2.0 Mengkaji Kembali Cara Pembelajaran Pelajar Abad ke-21
2.0 Rethinking Learning – The 21st Century Learner

transforming education through the Internet

103

Mengkaji Kembali Cara Pembelajaran Pelajar Abad ke-21
TUGASAN:
Mengkaji kembali cara pembelajaran pelajar abad ke-21

OBJEKTIF:
Memberi motivasi dan merangsang tenaga pengajar untuk menerima kaedah pengajaran yang baru.

TEMPOH MASA:
10 minit

ALATAN DIPERLUKAN:
• Video (Link): www.youtube.com/watch?v=rvyP-cwpHN8 • Slaid PowerPoint 001

PANDUAN PENGGUNA
Mengkaji Kembali Cara Pembelajaran Pelajar Abad ke-21 • Paparkan petikan di bawah menggunakan slaid PowerPoint.

• Bincang tentang perubahan yang telah berlaku dalam dunia pembelajaran dan pengajaran. • Mainkan video “How will you teach me in the 21st century ? ” • Bincangkan tentang peranan guru dalam merealisasikan perubahan ini.

1 How to Use Your Classroom Resource as an Assignment (User: Staff) .2.1 Bagaimana Menggunakan Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan (Pengguna: Guru) 2.

SESI IMBASAN   Jurulatih akan mengimbas semula objektif sesi ini dan membuka ruang untuk sebarang pertanyaan. Para pelajar akan dikehendaki untuk menyerahkan jawapan-jawapan mereka dengan menaip di dalam Text Activity Widget. VIDEO . . 2. Jawapan ini kemudian akan diserahkan kepada guru-guru untuk tujuan pemarkahan.1 – Bagaimana Menggunakan Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. OBJEKTIF: Memastikan para peserta memahami cara untuk menambah Text Activity Widget ke dalam sumber pembelajaran mereka. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2. PENGENALAN • Jurulatih akan menerangkan tujuan sesi ini diadakan.Bagaimana Menggunakan Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan Jurulatih akan memainkan klip video dan meminta peserta mengikuti panduan yang diberikan.transforming education through the Internet 105 Bagaimana Menggunakan Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan TUGASAN: Menggunakan sumber pembelajaran sebagai tugasan. • Jurulatih akan menerangkan bagaimana sumber pembelajaran boleh diubah kepada aktiviti dengan menggunakan Text Activity Widget. 3.

dua jenis Activity Widgets di dalam Content Panel boleh digunakan. File Drop. Tetapan ini berguna jika seluruh kumpulan memuat naik fail. Terdapat tetapan untuk menentukan bahawa hanya pengguna yang memuat naik fail sahaja yang boleh melihat fail tersebut. anda boleh menggunakan widget Text. Media (imej. . Activity Widgets boleh digunakan bersama dengan widget lain. Anda boleh mengaksesnya dari Sites dalam Resource Manager. Setiap komunikasi antara pelajar dan guru akan muncul dalam panel Notifications. Widget ini membolehkan guru memasukkan arahan untuk tugasan yang akan diberi. Pelajar boleh memuat naik fail yang ingin disemak oleh guru dengan menggunakan widget ini. Setelah tugasan dihantar kepada pelajar. Ini dapat membantu pelajar menyelesaikan kemusykilan mereka dengan mudah dan pantas. Text Activity. video atau fail audio). pelajar boleh memasukkan pula jawapan mereka dan menghantar tugasan tersebut kepada guru mereka untuk disemak. Contoh tugasan yang boleh diberi ialah memberi arahan kepada pelajar untuk membaca kandungan laman atau memuat naik fail untuk disemak. Menambah Activity Widgets Dalam Laman Buka laman yang ingin dijadikan sebagai tugasan. Ia juga boleh ditetapkan untuk membenarkan pengguna memadamkan fail setelah dimuat naik. Forums dan Wall untuk menjadikan laman anda lebih menarik. Misalnya. Bagi membolehkan pelajar menghantar tugasan mereka. Guru boleh menghantar mesej kepada para pelajar atau kumpulan yang diberi tugasan.transforming education through the Internet 106 Panduan Pengguna Bagaimana Menggunakan Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan Semua laman yang dihasilkan dalam VLE boleh dijadikan sebagai tugasan dan diberi kepada pelajar untuk disiapkan. secara individu ataupun secara berkumpulan.

masukkan widget Text Activity ke dalam laman anda. Untuk memasukkan widget ini. Pilih widget Text Activity dan seret widget tersebut masuk ke dalam kotak susun atur di dalam halaman. Tambahkan tab baru dalam halaman dan namakannya sebagai ‘Assignments’. Pelajar akan mengakses tugasan mereka di halaman ini.transforming education through the Internet 107 Langkah pertama. . klik pada tab Widgets. Di Content Panel. klik Edit di sebelah kiri skrin untuk memaparkan Content Panel.

Teks yang ditaip kemudiannya akan muncul dalam widget Text Activity di halaman tersebut.transforming education through the Internet 108 Klik pada widget untuk membuka tetapan. Masukkan arahan untuk pelajar ke dalam kotak teks di bahagian Settings. . Klik Save Changes untuk menyimpan perubahan.

transforming education through the Internet 109 Widget File Drop perlu digunakan bersama widget Text. Klik sample text yang tertera pada kotak kandungan. Pilih widget Text dan tarik widget itu ke dalam kotak kandungan pada halaman anda. Taipkan arahan ke dalam kotak teks. .

Klik pada kotak kandungan File Drop yang tertera di halaman. Pengguna hanya boleh melihat fail yang dimuat naik olehnya. Di Content Panel. Untuk membenarkan pelajar memadamkan fail setelah muat naik. Individual. gunakan menu ke bawah untuk menentukan sama ada pelajar dibenarkan untuk melihat fail-fail lain dalam File Drop atau sebaliknya. Pilihan yang tersedia ketika ini ialah: .transforming education through the Internet 110 Pilih widget File Drop dan tarik widget tersebut ke dalam kotak kandungan di halaman anda. klik kotak tanda. Pengguna boleh melihat dan memuat turun semua fail yang dimuat naik oleh pengguna yang lain. . Group.

. Kemudian.transforming education through the Internet 111 Klik butang Save Changes untuk menyimpan perubahan. Tugasan anda kini sedia untuk dihantar kepada pelajar. klik butang x untuk menutup Content Panel.

2 How to Assign Your Classroom Resource (User: Staff) .2.2 Bagaimana Menghantar Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan (Pengguna: Guru) 2.

forum dan pautan luar. video. Ini akan menjadikan pembelajaran menjadi satu pengalaman yang lebih menyeronokkan untuk pelajar. .transforming education through the Internet 113 Bagaimana Menghantar Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan TUGASAN: Menghantar sumber pembelajaran sebagai tugasan. Tugasan boleh melibatkan pelbagai format media termasuk imej. Menghantar tugasan dengan cara ini mempunyai kebaikan berikut: • Mesej yang konsisten. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2. anda akan ditunjukkan cara untuk menghantar sumber pembelajaran sebagai tugasan serta cara menghantar mesej kepada pelajar dengan menggunakan fungsi Assign. OBJEKTIF: Memastikan peserta memahami cara mengagihkan tugasan dan menghantar mesej kepada pelajar dan kumpulan.2 – Bagaimana Menghantar Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. • Aktiviti yang berunsur interaktif. Dalam sesi ini. PENGENALAN Jurulatih menerangkan tujuan sesi ini diadakan. Tugasan yang sama boleh dihantar kepada pelajar dan kumpulan yang berbeza.

Jurulatih memainkan klip video dan meminta peserta mengikut arahan pada video itu. . 2.transforming education through the Internet 114 • Maklum balas formatif Fungsi mesej dalam Assignments boleh digunakan untuk memberi maklum balas sebelum. tetingkap Share or Assign akan terbuka. Panduan Pengguna Klik Share pada Frog Bar. 3. Klik Assign.Bagaimana Menghantar Sumber Pembelajaran Sebagai Tugasan. Ini dapat membantu para pelajar untuk menghasilkan kualiti tugasan yang lebih baik. VIDEO. SESI IMBASAN Jurulatih mengimbas kembali objektif sesi dan membuka sesi soal jawab. semasa dan selepas sesuatu tugasan dikembalikan. Setelah itu.

Dalam ruangan Recipients. .transforming education through the Internet 115 Isikan maklumat berkaitan dan masukkan nama tugasan anda ke dalam ruang Assignment Name. Gunakan menu ke bawah Subject untuk memilih mata pelajaran yang bersesuaian dengan tugasan tersebut. Klik Next untuk meneruskannya. klik butang Add untuk memasukkan nama tersebut ke dalam senarai. taipkan nama pengguna atau kumpulan yang bakal menerima tugasan ini. Setelah selesai.

Setiap aktiviti tugasan boleh mempunyai tarikh serahan masing-masing. Klik kotak tarikh di ruang Activities untuk menetapkan tarikh serahan yang dikehendaki bagi setiap aktiviti yang diadakan. Gunakan kalendar yang terpapar untuk memilih tarikh anda.transforming education through the Internet 116 Klik kotak tarikh di sebelah Assignment available from untuk menentukan tarikh mula dan tarikh akhir tugasan tersebut. .

klik kotak Ask for Self Evaluation. Kemudian. klik butang Assign yang berwarna biru untuk menghantar tugasan anda.transforming education through the Internet 117 Masukkan arahan ke dalam ruangan Instructions. . Mereka akan menerima satu mesej di dalam panel Notification berkaitan tugasan yang diberi. Jika anda ingin memberi arahan tambahan. Untuk mendapat maklum balas pelajar tentang tugasan yang diberi. Tugasan tersebut akan dihantar kepada pelajar yang telah anda senaraikan. sila masukkan ke dalam kotak yang disediakan.

3 Bagaimana Pelajar Menyiapkan Tugasan (Pengguna: Pelajar) 2.3 How Students Complete an Assignment (User: Student) .2.

Bagaimana Pelajar Menyiapkan Tugasan Jurulatih akan memainkan klip video dan meminta para peserta mengikuti arahan-arahan yang ditayangkan di dalam video. 2. VIDEO . OBJEKTIF: Memastikan para peserta memahami bagaimana pelajar menerima dan menyiapkan tugasan mereka. PENGENALAN Jurulatih akan menerangkan tujuan sesi tersebut. . Dalam sesi ini.transforming education through the Internet 119 Bagaimana Pelajar Menyiapkan Tugasan TUGASAN: Menyiapkan tugasan. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2.3 – Bagaimana Pelajar Menyiapkan Tugasan • Komputer • Papan surat • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. SESI IMBASAN Jurulatih mengimbas kembali objektif sesi tersebut dan membuka ruang untuk sesi soal jawab. 3. anda akan faham bagaimana pelajar menerima dan menyiapkan tugasan mereka.

Setelah sesuatu tugasan diberikan oleh guru. .transforming education through the Internet 120 Panduan Pengguna Bagaimana Pelajar Menyiapkan Tugasan Mereka Penting! Untuk menyiapkan tugasan. Tarikh dalam lajur Due Date adalah tarikh akhir tugasan. pelajar akan menerima mesej di panel Notifications. Ikon Notifications akan memaparkan jumlah mesej yang belum dibaca oleh pelajar. Pelajar kemudiannya perlu mengklik panel Notifications tersebut dan kemudiannya mengklik deskripsi berkaitan tugasan. tetapi tarikh akan berubah berwarna merah sekiranya tugasan tersebut tamat tempoh dan pelajar masih belum menyiapkan atau menghantar tugasan tersebut. anda harus log masuk ke dalam Frog sebagai pelajar terlebih dahulu. Semua tugasan yang baru dihantar akan disenaraikan di dalam tab Open. Tetingkap aplikasi Assignments akan terbuka. Pelajar mungkin perlu klik butang Next untuk mencari tugasan yang diterima dari Notifications. Pelajar boleh menghantar tugasan sebelum tarikh akhir. Tarikh dalam lajur Issue Date adalah tarikh tugasan dihantar oleh guru.

transforming education through the Internet 121 Gerakkan kursor anda pada tajuk tugasan di lajur Assignment Name untuk melihat arahan tugasan. di bawah lajur Submitted dan ia tidak boleh diubah suai. klik nama tugasan tersebut. Untuk membuka tugasan. Tugasan yang telah dihantar akan bertanda semak (berwarna hijau). .

yang terdapat di panel atas. . Sekiranya tugasan tidak terpapar di laman utama. Setelah maklumat dimasukkan. teks tersebut perlu disimpan dengan mengklik ikon Submit Activity di bahagian kanan sebelah bawahnya. pelajar perlu mengklik tab-tab yang terdapat di atas halaman. Menyiapkan Text Activity Text Activity adalah kotak yang mengandungi arahan.transforming education through the Internet 122 Pelajar boleh melihat laman yang digunakan oleh guru mereka untuk memberi tugasan. Pelajar perlu memasukkan jawapan mereka ke dalam kotak di bahagian bawah. Guru kini boleh melihat pelajar yang membuat tugasan di bahagian Text Activity.

Menyiapkan Aktiviti File Drop File Drop memudahkan pelajar untuk memuat naik fail yang ingin dihantar kepada guru. Kemudian. Pelajar boleh melihat fail yang mereka muat naik. . Pelajar perlu menyediakan dokumen mereka dan mengklik butang Upload untuk memaparkan File Uploader. atau yang dimuat naik oleh ahli kumpulan lain. Beberapa fail boleh dimuat naik secara serentak.transforming education through the Internet 123 Nota: Jika ikon Submit Activity tidak diklik. bergantung kepada tetapan yang ditentukan oleh guru. Pelajar boleh membaca soalan di atas tetingkap File Drop. butang biru Choose Files perlu diklik untuk memilih fail yang ingin dimuat naik dari komputer. teks yang dimasukkan tidak akan disimpan sebaik anda selesai menyiapkan tugasan.

guru boleh melihat pelajar yang telah menyiapkan tugasan di bahagian File Drop. klik butang Submit Activity. Apabila muat naik fail selesai. .transforming education through the Internet 124 Pilih fail yang ingin dihantar dengan mengklik Open untuk mula memuat naik fail tersebut. Pada masa ini. Setelah itu. klik Done untuk kembali ke Resource Manager.

transforming education through the Internet 125 Nota: Jika tetingkap tugasan tertutup. Menghantar Mesej Jika pelajar ingin menghubungi guru berkaitan sesuatu tugasan. Semua mesej daripada pelajar dan guru akan dipaparkan pada message wall yang sama. Disebabkan itu. klik butang Post. Nombor yang tertera pada ikon adalah bilangan mesej di dalam message wall yang berkaitan dengan tugasan berkenaan. guru tidak boleh melihat atau menyemak tugasan. Pelajar boleh mengklik ikon message wall yang terdapat di sebelah nama tugasan untuk melihat message wall tersebut. manakala pelajar pula masih boleh membuka semula tugasan itu untuk mengubah suai jawapan atau menambah fail-fail lain. . untuk mendapatkan keterangan lanjut tentang tugasan atau memohon supaya diberikan lebih masa. misalnya. pelajar boleh menghantar mesej kepada guru menerusi message wall guru tersebut. ia bermakna terdapat mesej yang masih belum dibaca. Jika nombor pada ikon itu meningkat. ia bermaksud pelajar masih lagi belum menyiapkan tugasan mereka. Untuk menambah mesej ke dalam message wall.

Komen dimasukkan ke dalam kotak Your comments. pelajar perlu mengklik butang Complete untuk menghantar tugasan kepada guru. klik butang Complete Assignment pada Frog Bar. Jika dikehendaki. Satu mesej pemberitahuan akan dipaparkan di panel Notifications sebagai pengesahan bahawa tugasan tersebut telah berjaya dihantar.transforming education through the Internet 126 Menyiapkan Tugasan Setelah yakin dan pasti dengan tugasan yang disiapkan. . Akhir sekali. Guru akan menerima dan menyemak tugasan tersebut dan pelajar tidak lagi boleh mengubah jawapan yang dihantar. Pelajar juga turut boleh memasukkan komen mengenai tugasan yang diterima. pelajar perlu terlebih dahulu menjawab Self Evaluation yang bertanyakan tentang tahap kefahaman mereka terhadap tugasan atau soalan yang diberi.

4 How to Mark an Assignment (User: Staff) .2.4 Bagaimana Menyemak Tugasan (Pengguna: Guru) 2.

4 – Bagaimana Menyemak Tugasan • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. 2. VIDEO. 3. Jurulatih menerangkan cara tugasan disemak dan maklum balas yang diberikan. TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2. PENGENALAN Jurulatih menerangkan tujuan sesi diadakan. SESI IMBASAN Jurulatih mengimbas kembali objektif sesi.Bagaimana Menyemak Tugasan Jurulatih memainkan klip video dan meminta peserta mengikuti arahan dalam video. Sesi soal jawab dibuka kepada para peserta. .transforming education through the Internet 128 Bagaimana Menyemak Tugasan TUGAS: Menyemak tugasan. OBJEKTIF: Memastikan peserta memahami cara menyemak dan memberi markah tugasan.

Setelah pelajar menghantar tugasan mereka untuk disemak. anda akan dapat melihat nama tugasan yang dihantar kepada pelajar serta nama penerima tugasan tersebut Gerakkan kursor pada nama tugasan untuk membaca arahan yang diberikan kepada pelajar. Nota: Anda juga boleh mengakses tugasan yang dihantar melalui ikon Assignments di Quick Launch. Klik maklumat di panel Notifications untuk membuka tetingkap Assignments. .transforming education through the Internet 129 Panduan Pengguna Semua laman yang dijadikan tugasan perlu disemak dan dihantar semula kepada pelajar atau kumpulan. Klik pada ikon Notifications untuk memaparkan maklumat tentang tugasan yang dihantar. anda akan menerima pemberitahuan di panel Notifications. Dalam tetingkap Assignments. .

. Setelah ia dibuka. Klik pautan View untuk membuka laman tugasan. anda akan dapat melihat fail yang dimuat naik oleh pelajar. klik pada nama fail dan ia akan berubah menjadi warna biru. Untuk memuat turun fail berkenaan. Klik nama pelajar untuk melihat tugasan yang dihantar. Memuat Turun Fail Yang Dihantar Widget File Drop terletak di atas Submitted Work.transforming education through the Internet 130 Klik pada nama tugasan untuk melihat nama-nama pelajar yang diberikan tugasan berkenaan.

Teks yang dihantar oleh pelajar akan dibuka dalam tetingkap baru. Untuk memaparkan Text Activity klik bahagian teks di sebelah kanan. Memaparkan Text Activity Text Activity berada di bawah widget File Drop di kawasan Submitted Work. Klik fail tersebut untuk membukanya.transforming education through the Internet 131 Setelah itu. Anda kini boleh memasukkan markah ke dalam kotak Activity Mark. anda perlu klik x di sudut kanan. Klik OK untuk menutup tetingkap. fail akan dimuat turun ke dalam komputer anda. Untuk menutup laman tersebut dan kembali ke Assignments. Nota: Frog VLE tidak boleh membuka atau memainkan fail. . Anda memerlukan software yang betul untuk membuka dan memainkan fail.

ke dalam kotak Overall Comments. Setelah selesai. Menutup Tugasan dan Mengedarkan Markah Selepas menyemak dan menandakan tugasan pelajar. Anda kini perlu memasukkan markah ke dalam kotak Mark Given. klik nama tugasan di Navigation Trail. Untuk tujuan tersebut. tugasan perlu ditutup dan anda perlu mengedarkan markah yang diberi kepada pelajar. klik pada anak panah untuk menyemak tugasan pelajar seterusnya. Taipkan komen jika ada.transforming education through the Internet 132 Menyemak Tugasan Maklum balas dan komen pelajar boleh dilihat di bahagian Self Evaluation. Markah yang diberi adalah markah keseluruhan untuk tugasan. . di bahagian atas Assignments untuk memaparkan senarai pelajar-pelajar yang menerima tugasan. Klik Save untuk meneruskannya.

Klik butang Close untuk menghantar markah dan menutup tugasan. tandakan Release marks and notify all recipients. Untuk menghantar markah yang diiringi dengan mesej.transforming education through the Internet 133 Untuk menutup tugasan. taipkan mesej ke dalam ruangan Add a message. . sila klik Actions Menu dan kemudian klik Close assignment. Di tetingkap Close Assignment. Markah dan mesej yang dimasukkan akan terpapar di panel Notifications pelajar.

2.5 How to Use the School Dashboard for Communication (User: Staff) .5 Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah untuk Komunikasi (Pengguna: Guru) 2.

TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2.transforming education through the Internet 135 Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah untuk Komunikasi TUGASAN: Menggunakan Dashboard Sekolah untuk berkomunikasi. imej. Ruangan yang berada di sebelah Dashboard pengguna telah direka khas sebagai satu laman yang boleh diakses oleh semua warga sekolah. OBJEKTIF: Memahami bagaimana Dashboard Sekolah boleh memudahkan komunikasi antara warga sekolah. • Mulakan perbincangan mengenai kandungan yang perlu ada pada Dashboard Sekolah dengan memanfaatkan pengalaman guru yang sedia ada. Komunikasi yang kurang baik pula boleh menyebabkan berlakunya kesilapan. PENGENALAN • Komunikasi yang baik antara warga sekolah boleh menyumbang kepada pengurusan dan pentadbiran sekolah yang licin dan cekap. kekeliruan. Dashboard Sekolah adalah ibarat papan kenyataan maya sekolah anda! Nota: Hanya pengguna Pentadbir Frog yang memiliki akses untuk mengedit kandungan Dashboard Sekolah.5 – Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah untuk Komunikasi • Papan Putih • Pen Penanda • Buku Nota • Projektor • Kertas & Pen TATACARA: 1. Dashboard sekolah boleh membantu mengelakkan perkara-perkara tersebut dari berlaku. Pentadbir Frog perlu sentiasa mengemaskini paparan Dashboard Sekolah. video dan notis boleh dipaparkan di sini. Maklumat penting seperti acara sekolah. Untuk lebih mudah dilayari. kekecewaan and salah tafsir. lebih dari satu halaman boleh dibina pada Dashboard sekolah untuk memaparkan notis dari unit-unit yang berlainan. Justeru. .

transforming education through the Internet 136 SOALAN: • Bagaimanakah seorang guru atau pelajar mengetahui tentang acara yang diadakan di sekolah? • Apakah cara terkini yang digunakan untuk mengingatkan tentang acara yang diadakan di sekolah? • Pernahkah anda tidak tahu tentang mana-mana acara sekolah yang diadakan? • Mengapakah ia boleh terjadi? • Apakah perkara mengenai sekolah yang anda ingin tahu? 2.Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah untuk Komunikasi • Jurulatih menerangkan kandungan video. yang memaparkan notis-notis serta maklumat sekolah. SESI IMBASAN Tunjukkan aplikasi yang berlainan yang terdapat di Dashboard Sekolah dan adakan sesi soal jawab. Dashboard Sekolah juga boleh diakses dari ruangan Applications di dalam Resource Manager. anda perlu log masuk sebagai Pentadbir Frog VLE. Seterusnya anda akan dibawa ke Dashboard Sekolah. Panduan Pengguna Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah untuk Komunikasi Penting! Untuk mengedit Dashboard Sekolah. • Mainkan klip video tersebut. Untuk mengakses Dashboard Sekolah. VIDEO. • Minta peserta menyaksikan video tersebut dan mencatat nota. . sila klik anak panah kanan pada Dashboard Switch yang berada di Frog Bar. 3.

yang boleh dilakukan mengikut kategori. Misalnya. Aktiviti sepanjang minggu di sekolah juga boleh dipaparkan. Sebut Harga Kerja-Kerja Pembaikan dan Penyelenggaraan Sekolah Menengah dan Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang. MOE RSS ini dikemaskini oleh KPM dan antara maklumat berkaitan pendidikan yang disediakan ialah seperti: Pekeliling Tatacara Kewangan dan Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah. 10 atau 15 acara pada dashboard. Maklumat pada widget ini dikemaskini secara automatik. School Calendar Widget ini digunakan untuk memaparkan acara atau aktiviti yang sedang dan akan berlangsung. Contoh notis yang boleh dipaparkan ialah Notis Cuti Ganti dan kejayaan pasukan sekolah dalam aktiviti kokurikulum. Hanya Pentadbir Frog VLE yang dibenarkan untuk mengedit School Notices pada School Dashboard. MOE RSS Di dalam Dashboard Sekolah juga terdapat MOE RSS yang menyalurkan maklumat-maklumat terkini dari KPM untuk para guru dan pelajar. Akademik. Widget ini terbahagi kepada 4 kategori iaitu Sekolah.transforming education through the Internet 137 Notis Sekolah Kita akan gunakan widget School Notices. Peperiksaan Percubaan SPM dll. Program Merentas Desa. Ia boleh memaparkan 5. Kokurikulum dan Hem. tanpa dikawal oleh pihak sekolah. yang berasaskan School Calendar yang dikemaskini dengan tarikh-tarikh penting. .

6 Bagaimana Menghasilkan Forum Perbincangan (Pengguna: Guru) 2.2.6 How to Create a Discussion Forum (User: Staff) .

OBJEKTIF: Memahami dengan baik bagaimana forum boleh dihasilkan dan digunakan untuk menyokong komunikasi di antara guru / pelajar.Bagaimana Menghasilkan Sebuah Forum Perbincangan • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. apakah yang anda akan lakukan? .transforming education through the Internet 139 Bagaimana Menghasilkan Forum Perbincangan TUGASAN: Menghasilkan forum perbincangan. SOALAN: • Pernahkah anda mendengar tentang forum? Berapa ramaikah di antara anda pernah mengambil bahagian di dalam forum? • Bolehkah anda namakan beberapa forum yang anda tahu? • Apakah yang anda bincangkan? Adakah anda poskannya atau anda memberi respon kepada topik orang lain? • Mengapakah anda berbuat demikian? • Bagi sesiapa yang belum pernah mengambil bahagian dalam forum di internet. PENGENALAN Jurulatih mengajukan soalan untuk mendapatkan maklum balas tentang topik tersebut. bagaimanakah anda berkongsi pendapat dan membuat perbincangan? • Bagi guru-guru.6 . jika anda memerlukan pendapat daripada rakan sekerja dan para pelajar. TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video 2.

VIDEO . Panduan Pengguna Bagaimana Menghasilkan Forum Perbincangan Klik Quick Launch di Frog Bar dan klik pada Forums. Maklumkan peserta bahawa mungkin terdapat beratus-ratus maklum balas dan maklumat yang diposkan adalah tidak sahih.Bagaimana Menghasilkan Forum Perbincangan • Jurulatih memainkan klip video serta menunjukkan cara untuk menghasilkan forum.transforming education through the Internet 140 Jurulatih mula membuka topik perbincangan soalan forum dan mengesahkan maklum balas yang telah diposkan. . Minta peserta mencatat nota tentang jenis-jenis soalan yang diposkan di dalam forum. 2. Untuk memasukkan topik perbincangan baru. Masukkan tajuk topik anda ke dalam kotak Title serta deskripsi tajuk di bahagian Content. Bincang tentang bentuk soalan yang biasa diajukan dan kenapa forum menjadi tempat yang popular untuk soalansoalan seperti itu. klik butang Create Topic. • Peserta menghasilkan topik forum masing-masing di akhir tayangan video.

transforming education through the Internet

141

Jika topik anda agak penting dan anda mahu topik tersebut kekal di atas senarai forum, tandakan kotak Sticky topic.

Klik Submit untuk menghantar topik anda.

Topik forum anda kini sudahpun dimasukkan.

Memasukkan Forum Perbincangan Ke Dalam Laman Buka laman untuk berada di dalam mod edit. Klik tab baru untuk memasukkan Forum. Tindakan ini akan meletakkan forum dalam satu halaman tersendiri, sekaligus memudahkan pengguna untuk membacanya.

Seret widget Forum ke halaman baru tersebut.

transforming education through the Internet

142

Klik dua kali pada kotak kandungan untuk memaparkan tetapan widget Forum.

Anda akan diberi pilihan untuk menetapkan bagaimana pengguna boleh memadam maklum balas forum. Pengguna boleh memadam dan mengedit maklum balas forum berdasarkan pilihan berikut: • Never (default) – pembuat laman sahaja yang boleh mengedit dan memadam maklum balas. • Temporarily: dalam tempoh 2 min, 5 min, 15 min – sebaik pengguna memberi maklum balas, mereka mempunyai masa yang terhad untuk mengubah atau memadamkan mesej tersebut. • Always – Pengguna boleh mengubah atau memadamkan maklum balas pada bila-bila masa. Nota: Hanya Pentadbir Frog VLE dan pencipta laman yang boleh memadamkan maklum balas. Untuk memasukkan tajuk forum, masukkan widget Text di atas forum.

Klik dua kali pada kotak kandungan widget Text.

transforming education through the Internet

143

Taipkan tajuk Forum.

Klik butang Save Changes untuk menyimpan perubahan.

Untuk menutup Content Panel klik butang x.

Nota: Anda mesti menukar pilihan Share pada laman anda kepada sekurang-kurangnya pilihan Can Contribute agar pengguna lain boleh memberi maklum balas pada forum dalam laman ini.

7 Pengenalan kepada Frog Community Site (Pengguna: Guru) 2.2.7 Introduction to the Frog Community Site (User: Staff) .

. Seperti rangkaian sosial yang lain. acara. PENGENALAN KEPADA FROG COMMUNITY SITE Jurulatih menerangkan tentang Frog Community Site dan kebaikan menyertainya kepada para guru. kami boleh membina salah satu komuniti guru yang terbaik dan berkembang maju di seluruh dunia. Frog Community Site adalah satu laman yang boleh memudahkan guru-guru dan sekolah-sekolah membentuk hubungan sosial sesama sendiri. guru-guru akan mempunyai keupayaan untuk berkomunikasi di antara satu sama lain. Dengan adanya rangkaian teknologi sosial. TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2. aktiviti. amalan terbaik dan pengalaman semasa di dalam dan ataupun di luar sekolah. Di laman ini mereka boleh saling berkongsi idea. pengguna diberi pilihan untuk melibatkan diri dalam aktiviti mengikut minat dan kesukaan masing-masing. Dengan berkongsi pengalaman dan mengumpulkan idea-idea serta cerita-cerita mengenai kejayaan. minat. membina kumpulan baru yang mempunyai minat yang sama dan membincangkan topik-topik terkini.transforming education through the Internet 145 Pengenalan kepada Frog Community Site TUGASAN: Gambaran Keseluruhan Frog Community Site.7 – Pengenalan kepada Frog Community Site. OBJEKTIF: Meningkatkan kesedaran pengguna tentang keupayaan Frog Community Site dalam membantu komunikasi antara sekolah. TATACARA: 1.

program kami ini direka untuk membantu membina keyakinan pengguna dan sekolah anda tentang keupayaan mereka untuk melayari dan menggunakan Frog dengan berkesan. 3. yang mengandungi senarai semak yang dilengkapi dengan objektif dan aktiviti yang perlu dicapai dalam masa tertentu. ia menyimpan kisah-kisah menarik yang dikongsi oleh guru-guru di seluruh negara! Tontoni video dan ikuti pengalaman bilik darjah guru-guru lain dan kisah terbaik mereka bersama Frog! Klik Get Involved dan sertailah komuniti pembelajaran ini dengan berkongsikan kisah anda! 4. Tanpa mengira dari jenis sekolah manakah anda. video dan aplikasi pendidikan yang bersesuaian dengan pengajaran anda dan tentang apa yang anda boleh sarankan kepada pelajar untuk membantu mereka mempertingkatkan kemahiran diri berdasarkan jenis gaya pembelajaran mereka. Untuk mendengar kisah guru-guru yang menyertai program dan menggunakan sumber-sumber kami. marilah kita mula meneroka Frog Community Site ini. Resources Guru boleh mendapatkan sumber-sumber yang bermanfaat daripada Community Site untuk digunakan dalam Frog Journey di sekolah mereka. sila klik Case Studies. Your Frog Journey Your Frog Journey boleh membantu guru dan Pentadbir Frog VLE untuk menjayakan pelaksanaan Frog di sekolah mereka melalui Program Transformasi Frog.transforming education through the Internet 146 Sekarang. FrogStore Baca ulasan tentang bahan-bahan pembelajaran lain yang disarankan yang terdapat dalam FrogStore. Soalan: • Pada pandangan anda. Ulasan-ulasan ini dapat membantu anda untuk memilih jenis bahan pengajaran seperti Laman pengajaran. dan FrogStore. 2. Case Studies & Get Involved Ini adalah nadi utama Community Site. Frog Community Site terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu Your Frog Journey. Sumber-sumber ini adalah merangkumi bahan-bahan pengajaran yang boleh dimuat turun serta idea-idea dan tip-tip tentang cara menggunakan Frog bagi meningkatkan lagi pengalaman pengajaran dan pembelajaran ke peringkat selanjutnya. bagaimanakah Frog Community Site dapat membantu sekolah anda? • Apakah kebaikan berkomunikasi dengan sekolah lain? . Resources. Case Studies & Get Involved. 1.

2.8 Bagaimana Menambah Pengguna Baru (Pengguna: Pentadbir) 2.8 How to Add a New User (User: Admin) .

anda perlu ingat bahawa para pengguna terbahagi kepada 3 kategori yang berbeza iaitu: Pentadbir Frog – Pentadbir Frog memiliki tahap akses yang terbesar di antara semua jenis pengguna. Ini kerana mungkin terdapat guru atau pelajar baru yang tidak memiliki ID pengguna. Bagaimanapun.transforming education through the Internet 148 Bagaimana Menambah Pengguna Baru TUGASAN: Menambah pengguna baru ke dalam Frog VLE. Pelajar – Pelajar hanya memiliki tahap akses yang terhad iaitu hanya untuk Dashboard peribadi dan kawasan My Documents. Namun. • Menambah pengguna adalah satu proses yang mudah.8 – Bagaimana Menambah Pengguna Baru • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. kecuali fungsi pentadbir Frog dan Dashboard Sekolah. hampir kesemua pengguna ditambah ke dalam Frog VLE secara automatik. OBJEKTIF Jurulatih menerangkan tentang jenis-jenis pengguna yang berbeza dan tahap akses mereka. • Dalam tetapan lalai. TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2. anda juga mungkin perlu menambah pengguna secara manual. Guru – Guru memiliki tahap akses untuk semua fungsi yang tersedia di dalam VLE. Mereka boleh mengedit semua platform termasuk Dashboard sekolah dan mengakses semua sistem pengurusan pengguna. . OBJEKTIF: Memastikan peserta memahami dengan jelas tentang cara pengguna baru ditambah ke dalam Frog VLE.

Tugas ini boleh dilakukan melalui aplikasi Users. pergi ke Resource Manager dengan mengklik ikon Resource Manager di Frog Bar. mengedit. . Kemudian. mengaktifkan fungsi Enable/Disable dan mengeset semula kata laluan pengguna di dalam VLE. 3.transforming education through the Internet 149 2. VIDEO • Jurulatih menerangkan tentang kandungan video. RUMUSAN Jurulatih merumuskan tentang jenis-jenis pengguna dan bagaimana pengguna boleh ditambah. klik ikon Users. • Jurulatih memainkan video. Panduan Pengguna Bagaimana Menambah Pengguna Baru Di Frog VLE Antara peranan utama pentadbir Frog VLE ialah menambah. Setelah tetingkap Resource Manager terbuka. sila klik ikon Applications. Untuk mengaksesnya.

. Menambah Pelajar Baru Setelah anda memilih jenis pengguna. Skrin seterusnya memaparkan 2 borang yang perlu dilengkapkan iaitu borang: Student information. mengedit pengguna yang sedia ada dan mengaktifkan fungsi Enable/Disable. pilih tab Teacher. Teachers). Kedua-dua bahagian ini boleh diakses dengan memilih tab-tab di atas halaman. Klik pada tab yang dikehendaki. Nota: Ruangan bertanda * adalah wajib diisi. Anda juga boleh menukar kata laluan pengguna di sini. klik butang Next dan anda akan diminta pula untuk mengisi borang Parent or Guardian. Sesetengah ruang memerlukan anda untuk memilih menu ke bawah. Masukkan maklumat peribadi pelajar ke dalam borang Student Information. Nota: Untuk menambah pentadbir Frog VLE yang baru.transforming education through the Internet 150 Menambah Pengguna Baru Skrin di bawah adalah tempat untuk anda menambah pengguna baru. Setelah melengkapkannya. dan Parent or Guardian. klik butang Create New Student di sudut kiri. Mulakan proses ini dengan memilih jenis pengguna yang ingin ditambah (Student.

transforming education through the Internet 151 Setelah selesai. Penting! Kata laluan yang dipaparkan tidak akan disimpan setelah skrin ini ditutup. Oleh itu. . Butiran log masuk untuk pelajar dan ibu bapa atau penjaga akan tertera pada skrin. Pengguna pelajar baru kini sudah ditambah ke dalam VLE. Sila semak maklumat pengguna dan klik butang Confirm untuk menambah pengguna tersebut ke dalam VLE. klik butang Save di sudut kanan. anda dinasihatkan agar mencatat butiran yang dipaparkan.

9 Bagaimana Menambah Kumpulan Baru (Pengguna: Pentadbir) 2.2.9 How to Add a New Group (User: Admin) .

Pembentukan kumpulan dapat mempercepatkan dan mempermudahkan perkongsian serta pengagihan tugasan kerana guru tidak lagi perlu menambah pelajar ke dalam VLE satu persatu. OBJEKTIF: Untuk memahami bagaimana kumpulan dapat ditambah ke dalam Frog VLE. 2. bagaimana kumpulan boleh ditambah ke dalam Frog VLE dan kumpulan yang sedia digunakan. Dalam tetapan lalai di Frog VLE. pasukan sekolah. 3. persatuan dan kakitangan pentadbiran.transforming education through the Internet 153 Bagaimana Menambah Kumpulan Baru TUGASAN: Menambah kumpulan ke dalam Frog VLE. diedit dan dipadam oleh pengguna Pentadbir Frog bila perlu. PENGENALAN Jurulatih menjelaskan tentang jenis-jenis kumpulan yang berbeza dan kegunaannya. Anda juga boleh mengubah suai kumpulan iaitu dengan menambah atau memadamkan nama pelajar atau guru dari kumpulan.9 – Bagaimana Menambah Kumpulan Baru • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Pen TATACARA: 1. RUMUSAN Jurulatih merumuskan tentang jenis-jenis kumpulan yang berbeza. . TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2. VIDEO. terdapat kumpulan-kumpulan yang dibahagikan mengikut kelas. Kumpulan mungkin terdiri daripada kelab ko-kurikulum.Bagaimana Menambah Kumpulan Baru • Jurulatih menerangkan tentang kandungan video • Jurulatih memainkan klip video. Kumpulan digunakan untuk menyelaras tugas-tugas pentadbiran dalam Frog VLE. Kumpulan juga boleh ditambah.

Sekarang. Tugas ini boleh dilaksanakan melalui aplikasi Groups. sila klik Applications. klik ikon Resource Manager pada Frog Bar. Di tetingkap Resource Manager pula. Skrin kumpulan akan dipaparkan. . klik ikon Groups.transforming education through the Internet 154 Panduan Pengguna Antara peranan utama Pentadbir Frog VLE ialah menambah. mengedit dan memadam kumpulan dalam VLE. Untuk mengakses aplikasi ini.

Kemudian. Halaman Group Name akan terpapar dan sila taipkan nama kumpulan yang ingin ditambah. klik butang New Group. klik butang Save untuk menyimpan kumpulan anda. . Dalam menu ke bawah Group type pula. pilih jenis kategori kumpulan anda yang bersesuaian.transforming education through the Internet 155 Untuk menambah kumpulan baru.

Untuk menambah pengguna. Untuk berbuat demikian. masukkan beberapa aksara nama pengguna yang anda ingin tambah.transforming education through the Internet 156 Anda sudahpun menambah kumpulan dan kini anda perlu menambah pengguna ke dalamnya. Untuk mengedit kumpulan. . klik butang Edit di sebelah kanan. klik nama kumpulan dari senarai untuk memilihnya. anak panah akan muncul di sebelah kanan. Setelah dipilih.

Tindakan tersebut akan memindahkan nama tersebut ke dalam senarai di sebelah kiri.transforming education through the Internet 157 Klik nama tersebut apabila ia muncul di dalam senarai. klik butang Save. . Teruskan menambah nama pengguna dengan cara yang sama. Setelah semua nama yang anda ingin masukkan ke dalam kumpulan ditambah.

10 How to Edit the School Dashboard (User: Admin) .10 Bagaimana Mengedit Dashboard Sekolah (Pengguna: Pentadbir) 2.2.

Ia boleh diakses dengan mengklik anak panah Dashboard Switch yang terletak di bahagian tengah Frog Bar. PENGENALAN • Jurulatih menerangkan tahap akses dan tanggungjawab pengguna Pentadbir Frog dan guruguru. VIDEO • Jurulatih menerangkan kandungan klip video. . Dashboard Sekolah hanya boleh diubahsuai oleh pengguna pentadbir Frog sekolah. 2.10 – Bagaimana Mengedit Dashboard Sekolah • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. • Jurulatih menggalakkan para peserta untuk memikirkan kegunaan dan kepentingan Dashboard Sekolah. • Dashboard memaparkan maklumat baru atau maklumat yang perlu disampaikan kepada seluruh warga sekolah. TEMPOH MASA: 30 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2. Dashboard ini memaparkan notis dan maklumat yang diurus oleh sekolah anda. kalendar dan MOE RSS Feed. Ia juga mengandungi MOE RSS Feed untuk memaklumkan anda tentang berita pendidikan atau maklumat yang perlu diketahui oleh sekolah dan guru-guru. OBJEKTIF: Memahami tentang cara mengemaskinikan Dashboard Sekolah dengan notis.transforming education through the Internet 159 Bagaimana Mengedit Dashboard Sekolah TUGASAN: Mengedit Dashboard Sekolah. • Video ini akan menunjukkan cara-cara untuk mengubah suai Dashboard sekolah anda. • Jurulatih memainkan klip video.

video dan gambar. Anda juga boleh memasukkan mesej alu-aluan ke dalam kotak tersebut. Jurulatih berkongsi idea mengenai maklumat yang boleh dipamerkan di Dashboard Sekolah. Content Tray mengandungi tiga tab pilihan iaitu Layout. Klik butang Edit di sebelah kiri skrin. . Panduan Pengguna Bagaimana Mengedit Dashboard Sekolah Penting! Untuk mengubah suai Dashboard Sekolah. misalnya: Welcome to SMK Frog. masukkan nama yang dikehendaki ke dalam kotak Name of Site.transforming education through the Internet 160 3. Sila klik anak panah kanan Dashboard Switch untuk memaparkan Dashboard Sekolah. RUMUSAN Jurulatih merumuskan sesi dan menekankan tentang kepentingan Dashboard Sekolah kepada komuniti sekolah. Widgets dan Settings. Tab Settings digunakan untuk menukar nama dan tema Dashboard. Nama halaman akan dikemaskini secara automatik. Untuk menukar nama Dashboard Sekolah. Menukar Tetapan dalam School Dashboard ` Dalam Content Tray. Tab Widgets boleh diseret masuk ke dalam lajur di dalam halaman anda untuk menambah kandungan seperti teks. klik pada tab Settings. anda perlu log masuk ke dalam Frog VLE sebagai pengguna Pentadbir Frog VLE. Ia akan memaparkan Content Tray. Tab Layout ini digunakan untuk menukar bilangan dan kedudukan kotak kandungan dalam halaman.

Setelah anda mengklik susun atur yang sesuai. .transforming education through the Internet 161 Nama School Dashboard akan terpapar di atas halaman. untuk menukar tema School Dashboard. klik tab Layout. Sebaik tema baru dipilih. Sekiranya anda mahu di laman anda terdapat tiga susun atur. tema Dashboard tersebut akan dikemaskini secara automatik. halaman anda akan dikemaskini dengan pilihan susunan kotak berkaitan. Menukar Susun Atur Dashboard Sekolah Seterusnya. klik kotak nombor 3. secara automatik. pilih nombor yang terpapar di dalam kotak yang tersedia. pilih tema baru dari menu dengan mengklik anak panah kecil di sebelah tema. Untuk memilih bilangan susun atur yang ingin diletakkan dalam halaman anda. Untuk menukar susun atur Dashboard.

susun atur Dashboard Sekolah anda akan kelihatan seperti ini: Mengubah Suai Dashboard Dengan Widgets Di dalam Content Tray. Terdapat banyak widgets yang boleh membantu anda untuk menghasilkan Dashboard sekolah. Pentadbir Frog mempunyai kelebihan untuk menggunakan dua widget tambahan iaitu MOE RSS dan School Notices. Widget boleh digunakan dengan menyeretnya masuk ke dalam kotak kandungan pada halaman dan tetapannya boleh ditentukan. . Anda akan melihat semua widgets yang disediakan kepada anda sebagai pengguna Pentadbir Frog VLE. Setiap widget boleh dikenali melalui nama dan ikonnya yang tersendiri. klik pada tab Widgets. Lebih daripada satu widget boleh digunakan dalam satu-satu halaman. Widget adalah komponen laman atau dashboard yang membolehkan para pengguna menggunakannya untuk sesuatu fungsi atau mengakses perkhidmatan.transforming education through the Internet 162 Bergantung kepada tema yang dipilih.

Pengguna disaran meletakkan notis mengikut kategori notis yang bersesuaian.transforming education through the Internet 163 Menambah Widget School Notices Pada Dashboard Kini. Pastikan kotak kandungan bertukar ke warna biru sebelum anda melepaskan widget tersebut. Justeru. Di Content Tray. anda akan memasukkan widget School Notices. Pilihan untuk memformat widget School Notices akan dipaparkan di sebelah kiri. Kokurikulum dan Hem. Akademik. Pentadbir Frog VLE sahaja yang diberi akses untuk widget ini. Nota: School Notices mengandungi 4 tab berbeza yang boleh dipilih iaitu Sekolah. sila berhubung terus dengan Pentadbir Frog VLE untuk mendapatkan bantuan pemaparan. . sekiranya anda mempunyai maklumat yang anda ingin paparkan. Bagaimanapun. sila pilih widget School Notices dan seret widget tersebut ke dalam kotak di halaman anda. Klik dua kali pada kotak kandungan.

Pastikan kotak kandungan bertukar menjadi biru sebelum melepaskan widget. Notis tersebut akan terpapar sebagai Kempen Go Green telah ditunda. Menambah Widget Calendar Pada Dashboard Kini. Untuk memasukkan notis ke dalam kategori yang lain. Klik pada Save Changes untuk menyimpan halaman anda. ikuti langkah-langkah yang sama. anda mungkin mahu memaklumkan seluruh warga sekolah bahawa Kempen Go Green telah ditunda. untuk kategori Sekolah. Skrol ke bawah dalam tetapan School Notices untuk melihat kategori yang lain. Klik dua kali pada kotak kandungan. pilih widget Calendar dan seret ia ke dalam kotak kiri di halaman anda. . Misalnya.transforming education through the Internet 164 Untuk menambah notis. Di Content Tray. kita akan menambah widget Calendar. sila masukkan maklumat yang ingin dipaparkan ke dalam panel tetapan.

pilih 5. Tetapkan bilangan acara/aktiviti maksimum yang ingin dipaparkan pada Dashboard Sekolah. Nota: Kalendar sekolah yang penuh tidak dipaparkan pada Dashboard Sekolah dan hanya acara/aktiviti yang telah dimasukkan akan dipaparkan. pilih Kalendar Sekolah anda. Klik Save Changes untuk menyimpan halaman anda.transforming education through the Internet 165 Tetapan untuk widget Calendar akan dipaparkan di sebelah kiri. Di dalam menu ke bawah Calendar to Display. Misalnya. .

pilih widget MOE RSS dan seret ke dalam kotak kandungan di sebelah kanan halaman. Klik butang X untuk menutup halaman anda. Klik butang Save Changes untuk menyimpan halaman anda. kita akan menambah widget MOE RSS ke dalam Dashboard Sekolah. Pastikan kotak kandungan bertukar ke warna biru sebelum anda melepaskan widget. Menambah Widget MOE RSS Feed ke Dashboard Kini. . Nota: MOE RSS Feed hanya akan terpapar selepas Content Tray ditutup. Pada Content Tray.transforming education through the Internet 166 Nota: Acara / Aktiviti Kalendar Sekolah hanya akan terpapar selepas Content Tray ditutup. Widget ini akan memaparkan maklumat terkini daripada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

.transforming education through the Internet 167 Contoh Dashboard Sekolah yang telah siap.

2.11 Bagaimana Mengakses Saluran Bantuan (Pengguna: Pentadbir) 2.11 How to Access the Support Channel (User: Admin) .

Panduan Pengguna Saluran Bantuan Sebagai seorang Pentadbir Frog. . 3. PENGENALAN Jurulatih menerangkan saluran bantuan yang disediakan untuk pengguna Pentadbir Frog. VIDEO. sambungan internet 4G atau Google Chromebooks ke Meja Bantuan.Bagaimana Mengakses Saluran Bantuan • Jurulatih menerangkan tentang tujuan video bagaimana untuk mengakses saluran bantuan. anda juga bertanggungjawab melaporkan isu-isu berkaitan Frog VLE. sehinggalah isu-isu yang berkaitan dengan aplikasi atau widget di dalam Frog VLE anda.11 – Bagaimana untuk Mengakses Saluran Bantuan • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & Pen TATACARA: 1. • Jurulatih memainkan video. OBJEKTIF: Untuk memberi lebih kefahaman tentang bagaimana untuk mengakses saluran bantuan. RUMUSAN Jurulatih merumuskan jenis bantuan yang disediakan untuk pengguna Pentadbir Frog. 2.transforming education through the Internet 169 Bagaimana Mengakses Saluran Bantuan TUGASAN: Gambaran keseluruhan saluran bantuan. TEMPOH MASA: 15 minit ALATAN DIPERLUKAN: • VIDEO 2. Laporan anda mungkin meliputi masalah yang berkaitan dengan akses di sekolah.

Pegawai perhubungan pelanggan kami akan menjawab panggilan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. serta cara-cara menggunakan Portal Self Care 1BestariNet. sila dail: 018 799 8787 Berhubung Melalui E-mel Anda juga boleh menghubungi Meja Bantuan melalui e-mel. Sekiranya anda ingin melaporkan isu berkaitan Frog VLE atau akses Internet. Anda bukan sahaja dapat melaporkan aduan. Untuk log masuk ke dalam portal layan diri. Hantarkan e-mel anda ke: moesupport@ytlcomms. bersama dengan 3 pegawai yang lain. tetapi juga dapat menyemak aduan lama atau aduan yang tertangguh serta membatalkan aduan yang telah diselesaikan. Berhubung Melalui Telefon Anda boleh menelefon Meja Bantuan dan pegawai perhubungan pelanggan kami akan mencatat aduan daripada pihak anda. anda akan dihubungi melalui e-mel ataupun telefon untuk pengesahan selanjutnya. Mereka akan mendapatkan maklumat lanjut mengenai isu tersebut. Sentiasa simpan kod sekolah anda kerana ia akan digunakan untuk mengenal pasti sekolah anda.my Portal Self Care 1BestariNet Kaedah terakhir untuk menghubungi Meja Bantuan adalah menerusi portal Self Care 1BestariNet. dalam sistem bantuan. seperti ID pengguna dan kata laluan pengguna yang berdepan dengan isu terbabit. Anda perlu sertakan butir-butir aduan di dalam e-mel tersebut dan seterusnya satu tiket aduan akan dihasilkan.yes.transforming education through the Internet 170 Guru Besar / Pengetua sekolah adalah pegawai perhubungan utama bagi Meja Bantuan. sila layari ke: https://1bnselfcare. Sekiranya pegawai kami ingin bertanyakan soalan lanjut tentang e-mel yang anda hantar. Jangan lupa menyertakan sekali kod sekolah anda di dalam e-mel yang dihantar kerana ia akan digunakan untuk menghasilkan tiket aduan. Terdapat 3 cara untuk menghubungi Meja Bantuan: • Melalui telefon • Melalui e-mel • Melalui Portal Self Care 1BestariNet Halaman-halaman seterusnya akan menerangkan cara untuk menghubungi dan memasukkan tiket aduan dan bantuan. Anda akan diberikan salinan aduan tersebut menerusi e-mel. Mereka merupakan individu yang akan melaporkan isu-isu yang anda hadapi berkaitan akses dan Frog VLE.my .

Apabila anda log masuk buat kali yang pertama. . anda akan diminta menukar kata laluan tersebut. Sekurang-kurangnya 6 aksara diperlukan. Sekiranya anda terlupa kata laluan anda. pengumuman dan aduan yang telah anda laporkan.transforming education through the Internet 171 Anda akan menemui ruangan log masuk dan anda hanya perlu menaipkan ID pengguna dan kata laluan ke dalam ruangan yang disediakan. Kata laluan yang baru mesti terdiri daripada kombinasi satu huruf besar. satu nombor dan satu aksara khas. Contoh kata laluan: Fr0gAsia# ID pengguna dan kata laluan yang sama akan digunakan oleh 4 pegawai perhubungan sekolah. klik ‘Forgot Password’ dan kata laluan yang baru akan dihantar ke alamat e-mel sekolah anda. anda akan melihat paparan laman utama. Di sini anda boleh melihat butiran pegawai perhubungan. Sejurus anda log masuk ke portal Self Care 1BestariNet. ID pengguna adalah kod sekolah anda dan kata laluan akan diberikan kemudian.

. User Information Di bawah tab User Management klik User untuk melihat butiran sekolah anda. sila semak bahagian ini dahulu.transforming education through the Internet 172 Bahagian Announcements memaparkan pengumuman-pengumuman penting dari Meja Bantuan. Menu utama memberi akses kepada bahagian-bahagian lain dalam portal ini. Sekiranya anda menghadapi masalah.

. Klik nama sekolah untuk melihat maklumat selanjutnya.transforming education through the Internet 173 Klik nama sekolah untuk melihat butiran yang selanjutnya. Klik tab Contacts untuk melihat butiran pegawai perhubungan sekolah anda.

User Name: Nama sekolah akan diisi secara automatik. klik butang Create Incident. Semak dahulu bahagian ini sebelum pergi ke bahagian lain. Untuk memasukkan aduan baru. .transforming education through the Internet 174 Menghasilkan Tiket Aduan Untuk menghasilkan tiket aduan. Hubungi Meja Bantuan melalui nombor telefon yang diberi jika nama sekolah anda tidak tepat. klik pada tab Support diikuti dengan Incidents dari menu. Skrin Incidents akan muncul dan satu senarai aduan yang anda telah buat akan dipaparkan bersama status aduan tersebut.

.transforming education through the Internet 175 Type: Gunakan menu ke bawah untuk memilih jenis soalan dan isu yang dihadapi. di menu ke bawah. Category: Gunakan menu ke bawah untuk memilih kategori soalan atau isu berkaitan. Sub Category: Terdapat pilihan sub kategori bagi sesetengah kategori utama. Satu senarai menu ke bawah akan terpapar. Pilih nama anda dari senarai tersebut. Taipkan nama anda ke dalam kotak Reported By.

Butiran aduan anda akan dimasukkan dalam senarai Incidents. Deskripsi anda mesti mengandungi butiran berikut: • ID dan kata laluan pengguna yang berdepan dengan isu/masalah yang diutarakan. . • Jenis Pelayar (Google Chrome. taip tajuk kecil bagi isu yang anda hadapi misalnya. Dalam kotak Description. lebih mudah isu tersebut dapat diselesaikan. Klik butang Save. Internet Explorer etc. • Langkah-langkah mereplikasikan isu tersebut. Aduan tersebut akan disimpan di dalam sistem Meja Bantuan.transforming education through the Internet 176 Dalam kotak Issue. Lebih banyak maklumat yang diberi kepada pasukan bantuan. masukkan deskripsi / keterangan tentang isu tersebut.) Ini akan membantu pasukan bantuan untuk menyelesaikan isu yang anda hadapi dalam masa yang singkat. tidak dapat log masuk.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful