Esterii reprezintă nişte derivaţi funcţionali ai acizilor carboxilici formaţi la eliminarea apei între o grupare carboxil şi una hidroxil

de tip alcoolic sau fenolic.

Esterii sunt cei mai importanti derivati functionali ai acizilor carboxilici. Multi compusi organici naturali sunt esteri. Ei sunt în mare parte responsabili de mirosul placut al florilor si fructelor.

Cei doi radicali hidrocarbonati R si R' pot fi identici sau diferiti, alifatici sau aromatici.

 Natura radicalilor hidrocarbonati si numarul grupelor esterice (-COOR) din molecula reprezinta criterii de clasificare a esterilor. .

de forma R'OOC-R-COOR". în ordine alfabetica . se formeaza dupa regula: nume derivat din numele acidului corespunzator prin înlocuirea sufixului -ic cu sufixul -at + de + numele radicalilor R' si R".  a) Denumirea esterilor de forma R-COOR' se formeaza dupa regula: nume derivat din numele acidului corespunzator prin înlocuirea sufixului -ic cu sufixul -at + de + numele radicalului R' b) Denumirea diesterilor acizilor dicarboxilici.

acetatul de metil si formiatul de etil au aceeasi formula moleculara (C3H502) cu acidul propanoic si sunt izomeri de functiune cu acesta. Esterii pot prezenta mai multe tipuri de izomerie. în functie de complexitatea moleculelor lor. De exemplu. CH3-CH2-COOH acid propanoic CH3-COO-CH3 acetat de metil H-COO-CH2-CH3 formiat de etil   . Acizii carboxilici si esterii cu aceeasi formula moleculara sunt izomeri de functiune.

 Esterii se prepara prin reactii dintre un alcool si un acid(acidul poate fi mineral sau organic).  .in prezenta acidului sulfuric concentrat in cantitati catalitice si decurge pina la stabilirea unui echilibru intre reactanti si produsele de reactie.  Reactia de esterificare are loc prin incalzirea acidului carboxilic cu alcool.

Esterii proveniti din acizii si alcoolii inferiori sunt substante lichide la temperatura obisnuita. cu puncte de fierbere relativ scazute.  .Punctul de fierbere  Punctele de fierbere ale esterilor variaza mult si depind de natura radicalilor R si R'.

De aceea. acetatul de n-butil (CH3-COO-C4H9). Proprietati organoleptice Esterii inferiori sunt substante frumos mirositoare: formiatul de metil are miros de rom. acetatul de amil (CH3-COO-C5H11). Acetatul si propionatul de benzii sunt utilizati în parfumerie pentru ca au aroma de iasomie. butanoatul de izoamil de pere etc. butiratul de izoamil (C3H7-COO-C5Hn) esenta de pere etc. în cantitati mari. se utilizeaza. . butanoatul de etil de ananas. unii esteri se utilizeaza în parfumerie sau ca esente de fructe. ca dizolvanti în special pentru lacuri de nitroceluloza.    Solubilitate Esterii sunt solubili în solventi organici si sunt insolubili în apa. butiratul de etil (C3H7-COO-C2H5) esenta de ananas. cum sunt: acetatul de etil (CH3-COO-C2H5). Esterii acizilor monocarboxilici inferiori.   Alti esteri sunt utilizati ca esente de fructe: formiatul de etil (HCOOC2H5) esenta de rom.

Acelasi rol îl au ftalatul de butii si de octil.   . Esterii acidului malonic (ROOC-CH2-COOR) sunt folositi ca materie prima în sintezele organice. Esterii acizilor dicarboxilici superiori cu alcoolii superiori sunt utilizati ca plastifianti pentru policlorura de vinii si alte mase plastice. Din acid ftalic si glicerina se obtin gliptalii din care se fabrica lacuri si vopsele foarte rezistente. Poliesterii rezultati prin esterificarea unui acid dicarboxilic cu un alcool dihidroxilic sunt utilizati la obtinerea firelor si fibrelor sintetice. Din acidul tereftalic si etilenglicol se obtine fibra Terom (Terilen sau Dacron).

Potrivit specialistilor. afectiuni dermatologice.   Esterul este un compus chimic format din carbon si hidrogen. pentru a mentine nivelul din organism cat mai constant. Acest lucru face ca substanta sa se depoziteze practic in muschi. deoarece testosteronul liber(pur) ramne activ in corp o scurta perioada de timp. Aceasta se intampla si datorita faptului ca esterul este mai putin solubil in apa si mult mai solubil in grasime. Deci administrarea testosteronului liber ar necesita un numar mare de injectii pe zi. E 469 (Carboximetil celuloza hidrolizata enzimatic). tulburari de digestie. Scopul esterificarii este unul singur: sa incetineasca absorbtia substantei active de la locul injectarii(muschi) in sange. E 472 (Esteri). E 471 (Mono. pacientul poate astfel sa mareasca timpul intre injectii. tulburari metabolice ale colesterolului si afectiuni neuronale. de ordinul orelor. In general. pana la o luna. iar administrat oral. care se leaga de obicei de hormonul parinte in pozitia 17 si cateodata in pozitia 3. Incetinirea absorbtiei este un mare beneficiu pentru medicina. . de unde va intra incet in circulatie pe masura ce este dizolvat in mici cantitati de catre sange. este incactivat in proportie de 98% la prima trecere prin ficat. Prin adaugarea esterului. cu atat absorbtia este mai lenta. deoarece pe etichete este mentionat ca produsul respectiv contine E-uri toxice. insa nu scrie despre efectele pe care le pot avea. cu cat este mai lung lantul esterului. pe langa faptul ca sunt cancerigeni provoaca si boli intestinale. alimentele bogate in adiviti toxici sunt consumate.si digliceride ale acizilor grasi). lucru extrem de neplacut. Aditivii periculosi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful