board the ship heading abroad? A river pilot.

Chapter 55 | Chapter 56
1. Where is Magwitch taken after he is arrested? Police court. 2. Whose body is found after Magwitch is arrested? Compeyson.

Chapter 51 | Chapter 52

88

3. With what does Mr. Wemmick surprise Pip after Magwitch is arrested? His own wedding. 4. What kind of injury does Magwitch sustain when he is arrested? Broken ribs. 5. How many other men and women are sentenced to death on the day Magwitch is sentenced to death? 31. 6. What does Pip tell Magwitch just before he dies? His daughter is alive.

Chapter 57 | Chapter 58
1. Why is Pip arrested? Not paying debts. 2. Where does Pip wake up after his being arrested? At Joe's house. 3. For what is Orlick arrested? Breaking into Mr. Pumblechook's house. 4. Where does Pip run into Mr. Pumblechook after he returns to live with Joe? The Blue Boar. 5. To whom is Biddy married? Joe. 6. What profession does Pip pursue at the end of the book? A clerk.

Chapter 59
1. How long is Pip gone before visiting Joe again? 11 years.

Chapter 55 | Chapter 56

89

2. What does Joe name his son? Pip. 3. Whes does Joe take Pip when he comes to visit him at the end of the book? To his parents' grave. 4. Who does Pip see at Miss Havisham's house at the end of the book? Estella. 5. What is the name of Estella's daughter? Estella. 6. Who is Estella's mother? Molly.

Chapter 59

90

Short Essay Questions


The 60 short essay questions listed in this section require a one to two sentence answer. They ask students to demonstrate a deeper understanding of the text. Students must describe what they've read, rather than just recall it.

Short Essay Question - Chapter 1 | Chapter 2


1. What does the escaped convict say to Pip when they first meet?

2. What does Pip bring to the escaped convict after going to his sister's house to find supplies?

Short Essay Question - Chapter 3 | Chapter 4


3. What does the convict do with the file Pip brought to him?

4. What does Mrs. Joe have Pip and Joe do when Pip returns from helping the convict?

Short Essay Question - Chapter 5 | Chapter 6


5. What does the convict say to keep Pip out of trouble when he is found on the marshes?

Short Essay Questions

91

6. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict?

Short Essay Question - Chapter 7 | Chapter 8


7. What does Pip learn about Joe when he writes him a letter?

8. What does Pip do on his first visit to Miss Havisham's house that leads Estella to scorn him?

Short Essay Question - Chapter 9 | Chapter 10


9. What does Pip tell his sister he does at Miss Havisham's house when he comes back for the first time?

10. What happens when Pip goes to find Joe at a local tavern after his first day at Miss Havisham's house?

Short Essay Question - Chapter 11 | Chapter 12


11. What happens when Pip is challenged to a fight at Miss Havisham's house?

Short Essay Question - Chapter 5 | Chapter 6

92

12. What question does Miss Havisham ask Pip every time he goes to her house?

Short Essay Question - Chapter 13 | Chapter 14


13. How does Pip feel when he is indentured to Joe?

14. What causes Pip to be so ashamed of his apprenticeship?

Short Essay Question - Chapter 15 | Chapter 16


15. What happens when Orlick gets jealous of Pip's day off from work?

16. How does Pip feel about his sister's injury, and who does he think caused it?

Short Essay Question - Chapter 17 | Chapter 18


17. What does Pip say to Biddy when he takes her out on the marshes?

Short Essay Question - Chapter 11 | Chapter 12

93

18. How does Mr. Jaggers embarrass Mr. Wopsle in the tavern?

Short Essay Question - Chapter 19 | Chapter 20


19. What do Joe and Biddy do as Pip leaves, and why?

20. What does Pip see when he first visits Mr. Jaggers's office?

Short Essay Question - Chapter 21 | Chapter 22


21. How is Mr. Wemick described in his office setting?

22. What does Herbert tell Pip about Miss Havisham?

Short Essay Question - Chapter 23 | Chapter 24


23. What causes Mrs. Pocket to burst into tears when Pip first meets her?

Short Essay Question - Chapter 17 | Chapter 18

94

24. Towards what profession is Pip's education leading when he first visits with Mattew Pocket?

Short Essay Question - Chapter 25 | Chapter 26


25. What is Mr. Wemmick like when he leaves work?

26. What does Molly look like?

Short Essay Question - Chapter 27 | Chapter 28


27. How does Joe feel when he visits Pip in London?

28. About what does Pip read in the newspaper when he is visiting Estella?

Short Essay Question - Chapter 29 | Chapter 30


29. Why does Pip see Orlick at Miss Havisham's estate?

Short Essay Question - Chapter 23 | Chapter 24

95

30. What surprising event does Pip see on a handbill when he returns to London after visiting Estella?

Short Essay Question - Chapter 31 | Chapter 32


31. Describe Mr. Wopsle's first play as an actor.

32. Why does Mr. Wemmick visit Newgate with Pip?

Short Essay Question - Chapter 33 | Chapter 34


33. What does Estella tell Pip when she sees him in London?

34. Into what kind of trouble does Herbert start to get himself, and how can Pip help him?

Short Essay Question - Chapter 35 | Chapter 36


35. What kind of a funeral does Joe want to have for his wife, and why does he not do it that way?

Short Essay Question - Chapter 29 | Chapter 30

96

36. What does Mr. Jaggers discuss with Pip when they meet on Pip's twenty-first birthday?

Short Essay Question - Chapter 37 | Chapter 38


37. How does Mr. Wemmick treat his maid?

38. What disturbing news does Pip hear while at a club meeting?

Short Essay Question - Chapter 39 | Chapter 40


39. What happens to the convict after Pip helps him on the marshes?

40. What will happen to Magwitch if he is caught in England, and why?

Short Essay Question - Chapter 41 | Chapter 42


41. What does Magwtich tell Herbert after Herbert swears his secrecy?

Short Essay Question - Chapter 35 | Chapter 36

97

42. How does Magwitch describe the odd jobs he takes to get by when he is younger?

Short Essay Question - Chapter 43 | Chapter 44


43. About what does Drummle brag when he sees Pip at the Blue Boar?

44. About what does Pip confront Estella and Miss Havisham?

Short Essay Question - Chapter 45 | Chapter 46


45. What does Mr. Wemmick tell Pip when he returns to London and questions Mr. Wemmick about the note left on Miss Havisham's gate?

46. What does Magwitch say when Pip meets him at Clara's house?

Short Essay Question - Chapter 47 | Chapter 48


47. What does Pip do to entertain himself after he chooses to not take any more of Magwitch's money?

Short Essay Question - Chapter 41 | Chapter 42

98

48. What does Mr. Jaggers tell Pip about Estella as they drive to dinner together?

Short Essay Question - Chapter 49 | Chapter 50


49. What happens just as Pip is about to leave Miss Havisham's house for the last time?

50. How is Pip nursed back to health after the fire at Miss Havisham's house?

Short Essay Question - Chapter 51 | Chapter 52


51. What does Mr. Jaggers do when Mr. Wemmick challenges him to tell Pip the truth about Estella's birth?

52. For whom is Herbert going to be working, and what will he be doing?

Short Essay Question - Chapter 53 | Chapter 54


53. What does Orlick plan to do with Pip when he meets him on the marshes, and why?

Short Essay Question - Chapter 47 | Chapter 48

99

54. What does Magwitch ask of Pip when he is captured?

Short Essay Question - Chapter 55 | Chapter 56


55. Why is Magwitch not tried immediately after he arrested?

56. What kind of injuries does Magwitch sustain when he is arrested?

Short Essay Question - Chapter 57 | Chapter 58


57. What does Pip learn when he wakes up after being arrested?

58. What does Pip learn when he tries to find Biddy at her school?

Short Essay Question - Chapter 59


59. What does Estella ask from Pip at the end of the book?

Short Essay Question - Chapter 53 | Chapter 54

100

60. Where is Pip living at the end of the book?

Short Essay Question - Chapter 59

101

Short Essay Answer Key


1. What does the escaped convict say to Pip when they first meet? When Pip finds the convict in the marshes, the convict asks Pip to get him a file and some food, or the young man that is with him will certainly kill him, and perhaps remove and eat his heart and liver. 2. What does Pip bring to the escaped convict after going to his sister's house to find supplies? When Mrs. Joe slices bread for Joe and Pip, he sticks his piece down his trousers. Pip then steals cheese, bread, mincemeat, a porkpie, and some brandy, and gets a file from the forge. Then he runs to give them to the convict. 3. What does the convict do with the file Pip brought to him? The convict uses the file that Pip stole from Joe's forge to file down his irons and release himself from the cuffs. 4. What does Mrs. Joe have Pip and Joe do when Pip returns from helping the convict? When Pip returns from helping the convict on the marsh, Mrs. Joe has Joe and Pip put on their stiff, uncomfortable, ill-fitting formal wear to go to church and return for Christmas dinner, a sumptuous affair with pickled pork and roasted, stuffed fowls. 5. What does the convict say to keep Pip out of trouble when he is found on the marshes? When Pip's convict is found fighting with the younger convict on the marshes, he claims that he stole some food from the blacksmith in order to keep Pip from getting into trouble for stealing the food for him. 6. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict? Pip does not tell Joe about his strange experience with the convict because he is afraid that Joe will get in trouble, and that he will lose some of the esteem that Joe has for him. 7. What does Pip learn about Joe when he writes him a letter? When Pip shows Joe a letter he has written to him, Pip finds out that Joe cannot read. Joe asks Pip to teach him in secret so that his wife will not be annoyed. Pip learns that Joe is not educated because of the instability of his home life. His father would beat both him and his mother. 8. What does Pip do on his first visit to Miss Havisham's house that leads Estella to scorn him? On his first visit to Miss Havisham's house, Estella and Pip play cards in front of Miss Havisham. Pip calls his Jacks "Knaves" and earns the scorn of Estella, who calls him "common" with "thick boots" and "coarse hands." 9. What does Pip tell his sister he does at Miss Havisham's house when he comes back for the first time? When Pip returns from his first visit to Miss Havisham's house, he tells his sister that he, Estella, and Ms. Havisham rode around in a black velvet coach and ate cake on golden plates.

Short Essay Answer Key

102

10. What happens when Pip goes to find Joe at a local tavern after his first day at Miss Havisham's house? When Pip goes to retrieve Joe from a tavern, the Three Jolly Bargemen, he meets a stranger who stirs a drink with an old file. Pip realizes that this stranger must know the convict whom he helped. The stranger gives him a guinea wrapped in some one-pound notes. 11. What happens when Pip is challenged to a fight at Miss Havisham's house? When Pip goes to Miss Havisham's house for the second time, he meets a pale, young gentleman who challenges him to fight, fisticuff style. Pip knocks him down and gives him a bloody nose. Later, Pip gives him a black eye. After that, they part amicably. 12. What question does Miss Havisham ask Pip every time he goes to her house? Every time Pip goes to Miss Havisham's house, she asks him if Estella is getting prettier to his eyes. 13. How does Pip feel when he is indentured to Joe? Pip feels guilty when he is indentured to Joe because, while he is grateful for the opportunity to learn a trade, he very much wants the chance to become a gentleman. 14. What causes Pip to be so ashamed of his apprenticeship? Pip is ashamed of his apprenticeship because he knows that he will never be able to feel more than common in Estella's presence. 15. What happens when Orlick gets jealous of Pip's day off from work? When Orlick hears that Pip is given a day off from work, he demands time off too. Mrs. Joe overhears it and complains. Orlick calls her a "fool shrew." She goes into a screaming fit, provoking a fight between Joe and Orlick, which Joe wins. 16. How does Pip feel about his sister's injury, and who does he think caused it? At first, Pip feels guilty about his sister's injury, as though it is his fault. Then, Pip gives this up, realizing that either Orlick or the stranger he has met at the Three Jolly Bargemen may have done it. 17. What does Pip say to Biddy when he takes her out on the marshes? When Pip takes Biddy out on the marshes, he tells her about his dreams of becoming a gentleman and no longer being common. He also tells her that he wishes he could fall in love with her as she is Good and Stable. 18. How does Mr. Jaggers embarrass Mr. Wopsle in the tavern? Mr. Jaggers embarrasses Mr. Wopsle in the tavern when he vocally reminds everyone that a man in England is innocent until proven guilty. This stops all the talk about the murder about which Mr. Wopsle was raving. 19. What do Joe and Biddy do as Pip leaves, and why?

Short Essay Answer Key

103

When Pip leaves the house and bids farewell to Biddy and Joe, they both throw an old shoe after him as an old, parting ritual. 20. What does Pip see when he first visits Mr. Jaggers's office? When Pip first visits Mr. Jaggers's office in London, he sees a long line of people waiting to speak with him. Mr. Jaggers dismisses most of them without even a word. 21. How is Mr. Wemick described in his office setting? Mr. Wemmick, Mr. Jaggers' assistant, is a short, very business-like, rather wooden individual who wears various bereavement memorabilia, such as mourning rings, on his person. 22. What does Herbert tell Pip about Miss Havisham? Herbert tells Pip that Miss Havisham's mother died when she was young, and that she had been spoiled by her father. A half-brother was extravagant and willful, so Miss Havisham was favored in her father's will. When she was about to be married, her suitor wrote her a letter, which she opened at twenty minutes to nine, ending the wedding. 23. What causes Mrs. Pocket to burst into tears when Pip first meets her? When Mrs. Pocket first meets Pip, she bursts into tears after reading a note sent to her from a neighbor who saw one of the servants slapping the baby. She is upset that someone would dare to interfere with her domestic duties and household. 24. Towards what profession is Pip's education leading when he first visits with Mattew Pocket? Pip receives official word from Matthew Pocket that he is not heading towards any fixed profession. Pocket will be directing all of Pip's studies. 25. What is Mr. Wemmick like when he leaves work? Wemmick reveals himself a personable and friendly man who radically divorces himself from business when he returns home. There, he entertains his Aged Parent in a wooden cottage, fit somewhat as a castle with a plank as a drawbridge. 26. What does Molly look like? Molly is very pale with a great quantity of hair and a strange, wraith-like appearance in her facial features. She has some strange scars on her wrists. 27. How does Joe feel when he visits Pip in London? When Joe visits Pip in London, he is very nervous and uncomfortable. He is happy to see Pip, as he cares very much for him, but he has never been in fine clothes or away from his forge for an extended period of time. 28. About what does Pip read in the newspaper when he is visiting Estella?

Short Essay Answer Key

104

When Pip is staying at the Blue Boar in hopes of visiting Estella, he reads a newspaper article about Mr. Pumblechook which describes him as being Pip's mentor and preparing him for great things to come. 29. Why does Pip see Orlick at Miss Havisham's estate? Pip sees Orlick at Miss Havisham's estate because Orlick has been hired as Miss Havisham's new porter. 30. What surprising event does Pip see on a handbill when he returns to London after visiting Estella? When Pip returns to London after visiting Estella, he sees a handbill that displays Mr. Wopsle on the cover. His first role as a professional actor is playing Hamlet. 31. Describe Mr. Wopsle's first play as an actor. Mr. Wopsle's first role as an actor is in Hamlet, which appears a bit more like a farce than a tragedy. The Royal Court is set around a kitchen table. The Ghost has a cough. There is a great deal of audience reaction. They laugh at Wopsle. 32. Why does Mr. Wemmick visit Newgate with Pip? Mr. Wemmick visits Newgate Prison with Pip because he needs to visit a Colonel who is about to be executed. The Colonel is leaving his pigeons to Wemmick when he dies. 33. What does Estella tell Pip when she sees him in London? When Estella sees Pip in London, she tells him that many of the family members are dead set against Pip. She thinks they are all ridiculous. They can never hurt Pip and, by their carrying on, it allows her to occupy herself with other things. 34. Into what kind of trouble does Herbert start to get himself, and how can Pip help him? Herbert gets into financial trouble when he starts to live a lifestyle that lands him deeply in debt. There is nothing really that Pip can do to help his friend except to persuade him not to spend any more money until the debt has been paid. 35. What kind of a funeral does Joe want to have for his wife, and why does he not do it that way? Joe hopes to have a small funeral with just close friends and family in attendance when his wife dies. He submits to the large funeral because he is concerned about what the neighbors will think if he keeps it too small of an affair. 36. What does Mr. Jaggers discuss with Pip when they meet on Pip's twenty-first birthday? When Mr. Jaggers and Pip meet on Pip's twenty-first birthday, Mr. Jaggers talks to Pip about his outrageous spending and shows him the rate at which he has been living. He gives him a strict budget on which to live from then on. 37. How does Mr. Wemmick treat his maid? Mr. Wemmick is very kind to Miss Skiffins, his maid. While Pip is visiting with Mr. Wemmick, he notices that Mr. Wemmick often places his hand around her waist in a loving way until she unwinds it with discreetly a secret smile. 38. What disturbing news does Pip hear while at a club meeting?

Short Essay Answer Key

105

When Pip is at a meeting of the Finches, he hears from Drummle that he and Estella have been courting, and that they plan to wed in the near future. 39. What happens to the convict after Pip helps him on the marshes? After Pip helps the convict on the marshes, the convict escapes to Australia where be becomes rich through a number of different occupations and business opportunities. 40. What will happen to Magwitch if he is caught in England, and why? Mr Jaggers says that if Magwitch, the convict that Pip aided on the marshes, is found and recognized in England, he will be hung as he was expatriated from England due to his former crimes. 41. What does Magwtich tell Herbert after Herbert swears his secrecy? After Herbert has pledged his secrecy to Magwitch, Magwitch explains his history with Pip from when Pip was a child helping him on the marshes. He also expresses his gratitude to Herbert for his maturity and kindness in the matter. 42. How does Magwitch describe the odd jobs he takes to get by when he is younger? Magwitch describes the odd jobs he takes to get by when he is younger as, "Things that don't pay, and lead to trouble." 43. About what does Drummle brag when he sees Pip at the Blue Boar? When Drummle meets Pip unexpectedly at the Blue Boar, he begins bragging about the fine lady he has been riding with recently, inferring that he is still courting Estella. 44. About what does Pip confront Estella and Miss Havisham? Pip confronts Estella about her relationship with Drummle. She tells him that, despite Pip's love for her, she will be marrying Drummle. Pip confronts Miss Havisham about leading him on in thinking that she was his anonymous benefactor. She admits to this, and says she does not know how to be kind. 45. What does Mr. Wemmick tell Pip when he returns to London and questions Mr. Wemmick about the note left on Miss Havisham's gate? When Pip returns to London and questions Mr. Wemmick about the note he left on Miss Havisham's gate, Wemmick tells him that his apartment is being watched. He does not say who is watching it, but he clearly indicates that it is Compeyson. 46. What does Magwitch say when Pip meets him at Clara's house? When Pip meets Magwitch at Clara's house, he tells Pip that he is being watched and has been under surveillance for a few days now. He feels that he must leave the country right away. 47. What does Pip do to entertain himself after he chooses to not take any more of Magwitch's money?

Short Essay Answer Key

106

After he decides to not take any more of Magwitch's money, Pip decides to entertain himself by seeing some of the productions Mr. Wopsle is doing with his theater troup. 48. What does Mr. Jaggers tell Pip about Estella as they drive to dinner together? While they are driving to dinner together, Mr. Jaggers tells Pip that Estella has married Drummle, and that Drummle will probably beat her when he gets angry with her as that is his nature. 49. What happens just as Pip is about to leave Miss Havisham's house for the last time? Pip takes a last walk around Miss Havisham's and then goes to check on her one final time. He sees her near the fire and is about to leave when a great flame engulfs her. He runs towards her. Fortunately, he smothers the fire and saves her life, but she is greatly injured. 50. How is Pip nursed back to health after the fire at Miss Havisham's house? Herbert nurses Pip back to health after the fire at Miss Havisham's house by placing rags dipped in a cooling liquid on his burned arms repeatedly, and talking to him to distract Pip from the pain. 51. What does Mr. Jaggers do when Mr. Wemmick challenges him to tell Pip the truth about Estella's birth? When Mr. Wemmick challenges Mr. Jaggers to tell Pip the truth about Estella's birth, Mr. Jaggers gets angry, threatens to fire Mr. Wemmick, and take away his comfortable home and harm his aged father. 52. For whom is Herbert going to be working, and what will he be doing? Pip, with the help of Mr. Wemmick, has arranged for Herbert to take a position at Clerriker's office owned by Wemmick's brother-in-law. 53. What does Orlick plan to do with Pip when he meets him on the marshes, and why? When Orlick meets Pip on the marshes, he says he is going to kill him and put his body in the limekiln. Orlick says he is doing this because of the many things Pip has done to him, such as causing him to lose his jobs with Joe and at Havisham's, and especially for interfering with his relationship with Biddy. 54. What does Magwitch ask of Pip when he is captured? When Magwitch is captured, he asks Pip to visit him in jail, but only when Mr. Wemmick is available to accompany him. 55. Why is Magwitch not tried immediately after he arrested? There is a delay in Magwitch's trial after he is arrested because he has to be identified by one of the men who was on the ship from which he escaped years ago. 56. What kind of injuries does Magwitch sustain when he is arrested? When Magwitch is arrested and fights with Compeyson, he breaks several of his ribs and punctures one of his lungs.

Short Essay Answer Key

107

57. What does Pip learn when he wakes up after being arrested? When Pip wakes up in Joe's house after being arrested, he learns that Miss Havisham is dead, her house and property are being auctioned off, Orlick has been arrested for breaking into Mr. Pumblechook's house, and Joe has found a way to pay off all the debts that Pip owes in London. 58. What does Pip learn when he tries to find Biddy at her school? When Pip tries to find Biddy at her school, she is not there. When he goes to the forge to ask Joe where she might be, he learns that Biddy and Joe are now married. 59. What does Estella ask from Pip at the end of the book? When Estella sees Pip at Miss Havisham's house at the end of the book, she asks Pip to forgive her, and to allow her to keep his friendship. 60. Where is Pip living at the end of the book? At the end of the book, Pip is living abroad and does well for himself in his new profession.

Short Essay Answer Key

108

Essay Topics/Writing Assignments


These 20 essay questions can be used as essay questions on a test, or as stand-alone essay topics for a take-home or in-class writing assignment. Students should have a full understanding of the text in order to answer these questions. They ask for a thorough analysis of the text. 1. Revenge is a theme of this book that is very important to many of the characters involved. Where does this theme of revenge present itself and how do these occurrences affect the characters involved in those scenes?

2. How does Pip's relationship with Estella change over the course of the plot? What causes these changes, and what significance does this have to the outcome of the book?

3. Betrayal is a theme introduced at the very beginning of this book. How does the constant stream of betrayal affect the outcome of the plot, and which characters are most affected by it?

4. This book takes place in a few different settings. Describe some of these settings and how they affect the course of the plot. Why might Dickens have chosen these particular places for this plot to take place?

5. What role does symbolism play in the story, and where does it appear? How is the plot altered by the presence of these symbols?

6. Despair is a theme that is found in a number of sensitive places in this plot. What are some of these places, and what role does despair play in this book?

7. Power and Greed are two common themes in this book. Where do they appear, and how do they differ in their manifestations?

8. Mr. Jaggers and Mr. Wemmick are two characters who are very similar in their professional vocations, but are markedly different in other ways. Use some examples from the text to compare and contrast these two dynamic characters.

Essay Topics/Writing Assignments

109

9. With which character do you relate the most in this book? Why is this? How does this character change throughout the book?

10. Sacrifice is a theme that is very prevalent in this book. Who are the characters most affected by this theme, and how do they allow sacrifice to change their lives?

11. Choosing sides is a theme that is presented in this book. What are some examples of this theme, and how does it affect the characters involved?

12. Love is a very important theme and motivating factor in this book. Which characters are most affected by this theme? Which relationships are the most significant to the plot, and why?

13. Many different characters in this book are persuaded to do things they would not normally have done. What are some of these instances, and how does persuasion affect the course of the plot?

14. Fear is a common theme in this book that is presented a number of times by a number of characters. What are some of these instances, and how does fear affect the characters in the book?

15. The characters in this book all have their own goals and motivations. Select four characters and write about their main motivations throughout the book. How do their goals affect the characters around them.

16. Security and safety are two themes that are touched upon a number of times throughout this book. What are some of these instances, and how do they affect the characters in these scenes?

17. Shame and propriety are common themes throughout this book. What are some of the instances where these themes are present, and why are they so important to the characters involved?

18. What are some of the key examples of gratitude in this book? How do these instances affect that characters involved in the scenes?

Essay Topics/Writing Assignments

110

19. Pip endures many different trials before the end of the book. What are some of these trials, and what lessons does he learn through these experiences?

20. Biddy is a minor character whose presence makes a big difference in the plot. How does she accomplish this? What are some ways in which her presence, however brief, alters the outcome of the plot? What might have happened differently if she had not been in the book at all?

Essay Topics/Writing Assignments

111

Daily Lessons
This section contains 30 daily lessons. Each one has a specific objective and offers at least three (often more) ways to teach that objective. Lessons include classroom discussions, group and partner activities, in-class handouts, individual writing assignments, at least one homework assignment, class participation exercises and other ways to teach students about the text in a classroom setting. Use some or all of the suggestions provided to work with your students in the classroom and help them understand the text.

Lesson 1
Objective: Chapter 1 | Chapter 2 Great Expectations is a long book that involves a number of intertwining story lines, characters, and plot twists. Following this mess of literary devices can be difficult when coupled with the challenging language that Dickens uses. The objective of this lesson is to create a plot map so that following the rest of the book will be easier and enjoyable. 1) 1) Discuss some different ways of mapping the plot. Open it up for discussion and take ideas and suggestions from class members. Choose the way you wish to map the plot in the classroom, and then have each student choose their own personal way that will help them the most. Checking on this assignment can be a continual process. 2) Review each separate character that is in the introduction along with their descriptions. Have the students identify each character named, and the classify them as the protagonist, a main character, a minor character, a foil, etc. 3) Have a list of all the different settings that will be presented in this book. Have the students write down each of these settings, as well as which characters will appear in each setting. 4) Divide the group into 3 or 4 smaller groups, and have them each act out a piece of the first two chapters for the class. Give them 10 minutes of preparation time, and perhaps a box of possible props and costumes. When they are finished, have the students write a quick synopsis about the character they played, and what they learned about that character from this exercise. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write a one page essay about what they think will become of their favorite character thus far. Have them provide supporting details from the story for their answer.

Lesson 2
Objective: Chapter 3 | Chapter 4 The first few chapters set the stage for the rest of the book. The objective of this lesson is to explore some possible foreshadowing that happens in this scene, and to discuss some of the possible outcomes. 1) 1) Read aloud with the class the section where the convict promises the repay Pip for the kindness he has shown. Have the students each write a short prediction about what this promise could be foreshadowing. Do you believe this promise will be kept? Why or why not? What evidence is there in the scene to support your belief? Allow some volunteers to read their ideas. 2) Read aloud with the class the section where the soldiers arrive looking for the convict. Split the class into groups, and

Daily Lessons

112

assign each group one of the characters in this scene. Have each group write a prediction about what they think will happen in this book to their assigned character due to this particular foreshadowed event. Make sure each group cites examples from the text to support their ideas. 3) Read aloud with the class the section where Mrs. Joe and her cruelty are described. Discuss this with the class. What do you think will happen to Mrs. Joe? How will her brother and husband respond to her cruel treatment? How would she react to any kind of authority? What are the possible consequences of this reaction on each other? Where will this branch of the plot go? 4) Have the students skim the first few chapters to find some more examples of possible foreshadowing. Write these examples on the board as they are called out. Have the students each choose one of these and write about what they think will happen as a result of this foreshadowing. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write an essay about the pros and cons of Dickens' extensive use of foreshadowing.

Lesson 3
Objective: Chapter 5 | Chapter 6 Pip breaks the law a number of times in these chapters in an effort to save the convict from the marsh. The objective of this lesson is to discuss some of these instances and to discuss their effects on the convict Pip helps, as well as on his family. 1) 1) Have the students skim through the chapters and identify the laws that Pip breaks (i.e., aiding a convict, stealing, lying to state officials, obstructing justice, etc.) Have the students call them out as you write them on the board. Have the students write about how they would feel if they lived in this kind of environment. Allow a few students to read their work. 2) Read aloud with the class the section where the convict lies to protect Pip. Discuss this with the class. What happens? Why is the convict doing this? What would you have done? Is Pip correct to allow the convict to lie for him? Why or why not? What do you think Pip should have done in this situation? How do you think this will effect the course of the plot? 3) Read aloud with the class the section that explains why Pip does not tell Joe about his strange experience with the convict in the marsh. Have the students write a personal narrative or inner monologue from Pip's point of view concerning this lie of omission. Make sure the students cite examples from the book to substantiate their ideas. Allow some volunteers to read their work. 4) Split the class into groups and assign each group one of the laws that Pip breaks while helping the convict. Have each group write about how this broken law affects the people included in this scene, and what future effect it could have on the plot. Allow each group to present their information. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write an essay about their favorite "law breaker" that was discussed during class.

Lesson 2

113

Lesson 4
Objective: Chapter 7 | Chapter 8 Pip is sent to school, but is not really taught anything. The objective of this lesson is to discuss the importance of education, and to explore the value of objects and education over the basic needs of life. 1) 1) Read aloud with the class Pip's daily routine at school. Discuss this with the class. How does this differ from their own school experiences at that age? On the board, write a rough daily schedule for Pip. Next to this schedule, have the class help write out a rough schedule for their school life at Pip's age. Using this chart and the book as a guide, have the students write a compare/contrast essay about the two schedules. 2) Pip is not able to learn much while he is at school. Discuss this with the class. What kind of effect do you think this will have on his life? What effect would it have had on yours? How important is education to you? What things does Pip miss by being put to work instead of being taught? Have the students write a short description of where Pip's life could be if he were allowed a proper education. How would it differ from the life he is currently leading? Allow some volunteers to read their work. 3) Read aloud with the class the section where Estella mocks Pip for his coarse manners and appearance. Split the class into groups and assign each group one of the characters in these two chapters. Have each group study their character and describe their assigned character's view about education. Make sure they use citations from the book to substantiate their ideas. Allow each group to present their information. 4) For Homework: Have the students read the next two chapters.

Lesson 5
Objective: Chapter 9 | Chapter 10 Pip lies to his sister to save Miss Havisham from embarrassment. The objective of this lesson is to explore the ethics of this decision, and to discuss when it might be appropriate to abandon honesty to serve someone's greater needs. 1) 1) Read aloud with the class the section where Pip lies to his sister about his strange visit to Miss Havisham's house. Discuss this with the class. Why does he do this? What would Mrs. Joe's reaction have been if Pip had been honest with her? Is this the right thing for him to do? Do you consider this to be dishonest? Why or why not? What would you have done in this situation? 2) We are taught from infancy to always tell the truth and to be honest, yet it seems that there are times when honesty could only hurt someone about whom we care. Pip keeps the truth from his sister because he is trying to spare Miss Havisham's feelings. Have the students write an essay about the differences between Pip's being dishonest and Pip's being ethical. How can these two things be present at the same time? Which one do you think fits this situation with Pip? Have a few volunteers read their work. 3) Write the definition of "truth" or "honesty" on the board. Write the definition of "compassion" on the board. Below these definitions, write the old Chinese proverb that states, "Truth without compassion is brutality." Have the students write their feelings about this as it relates to Pip and his lie to his sister. Do you agree with the proverb? Are there times when truth and compassion simply cannot coexist? Is this one of them? Why or why not? Have some volunteers read their work. 4) Have the students write a pro/con list about Pip's lie. What are the benefits? What are the possible drawbacks? Allow

Lesson 4

114

each student to read their list. Write each original item on the board. Discuss this with the class. Which list is longer? Which list is easier to write? Which list has more substantial items on it? 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students expound upon one of their essays from class.

Lesson 6
Objective: Chapter 11 | Chapter 12 Miss Havisham has a number of strange eccentricities. The objective of this lesson is to discuss some of these strange characteristics and explore the reasons or messages behind some of these things may be. 1) 1) Read aloud with the class the section that describes how every clock in Miss Havisham's house is stopped at 20 minutes before 9. Have the students take a few minutes to write down all the possible reasons for this strange quirk. Allow each student to read their list, and write each new item on the board. Discuss this with the class. Which of these seems the most fitting? Why is that? 2) Read aloud with the class the section where Miss Havisham tells Pip that, when she dies, she wants to be laid out on the table that held her wedding feast. Discuss this with the class. Why would she want this? Why would she be telling Pip this? How could she have had a wedding feast when she was never married? What does this say about her character? 3) Have the students skim through the chapter to find other strange eccentricities described. Write these items on the board as they are called out. Split the class into groups and assign each group one of these items. Have each group write about some possible reasons for, or meaning behind, their assigned eccentricity. Make sure they include examples from the book to substantiate their work. Allow each group to present their information. 4) Have the students choose one of the eccentricities discussed in class and write about what they think the eccentricity could be foreshadowing later in the story. Allow some volunteers to read their predictions. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students create a collage of Miss Havisham and her strange eccentricities. Have them also include an essay describing their artistic choices.

Lesson 7
Objective: Chapter 13 | Chapter 14 Pip is embarrassed by his low social standing due to his lack of education and refinement. The objective of this lesson is to discuss embarrassment and its affect on our lives, and to examine some of the different ways we can react to embarrassing associations. 1) 1) Read aloud with the class the section where Pip feels intense shame about his apprenticeship to Joe. Discuss this with the class. Why is Pip so embarrassed about this? What does he do? How does Estella create these embarrassing feelings in Pip? Do you think he is happy about being embarrassed so often? What does he do about the embarrassment? What would you do? 2) Read aloud with the class the section where Pip is unable to truly celebrate his indenture to Joe at the Blue Boar with the rest of his family. Split the class into groups. Assign each group one of the characters present in this scene. Have each

Lesson 5

115

group write about how the character responds to the embarrassing situation of Pip's being indentured to Joe and being turned away from Miss Havisham's house. What coping strategies do they use? What does this say about the character? Allow each group to present their information. 3) Have the students skim through these chapters to locate events that could provide embarrassment for another character. Write these on the board as they are called out. Have each student choose one of these events and write about what could have been done to avoid (or reconcile) this embarrassing moment. Allow some volunteers to read their work, one for each event if possible. 4) Embarrassment, particularly in social situations, is a major theme in this book. Have the students write about what underlying traits the feelings of embarrassment might indicate. Why would someone be embarrassed? Do secure people get embarrassed? Does someone who embarrasses other people have pride or stupidity? Make sure they use the book to support their ideas. Allow some volunteers to read their work. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write an illustrated essay about what they think Pip views as his most embarrassing moment.

Lesson 8
Objective: Chapter 15 | Chapter 16 Jealousy is a theme in this book that will be seen a number of times. The objective of this lesson is to discuss the power of jealousy and to analyze how it might guide the future of this plot. 1) 1) Write on the board in large letters the word "jealousy." Have the students each write a list of ten one-word responses they have to this word. Have each student read their responses, and write each new item on the board. Discuss this with the class. How many items are listed? Are you surprised? Is it more than you expected? Is it less than you expected? What are some common answers? What are some responses that surprise you? How can one term mean so many different things? How do you think this relates to the assigned reading? 2) Read aloud with the class the section where Orlick becomes jealous of the special treatment shown to Pip. Have the students write a personal response from the eyes of either Orlick or Pip concerning each other's place at the forge. What is the character thinking? How long has he been feeling this way? Is he surprised by this outburst? What does he plan to do in response to these envious feelings? Make sure the students cite examples from the book to support their ideas. Allow some volunteers to read their work, one for each character if possible. 3) Jealousy is ripping apart the friendship between Orlick and Joe. Have the students write about how jealousy is affecting this friendship, and what this change could mean to the future of the story. Allow some volunteers to read their work. 4) It is evident that jealousy is the driving motivation for Orlick who is a great leader among his friends. Have the students split into groups. Have each group predict what they think will occur as a direct result of jealous feelings in this story. Allow each group to present their ideas. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write about an instance of jealousy exhibited by another character in this book.

Lesson 7

116

Lesson 9
Objective: Chapter 17 | Chapter 18 Pip shows his unwavering ambitious spirit in these chapters. The objective of this lesson is to discuss the power that ambition can have, and to find some good ways to cultivate ambition in our lives. 1) 1) Write on the board in large letters the word "ambition." Have each student write down, and then read aloud, their definition. Now write the dictionary's definition on the board. Discuss this with the class. How can one word have so many different meanings? Which meanings are surprising? How does the dictionary's definition compare with the students' definitions? Is there something missing? What do we need to add to make it whole? How do you think this applies to the assigned reading? 2) Split the class into groups and assign each group one of the main characters from this book. Have each group compile a list of the ways their assigned character shows ambition. Make sure they cite examples from the text to support their ideas. Allow each group to present their lists. 3) Have the students write a compare/contrast essay about Pip and Joe. How are they similar in their desires? How do they differ in their approaches to reaching their goals? Make sure they cite examples from the text to substantiate their ideas. Allow some volunteers to read their work. 4) Pip's ambitious spirit allows him to succeed where Joe's lack of ambition leads him to a simple and mundane life. Have the students write about how Joe's life might have been different had he shown some ambition along the way. Allow some volunteers to read their work. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write a pro/con list for Pip's ambition. How is it good? How could it possibly be harmful?

Lesson 10
Objective: Chapter 19 | Chapter 20 Self-image and confidence are two themes that are very present in this book. The objective of this lesson is to discuss how self-image affects the characters and to explore how those characters dealing with self-image issues could build confidence in themselves. 1) 1) Have each student write a character sketch of how they see themselves. Now have the students do the same thing for Pip. Allow some volunteers to read their work. Discuss this with the class. Are you surprised by any of the sketches that have been read? Was it hard to write about yourself? Was it easier to write about Pip? Why do you think this is? Did you surprise yourself as you wrote? How do you think this applies to the assigned reading? 2) Read aloud with the class the section where Pip is confronted by Biddy after getting his new suit and is reminded about what he could have been. Have the students write a personal narrative or inner monologue about what Pip is thinking at this time. What is he feeling? Why is he so surprised? Why is this so important? What makes him so uncomfortable during this confrontation? Allow some volunteers to read their work. 3) Split the class into groups and assign each group one of the characters we have met so far in the book. Have each group write a personal self-image essay about their character, similar to the one they wrote about themselves. Make sure they cite examples from the book to support their ideas. Allow each group to present their images. Discuss this with the

Lesson 9

117

class. Was it hard to find these details? Was it easier than you thought? How do these images affect the character's actions? 4) Have the students skim through the book to identify things that have helped shape Pip's self-image (i.e., his sister's comments and cruel actions, his time with Miss Havisham, his friends, Joe's praise, the comments from Estella, etc.) Write these items on the board as they are called out. Have each student select one of these items and write about how this has affected Pip's self image. Allow some volunteers to read their work, one for each item if possible. 5) For Homework: Have the students create a collage of the self-image of the character assigned in class and write an explanation for their artistic choices. 6) For Homework: Have the students read the next two chapters.

Lesson 11
Objective: Chapter 21 | Chapter 22 Pip and Herbert go from hating to loving each other through the course of this book. The objective of this lesson is to discuss how such extreme feelings can exist between people, and how such a positive change was able to occur. 1) 1) Have some volunteers act out the scene where Pip and Herbert fight each other at Miss Havisham's. Now have some volunteers read the first impressions that these two boys have of each other after meeting one another in their new apartment together. Have the students write an essay about how this change comes to be. How can these characters go from having an intense fight to being such fast friends? 2) Have the students skim these chapters to find reasons that these boys give for liking each other so much. Write these on the board as they are called out. Have the students choose their favorite of all of these instances and write about how that event changes the course of their friendship, and what it could be foreshadowing for the future of the plot. Make sure they use examples from the book to support their ideas. Allow some volunteers to read their work, one for each item if possible. 3) Herbert and Pip have some incredible obstacles to overcome in their friendship. Have the students write a list of these challenges that face their friendship. Have the students write about how these boys overcome each of these obstacles, and how each trial leads to the fostering of a strong friendship. Allow some volunteers to read their work. 4) Pip's and Herbert's impressions of each other change dramatically throughout the book. Have the students write about how their personal opinion of one of these characters has changed from their initial feelings about them. What did you think at the beginning? How do feel about them now? What changed? When did this change? Do you think it could change again in the next couple of chapters? Allow some volunteers to read their work. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students expand upon and complete one of their essays from class.

Lesson 12
Objective: Chapter 23 | Chapter 24 Pip notices a vast difference between the marshes and London. The objective of this lesson is to discuss the differences, explore some of the reasons behind these differences, and discuss how different

Lesson 10

118

places can foster different and distinct feelings. 1) 1) Read aloud with the class about how different Pip feels after having been in London for a short time. Discuss this with the class. Do you think this change is a coincidence? What do you think Dickens is trying to show the reader through this change? Could this be symbolic? What factors do you think contribute to this difference? Write some of these items on the board. Have each student select one of the items discussed and write a short essay about why that particular thing could effect the general feeling of a certain place. Allow some volunteers to read their work. 2) Split the class into two groups. Have one group create a poster that depicts the marshes, and have the other group create a poster that depicts London. If more groups are needed, you can include some of the specific places in London or the marshes. Let the students use paint, markers, glue, magazines, etc. Let each group present their poster. Discuss the different images used and how these places affect the feeling of these chapters. 3) There are certain places in our lives that always make us feel a certain way. This can be in a positive or a negative way. Have the students select a character other than Pip and write a detailed description about what one of the settings in this book is like for the character. Where is the place? How does it make them feel? Why do they feel this way? How often do they go here? Allow some students to read their work. 4) Pip finds joy in his surroundings in London even though he is a little overwhelmed. Have the students identify reasons Pip gives for loving his life in London. Write these responses on the board as they are discovered and called out. Have each student rank these items in order of most to least important. Allow some volunteers to read their list and discuss the differences and similarities in the rankings. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students expand one of the essays they started in class and bring a picture to complete their narrative.

Lesson 13
Objective: Chapter 25 | Chapter 26 All of the characters have different first impressions of Drummle when they meet him. The objective of this lesson is to discuss the importance of first impressions and how these impressions could affect the outcome of the book. 1) 1) Read aloud with the class the section where Pip describes his first impression of Drummle. Have each student write down their own first impressions of Drummle based on this description. Allow some volunteers to read their work. 2) Read aloud with the class the section where Jaggers talks about his first impression of Drummle. Discuss this with the class. Why does he feel this way? Is this the same impression you got of him? Do you think this image will change? Why or why not? What does this impression say about Drummle himself? Why is this impression so markedly different from Pip's first impression of him? 3) Have the students break into groups. Have each group predict what effect these mutual first impressions will have on the plot of the book. Will they be friends? Will their opinions change? Will they be foes? How many people could be affected by these opinions of Drummle? Allow each group to present their ideas. 4) Have the students choose a different character who comes in contact with Drummle, and write down what their first impression of Drummle is. Make sure they use examples from the book to support their ideas. Allow some volunteers to

Lesson 12

119

read their work. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write an essay about the importance of first impressions in Pip's society.

Lesson 14
Objective: Chapter 27 | Chapter 28 Pip chooses to not visit Joe when he returns to the marshes because he is afraid to give up the luxuries that his new life provides. The objective of this lesson is to analyze what Pip is not willing to give up, and to discuss whether or not his personal sacrifices are worth the cost. 1) 1) Read aloud with the class the section where Pip says he would love to see Joe and Biddy again, but does not want to be reminded of his old and poor lifestyle. Have the students write a character sketch of Pip now that they see this side of him. How does this change your opinion of Pip? What does this love for fine things say about his character? 2) Read aloud with the class the section that explains Pip's poor treatment by Estella, and his reason for continuing this relationship. Have the students write a personal narrative or inner monologue about one of the members of Miss Havisham's household. How do they feel about their situation? Are they happy? Are they miserable? What would they like to change? What do they want to have happen between Pip and Estella? Allow some volunteers to read their work, one for each household member if possible. 3) Split the class into groups. Have each group create one list of the things Pip is sacrificing to continue living his current lifestyle, and another list of the benefits he is unwilling to give up that come from his current lifestyle. Have each group present their lists. Discuss this with the class. Are the benefits worth the cost? Why or why not? Would you continue living in this situation in order to keep those luxuries? What does this say about Pip? 4) Have the students write about a time when they were willing to sacrifice happiness or comfort in order to reap some other benefit. What was sacrificed? What did you gain from this sacrifice? Was it worth it? Did you regret this decision later? Allow some volunteers to read their work. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students expand and illustrate one of the essays they started in class.

Lesson 15
Objective: Chapter 29 | Chapter 30 There are a lot of characters doing things to accomplish their own goals. They are each motivated by very different causes. The objective of this lesson is to discuss some of these motivations as well as to discover how they will affect the course of the plot.. 1) 1) Have the students make a list of what they think are the top five motivating factors in this book. Allow each student to read their list. Write each new item on the board. Discuss this with the class. What is the most common motivation? What is the least common? Do any of these responses surprise you? How are these motivating factors working together to move the plot along? 2) Split the class into groups, and assign each group a different character. Have each group discuss their character and

Lesson 13

120

come up with their main motivation in the book. What are they doing, and why are they doing it? Make sure they use the book to support their ideas. Allow each group to present their character's motivation. 3) Have the students write an essay about how Pip's main motivation could possibly hurt him in the end. Make sure they include excerpts from the book to substantiate their ideas. Allow some volunteers to read their work. 4) Have the students select a character not discussed in their classroom group and write an essay about them and their motivation. Be sure to include things that the character could do to better meet their ultimate goals. Allow some volunteers to read their work, one for each main character if possible. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write an essay about Pip and Estella and how their separate motivations will affect their relationship.

Lesson 16
Objective: Chapter 31 | Chapter 32 Pride and vanity are the obvious main themes of this book. The objective of this lesson is to discuss the difference between these terms and to analyze some of the ways these attributes are exhibited by the main characters. 1) 1) Write on the board in large letters the words "pride" and "vanity." Have each student write their own definitions of these words, but tell them that they are not allowed to use the word "pride" in the vanity definition, and vice-versa. Have each student read their definitions. Write the dictionary's definitions on the board. Discuss this with the class. How are these two terms similar? How are they different? Was it hard to write a definition without using the other word? Which definition did you like best? How does this relate to the assigned reading? 2) Have the students split into two groups, and assign one group Estella, and the other group Pip. Give both groups a set amount of time and tell them that in order to win, they must have the most examples of pride or vanity exhibited by their assigned character. Have them flip through the book to find all the examples they can. Have each group read their examples and assign a winner. 3) Estella states that his pride, while a failing, has led Pip to his great success. Have the students write about how this might be true. How can pride create success? How can something viewed as so negative create such positive affects? Make sure the students use examples from the book to support their ideas. Allow some volunteers to read their work. 4) Estella and Pip are not, by any means, the only characters afflicted with pride and vanity. Provide the students with a list of all the characters they have met thus far, and have them write about how each character has exhibited one, or both, of these failings. Allow some volunteers to read their work. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write an essay about how pride and vanity have affected Pip's life.

Lesson 17

Lesson 15

121

Objective: Chapter 33 | Chapter 34 Estella is terribly critical of Pip and his family. The objective of this lesson is to discuss how that criticism plays in the plot, and explore some ways of dealing with criticism from others. 1) 1) Have the students make a list of all the criticisms that Pip has received from other characters in this book. Have the students categorize these criticisms as either "constructive" or "destructive." Discuss this with the class. Which category holds more items? Does this surprise you? Why or why not? Do some fit in both? How can this be possible? Could two people take the same form of criticism and see it as fitting in different categories? Why is this? How do you think this applies to the assigned reading? 2) Read aloud with the class the section where Estella is openly critical of Pip. Have the students write a personal narrative from the eyes of one of the characters in the room witnessing this exchange. What are they thinking? How do they feel about these statements? Do they want it to stop? Do they want to join in? Are they surprised at this behavior? Allow some volunteers to read their work, one for each character if possible. 3) Pip takes Estella's criticism with quiet strength. Have the students write about Pip's reaction. How does this make Estella feel? How does this make Miss Havisham feel? What does Estella hope would happen? What kind of strength does this take for Pip? How is he feeling during this tirade? What does this reaction say about his character? 4) Estella is certainly not the only character in this book guilty of criticizing others. Have the students choose another character from this book who has been critical and write about how their criticism affected both themselves, and the target of their criticism. Make sure they include excerpts from the book to support their ideas. Allow some volunteers to read their work. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write a compare/contrast essay about constructive and destructive criticism as it relates to Pip and his feelings about Estella.

Lesson 18
Objective: Chapter 35 | Chapter 36 Pip's lack of discipline is really what leads to his horrible financial situation. The objective of this lesson is to discuss the importance of discipline in Pip's life and society, and examine some of the effects of a lack of discipline. 1) 1) Have the students write a list of all the forms of discipline Pip has encountered in the book. Have each student read their list, and write each new item on the board. Have the students choose the five most effective forms of discipline. Have each student read their top five and place a mark by each item each time it is mentioned. Discuss this with the class. Which item is the most popular? Which one the least popular? Do any of these responses surprise you? Why would different forms of discipline be more effective for different people? How do you think this applies to the assigned reading? 2) Read aloud with the class the section where Mr. Jaggers blames Pip's outrageous spending on his lack of discipline. Have the students write an essay about whether or not they agree with this statement. Do you think discipline could really have prevented this? Do you think Pip would have found a way to spend money even if he had been properly monitored? Why or why not? Allow some volunteers to read their work. 3) Read aloud with the class the section where Pip says he can forgive his dead sister for all the harsh discipline she showed him as a child. Discuss this with the class. Does this surprise you? Why or why not? Would you do the same? Do

Lesson 17

122

you think this will really help him? Why or why not? How is he able to let go of all that latent anger? 4) Split the class into groups. Assign each group one of the young characters in this book (i.e., Pip, Drummle, Estella, Herbet, etc.) Have each group study their character and write about how their lack of discipline has affected them throughout their life, as well as provide a description of how they would be different had their parents been more strict with them. Allow each group to present their information. Make sure they use examples form the book to support their ideas. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write about the role that discipline will now play in Pip's life following his meeting with Mr. Jaggers.

Lesson 19
Objective: Chapter 37 | Chapter 38 Sometimes we treat other people better than the people who are the most important to us. Estella falls into this trap as she continues to berate Pip who has been so patient with her carelessness. The objective of this lesson is to explore some of the ways she treats other people better than her dearest friends, and to find parallels of this in the student's own lives. The students will evaluate the effect of this in Estella's and their own lives and try to find ways to avoid this in the future. 1) 1) Read aloud with the class the section of the book where Pip reproaches Estella for her coldness. Have the students skim the book and write on the board all the examples of this poor treatment to Pip. Have the students write what they feel will happen with Estella's relationship with Pip in response to this treatment. Allow some volunteers to read their work. 2) Split the class into two groups. Have one group represent Estella, and have the other group represent Pip. Have each group write about how their assigned character is handling the inherent coldness Estella displays towards Pip who has been a loyal and true friend for years. Allow each group to present their information. Discuss this with the class. How are they differing in their responses? Why is this? Why does Estella not care about the hurt she has brought to Pip? What does this say about her character? 3) Read aloud with the class the section where Pip learns of Estella's involvement with Drummle. Discuss this with the class. How does he feel about this? Why is he so upset? Why is Estella doing this? What do you think will happen in response to this? 4) Next to each example of bad treatment to Pip listed in assignment 1 above, have the students write possible ways that Estella could try to fix the particular problem. Discuss the different suggestions, and make parallel examples to their lives. Have you ever treated someone this way? What would you do to show your real feelings after treating someone like this? 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write about what they think this event with Estella and Drummle could be foreshadowing later in the plot.

Lesson 18

123

Lesson 20
Objective: Chapter 39 | Chapter 40 We learn in this chapter that Magwitch, the convict, is responsible for arranging the monetary details of Pip's education in London. The objective of this lesson is to discuss some possible motives Magwitch may have had for doing this amazing service for Pip, and examine some of the possible consequences that could have happened had he not stepped in so gallantly. 1) 1) Read aloud with the class the section where Pip learns who his real benefactor is. Have the students write a letter from Pip to Miss Havisham with his appropriate reaction to this startling news. Allow some volunteers to read their letters. 2) Have the students write a list of the possible motives that may have led Magwitch to perform this service for Pip. Write these on the board as they are called out. Split the class into groups and assign each group one of the items from the board. Have each group write about why that particular motivation would have been so important to Magwitch. Make sure they use examples from the book to support their ideas. Give each group some time to present their ideas. 3) Magwitch comes from the same poor and restricted background as Pip. Have the students write an essay about why this may have motivated Magwitch to act the way he did. Why would this past experience make him feel obligated to help Pip? 4) Have the students break into groups. Have each group use the book to help them predict what might have happened to Pip had Magwitch not stepped in and helped Pip the way he did. What might have happened? How would he have been viewed? Who else could have helped him? What would have become of the main characters? Allow each group to read their prediction. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write a personal narrative from Magwitch's point of view. Why does he help Pip? What does he hope will come of this assistance?

Lesson 21
Objective: Chapter 41 | Chapter 42 Magwitch expresses extreme gratitude to both Herbert and Pip in these chapters. The objective of this lesson is to discuss the theme of gratitude and the affects that a grateful heart can have in life. 1) 1) Have the students write a list of all the things for which they are grateful in their lives. Allow them to write for a few minutes. Now have them write about how they have expressed their gratitude for these things within the past week. Discuss this with the class. Are there things for which you did not express gratitude? Was it hard to find things for which you are grateful? Was it easier than you expected? Do you feel more or less grateful after compiling this list? How do you think this applies to the assigned reading? Allow some volunteers to share their lists, but do not force anyone as some of these things may be personal. 2) Read aloud with the class the section where Magwitch thanks Herbet for his willingness to keep Magwitch's identity a secret. Discuss this with the class. Why is this so important? Why is Herbert willing to help him? Why is Magwitch so grateful? How do you think this will affect Herbert's behavior towards Magwitch in the future? How does this gratitude affect Pip?

Lesson 20

124

3) Have the students split into three groups. Have each group represent one of the characters present in this scene. Have each group write a personal narrative or an inner monologue for that character about this tender moment of gratitude. How does he feel? What does he want to say? Is he feeling awkward? Is he surprised? Have his feelings about this other character just changed? Allow each group to present their work. Make sure they use examples from the book to support their ideas. 4) Have the students skim through the chapter to find all of the things for which Magwitch thanks Pip and Herbert. Write each new item on the board as they are discovered and called out. Have the students choose the top three items and write an essay about why Magwitch would be the most grateful to Pip and Herbert for those items. Allow some volunteers to read their work and discuss any differences in the responses. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write about some of the alternate ways Magwitch could have chosen to show his gratitude.

Lesson 22
Objective: Chapter 43 | Chapter 44 It is very important to Magwitch that he be able to trust Pip before he can confide his secret to him. The objective of this lesson is to discuss the importance of trust and how a lack of trust can affect the lives and relationships of the characters in the book. 1) 1) Have the students write a list of all the secrets that have been told to other characters in this book. Now have the students write about why those characters chose each of the people they did with whom to share their semi-secret material. Allow some students to read their ideas. Discuss this with the class. What elements are common to many different people? Where does trust fit? Why should you only confide in people you trust? What is the danger in trusting someone? How does this relate to the assigned reading? 2) Read aloud the section where Magwitch asks Pip if he and Herbert can keep a secret. Have the students break into pairs. Have one person in each pair write a personal narrative from Pip's or Herbert's eyes, and have the other write a personal narrative from Magwitch's. How do they feel about giving or receiving trust? Why are they feeling this way? Do they like each other? Why are they willing to enter into a friendship of this nature when they have just met. Allow some volunteer pairs to read their work. 3) Have the students break into groups, and have each group write a prediction of the possible consequences if Pip and Herbert break Magwitch's trust and are not able to keep his secret. What would happen? How would Magwitch feel? How would Pip feel? Who would be the most affected by something like this happening? Would anybody really care? Make sure they use supporting examples from the book in their predictions. Allow each group to present their ideas. 4) Read aloud with the class the section where Pip visits Magwitch at Clara's house and works with Magwitch on a plan to help him escape. Discuss this with the class. Do you really think this is a valid example of Pip's trustworthiness? What would happen to Magwitch if Pip told his secrets? Why do you think Magwitch trusts Pip? Do you think Pip will keep this trust? Why or why not? Do you know people like Pip? What makes them, and Pip, so easily trusted? 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write about someone other than Pip in this book who has displayed a great sense of trustworthiness.

Lesson 21

125

Lesson 23
Objective: Chapter 45 | Chapter 46 Mr. Wemmick and Mr. Jaggers are similar in many ways, but they have some very notable differences. The objective of this lesson is to explore these two characters and compare and contrast their characteristics. 1) 1) Read aloud with the class a section that includes some good descriptive details of Mr. Jaggers. Split the class into groups and assign each group one of the big events that happens while Jaggers is present (i.e., Pip's meeting Miss Havisham, announcing Pip's benefactor, introducing Pip to Mr. Wemmick, etc.) Have each group study their assigned section, and have them write about what this section of the book says about Mr. Jaggers as a person. Allow each group to summarize their section of the visit and present the characteristics they found. If there is time, the same activity can be done for Mr. Wemmick. 2) Split the class into two groups. Have one group compile a list of one word responses that come to mind when thinking about Mr. Jaggers. Have the other group do the same for Mr. Wemmick. Have each group write their compiled responses on the board. Discuss this with the class. How many of these items are the same? Which ones are different? How are these characters unique? How are they similar? 3) Have the students write an essay about what message they think Charles Dickens is trying to convey with the juxtaposition of these two characters. Make sure they include excerpts from the book to support their ideas. Allow some volunteers to read their work. 4) Have the students choose a character from this book who has met both Mr. Jaggers and Mr. Wemmick. Have them write about what that character thinks of these two men. Allow some volunteers to read their work, one for each character if possible. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write a character sketch about Mr. Wemmick using the information they have learned about him from this book and the discussions from class.

Lesson 24
Objective: Chapter 47 | Chapter 48 The theme of friendship is a strong one that Charles Dickens uses in this book. The objective of this lesson is to discuss friendship and its importance both in the plot of the story and in our own lives. 1) 1) Read aloud with the class the section where Pip is comforted by his friends after he learns of the danger from Compeyson. Discuss this with the class. Why do you think Pip needs those friends at this time? What does this say about him? What does this say about them? How are they able to comfort him? 2) Have the students write a personal narrative from the point of view of one of Pip's friends telling what they think about Pip. How does the character feel about what Pip is doing? What are they willing to do for him? Why have they joined this cause? How true is their friendship? Have the students use excerpts from the book to support their ideas. Allow some volunteers to read their work, one for each character. 3) Pip, although surrounded with people who love him, feels very isolated and alone because of the burden he bears by his connections with Magwitch. Have the students write about why Pip is feeling this way, and what he could do to break

Lesson 23

126

free from these isolating feelings. Allow some volunteers to read their work. 4) Herbert and Pip have both shown a number examples of true friendship throughout the book so far. Have the students skim through the book and call out some of these moments (i.e., rooming together, helping with studies, finding a job for Herbert, taking on Magwitch's secret, etc.) Break the class into groups, and assign each group one of these items. Have each group create a poster or collage about that item and how it can really help with coping with the despair that Pip now feels after facing the challenge of protecting Magwitch. Allow each group to present their work along with a written explanation for their artistic choices. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write an essay about one of the friendships in this book that was not discussed in class.

Lesson 25
Objective: Chapter 49 | Chapter 50 Miss Havisham feels honest remorse for the pain she has caused Pip through her vengeful actions with Estella, almost to the point of going mad with remorse. The objective of this lesson is to discuss the power of remorse, and to examine the different ways that this reaction could affect the course of the plot. 1) 1) Write on the board in large letters the word "remorse." Have the students each write their personal definition of this word. Allow each student to read their definition. Now write the dictionary's definition on the board. Discuss this with the class. How can one term mean so many different things? Which definition do you like best? What would have to be added to, or removed, from the dictionary's definition to make it more accurate? How does this relate to the assigned reading? 2) Read aloud with the class the section where Miss Havisham expresses her feelings of guilt and remorse to Pip. Have the students write a personal narrative or inner monologue for Miss Havisham during this experience. What is she thinking? What is she feeling? Is she surprised? What does she plan to do about this? Allow some volunteers to read their work. 3) Miss Havisham is resorted to tears and is crazed over honest remorse for the pain she has caused Pip, and this motivates her to do better in the future and put aside her vengeful feelings. Have the students write about a how the remorse she is feeling is allowing her to let go of the burden she has been carrying for almost her entire life. Make sure they use examples from the book to substantiate their ideas. Allow some volunteers to read their work. 4) Split the class into groups. Have each group write a list of positive and negative consequences of the remorse that Miss Havisham feels. Make sure they use examples from the book to support their ideas. Allow each group to present their lists. Discuss this with the class. Which list is longer? Which list is easier to write? Which list is most likely to be true? Do any of these answers surprise you? Why or why not? 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students predict what effects they think this new remorseful side of Miss Havisham will have on the remainder of the plot.

Lesson 24

127

Lesson 26
Objective: Chapter 51 | Chapter 52 There are a number of important letters sent and received in these chapters. The objective of this lesson is to discuss the meaning and importance of these letters and to examine how these communications could affect the course of the plot. 1) 1) Read aloud with the class the section where Wemmick sends the boys a letter telling them that they must travel abroad soon. Discuss this with the class. Why do they have to go abroad? Why does this sound so urgent? Why would Mr. Wemmick be communicating with them through a letter rather than in face? What does this say about the nature of this correspondence? 2) Read aloud with the class the section where Pip sends a letter to Mr. Wemmick's brother-in-law to get Herbert a place of employment with him. Have the students write about how this event makes them feel. Are you surprised by this? Do you think Herbert will be? Why is Pip doing all of this in private? How do you think Herbert will respond? Where has this kind of behavior been observed previously? 3) Read aloud with the class the letter that Herbert receives concerning Provis. Split the class into groups and assign each group one of the following: Who, What, When, Where, and Why. Have each group take their assigned question and analyze the answer concerning the mysterious letter about Provis. Who wrote it? About what do they want to meet? When is it written? Why is it sent? Make sure they use examples from the book to substantiate their ideas. Allow each group some time to present their information. 4) Have the students each select one of the letters, and write a response as if from the viewpoint of the receiver of the letter. Allow some volunteers to read their work, one for each letter if possible. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write an essay about what message they think Dickens is trying to convey through the juxtaposition of these letters in these chapters.

Lesson 27
Objective: Chapter 53 | Chapter 54 Revenge is a huge theme in this book and plays a key role in these two very significant chapters. The objective of this lesson is to discuss revenge and the affect that is can have on both the plot and our lives. 1) 1) Write on the board in large letters the word "revenge." Have the students take some time to write some one word responses to this word. Have each student read their list, and write each new item on the board. Discuss this with the class. How long is this list? How many terms are repeated? How does this list make you feel? What significance does this have on the assigned reading? 2) Read aloud with the class the section where Orlick tries to kill Pip. Have the students skim through this scene to find all of the reasons Orlick gives for wanting to kill Pip. Write each of these items on the board as they are discovered and called out. Split the class into groups and assign each group one of the items. Instruct each group to write about how this item affected the plot, and whether or not this alone could have been enough to cause Orlick to try to kill Pip. Allow each group to present their information.

Lesson 26

128

3) Miss Havisham broke Pip's heart during the quest to seek revenge on the man who hurt her. Have the students write a personal narrative from her point of view. Why is she doing this to Pip? What pleasure is she getting from it? Why does she continue to hurt him when he has been so kind to her? Why does she regret her actions? Allow some volunteers to read their work. 4) Read aloud with the class the section where Magwitch is captured because of Compeyson's seeking revenge on him. Discuss this with the class. For what is Compeyson seeking revenge? How does the capture of Magwitch benefit him? What other methods could he use to get his revenge? How will this event change the course of the plot? 5) For Homework: Have the students read the next two chapters. 6) For Homework: Have the students write an essay about what Magwitch's capture could be foreshadowing about the future of this plot.

Lesson 28
Objective: Chapter 55 | Chapter 56 Change, and the human reaction to constant change, is a key theme in this book. The objective of this lesson is to discuss change and the integral role it plays in life, as well as to analyze some common reactions and feelings about change. 1) 1) Write on the board in large letters the word "change." Have the students each compile a list of the ways change has affected them in the last month. Have each student read their list. Discuss this with the class. How large of a role does change play in your life? How do you feel about this? How do you prepare for change? Do you like change? Why or why not? How do you think this relates to the assigned reading? 2) Have the students skim through the book to find all the different changes that have taken place since the beginning. Write each element of change on the board. Split the class into groups and assign each group one of these elements. Have each group write about how this change affects the characters in the book and whether or not it is a good change. Allow each group to present their information. Make sure they cite examples from the text to support their ideas. 3) Read aloud with the class the section where Dickens mentions how change is an integral part of the human experience. Place on the board a number of pictures that represent a change that has occurred in this book (i.e., the seasons, moving, birth, aging, the water cycle, nature, feelings, etc.) Make sure there are enough images for every student in the class. Have each student choose a picture and write their response to this change. How does it affect you? How does it affect the characters in the book? How important is this change? Is this a positive change? Why or why not? How does this change altar the course of the plot? Allow each student to read their response to their picture. 4) Each of the characters in this book has undergone significant changes since the beginning of the book. Have the students choose a character and write a personal narrative from the point of view of that character. How do they feel about all these changes? Have they noticed them? To what do they credit these changes? Do they welcome these changes? Why or why not? Make sure they use examples from the book to support their ideas. Allow some volunteers to read their work. 5) Have the students write about the changes they think are still to come for their favorite character in the book. Allow some volunteers to read their work, one for each character if possible. 5) For Homework: Have the students read the next two chapters.

Lesson 27

129

6) For Homework: Have the students create a work of art in any medium that displays their feelings about change and how they relate to the plot of the book. Have them also write an explanation of their artistic choices.

Lesson 29
Objective: Chapter 57 | Chapter 58 Love plays a very important part in this story line. There are many different relationships, some healthy, some not. The objective of this lesson is to discuss some of the different forms that love can take, and why it is such a universal symbol. 1) 1) List all of the different relationships we have seen in this book so far: Joe and Mrs. Joe Miss Havisham and Arthur Pip and Estella Estella and Drummle Joe and Biddy Herbert and Clara Mr. Wemmick and his wife Molly and Magwitch Mr. and Mrs. Pocket Discuss how healthy these different relationships are. What are the good things? What are the bad things? Which ones will really last? What does an ideal relationship look like? 2) Give the students 10-25 minutes to write a short essay about love or a relationship in their own life that mirrors one of the relationship patterns described in the book. This can be one of their own, or one they see in others, such as parents, teachers, uncles, etc. Make sure they include examples from the book to support their ideas. Allow a few volunteers to read their work. 3) Much of the plot centers around the journey and progression that is happening between Pip and Estella. Discuss this with the class as you write a Before, Now, and After list on the board. Have the students use the book to find examples of what the relationship is like at the very beginning of the book. Then write a list of what their relationship is like right now in the book. Then have the students try to predict what changes will take place in their relationship by the end of the book. 4) Break the class into groups and assign each group one of the couples discussed. Have each group write a short essay about what affect this relationship has on the plot of the book. Why does Dickens include this in the story? What is significant about them and their love? How does their relationship affect the other characters? Allow each group to present their work. Make sure they use details from the book to support their ideas. 5) For Homework: Have the students read the final chapter. 6) For Homework: Have the students create a work of art that illustrates their idea of love. It can be in any medium, and must be brought to the next class. Have them write their own personal definition of love, including details as to how their work of art expresses this personal definition.

Lesson 30

Lesson 28

130

Objective: Chapter 59 After a long and varied plot line, Charles Dickens ties it all together in the end. The objective of this lesson is to discuss where some of the main characters end up and some of the possible reasons for their final choices. 1) 1) Have the students read some of the predictions that they have written in essays while studying this book. Discuss this with the class. How many of these come true? How many are way off? Do you prefer your path or Charles Dickens'? Have the students write about whether or not they like the way that Charles Dickens ends his story. 2) Read aloud with the class the section where Pip ends up as a fairly successful clerk living abroad. Have the students write about this twist in the plot. How does Pip end up here? Did you expect this? Why do you think Dickens chooses this end for Pip? What would you have chosen? Allow some volunteers to read their work. 3) Read aloud with the class the section where Joe tells Pip that he and Biddy named their son after him. Discuss this with the class. Do you feel this is a fitting way for Biddy and Joe to end? Where did you picture them? Do you think they deserve more? Do you think they feel they deserve more? Where else could Charles Dickens taken this couple in the end? 4) Have the students choose their favorite character and write about where they end up at the end of the book. Are you satisfied with this ending? What would you have changed? Allow some volunteers to read their work, one for each character if possible. 5) For Homework: Have the students prepare for their test. 6) For Homework: Have the students make a portfolio of all their artwork and essays from this book.

Lesson 30

131

Fun Classroom Activities


The 20 enjoyable, interactive classroom activities that are included will help your students understand the text in amusing ways. Fun Classroom Activities include group projects, games, critical thinking activities, brainstorming sessions, writing poems, drawing or sketching, and more that will allow your students to interact with each other, be creative, and ultimately grasp key concepts from the text by "doing" rather than simply studying. 1. Chapter Titles Have the students create titles and illustrations for each of the chapter titles in this book. 2. Movie Time Show some, or all, of the film version of this book in class. You can include candy boxes and popcorn for affect. Discuss with the class which parts fit their idea of the narrative while reading it. 3. Character Collages Have the students create a collage of their favorite character. Allow each student to present their collage, and discuss the differences in choices for the characters. 4. Gentleman Curriculum Pip goes to school not to learn a profession, but to become a gentleman. Have the students create a curriculum (or syllabus) for a school centered around teaching someone to become a gentleman. 5. Revenge Have the students choose one of the characters who is seeking revenge for something in the book. Have the students create and illustrate a plan for that character to achieve their desired vengeance. 6. Whist Whist is a game that is played and enjoyed by a number of characters in this book. Locate the rules for this old game, and play it with the class. Have the students write about why so many characters in the book would have enjoyed this game so much. 7. House Names Each of the great houses in this book had a unique and telling name. Have the students invent names they would give to their own houses, and have them present their reasons for selecting the name they chose. 8. Disguises Have the students come up with a list of different people whom Magwitch could have disguised himself as in order to find safe passage to safety.

Fun Classroom Activities

132

9. Pseudonyms Magwitch and Compeyson both have a number of different aliases to keep their true identities hidden. Have the students come up with some different names they could have used. 10. Family Tree By the end of the book, we learn that almost all of the characters are related by blood, birth, marriage, or adoption. Have the students create a family tree, graph, or some other way of showing these intricate relationships. 11. Hiding the Convicts Split the class into groups and give each group some time to devise a plan to get Magwitch out of the country without being noticed by the police or by Compeyson. Give the groups ten minutes to find a way to hide the convict. 12. Finches in the Grove Pip and Herbert are members of an exclusive club. Have the students study this club and their procedures and hold a meeting in class similar to what the Finches in the Grove would have been like. Afterwards, discuss with the class why the boys would have been so keen to be involved in a club of this nature. 13. Dioramas Split the class into groups and assign each group a different setting from the book (i.e., the forge, the marshes, Miss Havisham's house, London, the jail, etc.) Have each group create a diorama of their setting, along with a description of how this setting affected the plot of the book. Arrange these dioramas in chronological order. 14. Children's Books Have the students each create one page of a children's picture book version of this book. Assign each student a specific scene, and compile all the pages together. 15. Singing Time Write a song or poem about your favorite character and sing it for the class. Have a stage set up and allow each student (or pairs of students) to perform their song or poem for the class. 16. Dust Jackets Create a dust jacket for this book. Have students cover their copy of the book with this dust jacket. As the plot progresses, have the students add illustrations or quotes to their dust jackets . Tell the students that these will be graded on their creativity and depth to the plot. 17. Titles Have the students break into groups. Have each group create a new and more fitting title for this book. Make sure they are ready to defend their choices.

Fun Classroom Activities

133

18. Art in Multiple Mediums Create a piece of art in any medium that portrays one of the basic themes of the book. Assign different themes to each group. Have the class view all the different pieces of artwork. 19. News Parallels Bring in an article from the newspaper that tells a story that reminds you of something that happens in the book. 20. Punishments The end to Orlick is not revealed in the book. Have the students develop some form of punishment that repays him for all the horrible things he has done to the characters in the book.

Fun Classroom Activities

134

Worksheets and Evaluation Forms


The following worksheets may come in handy for grading in-class student performance. Note: These forms are included as printable Word and PDF files with your purchase. Oral Reading Evaluation Sheet Reading Assignment Sheet Writing Evaluation Form

Worksheets and Evaluation Forms

135

Oral Reading Evaluation Sheet


Name: _____________________________ Period: ___________________________

5 = Above Average

3 = Average

1 = Below Average

Audibility - Projecting your voice so your audience can hear and understand you.

Pronunciation - Ability to recognize words before you say them and pronounce all the sounds correctly.

Articulation - Using your tongue, mouth and lips to pronounce all the sounds correctly.

Vocal Variety/Expression - Using appropriate pitch, volume and flow.

Rate - Reading a speed, or pace that is easy to follow.

Comments:

Reading Assignment Sheet


Name: _____________________________ Period: ___________________________

Reading Assignment

Date Assigned

Date Due

Date Completed

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

To Page: _______

__________

__________

__________

Writing Evaluation Form


Name: _____________________________ Period: ___________________________

5 = Above Average

3 = Average

1 = Below Average

Clear thesis or position

Relevant supporting arguments

Transitions between paragraphs

Clarity of expression

Strong conclusion

Grammar

Spelling

Punctuation

Quizzes & Homework Assignments


Use these as possible quizzes for your lesson plans. Alternatively, they can be used as homework assignments. They are designed to test your students' understanding or the material at different stages throughout the unit. You may easily create your own tests using our Quiz and Test Generator related to this product. One Week Lesson Plan Quiz - Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 45 | Chapter 46 Two Week Lesson Plan Quiz - Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 35 | Chapter 36 Four Week Lesson Plan Quiz - Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 19 | Chapter 20 Four Week Lesson Plan Quiz - Chapter 43 | Chapter 44 to Chapter 53 | Chapter 54 Eight Week Lesson Plan Quiz - Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 7 | Chapter 8 Eight Week Lesson Plan Quiz - Chapter 9 | Chapter 10 to Chapter 11 | Chapter 12 Eight Week Lesson Plan Quiz - Chapter 13 | Chapter 14 to Chapter 19 | Chapter 20 Eight Week Lesson Plan Quiz - Chapter 21 | Chapter 22 to Chapter 23 | Chapter 24 Eight Week Lesson Plan Quiz - Chapter 33 | Chapter 34 to Chapter 37 | Chapter 38 Eight Week Lesson Plan Quiz - Chapter 39 | Chapter 40 to Chapter 47 | Chapter 48 Eight Week Lesson Plan Quiz - Chapter 49 | Chapter 50 to Chapter 55 | Chapter 56

Quizzes & Homework Assignments

140

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 45 | Chapter 46


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. Pip is given a tour of what place on his first day away from the marshes? a) His new home. b) A garden. c) The Prison. d) The school. 2. On what day does Pip visit Miss Havisham after his sister's injury? a) New Year's Eve. b) Her birthday. c) Christmas. d) Easter. 3. Who writes to Pip after he sees Mr. Wopsle in his first play? a) Biddy. b) Mr. Pumblechook. c) Joe. d) Estella. 4. What does Pip's roommate in London aspire to be? a) A banker. b) An actor. c) An insurer of ships. d) A gentleman. 5. What does Pip tell his sister he ate at Miss Havisham's house? a) Cake. b) Pie. c) Cobbler. d) Bread.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. Where has Pip previously met his roommate in London?

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 45 | Chapter 46

141

2. From what does Arthur die?

3. Where is Pip's visitor living before coming to see Pip during the storm?

4. Where does Pip go to become a gentleman?

5. What is Pip's allowance?

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 45 | Chapter 46

142

Quiz Answer Key: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 45 | Chapter 46


Multiple Choice Answer Key
1. c. 2. b. 3. d. 4. c. 5. a.

Short Answer Key


1. Where has Pip previously met his roommate in London? Miss Havisham's house. 2. From what does Arthur die? Fright. 3. Where is Pip's visitor living before coming to see Pip during the storm? Austrailia. 4. Where does Pip go to become a gentleman? London. 5. What is Pip's allowance? 125 pounds per quarter.

Quiz Answer Key: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 45 | Chapter 46

143

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 35 | Chapter 36


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. What is peculiar about the younger convict who Pip sees? a) His face is bruised. b) His eyes are black. c) He is wearing no clothes. d) His skin looks red. 2. What is the name of the tailor where Pip gets his first suit? a) Mr. Trabb. b) Mr. Tripp. c) Mr. Troop. d) Mr. Trume. 3. Where does Joe put Pip's indenture papers after hearing about Pip's strange new fortune? a) The fire. b) The dung heap. c) A frame. d) In his mattress. 4. What is the name of Joe's journeyman? a) Oliver. b) Orville. c) Orlando. d) Orlick. 5. Miss Havisham's estate is adjacent to what? a) The ocean. b) An orchard. c) A factory. d) A brewery.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. What does Estella say Pip will be allowed to do when she sees him in London?

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 35 | Chapter 36

144

2. Who accompanies Pip on a visit to Newgate?

3. Pip is given a tour of what place on his first day away from the marshes?

4. What is Mr. Wopsle's first role as an actor?

5. Who does Pip avoid when he goes home from London for the first time?

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 35 | Chapter 36

145

Quiz Answer Key: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 35 | Chapter 36


Multiple Choice Answer Key
1. a. 2. a. 3. a. 4. d. 5. d.

Short Answer Key


1. What does Estella say Pip will be allowed to do when she sees him in London? See her from time to time. 2. Who accompanies Pip on a visit to Newgate? Mr. Wemmick. 3. Pip is given a tour of what place on his first day away from the marshes? The Prison. 4. What is Mr. Wopsle's first role as an actor? Hamlet. 5. Who does Pip avoid when he goes home from London for the first time? Joe.

Quiz Answer Key: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 35 | Chapter 36

146

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 19 | Chapter 20


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. What does Pip add to the brandy to disguise the missing portion? a) Tar water. b) Wine. c) Bourbon. d) Water. 2. What is Mrs. Joe unable to do after her injury? a) Breathe. b) See. c) Speak. d) Walk. 3. How does Pip feel about his apprenticeship? a) He is frustrated. b) He is excited. c) He is nonplussed. d) He is ashamed. 4. Where does Pip go first on his day off from the forge? a) The Blue Boar. b) Mr. Wopsle's school. c) Miss Havisham's house. d) The Three Merry Gentlemen. 5. What is the convict doing when Pip delivers some goods to him? a) Digging a hole. b) Running. c) Filing down his irons. d) Hugging himself trying to keep warm.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. About what does Pip feel most guilty following his experience with the convict?

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 19 | Chapter 20

147

2. What does Pip say interrupts the learning at Mr. Wopsle's house?

3. Where does Pip celebrate his being indentured to Joe?

4. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict?

5. Miss Havisham's estate is adjacent to what?

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 19 | Chapter 20

148

Quiz Answer Key: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 19 | Chapter 20


Multiple Choice Answer Key
1. a. 2. c. 3. d. 4. c. 5. d.

Short Answer Key


1. About what does Pip feel most guilty following his experience with the convict? Stealing from Joe. 2. What does Pip say interrupts the learning at Mr. Wopsle's house? Mischief. 3. Where does Pip celebrate his being indentured to Joe? The Blue Boar. 4. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict? He does not want to lose Joe's esteem. 5. Miss Havisham's estate is adjacent to what? A brewery.

Quiz Answer Key: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 19 | Chapter 20

149

Quiz: Chapter 43 | Chapter 44 to Chapter 53 | Chapter 54


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. How much money does Pip request in order to help Herbert? a) 90 pounds. b) 700 pounds. c) 70 pounds. d) 900 pounds. 2. How is the room on the marshes lit when Pip gets there? a) A single candle. b) A lantern. c) A bright fireplace. d) Strange torches. 3. For whom is Herbert going to work? a) Jaggers's sister. b) Miss Havisham's nephew. c) Mr. Pocket's uncle. d) Wemmick's brother-in-law. 4. Where does Pip go after receiving a letter on Miss Havisham's gate? a) London. b) Covent Garden. c) The Blue Boar. d) Mr. Wemmick's house. 5. Who writes the letter asking to meet Pip on the marshes? a) Provis. b) Orlick. c) Compeyson. d) Drummle.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. How much money does Pip request in order to help Herbert?

Quiz: Chapter 43 | Chapter 44 to Chapter 53 | Chapter 54

150

2. How is the room on the marshes lit when Pip gets there?

3. What does Miss Havisham say she has no right to be?

4. Who does Pip meet at the Blue Boar when he goes to see Miss Havisham?

5. Why does the truth about Estella's birth not become generally known?

Quiz: Chapter 43 | Chapter 44 to Chapter 53 | Chapter 54

151

Quiz Answer Key: Chapter 43 | Chapter 44 to Chapter 53 | Chapter 54


Multiple Choice Answer Key
1. d. 2. a. 3. d. 4. b. 5. b.

Short Answer Key


1. How much money does Pip request in order to help Herbert? 900 pounds. 2. How is the room on the marshes lit when Pip gets there? A single candle. 3. What does Miss Havisham say she has no right to be? Kind. 4. Who does Pip meet at the Blue Boar when he goes to see Miss Havisham? Drummle. 5. Why does the truth about Estella's birth not become generally known? It would hurt her marriage.

Quiz Answer Key: Chapter 43 | Chapter 44 to Chapter 53 | Chapter 54

152

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 7 | Chapter 8


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. What does Pip add to the brandy to disguise the missing portion? a) Tar water. b) Water. c) Bourbon. d) Wine. 2. Who teaches Pip the alphabet? a) Biddy. b) Mrs. Joe. c) Joe. d) Mrs. Wopsle. 3. How much older than Pip is his sister? a) 20 years. b) 15 years. c) 10 years. d) 25 years. 4. How does Pip feel when the convict lies to protect him? a) Humbled. b) Guilty. c) Grateful. d) Angry. 5. How does Pip feel as he runs to deliver some goods to the convict? a) Guilty. b) Merciful. c) Frightened. d) Pleased.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. Where does Pip hide the bread he plans to bring to the convict?

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 7 | Chapter 8

153

2. What does the convict ask Pip to bring to him?

3. What is Joe asked to do when his Christmas dinner is interrupted?

4. How does Pip feel as he runs to deliver some goods to the convict?

5. What does Pip's sister call the cane she uses to beat Pip?

Quiz: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 7 | Chapter 8

154

Quiz Answer Key: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 7 | Chapter 8


Multiple Choice Answer Key
1. a. 2. a. 3. a. 4. c. 5. a.

Short Answer Key


1. Where does Pip hide the bread he plans to bring to the convict? Down his trousers. 2. What does the convict ask Pip to bring to him? Some food and a file. 3. What is Joe asked to do when his Christmas dinner is interrupted? Pick a lock. 4. How does Pip feel as he runs to deliver some goods to the convict? Guilty. 5. What does Pip's sister call the cane she uses to beat Pip? The Tickler.

Quiz Answer Key: Chapter 1 | Chapter 2 to Chapter 7 | Chapter 8

155

Quiz: Chapter 9 | Chapter 10 to Chapter 11 | Chapter 12


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. What does Pip tell his sister he ate at Miss Havisham's house? a) Cake. b) Pie. c) Bread. d) Cobbler. 2. Where does Miss Havisham want to be laid out when she dies? a) On the table that held her wedding feast. b) On the grand piano. c) On a pedestal on her front lawn. d) In a local tavern. 3. At what time are all the clocks in Miss Havisham's house stopped? a) 9:00 AM. b) 10:20 AM. c) 8:40 AM. d) 11:40 AM. 4. What song does Pip sing for Miss Havisham? a) Old Clem. b) God Save Our King. c) Merrily We Roll Along. d) Going Home. 5. What is the name of the tavern that Joe frequents? a) The Three Happy Sailors. b) The Three Merry Gentlemen. c) The Three Jolly Bargemen. d) The Three Cheerful Kingsmen.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. What does Pip tell his sister he ate at Miss Havisham's house?

Quiz: Chapter 9 | Chapter 10 to Chapter 11 | Chapter 12

156

2. In what does Pip push Miss Havisham?

3. What does Pip say interrupts the learning at Mr. Wopsle's house?

4. With what does Pip see a man stirring his drink at the tavern Joe frequents?

5. At what time are all the clocks in Miss Havisham's house stopped?

Quiz: Chapter 9 | Chapter 10 to Chapter 11 | Chapter 12

157

Quiz Answer Key: Chapter 9 | Chapter 10 to Chapter 11 | Chapter 12


Multiple Choice Answer Key
1. a. 2. a. 3. c. 4. a. 5. c.

Short Answer Key


1. What does Pip tell his sister he ate at Miss Havisham's house? Cake. 2. In what does Pip push Miss Havisham? A mobile lawn chair. 3. What does Pip say interrupts the learning at Mr. Wopsle's house? Mischief. 4. With what does Pip see a man stirring his drink at the tavern Joe frequents? A file. 5. At what time are all the clocks in Miss Havisham's house stopped? 8:40 AM.

Quiz Answer Key: Chapter 9 | Chapter 10 to Chapter 11 | Chapter 12

158

Quiz: Chapter 13 | Chapter 14 to Chapter 19 | Chapter 20


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. Who moves into the Gargery's house after Pip's sister is injured? a) Biddy. b) Mr. Pumblechook. c) Mr. Wopsle's great aunt. d) Orlick. 2. Who does Pip think injured his sister? a) Mr. Pumblechook. b) The convict. c) Orlick. d) Estella. 3. What does Pip ask Biddy to do before he leaves Joe's house? a) Help his sister. b) Come with him. c) Educate Joe. d) Write to him. 4. What is the name of the tailor where Pip gets his first suit? a) Mr. Trabb. b) Mr. Tripp. c) Mr. Trume. d) Mr. Troop. 5. Pip is given a tour of what place on his first day away from the marshes? a) His new home. b) The Prison. c) A garden. d) The school.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. Who visits Mrs. Joe while she is incapacitated from her injury?

Quiz: Chapter 13 | Chapter 14 to Chapter 19 | Chapter 20

159

2. What does the lawyer in the tavern tell Pip he must call himself in order to capitalize on his strange fortune?

3. Where does Pip celebrate his being indentured to Joe?

4. Who moves into the Gargery's house after Pip's sister is injured?

5. What is the name of the tailor where Pip gets his first suit?

Quiz: Chapter 13 | Chapter 14 to Chapter 19 | Chapter 20

160

Quiz Answer Key: Chapter 13 | Chapter 14 to Chapter 19 | Chapter 20


Multiple Choice Answer Key
1. a. 2. c. 3. c. 4. a. 5. b.

Short Answer Key


1. Who visits Mrs. Joe while she is incapacitated from her injury? Orlick. 2. What does the lawyer in the tavern tell Pip he must call himself in order to capitalize on his strange fortune? Pip. 3. Where does Pip celebrate his being indentured to Joe? The Blue Boar. 4. Who moves into the Gargery's house after Pip's sister is injured? Biddy. 5. What is the name of the tailor where Pip gets his first suit? Mr. Trabb.

Quiz Answer Key: Chapter 13 | Chapter 14 to Chapter 19 | Chapter 20

161

Quiz: Chapter 21 | Chapter 22 to Chapter 23 | Chapter 24


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. What is Jaggers doing when Pip goes to ask him for some money for furniture? a) Making busts of dead men. b) Forging a will. c) Interrogating a witness. d) Studying a law manual. 2. Where has Pip previously met his roommate in London? a) Mr. Jaggers's office. b) Miss Havisham's house. c) The forge. d) The Blue Boar. 3. What does Pip's roommate in London teach him on their first night together? a) Table manners. b) How to shave. c) Vocabulary. d) Grammar. 4. What does Pip's roommate in London aspire to be? a) An insurer of ships. b) An actor. c) A gentleman. d) A banker. 5. What is the name of Pip's roommate in London? a) Henry. b) Hugh. c) Herbert. d) Howard.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. What does Belinda Pocket think she will be as she is growing up?

Quiz: Chapter 21 | Chapter 22 to Chapter 23 | Chapter 24

162

2. What is the name of Pip's roommate in London?

3. From whom is Pip supposed to get his money in London?

4. Where has Pip previously met his roommate in London?

5. From where is Matthew Pocket educated?

Quiz: Chapter 21 | Chapter 22 to Chapter 23 | Chapter 24

163

Quiz Answer Key: Chapter 21 | Chapter 22 to Chapter 23 | Chapter 24


Multiple Choice Answer Key
1. a. 2. b. 3. a. 4. a. 5. c.

Short Answer Key


1. What does Belinda Pocket think she will be as she is growing up? Royalty. 2. What is the name of Pip's roommate in London? Herbert. 3. From whom is Pip supposed to get his money in London? Mr. Wemmick. 4. Where has Pip previously met his roommate in London? Miss Havisham's house. 5. From where is Matthew Pocket educated? Cambridge.

Quiz Answer Key: Chapter 21 | Chapter 22 to Chapter 23 | Chapter 24

164

Quiz: Chapter 33 | Chapter 34 to Chapter 37 | Chapter 38


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. What club does Pip decide to join? a) Finches and the Grove. b) Birds in the Nest. c) Robins in the Bush. d) Sparrows on the Wing. 2. Who is dating Estella while Pip is living in London? a) Drummle. b) Malloy. c) Herbert. d) Jenkins. 3. Who is eating a large meal in Joe's house when Pip comes home from London? a) Mr. Wopsle. b) Orlick. c) Mr. Pumblechook. d) Mr. Jaggers. 4. Where does Wemmick promise to get Herbert a job? a) A naval base. b) An accounting house. c) A college. d) A bank. 5. Who convinces Pip to join an exclusive club? a) Drummle. b) Wemmick. c) Herbert. d) Startop.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. For what does Pip reproach Estella when they are alone in London?

Quiz: Chapter 33 | Chapter 34 to Chapter 37 | Chapter 38

165

2. What does Wemmick's house look like?

3. Why is Biddy upset with Pip when he comes home from London?

4. How does Estella say her family feels about Pip when she sees him in London?

5. Who is pursuing Biddy when Pip comes home from London?

Quiz: Chapter 33 | Chapter 34 to Chapter 37 | Chapter 38

166

Quiz Answer Key: Chapter 33 | Chapter 34 to Chapter 37 | Chapter 38


Multiple Choice Answer Key
1. a. 2. a. 3. c. 4. b. 5. d.

Short Answer Key


1. For what does Pip reproach Estella when they are alone in London? Being cold. 2. What does Wemmick's house look like? A castle. 3. Why is Biddy upset with Pip when he comes home from London? She does not believe he will visit Joe. 4. How does Estella say her family feels about Pip when she sees him in London? They are against him. 5. Who is pursuing Biddy when Pip comes home from London? Orlick.

Quiz Answer Key: Chapter 33 | Chapter 34 to Chapter 37 | Chapter 38

167

Quiz: Chapter 39 | Chapter 40 to Chapter 47 | Chapter 48


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. Who interrupts the fight almost started by Pip in the Blue Boar? a) Estella. b) Some farmers. c) The owner. d) A police officer. 2. Of what is Jaggers's maid accused? a) Murder. b) Theft. c) Treason. d) Espionage. 3. Who else meets Pip's surprise visitor during the snow storm? a) Estella. b) Herbert. c) Drummle. d) Mr. Jaggers. 4. Where is Pip's visitor living before coming to see Pip during the storm? a) Germany. b) Austrailia. c) France. d) America. 5. Where does Magwitch stay while he is in London? a) Broadham Blvd. b) Essex Street. c) Broadway. d) Sussex Street.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. Where does Magwitch stay while he is in London?

Quiz: Chapter 39 | Chapter 40 to Chapter 47 | Chapter 48

168

2. Where is Pip when Mr. Jaggers invites him to dinner?

3. What does Pip do to make money when he decides not to take any more of Magwitch's money?

4. What is the name of Pip's visitor during the snow storm?

5. From what does Arthur die?

Quiz: Chapter 39 | Chapter 40 to Chapter 47 | Chapter 48

169

Quiz Answer Key: Chapter 39 | Chapter 40 to Chapter 47 | Chapter 48


Multiple Choice Answer Key
1. b. 2. a. 3. b. 4. b. 5. b.

Short Answer Key


1. Where does Magwitch stay while he is in London? Essex Street. 2. Where is Pip when Mr. Jaggers invites him to dinner? Cheapside. 3. What does Pip do to make money when he decides not to take any more of Magwitch's money? Sell jewelery. 4. What is the name of Pip's visitor during the snow storm? Magwitch. 5. From what does Arthur die? Fright.

Quiz Answer Key: Chapter 39 | Chapter 40 to Chapter 47 | Chapter 48

170

Quiz: Chapter 49 | Chapter 50 to Chapter 55 | Chapter 56


Name: _____________________________ This quiz consists of 5 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. How many other men and women are sentenced to death on the day Magwitch is sentenced to death? a) 41. b) 31. c) 11. d) 21. 2. Where is Magwitch taken after he is arrested? a) Scottland Yard. b) Police court. c) Mr. Jaggers's house. d) The gallows. 3. In what phase is the moon when Pip goes to meet someone on the marshes? a) Crescent. b) Half. c) Full. d) New. 4. Whose body is found after Magwitch is arrested? a) Orlick. b) Compeyson. c) Provis. d) Campbell. 5. How much money does Pip request in order to help Herbert? a) 90 pounds. b) 900 pounds. c) 700 pounds. d) 70 pounds.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. How is the room on the marshes lit when Pip gets there?

Quiz: Chapter 49 | Chapter 50 to Chapter 55 | Chapter 56

171

2. For whom is Herbert going to work?

3. Where does someone want to meet Pip concerning Provis?

4. Whose body is found after Magwitch is arrested?

5. Where does Herbert want to go on vacation?

Quiz: Chapter 49 | Chapter 50 to Chapter 55 | Chapter 56

172

Quiz Answer Key: Chapter 49 | Chapter 50 to Chapter 55 | Chapter 56


Multiple Choice Answer Key
1. b. 2. b. 3. c. 4. b. 5. b.

Short Answer Key


1. How is the room on the marshes lit when Pip gets there? A single candle. 2. For whom is Herbert going to work? Wemmick's brother-in-law. 3. Where does someone want to meet Pip concerning Provis? A sluice-house. 4. Whose body is found after Magwitch is arrested? Compeyson. 5. Where does Herbert want to go on vacation? Egypt.

Quiz Answer Key: Chapter 49 | Chapter 50 to Chapter 55 | Chapter 56

173

Tests
Six pre-generated tests are included for your convenience. There is a mid-book test and a final test produced with three distinct levels of difficulty. You may easily create your own tests using our Quiz and Test Generator related to this product. Easy Mid-Book Test - Chapter 1 | Chapter 2 - Chapter 31 | Chapter 32 Easy Final Test - Complete Book Medium Mid-Book Test - Chapter 1 | Chapter 2 - Chapter 31 | Chapter 32 Medium Final Test - Complete Book Hard Mid-Book Test - Chapter 1 | Chapter 2 - Chapter 31 | Chapter 32 Hard Final Test - Complete Book

Tests

174

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)


Name: _____________________________ This test consists of 15 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. Who makes Pip despise his surroundings? a) Miss Havisham. b) Estella. c) Biddy. d) Mrs. Joe. 2. Who accompanies Pip on a visit to Newgate? a) Mr. Jaggers. b) Drummle. c) Mr. Wemmick. d) Herbert. 3. What is the name of Pip's roommate in London? a) Henry. b) Herbert. c) Hugh. d) Howard. 4. Who does Miss Havisham ask Pip to bring to her house? a) Biddy. b) His sister. c) Joe. d) Mr. Pumblechook. 5. What is the name of Joe's journeyman? a) Orlick. b) Orville. c) Orlando. d) Oliver. 6. Who rides in the carriage with Pip when he leaves London for the first time? a) Police officers. b) A fine young lady. c) Orphans. d) Convicts. 7. Who does Herbert love? a) Biddy. b) Estella. c) Clara. d) Sarah.

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)

175

8. Who is the first person Pip sees when he goes to Miss Havisham's estate while home from London for the first time? a) Orlick. b) Joe. c) Mr. Jaggers. d) Mr. Pumblechook. 9. What does Pip do with the young girl on his first visit to Miss Havisham's house? a) Plays cards. b) Walks in the orchard. c) Eats lunch. d) Reads books. 10. Who does Pip think will be waiting for him at his house after helping the convict? a) The constable. b) Joe. c) Mrs. Joe. d) The younger convict. 11. What is the name of the young lady Pip meets at Miss Havisham's house? a) Ella. b) Emily. c) Emelia. d) Estella. 12. What is Joe asked to do when his Christmas dinner is interrupted? a) Feed some hungry men. b) Shoe a horse. c) File a chain. d) Pick a lock. 13. How does Pip feel when the convict lies to protect him? a) Humbled. b) Guilty. c) Angry. d) Grateful. 14. What is the name of the tailor where Pip gets his first suit? a) Mr. Trume. b) Mr. Trabb. c) Mr. Troop. d) Mr. Tripp. 15. What is Mr. Wopsle's first role as an actor? a) Hamlet. b) King Richard. c) Romeo. d) Macbeth.

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)

176

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. Who is coming to visit Pip at his hotel room?

2. What does Pip have trouble reading when he is a young child?

3. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict?

4. Pip is given a tour of what place on his first day away from the marshes?

5. What does Pip add to the brandy to disguise the missing portion?

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)

177

Easy Mid-Book Test - Answer Key


Multiple Choice Answer Key
1. b. 2. c. 3. b. 4. c. 5. a. 6. d. 7. c. 8. a. 9. a. 10. a. 11. d. 12. d. 13. d. 14. b. 15. a.

Short Answer Key


1. Who is coming to visit Pip at his hotel room? Joe. 2. What does Pip have trouble reading when he is a young child? Tombstones. 3. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict? He does not want to lose Joe's esteem. 4. Pip is given a tour of what place on his first day away from the marshes? The Prison. 5. What does Pip add to the brandy to disguise the missing portion? Tar water.

Easy Mid-Book Test - Answer Key

178

Final Test
Name: _____________________________ This test consists of 15 multiple choice and 5 short answer questions. Period: ___________________________

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. Who does Pip avoid when he goes home from London for the first time? a) Mr. Pumblechook. b) Joe. c) His sister. d) Biddy. 2. What does the lawyer in the tavern tell Pip he must call himself in order to capitalize on his strange fortune? a) Peter. b) Pip. c) Paul. d) Phillip. 3. What is Pip's Christian name? a) Phillip. b) Paul. c) Peter. d) Pirrup. 4. In whom does Jaggers take an immediate interest when Pip and his schoolmates dine with him? a) Drummle. b) Startop. c) Jenkins. d) Herbert. 5. What does Belinda Pocket think she will be as she is growing up? a) A nurse. b) A teacher. c) A mother. d) Royalty. 6. What is Mr. Wopsle's first role as an actor? a) Hamlet. b) Romeo. c) King Richard. d) Macbeth. 7. Where does Pip stay when he leaves London for the first time? a) Joe's house. b) Biddy's house. c) Miss Havisham's house. d) The Blue Boar.

Final Test

179

8. What happens that causes Pip to have to return to the marshes? a) He runs out of money. b) Joe is injured. c) His sister dies. d) Estella summons him. 9. What does Pip do after seeing Mr. Wopsle in his first role as an actor? a) Sneaks out unnoticed. b) Takes Mr. Wopsle to dinner. c) Laughs out loud with his buddies. d) Writes a critique of the play. 10. How many other men and women are sentenced to death on the day Magwitch is sentenced to death? a) 31. b) 21. c) 11. d) 41. 11. Who teaches Pip the alphabet? a) Mrs. Joe. b) Joe. c) Mrs. Wopsle. d) Biddy. 12. What nickname does Pip's London roommate give him? a) Beethoven. b) Brahms. c) Mozart. d) Handel. 13. How is the room on the marshes lit when Pip gets there? a) Strange torches. b) A lantern. c) A bright fireplace. d) A single candle. 14. Who is Estella's father? a) Compeyson. b) Arthur. c) Magwitch. d) Mr. Jaggers. 15. What profession does Pip pursue at the end of the book? a) A tutor. b) A banker. c) A blacksmith. d) A clerk.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer.

Final Test

180

1. What is Magwitch taught to do as a teen that changes his life?

2. To whom is Biddy married?

3. What does the note to Pip left on Miss Havisham's gate say?

4. Where does Wemmick promise to get Herbert a job?

5. Who writes the letter asking to meet Pip on the marshes?

Final Test

181

Easy Final Test - Answer Key


Multiple Choice Answer Key
1. b. 2. b. 3. a. 4. a. 5. d. 6. a. 7. d. 8. c. 9. b. 10. a. 11. d. 12. d. 13. d. 14. c. 15. d.

Short Answer Key


1. What is Magwitch taught to do as a teen that changes his life? Read. 2. To whom is Biddy married? Joe. 3. What does the note to Pip left on Miss Havisham's gate say? Do not go home. 4. Where does Wemmick promise to get Herbert a job? An accounting house. 5. Who writes the letter asking to meet Pip on the marshes? Orlick.

Easy Final Test - Answer Key

182

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)


Name: _____________________________ Period: ___________________________ This test consists of 5 multiple choice, 5 short answer, and 10 short essay questions.

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. What does Estella do before Pip leaves her house for the second time? a) Mocks Pip for his common attire. b) Allows Pip to kiss her cheek. c) Gives Pip a letter she wrote. d) Shakes Pip's hand. 2. What is the name of Pip's roommate in London? a) Henry. b) Herbert. c) Howard. d) Hugh. 3. Who does Pip decide to visit when he leaves London for the first time? a) Biddy. b) Mr. Wopsle. c) Estella. d) Joe. 4. From where is Matthew Pocket educated? a) Oxford. b) Cambridge. c) Harrow. d) Yale. 5. In whom does Jaggers take an immediate interest when Pip and his schoolmates dine with him? a) Drummle. b) Herbert. c) Startop. d) Jenkins.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. Who shows up at the doorstep during the Gargery's Christmas dinner?

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)

183

2. After his visit to Newgate, where does Pip see Estella?

3. What does Pip do after seeing Mr. Wopsle in his first role as an actor?

4. Who is the first person Pip sees when he goes to Miss Havisham's estate while home from London for the first time?

5. How much older than Pip is his sister?

Short Essay Questions


Directions: Answer the questions with a short paragraph. 1. What does the convict say to keep Pip out of trouble when he is found on the marshes?

2. What does the escaped convict say to Pip when they first meet?

3. What causes Pip to be so ashamed of his apprenticeship?

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)

184

4. What causes Mrs. Pocket to burst into tears when Pip first meets her?

5. How does Pip feel when he is indentured to Joe?

6. What does Pip learn about Joe when he writes him a letter?

7. What do Joe and Biddy do as Pip leaves, and why?

8. Towards what profession is Pip's education leading when he first visits with Mattew Pocket?

9. What does Pip tell his sister he does at Miss Havisham's house when he comes back for the first time?

10. What happens when Orlick gets jealous of Pip's day off from work?

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)

185

Medium Mid-Book Test - Answer Key


Multiple Choice Answer Key
1. b. 2. b. 3. c. 4. b. 5. a.

Short Answer Key


1. Who shows up at the doorstep during the Gargery's Christmas dinner? Soldiers. 2. After his visit to Newgate, where does Pip see Estella? A coach window. 3. What does Pip do after seeing Mr. Wopsle in his first role as an actor? Takes Mr. Wopsle to dinner. 4. Who is the first person Pip sees when he goes to Miss Havisham's estate while home from London for the first time? Orlick. 5. How much older than Pip is his sister? 20 years.

Short Essay Answer Key


1. What does the convict say to keep Pip out of trouble when he is found on the marshes? When Pip's convict is found fighting with the younger convict on the marshes, he claims that he stole some food from the blacksmith in order to keep Pip from getting into trouble for stealing the food for him. 2. What does the escaped convict say to Pip when they first meet? When Pip finds the convict in the marshes, the convict asks Pip to get him a file and some food, or the young man that is with him will certainly kill him, and perhaps remove and eat his heart and liver. 3. What causes Pip to be so ashamed of his apprenticeship? Pip is ashamed of his apprenticeship because he knows that he will never be able to feel more than common in Estella's presence.

Medium Mid-Book Test - Answer Key

186

4. What causes Mrs. Pocket to burst into tears when Pip first meets her? When Mrs. Pocket first meets Pip, she bursts into tears after reading a note sent to her from a neighbor who saw one of the servants slapping the baby. She is upset that someone would dare to interfere with her domestic duties and household. 5. How does Pip feel when he is indentured to Joe? Pip feels guilty when he is indentured to Joe because, while he is grateful for the opportunity to learn a trade, he very much wants the chance to become a gentleman. 6. What does Pip learn about Joe when he writes him a letter? When Pip shows Joe a letter he has written to him, Pip finds out that Joe cannot read. Joe asks Pip to teach him in secret so that his wife will not be annoyed. Pip learns that Joe is not educated because of the instability of his home life. His father would beat both him and his mother. 7. What do Joe and Biddy do as Pip leaves, and why? When Pip leaves the house and bids farewell to Biddy and Joe, they both throw an old shoe after him as an old, parting ritual. 8. Towards what profession is Pip's education leading when he first visits with Mattew Pocket? Pip receives official word from Matthew Pocket that he is not heading towards any fixed profession. Pocket will be directing all of Pip's studies. 9. What does Pip tell his sister he does at Miss Havisham's house when he comes back for the first time? When Pip returns from his first visit to Miss Havisham's house, he tells his sister that he, Estella, and Ms. Havisham rode around in a black velvet coach and ate cake on golden plates. 10. What happens when Orlick gets jealous of Pip's day off from work? When Orlick hears that Pip is given a day off from work, he demands time off too. Mrs. Joe overhears it and complains. Orlick calls her a "fool shrew." She goes into a screaming fit, provoking a fight between Joe and Orlick, which Joe wins.

Medium Mid-Book Test - Answer Key

187

Final Test
Name: _____________________________ Period: ___________________________ This test consists of 5 multiple choice, 5 short answer, and 0 short essay questions.

Multiple Choice Questions


Directions: Circle the correct answer. 1. What is Mr. Wopsle's first role as an actor? a) Hamlet. b) King Richard. c) Romeo. d) Macbeth. 2. Who is pursuing Biddy when Pip comes home from London? a) Mr. Wopsle. b) Joe. c) Orlick. d) Jenkins. 3. Where does Magwitch stay while he is in London? a) Broadway. b) Broadham Blvd. c) Essex Street. d) Sussex Street. 4. Why is Biddy upset with Pip when he comes home from London? a) She does not believe he will visit Joe. b) She is upset that he did not write to her while he was away. c) She is mad that he has insulted her beau. d) She feels he has become too proud. 5. How much money does Pip request in order to help Herbert? a) 700 pounds. b) 90 pounds. c) 70 pounds. d) 900 pounds.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict?

Final Test

188

2. What is the name of the tailor where Pip gets his first suit?

3. Who makes Pip despise his surroundings?

4. Where does Pip run into Mr. Pumblechook after he returns to live with Joe?

5. What is the name of the lawyer in the tavern when the people are all talking about the murder?

Short Essay Questions


Directions: Answer the questions with a short paragraph. 1. What does Magwtich tell Herbert after Herbert swears his secrecy?

2. What disturbing news does Pip hear while at a club meeting?

3. What does the convict do with the file Pip brought to him?

Final Test

189

4. What does Mrs. Joe have Pip and Joe do when Pip returns from helping the convict?

5. What does Pip tell his sister he does at Miss Havisham's house when he comes back for the first time?

6. What do Joe and Biddy do as Pip leaves, and why?

7. What does Pip see when he first visits Mr. Jaggers's office?

8. Into what kind of trouble does Herbert start to get himself, and how can Pip help him?

9. Why does Mr. Wemmick visit Newgate with Pip?

10. About what does Pip confront Estella and Miss Havisham?

Final Test

190

Medium Final Test - Answer Key


Multiple Choice Answer Key
1. a. 2. c. 3. c. 4. a. 5. d.

Short Answer Key


1. Why does Pip not tell Joe about his experience with the convict? He does not want to lose Joe's esteem. 2. What is the name of the tailor where Pip gets his first suit? Mr. Trabb. 3. Who makes Pip despise his surroundings? Estella. 4. Where does Pip run into Mr. Pumblechook after he returns to live with Joe? The Blue Boar. 5. What is the name of the lawyer in the tavern when the people are all talking about the murder? Jaggers.

Short Essay Answer Key


1. What does Magwtich tell Herbert after Herbert swears his secrecy? After Herbert has pledged his secrecy to Magwitch, Magwitch explains his history with Pip from when Pip was a child helping him on the marshes. He also expresses his gratitude to Herbert for his maturity and kindness in the matter. 2. What disturbing news does Pip hear while at a club meeting? When Pip is at a meeting of the Finches, he hears from Drummle that he and Estella have been courting, and that they plan to wed in the near future. 3. What does the convict do with the file Pip brought to him? The convict uses the file that Pip stole from Joe's forge to file down his irons and release himself from the cuffs. 4. What does Mrs. Joe have Pip and Joe do when Pip returns from helping the convict?

Medium Final Test - Answer Key

191

When Pip returns from helping the convict on the marsh, Mrs. Joe has Joe and Pip put on their stiff, uncomfortable, ill-fitting formal wear to go to church and return for Christmas dinner, a sumptuous affair with pickled pork and roasted, stuffed fowls. 5. What does Pip tell his sister he does at Miss Havisham's house when he comes back for the first time? When Pip returns from his first visit to Miss Havisham's house, he tells his sister that he, Estella, and Ms. Havisham rode around in a black velvet coach and ate cake on golden plates. 6. What do Joe and Biddy do as Pip leaves, and why? When Pip leaves the house and bids farewell to Biddy and Joe, they both throw an old shoe after him as an old, parting ritual. 7. What does Pip see when he first visits Mr. Jaggers's office? When Pip first visits Mr. Jaggers's office in London, he sees a long line of people waiting to speak with him. Mr. Jaggers dismisses most of them without even a word. 8. Into what kind of trouble does Herbert start to get himself, and how can Pip help him? Herbert gets into financial trouble when he starts to live a lifestyle that lands him deeply in debt. There is nothing really that Pip can do to help his friend except to persuade him not to spend any more money until the debt has been paid. 9. Why does Mr. Wemmick visit Newgate with Pip? Mr. Wemmick visits Newgate Prison with Pip because he needs to visit a Colonel who is about to be executed. The Colonel is leaving his pigeons to Wemmick when he dies. 10. About what does Pip confront Estella and Miss Havisham? Pip confronts Estella about her relationship with Drummle. She tells him that, despite Pip's love for her, she will be marrying Drummle. Pip confronts Miss Havisham about leading him on in thinking that she was his anonymous benefactor. She admits to this, and says she does not know how to be kind.

Medium Final Test - Answer Key

192

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)


Name: _____________________________ Period: ___________________________ This test consists of 5 short answer questions, 10 short essay questions, and 1 (of 3) essay topics.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. Where does Pip go first on his day off from the forge?

2. From where is Matthew Pocket educated?

3. How does Pip feel when the convict lies to protect him?

4. What does Pip's roommate in London teach him on their first night together?

5. What is the name of Jagger's maid?

Short Essay Questions


Directions: Answer the questions with a short paragraph. 1. Why does Pip see Orlick at Miss Havisham's estate?

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)

193

2. How does Pip feel about his sister's injury, and who does he think caused it?

3. What does Molly look like?

4. What does the escaped convict say to Pip when they first meet?

5. How does Pip feel when he is indentured to Joe?

6. How does Mr. Jaggers embarrass Mr. Wopsle in the tavern?

7. About what does Pip read in the newspaper when he is visiting Estella?

8. What does Mrs. Joe have Pip and Joe do when Pip returns from helping the convict?

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)

194

9. What causes Pip to be so ashamed of his apprenticeship?

10. What does Pip learn about Joe when he writes him a letter?

Essay Topics
Directions: Select JUST 1 of the 3 essay topics and write a few paragraphs of response. 1. Love is a very important theme and motivating factor in this book. Which characters are most affected by this theme? Which relationships are the most significant to the plot, and why? 2. Biddy is a minor character whose presence makes a big difference in the plot. How does she accomplish this? What are some ways in which her presence, however brief, alters the outcome of the plot? What might have happened differently if she had not been in the book at all? 3. Betrayal is a theme introduced at the very beginning of this book. How does the constant stream of betrayal affect the outcome of the plot, and which characters are most affected by it?

Mid-Book Test (up to Chapter 31 | Chapter 32)

195

Hard Mid-Book Test - Answer Key


Short Answer Key
1. Where does Pip go first on his day off from the forge? Miss Havisham's house. 2. From where is Matthew Pocket educated? Cambridge. 3. How does Pip feel when the convict lies to protect him? Grateful. 4. What does Pip's roommate in London teach him on their first night together? Table manners. 5. What is the name of Jagger's maid? Molly.

Short Essay Answer Key


1. Why does Pip see Orlick at Miss Havisham's estate? Pip sees Orlick at Miss Havisham's estate because Orlick has been hired as Miss Havisham's new porter. 2. How does Pip feel about his sister's injury, and who does he think caused it? At first, Pip feels guilty about his sister's injury, as though it is his fault. Then, Pip gives this up, realizing that either Orlick or the stranger he has met at the Three Jolly Bargemen may have done it. 3. What does Molly look like? Molly is very pale with a great quantity of hair and a strange, wraith-like appearance in her facial features. She has some strange scars on her wrists. 4. What does the escaped convict say to Pip when they first meet? When Pip finds the convict in the marshes, the convict asks Pip to get him a file and some food, or the young man that is with him will certainly kill him, and perhaps remove and eat his heart and liver. 5. How does Pip feel when he is indentured to Joe? Pip feels guilty when he is indentured to Joe because, while he is grateful for the opportunity to learn a trade, he very much wants the chance to become a gentleman.

Hard Mid-Book Test - Answer Key

196

6. How does Mr. Jaggers embarrass Mr. Wopsle in the tavern? Mr. Jaggers embarrasses Mr. Wopsle in the tavern when he vocally reminds everyone that a man in England is innocent until proven guilty. This stops all the talk about the murder about which Mr. Wopsle was raving. 7. About what does Pip read in the newspaper when he is visiting Estella? When Pip is staying at the Blue Boar in hopes of visiting Estella, he reads a newspaper article about Mr. Pumblechook which describes him as being Pip's mentor and preparing him for great things to come. 8. What does Mrs. Joe have Pip and Joe do when Pip returns from helping the convict? When Pip returns from helping the convict on the marsh, Mrs. Joe has Joe and Pip put on their stiff, uncomfortable, ill-fitting formal wear to go to church and return for Christmas dinner, a sumptuous affair with pickled pork and roasted, stuffed fowls. 9. What causes Pip to be so ashamed of his apprenticeship? Pip is ashamed of his apprenticeship because he knows that he will never be able to feel more than common in Estella's presence. 10. What does Pip learn about Joe when he writes him a letter? When Pip shows Joe a letter he has written to him, Pip finds out that Joe cannot read. Joe asks Pip to teach him in secret so that his wife will not be annoyed. Pip learns that Joe is not educated because of the instability of his home life. His father would beat both him and his mother.

Essay Topics Answer Key


Answers for Essay Topics are not included as there are an unlimited number of possible responses.

Hard Mid-Book Test - Answer Key

197

Final Test
Name: _____________________________ Period: ___________________________ This test consists of 5 short answer questions, 10 short essay questions, and 1 (of 3) essay topics.

Short Answer Questions


Directions: Answer the question with a short answer. 1. What does Herbert tell Pip to do when Pip says he is in love with Estella?

2. Why is Biddy upset with Pip when he comes home from London?

3. How does Estella say her family feels about Pip when she sees him in London?

4. Who runs the Pocket's household?

5. What does Miss Havisham say she has no right to be?

Short Essay Questions


Directions: Answer the questions with a short paragraph. 1. What does Mr. Jaggers discuss with Pip when they meet on Pip's twenty-first birthday?

Final Test

198

2. Into what kind of trouble does Herbert start to get himself, and how can Pip help him?

3. What does Molly look like?

4. What does the convict do with the file Pip brought to him?

5. What happens just as Pip is about to leave Miss Havisham's house for the last time?

6. What does Mr. Jaggers tell Pip about Estella as they drive to dinner together?

7. How does Magwitch describe the odd jobs he takes to get by when he is younger?

8. What happens when Pip is challenged to a fight at Miss Havisham's house?

Final Test

199

9. What does the escaped convict say to Pip when they first meet?

10. What does Magwitch say when Pip meets him at Clara's house?

Essay Topics
Directions: Select JUST 1 of the 3 essay topics and write a few paragraphs of response. 1. Choosing sides is a theme that is presented in this book. What are some examples of this theme, and how does it affect the characters involved? 2. Fear is a common theme in this book that is presented a number of times by a number of characters. What are some of these instances, and how does fear affect the characters in the book? 3. Sacrifice is a theme that is very prevalent in this book. Who are the characters most affected by this theme, and how do they allow sacrifice to change their lives?

Final Test

200

Hard Final Test - Answer Key


Short Answer Key
1. What does Herbert tell Pip to do when Pip says he is in love with Estella? Detach himself. 2. Why is Biddy upset with Pip when he comes home from London? She does not believe he will visit Joe. 3. How does Estella say her family feels about Pip when she sees him in London? They are against him. 4. Who runs the Pocket's household? The servants. 5. What does Miss Havisham say she has no right to be? Kind.

Short Essay Answer Key


1. What does Mr. Jaggers discuss with Pip when they meet on Pip's twenty-first birthday? When Mr. Jaggers and Pip meet on Pip's twenty-first birthday, Mr. Jaggers talks to Pip about his outrageous spending and shows him the rate at which he has been living. He gives him a strict budget on which to live from then on. 2. Into what kind of trouble does Herbert start to get himself, and how can Pip help him? Herbert gets into financial trouble when he starts to live a lifestyle that lands him deeply in debt. There is nothing really that Pip can do to help his friend except to persuade him not to spend any more money until the debt has been paid. 3. What does Molly look like? Molly is very pale with a great quantity of hair and a strange, wraith-like appearance in her facial features. She has some strange scars on her wrists. 4. What does the convict do with the file Pip brought to him? The convict uses the file that Pip stole from Joe's forge to file down his irons and release himself from the cuffs. 5. What happens just as Pip is about to leave Miss Havisham's house for the last time? Pip takes a last walk around Miss Havisham's and then goes to check on her one final time. He sees her near the fire and is about to leave when a great flame engulfs her. He runs towards her. Fortunately, he smothers the fire and saves her life, but she is greatly injured.

Hard Final Test - Answer Key

201

6. What does Mr. Jaggers tell Pip about Estella as they drive to dinner together? While they are driving to dinner together, Mr. Jaggers tells Pip that Estella has married Drummle, and that Drummle will probably beat her when he gets angry with her as that is his nature. 7. How does Magwitch describe the odd jobs he takes to get by when he is younger? Magwitch describes the odd jobs he takes to get by when he is younger as, "Things that don't pay, and lead to trouble." 8. What happens when Pip is challenged to a fight at Miss Havisham's house? When Pip goes to Miss Havisham's house for the second time, he meets a pale, young gentleman who challenges him to fight, fisticuff style. Pip knocks him down and gives him a bloody nose. Later, Pip gives him a black eye. After that, they part amicably. 9. What does the escaped convict say to Pip when they first meet? When Pip finds the convict in the marshes, the convict asks Pip to get him a file and some food, or the young man that is with him will certainly kill him, and perhaps remove and eat his heart and liver. 10. What does Magwitch say when Pip meets him at Clara's house? When Pip meets Magwitch at Clara's house, he tells Pip that he is being watched and has been under surveillance for a few days now. He feels that he must leave the country right away.

Essay Topics Answer Key


Answers for Essay Topics are not included as there are an unlimited number of possible responses.

Hard Final Test - Answer Key

202