Aktiviti Memanaskan Badan Bagi Aktiviti Balapan( Lari Pecut

)
Aktiviti kelonggaran
1. Bahagikan murid kepada 2 kumpulan dengan 10 orang murid bagi setiap kumpulan. 2. Berikut merupakan penerangan bagi aktiviti kelonggaran. I. Kedua-dua murid kumpulan A dan B akan disusun seperti rajah 1.

A

B

II. Murid kumpulan A akan bergerak ke arah murid kumpulan B manakala murid
kumpulan B akan bergerak sebaliknya ke arah murid kumpulan A dengan melakukan aktiviti kelonggaran yang berikut semasa bergerak.

(a)JALAN MENENDANG KAKI KE BELAKANG

(i) Jalan seperti biasa. (ii) Gerakkan tangan seperti gerakan tangan semasa berlari – bengkok pada siku dan digerakkan ke hadapan dan ke belakang bertentangan dengan kaki di hadapan. (iii)Setiap kali mengangkat kaki – tumit kaki ditendang ke belakang dan ke atas seolaholah ingin menendang punggung sendiri. (iv)Lakukan aktiviti secara berulang-ulang sejauh 5 hingga 8 meter- pusing, patah balik dengan perlakuan yang sama. (v) Ulangi aktiviti ini sebanyak 5 atau 6 kali.

(iv)Lakukan pendaratan kaki cara ini secara berulang-ulang sejauh 5 hingga 8 meter. Pusing dan patah balik dengan pelakuan yang sama. lutut diangkat seberapa tinggi yang boleh. (c) JALAN DENGAN LUTUT DIANGKAT TINGGI (i) Jalan seperti biasa – tinggikan hayunan tangan. .(b) JALAN MENDARATKAN BEBOLA KAKI DAHULU (ii) Jalan seperti biasa – gerakkan tangan seperti tangan semasa berlari. Pusing dan patah balik dengan pelakuan yang sama. diikuti oleh tumit kaki. (iii)Semasa kaki mendarat di hadapan – mendaratkan bebola kaki dahulu dengan keadaan lutut bengkok. (ii) Semasa kaki dibawa ke hadapan. (iv) Ulangi aktiviti ini sebanyak 5 atau 6 kali. (v) Ulangi aktiviti ini sebanyak 5 atau 6 kali. (iii) Lakukan aktiviti mengangkat lutut tinggi secara berulang-ulang sejauh 5 hingga 8 meter.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful