PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011

NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4)

LAPORAN PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 “PROGRAM ANAK ANGKAT” PISMP SEMESTER 4 PJ (A) & PJ (B) LAPORAN REFLEKSI

Program Bina Insan Guru siri IV

adalah program jenis khidmat masyarakat yang

melibatkan hubungan di antara guru-guru pelatih dan komuniti setempat. Objektif bagi program pada kali ini adalah untuk merapatkan hubungan silaturrahim di antara guruguru pelatih dengan masyarakat luar disamping itu juga ia dapat membina kemahiran berfikir aras tinggi dalam menganalisis masalah serta situasi yang komplek untuk membuat keputusan. Ia juga bertujuan untuk memberi khidmat komuniti seperti aktiviti gotong-royong dan sebagainya. Pada kali ini, kelas PISMP Pendidikan Jasmani (A) dan (B) telah memilih untuk melaksanakan program anak angkat yang melibatkan penduduk di luar Bandar. Sebelum melaksanakan program satu mesyuarat pemilihan jawatankuasa telah diadakan. Dalam mesyuarat tersebut semua ahli mesyuarat telah memilih Ahmad Sufi bin Ahmad Soed sebagai pengerusi Program Bina Insan Guru bagi siri IV dengan dibantu oleh Siti Fakhriah binti Che Mansor sebagai naib pengerusi. Saya pula telah dilantik sebagai biro siaraya bagi program Bina Insan Guru pada kali ini. Setelah selesai memilih jawatankuasa kami berbincang mengenai lokasi bagi melaksanakan program ini. Ahli jawatankuasa persiapan tempat telah mencadangkan Felda Guar Napai, Jitra , Kedah sebagai lokasi program anak angkat ini akan dilaksanakan. Kami sebulat suara bersetuju dengan cadangan yang diberikan. Setelah biro persiapan tempat membuat tinjauan mereka telah memberitahu bahawa program ini tidak dapat dilaksanakan di Felda Guar Napai kerana berlaku sedikit kesulitan yang tidak dapat dielak. Jadi, ahli jawatankuasa persiapan tempat telah mencadangkan lokasi lain iaitu Felda Laka Selatan, Changlun, Kedah . Setelah menjalankan beberapakan urusan dengan JKKR

Kami seharusnya . saya selaku biro siaraya telah membuat persiapan yang rapi bagi memastikan semua peralatan dibawa bersama. saya dan rakan setugas memastikan semua peralatan dibawa bersama. Selepas itu kami diserahkan kepada keluarga angkat masing-masing. Program ini berjalan dengan lancar walaupun penglibatan yang tidak ramai daripada murid-murid sekolah rendah dari felda ini. Seterusnya. Sebelum berangkat ke sana. kami akhirnya diberi peluang melaksanakan program ini di sana. kami disambut dengan paluan gendang dalam suasana yang meriah oleh warga Felda Laka Selatan. Sepanjang menjalankan mesyuarat bagi program ini tiada kesulitan yang berlaku dan ia berjalan lancar serta dikelolakan dengan baik. Terdapat beberapa urusan yang perlu dilakukan bagi membuat peminjaman alatan siaraya.PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4) Felda Laka Selatan. Melalui urusan yang telah dilakukan saya telah belajar mempelajari bagaimana berhadapan dengan seseorang dalam mengurus sesuatu perkara. kami telah melaksanakan bengkel motivasi yang bertajuk “Kecemerlangan Bermula Di Sini” yang dikendalikan oleh saudari Azziadatur Rasyeeda binti Azman. Pada awalnya. Kehadiran beliau amat dihargai kerana walaupun beliau mempunyai banyak urusan namun beliau dapat menghadirkan diri pada petang tersebut. Pada sebelah malam. saya dan rakan saya mendapat keluarga angkat yang lain tetapi terdapat sedikit kesulitan saya dan rakan saya terpaksa bertukar keluarga angkat yang lain. kami terus memastikan peralatan siaraya yang sedia ada berfungsi dengan baik bagi majlis perasmian. Respon yang diberikan oleh mereka sangat baik tambahan pula fasilitator yang mengendali bengkel pada malam tersebut pandai menarik minat pelajar tersebut. Melalui bengkel yang dilaksanakan saya dapati murid-murid sekolah rendah yang terlibat begitu teruja menyertai bengkel ini. Namun ada sedikit kelemahan yang saya dapati ialah masih ada segelintir daripada kalangan guru pelatih tidak mengambil serius setiap kali mesyuarat diadakan. Setibanya di sana. Saya berasa sungguh terharu dengan sambutan yang berikan seolah-olah kedatangan kami sememangnya dialu-alukan. Majlis ini dirasmikan oleh mentor PISMP PJ (B) iaitu Tuan Haji Rosley bin Abdullah. Inilah kelemahan yang kami sekumpulan telah lakukan dalam program ini. Namun bengkel ini tidak melibatkan semua para guru pelatih dalam bengkel ini. Sebelum bertolak.

Perlawanan ini diadakan bagi mewujudkan rasa kekitaan di dalam kalangan guru pelatih dengan warga felda. saya seorang tidak pandai bergaul dengan golongan yang lebih tua daripada saya. Secara peribadinya. Jadi kebanyakan mereka berkumpul di rumah kenduri dan tidak menghadirkan diri dalam memeriahkan senaman pagi yang dikendali para guru pelatih. Antara kawasan yang dipilih untuk melaksanakan aktiviti gotong-royong ini ialah kawasan masjid. Walaupun dalam perlawanan persahabatan bola jaring kurang mendapat galakan daripada golongan wanita di felda tersebut namun ia dapat dilaksanakan. Namun begitu. Kami telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan bagi melaksanakan aktiviti gotong-royong ini. Selain itu. Sambutan yang baik telah diberikan warga felda walaupun tidak mendapat sambutan yang menyeluruh. mengecat pintu gerbang di balai raya. Tambahan pula.PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4) lebih bekerjasama dalam merancang aktiviti ini supaya lebih menarik dan melibatkan semua guru pelatih yang ada. terdapat majlis kenduri yang telah dibantu org kampung di sini. Saya dan beberapa rakan yang lain telah ditugaskan membersihkan kawasan sekitar dewan belia. melalui aktiviti ini saya dapat mengeratkan lagi hubungan saya bersama rakan yang lain serta warga felda ini yang terlibat. aktiviti ini tidak melibatkan semua warga felda kerana masing-masing mempunyai urusan lain. Hal ini kerana mereka sibuk dengan menjalankan urusan masing-masing. Selain itu. saya dapat melihat rakan-rakan saya semua bertungkus-lumus membersihkan kawasan sekitar dan membuang segala semak-samun yang berada sekeliling dewan ini. . Kami saling bekerjasama membersih kawasan sekitar dewan ini. Aktiviti gotong-royong telah dilakukan dibeberapa kawasan sekitar felda. Bagi aktiviti senaman pagi yang dikendali oleh guru pelatih kurang mendapat sambutan warga Felda Laka Selatan. Namun melalui aktiviti ia memberi pendedahan kepada saya bagaimana berinteraksi dan bersosial dengan golongan yang lebih tua daripada saya. Di sini. Antara permainan yang terlibat ialah permainan bola sepak dan bola jaring. Bagi aktiviti seterusnya iaitu perlawanan persahabatan bersama warga felda telah diadakan di Sekolah Kebangsaan Felda Laka Selatan. Budaya saling hormat menghormati juga wujud melalui aktiviti gotong-royong. dan membersih kawasan sekitar dewan belia.

Melalui aktiviti ini juga kemesraan antara keluarga angkat dan guru pelatih dapat dieratkan. Kekuatan yang saya dapati melalui program ini ialah saya dapat menyesuaikan diri dengan masyarakat luar dan bersama-sama bekerjsama dalam menjayakan program ini. Namun masih terdapat kelemahan yang perlu dibaiki terutamanya diri saya sendiri. . nilai-nilai murni dapat ditonjolkan disamping dapat memupuk kesedaran dalam kalangan guru pelatih tentang kepentingan khidmat kemasyarakatan. makan buah epal.PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4) kami jugak mengadapi masalah seperti tiada garisan bagi gelanggang bola jaring. Melalui program ini saya belajar bagaimana membuat pemasangan alatan siaraya dengan bantuan rakan-rakan. Kami terpaksa menggunakan rumput yang kering untuk membuat garisan. ia banyak memberi pendedahan kepada guru pelatih dalam kemahiran pengurusan.Namun ia tidak mencacatkan perlawanan persahabatan kami pada petang tersebut. saya juga dapat bersosial dengan masyarakat luar dengan baik. Selain itu saya juga belajar berkomunikasi dengan lebih baik ketika dengan orang ramai. semakin jauh semakin sayang dan tiup gula-gula dalam tepung. Dari segi pengurusan masa masih perlu dibaiki kerana bagi sesetengah aktiviti saya tidak dapat datang pada tepat waktunya. Antara aktivti menarik yang telah dilaksanakan ialah kerusi beracun. Bagi program kali ini saya diberi tugas untuk memegang jawatan biro siaraya. Saya masih kurang berkemahiran dalam memasangan alatan siaraya. Hal ini kerana sebelum ini saya kurang bergaul dengan golongan atasan. selipar keluargaku. Aktiviti yang dilaksanakan sesuai mengikut peringkat umur kerana saya dapati para ibu dan bapa senorok menyertainya dan tidak mendatangkan kecederaan. Selain itu. Bukan itu sahaja. Aktiviti terakhir kami sepanjang berada di felda ini ialah aktiviti sukaneka yang disertai oleh keluarga angkat bersama guru pelatih. Perlawanan bola jaring pada petang itu berakhir dengan kemenangan berpihak kepada kumpulan felda. Saya dapati para ibu dan ayah angkat begitu teruja dan senorok menyertai aktiviti sukaneka ini.Ini merupakan kali pertama saya memegang jawatan ini. Selain itu. Sebelum ini saya kurang mengambil peduli dan kurang mengambil tahu mengenai pemasangan alatan siaraya. Majlis penutup bagi program ini telah dirasmikan oleh YB Adun Bukit Kayu Hitam. Kekuatan program ini pula. saya masih kurang bergaul dan berinteraksi dengan baik.

Selain itu saya juga dapat meningkatkan kemahiran interpersonal dan intrapersonal. Pengalaman dan ilmu yang saya perolehi akan digunakan sebaiknya untuk masa depan dalam kerjaya saya kelak. Selain itu. saya berharap untuk program sebegini seharusnya diperuntukan masa yang lebih lama bersama keluarga. Aktiviti yang dirancang seharusnya lebih banyak bersama keluarga angkat bukan melibatkan guru pelatih sahaja. Selain itu. saya berharap untuk program yang akan datang mestilah dirancang dengan lebih baik dan tersusun. Justeru itu. banyak saya pelajari terutamanya dalam kemahiran menguruskan diri.PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4) Kelemahan dalam program ini ialah kurang perancangan aktiviti yang lebih menarik dan aktiviti yang dirancang kurang penglibatan keluarga angkat. Bagi cadangan penambahbaikan. saya berharap setiap kali adanya program sebegini guru pelatih lebih serius dan lebih bekerjasama dalam merancang aktiviti yang lebih menarik. . Sebagai kesimpulan melalui program ini saya. kumpulan dan masa. Bagi saya program selama tiga hari ini tidak cukup bagi saya mengenali keluarga angkat saya dengan lebih dekat. rakan-rakan serta pensyarah amatlah saya hargai. terdapat aktiviti yang dilaksanakan kurang penglibatan semua guru pelatih. Saya berharap untuk program yang akan datang ia dapat dilaksanakan dengan lebih baik dan tersusun serta lebih menarik. Hal ini jelas kelihatan ketika melaksanakan bengkel motivasi. Kerjasama yang diberikan oleh warga Felda Laka Selatan.

3 Senamrobik .0 Para guru pelatih berkumpul sebelum bertolak 1.2 Bengkel motivasi 1.PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4) Lampiran 1 1.1 Berkumpul di balai raya untuk majlis perasmian 1.

2.PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4) Lampiran 2 2.1 Kawasan sekitar rumah keluarga angkat 2. .4 Binatang ternakan keluarga angkat.3 Bersama keluarga angkat.0 Rumah keluarga angkat 2.

0 Rumput digunakan untuk membuat garisan.2 Pengadil bola jaring.PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4) Lampiran 3 3. .3 Pemain laka selatan. 3. 3.1 Perlawanan persahabatan 3.

2 Acara kerusi beracun.3 Acara semakin jauh semakin sayang. 4.0 Senamrobik 4. .PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4) Lampiran 4 4.1 Acara tiup gula-gula dalam tepung 4.

3 Kawasan sekitar rumah 5.0 Penginapan yang selesa 5.PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4) Lampiran 5 \ 5. .1 Bersama ibu angkat 5.4 Ayah dan ibu angkat.

PROGRAM BINA INSAN GURU SIRI IV 2011 NOOR HALIZA BT MOHD RAFIE (PISMP PJ B SEMESTER 4) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful