Mao Zedong

Pengerusi Parti Komunis China

Where
When What Who

China
26/12/1893 – 9/91976 Pengerusi Parti Komunis China Mao Zedong (juga dikenali sebagai Mao TseTung)

How

Selepas kemenangan tentera Parti Komunis
China terhadap Kuomintang nasionalis dalam Perang Saudara Cina, Mao mengumumkan pengasasan Republik Rakyat

China pada 1/10/1949 di Dataran Tiananmen,

 Mao adalah anak sulung kepada sebuah keluarga petani yang agak kaya.Kehidupan Awal  Mao Zedong dilahirkan di sebuah desa yang dikenali sebagai Shaoshan di Kaunti Xiangtan. . Hunan.

guru sekolah tinggi serta bapa mertuanya. Selepas daripada memperoleh Sekolah Biasa ijazahnya Provinsi Pertama Hunan pada tahun 1918. Mao membuat perjalanan dengan Profesor Yang Changji. . ke Beijing semasa Gerakan 4 Mei pada tahun 1919.

beliau menyumbang sebilangan esei kepada akhbar-akhbar yang menyokong autonomi provinsi Hunan.  Dalam tahun 1920 di Hunan. .Idea-Idea Politik  Proses Mao menjadi Marxisme seorang adalah penyokong beransur-ansur.

. Beliau mempercayai bahawa autonomi provinsi adalah prasyarat kepada kemakmuran tempatan dan kemakmuran tempatan akan menyebabkan sebuah China yang lebih kuat dan makmur.

.  Teorinya diilhami oleh revolusi Rusia dan mungkin juga dipengaruhi oleh karya-karya kesusasteraan Cina: Penjahat-penjahat Paya dan Kisah Tiga Kemaharajaan. Mao juga mengembangkan teorinya terhadap revolusi ganas. Pada tahun 1920.

 Mao mencuba mengembangkan perikatan imperialisme dan feudalisme di China.  Beliau menganggap bahawa Nasionalis dari segi penyokong-penyokong adalah mudah terjejas ekonomi serta politik. .

 Mao ganas menyimpul harus bahawa dijalankan di revolusi oleh bawah golongan proletariat kepimpinan parti Komunis. Oleh itu. revolusi tidak boleh dipimpin oleh mereka. .

perjuangan-perjuangan itu dihancurkan dengan berjaya oleh kerajaan. dan Mao melarikan diri dari Changsha selepas dilabelkan sebagai . Pada sepanjang dekad 1920-an. berdasarkan penyebaran kajian-kajiannya dan terhadap pengendalian pergerakan-pergerakan buruh sezaman.  Bagaimanapun. Mao mengetuai beberapa perjuangan buruh.

penindasan . 2) perjuangan-perjuangan buruh tanpa bersenjata tidak dapat mengatasi masalah-masalah imperialisme dan feudalisme. Beliau berfikir-fikir tentang kegagalankegagalan ini dan akhirnya sedar bahawa: 1) pekerja-pekerja revolusi tidak kerana berupaya mereka mengetuai merupakan sebahagian kecil jumlah penduduk China.

 Mao mula bergantung kepada petanipetani Cina yang kemudian menjadi penyokong-penyokong revolusi ganasnya.  kuat teori Kebergantungan proletariat luar kepada bandar golongan berbanding dengan untuk golongan memulakan proletariat revolusi bandar ganas membezakan Mao daripada pemimpin- .

 Mao pada dirinya berasal daripada keluarga memupuk petani. oleh itu. dan mereka memperkenalkan kepada Marxisme. . antara beliau para reputasinya pekebun dan petani.

or writing an essay. It cannot be so refined. so temperate.Kata Terkenal Oleh Mao Zedong  A revolution is not a dinner party. . or doing embroidery. restrained and magnanimous. kind. A revolution is an insurrection. courteous. so leisurely and gentle. an act of violence by which one class overthrows another. or painting a picture.

it is not the reactionaries but the people who are really powerful. All reactionaries are paper tigers. From a long-term point of view. In appearance. the reactionaries are terrifying. but in reality they are not so powerful. .

If you do. . you won't sink. Maybe you're afraid of sinking. Don't think about it. you will. If you don't think about it.

Imperialisme Imperialisme merupakan istilah umum bagi merujuk kepada penjajahan dan penguasaan terhadap negara-negara kecil oleh kuasa-kuasa asing bagi kepentingan ekonomi dan politik.  Imperialisme berkembang sempena Revolusi Perindustrian pada abad ke-19 apabila negara-negara industri seperti United Kingdom dan Perancis memerlukan bahan mentah untuk kilang industri mereka dan juga pasaran untuk produk  .

sebagai balasan mereka boleh mengusahakan tanah . satu istilah yang pertama kali digunakan pada awal kurun ke-17.Feudalisme   Feudalisme. Dengan kata lain. orang biasa atau petani (vassals) dan tanah (fiefs). merujuk kepada sistem politik di Eropah pada Zaman Pertengahan yang mengandungi satu set tanggungjawab undang-undang dan ketenteraan yang saling memerlukan di antara tuan tanah (lords). dalam sistem ini petani bekerja dan menjadi tentera untuk seorang bangsawan.

 .  Asalnya ia merujuk kepada mereka yang tidak ada harta selain dari anak lelaki mereka.  Istilah ini pada mulanya dipandang hina sehinggalah Karl Marx menggunakannya sebagai merujuk kepada golongan pekerja.Proletariat Golongan pekerja atau proletariat (daripada perkataan Latin prollees yang bermaksud "anak") adalah istilah yang digunakan untuk kelas sosial rendah.

Marxisme adalah Marx berhubung menyusun ekonomi. . rapat iaitu dengan komunisme. manifestasinya sebuah teori besar yang berkaitan dengan sistem sistem sosial dan sistem politik.Marxisme  Marxsime merupakan aliran pemikiran yang turun daripada pemikiran Karl Marx.

manusia yang menindas Ketidakadilan adalah terdiri dan ini suatu daripada golongan menurut marxisme adalah berakar pada sistem sosial manusia sendiri secara obejektif. Pada dasarnya. dan bukan disebabkan oleh faktor . golongan marxisme menganggap bahawa secara objektif. masyarakat masyarakat golongan ditindas.

.

kerana pemikiran beliau adalah komunis. China dapat berkembang dengan pesat dan maju. . tetapi saya beliau kagum kerana akan dalam pembimbingan pembimbingan beliau. Walaupun pemikiran Mao Zedong tidak padan dengan rukun negera Malaysia. saya boleh memperoleh banyak pengetahuan tentang membimbing.Rumusan  Setelah membuat kajian tentang tokoh Mao Zedong.

 Saya kagum akan Mao Zedong kerana pada masa itu. .Mao Zedong dapat membuat keputusan dengan baik dan betul walaupun dalam keadaan teruk. rakyat hidup dalam kesengsaraan. rakyat hidup dengan aman dan damai. tetapi dalam bimbingan Mao Zedong. China berkembang dengan pesat. China dalam keadaan huru-hara.

 Dalam pimpinan Mao Zedong. dan lain-lain lagi. tidak membezakan maharaja. golongan bangsawan. golongan wanita di China mula bertaraf tinggi. China tidak membezakan kelas social. Oleg sebab itu. golongan buruh. Semua rakyat di China adalah sama taraf. . mereka boleh bersuara dan membuat perkara tanpa dihad.

. maka kami perlu berkongsi pengetahuan-pengetahuan yang sedia ada kepada orang lain. Pada pendapat saya. supaya kami dapat maju dan berpengetahuan. jika kami ingin maju. bukan menyimpan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful