Interviul motivațional

Sfatul minimal oferit de medicul de familie are o valoare limitată în încercarea de a induce schimbări de comportament în sfera nutriției și a comportamentelor legate de mișcare. Informațiile oferite sub această formă sunt importante doar pentru a reaminti țintele dorite pentru comportamentele vizate, celor care au deja un stil de viață sănătos și pentru menținerea comportamentelor sănătoase. Un număr mic de pacienți reacționează și-și schimbă comportamentul chiar după oferirea unui sfat minimal. Există însă dovezi că, în unele cazuri, încercări repetate de a induce schimbări de comportament folosid sfatul minimal, poate avea un efect invers, determinând creșterea rezistenței la schimbare. Pentru astfel de pacienți, este de bun simț să considerăm că sfatul minimal este doar punctul de pornire într-un demers de consiliere mai elaborat și care trebuie să țină cont de stadiul în care se află pacientul, în raport cu Stadiile Modelului de Schimbare descris de Prochaska. Modelul Schimbării definește etapele pe care persoana le parcurge în procesul de schimbare, de la a fi neinteresat de schimbare (Precontemplare), la a lua în calcul schimbarea (Contemplare), până la a decide și a se pregăti de schimbare (Pregătire), a acționa (Acțiune)și apoi a menține schimbarea și a preveni recăderea în vechile obiceiuri (Menținere și Prevenția recăderilor).

pacientul este în situația să ofere explicații pentru motivația existentă și nu scuze.utilizarea de către medic a 3 întrebări cheie: a. Cea mai adecvată tehnică pentru aceștia este tehnica interviului motivațional. mai motivat să asculte recomandările. 10 cel mai motivat) Pacientul alege o cifră și medicul întrebă: De ce numărul ales și nu unul mai mic? (formulând întrebarea în acest fel. Interviul motivațional succede Screeningului (prin Chestionarul de identificare a problemelor de comportament) și este urmat de Recomandări/Sfat. apare în literatură ca având o mai bună eficacitate în schimbările comportamentului alimentar și legat de mișcare. Pacienții aflați în starea de Precontemplare sau Contemplare sunt cei mai dificili. deoarece percepțiile și intențiile sale au fost explorate și făcute cunoscute cu voce tare. până la a introduce și a menține schimbarea. cei mai greu de urnit spre schimbare. Acest fapt face ca pacientul să fie mai pregătit. pe o scală de la 1 la 10? Pacientul alege o cifră și medicul întrebă: De ce numărul ales și nu unul mai mic? .ÎNTREABĂ . 1. Cât de important pentru tine este să schimbi ceva din comportamentul tău alimentar/legat de mișcare? Alege cifra potrivită pe o scală de la 1 la 10 (1 cel mai puțin motivat.Modelul este util pentru alegerea intervențiilor celor mai adecvate. Varianta simplă a IM presupune . în funcție de stadiul de schimbare în care se găsește pacientul. Rezultatul se explică prin aceea că pacientul se simte ascultat . Cât ești de pregătit să faci/să începi această schimbare. Consilierea bazată pe tehnica interviului motivațional (IM) în varianta scurtă sau medie – intensivă. Scopul consilierii este de a ajuta pacientul să parcurgă stadiile schimbării. ca în cazul alternativ) b.

după fiecare întrebare. SUMARIZEAZĂ . PRO-CONTRA .Varianta 1+Varianta 2 PLUS g. medicul iși REAFIRMĂ poziția acceptând hotărârea de moment a pacientului. nu uită să sublinieze că: Pacientul este cel care va hotărâ cum va proceda în continuare în legătură cu sfaturile primite j.Fă împreună cu pacientul o analiză a Beneficiilor vs Barierelor în calea Schimbării h. va negocia cu acesta rediscutarea subiectului într-o altă ocazie . pe o scală de la 1 la 10? Pacientul alege o cifră și medicul întrebă: De ce numărul ales și nu unul mai mic? 2. SFĂTUIEȘTE – medicul oferă recomandările potrivite. e. Cât de încrezător ești că poți să faci/să începi să faci această schimbare.medicul recapitulează toate afirmațiile făcute în legătură cu poziția și sentimentele exprimate de pacient i. În cazul în care pacientul rămâne rezistent la schimbare. ÎNTREABĂ – utilizarea de către medic a celor 3 întrebări cheie PLUS. REFORMULEAZĂ ceea ce spune pacientul. pe un ton sigur și angajant dar.c. O variantă mai elaborată a IM presupune:: d. astfel încât ceea ce spui să reflecte perspectiva și sentimentele pacientului cu exactitate (chiar și în situația în care pozițîa exprimată de pacient înseamnă rezistență) f.Pune o întrebare deschisă. Varianta ‚completă’ a IM. ÎNTREABĂ . într-un mod neutru – Ce vrei să spui mai exact sau Poți să faci unele precizări în legătură cu ce ai spus mai devreme? 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful