10 LUCRURI ESENTIALE DESPRE CASH FLOW [DESCARCARE GRATUITA

MODEL]
AUTOR: admin // CATEGORIE: Finanțe și Management Financiar, Materiale
gratuite
inShare2
Cu toţii am auzit că orice companie trebuie să dețină un cash flow pozitiv, însă mai
nimeni nu ştie să definească corect ce este un cash flow şi de ce este atât de important.
Un studiu realizat de curând în România ne arată că aproximativ 80% din IMM-uri au
probleme mari în realizarea şi menţinerea unui cash flow pozitiv.
În continuare vă voi prezenta 10 lucruri esenţiale pe care trebuie să le cunoaşteţi despre
cash flow şi la sfârşit puteţi descărca gratuit unul dintre modelele pe care le-am propus
noi de cash flow pentru o firmă.

1. Ce este un cash flow?
Cash flow-ul reprezintă diferanţa dintre încasările şi plăţile curente ale unei firme. Mai
precis, acesta face diferenţa între toţi banii care au intrat în firmă din vânzările de
mărfuri, prestări de servicii, realizarea de lucrări şi toţi banii care au ieşit din firmă.
De exemplu: banii pentru salariile personalui, achiziţiile de materii prime, combustibil,
etc.

2. Ce înseamnă cash flow negativ şi ce înseamnă cash flow pozitiv?
Cash flow-ul negativ apare atunci când firma cheltuieşte mai mult decât produce sau când
în momentul analizat plăţile sunt mai mari decât intrările de numerar, rezultând o
pierdere.
Cash flow-ul pozitiv este invers cash flow-ului negativ – apare atunci când încasările de
numerar sunt superioare plăţilor efectuate de către firmă, rezultând un profit.

3. De ce folosim cash flow-ul?
Cash flow-ul are următoarele roluri:- Oferă informaţii despre ce s-a întâmplat şi ce se va întâmpla din punct de vedere
al rulajelor (banilor);
- Ajută la planificarea activităţiilor viitoare ale firmei;
- Ne arată imaginea clară a situaţiei financiare a firmei;
- Pe baza acestuia se pot face analize asupra poziţiei financiare a firmei.

din care: • • • . bănci).Plăţi pentru alte obligaţii (dividende. precum 1 semestru sau chiar 1 an. Când şi pe ce perioadă se construieşte un cash flow? Cash flow-ul se realizează după ce se estimează bugetul anual al firmei doarece informaţiile care se trec în Cash flow-ul previzionat vin direct din bugetul previzionat.În urma acestuia se pot face analize cu privire la intrările şi ieşirire de bani din firmă şi să găsim cauzele pentru care acestea au fost mai mari sau mai mici decât sumele aşteptate. trimestre). cash flow-ul poate fi previzionat şi pe perioade mai mari. împrumuturi asociaţi).Plăţi pentru activităţi anterioare (datorii către salariaţi. achiziţii curente şi viitoare (către salariaţi. Iată câteva avantaje clare ale acestuia: • • • . 7. .Încasări din vâznări curente sau vânzări viitoare. . De ce aveţi nevoie pentru o estimare bună a cash flow-ului? Pentru a avea o estimare bună a cash flow-ului previzionat vă recomand să urmaţi acești paşi: • • . Cash flow-ul are rolul de a defalca bugetul pe perioade de timp relativ mici (săptămâni. . dar în cazul în care bugetul se face pe mai mulţi ani.4.Analizaţi vânzările pentru ultima perioadă desfăşurată. aport asociaţi). . din care: • • • . 5. Încasările totale.obligaţii. Verificaţi cum afectează acestea firma în următorul an. deoarece în cash flow putem include toate informaţiile de care avem nevoie din punct de vedere financiar.Încasări din vânzări anterioare (creanţe comerciale). Ce trebuie să cuprindă un cash flow? Un cash flow trebuie să cuprindă următoarele elemente: A. 6. . . .Flexibilitatea. Avantajele folosirii cash flow-ului Există foarte multe avantaje pentru utilizarea cash flow-ului.Putem avea imaginea financiară a firmei din orice moment.Încasări din alte surse (credite bancare. furnizori. Plăţi totale. furnizori). luni. impozite.Reanalizaţi condiţiile economice actuale ale firmei. .Plăţi . B.

. etc. Cheltuielile cu amortizarea nu implică un vărsământ monetar ceea ce nu ne va afecta cash flow-ul dacă acestea nu sunt trecute. 9. Este important să-l actualizaţi în momentul în care aflaţi informaţii despre o eventuală plată sau încasare de proporţie.Verificaţi câte din facturile emise au fost cu scadenţă la timp (30 zile) şi câte din facturile emise au avut scadenţa mai mare de 30 zile – acest lucru vă ajută să ştiţi cum să estimaţi intrările de venituri pentru următoarea perioadă.Revedeţi periodic cash flow-ul previzionat.Verificaţi încă o dată toate calculele şi toate cifrele paşilor de mai sus.Analizaţi încă o dată toate plăţile şi încasările şi încercaţi să modificaţi termenii care pot fi ajutaţi în vederea obţinerii unui cash flow pozitiv. 3.Cash flow operaţional (din exploatare) este acel cash flow generat de operaţiuni interne. Reduceri pierdute din partea furnizorilor din cauza lipsei de lichidităţi pentru a plăti facturile şi din cauza datoriilor prea mari. 5. acestea fiind următoarele: • . . 4.• • • • • • • • • • • • .Nu includeţi în cash flow doar plăţile care se realizează efectiv.Realizaţi estimarea rezultatului (venituri – cheltuieli) => profit sau pierdere. Componentele unui cash flow Cash flow-ul poate fi prezentat sub trei componente. Analizaţi cheltuielile de pe ultima perioadă şi vedeţi dacă sunt cheltuieli care se vor repete şi în următorul an.Previzionaţi toate încasările pentru următoarea perioadă. Identificaţi achiziţiile de mijloace fixe pe care vreţi să le faceţi în următorul an sau plăţile împrumuturilor pe care trebuie să le faceţi. 8. . poate fi controlată printr-un contract bine realizat cu aceştia. Asta poate fi şi din credite bancare.Indentificaţi orice încasare la care vă puteţi aştepta pentru următoarea perioadă de timp. provizioane. . . Aceasta ar trebui să fie cea mai importantă sursă de venit deoarece este generată intern şi firma este direct responsabilă de acesta. 3. 5 semne care vă avertizează că aveţi probleme cu cash flow-ul 1. . 2. 1. donaţii. Investiţii peste nivelul programat şi peste posibilităţile financiare actuale care pot duce la anularea cash flow-ului. . 2. . – se termină bani pentru efectuare de noi plăţi. adică banii care sunt încasaţi din vânzarea produsului sau serviciului firmei. Datorii mari pe termen scurt – poate duce la lipsa de lichidităţi. adică numai atunci când ies bani din firmă.Discutaţi informaţiile din cash flow cu toţi directorii din firmă deoarece responsabil de el nu este doar directorul financiar ci toată lumea care contribuie direct la realizarea de plăţi şi de încasări. Încasările întârziate din cauza nerespectării scadenţei de către clienţi. 4. . . 5. dobânzi.Analizaţi chetuielile pentru ultima perioadă desfăşurată.Încercaţi să fiţi realişti la cheltuielile pe perioada previzionată. Lichididăţi scăzute. . .Previzionaţi plăţile pentru următoarea perioadă.

Cash flow-ul financiar provine doar din surse externe precum debitori. . . aceste investiţii reprezentând un profit pe termen mediu şi lung. acţionari sau investitori care sunt interesaţi să investească în firmă.• • . Asta înseamnă că Cash flow-ul de investiţii include banii care sunt acordaţi investiţiilor de echipamente sau mijloace fixe. ci din activităţi non-operaţionale.Cash flow de investiţii înseamnă banii generaţi intern dar nu din activităţile principale.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful