P. 1
MAKSUD KEPENTINGAN ABM.docx

MAKSUD KEPENTINGAN ABM.docx

|Views: 8|Likes:
Published by Afifah Ramli
ABM
ABM

More info:

Published by: Afifah Ramli on Nov 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2013

pdf

text

original

Soalan esei Pilih enam daripada kepentingan ABM serta jelaskan secara ringkas. 1.

ABM membantu untuk merangsang minat pelajar dan memenuhi keperluan untuk belajar. Mengambil pelajar melalui penggunaan bahan pengajaran ini beberapa pengalaman yang berbeza yang menimbulkan minat dan mencapai objektifnya. Dan pengalaman pembelajaran yang dilalui oleh pelajar ini lebih dekat dengan realiti. 2. Membantu meningkatkan pengalaman pelajar, menjadikannya lebih bersedia untuk belajar. Kesediaan ini, jika pelajar mencapainya maka ia menjadi pengajaran dalam gambaran yang terbaik. Contohnya, menonton filem mengenai beberapa subjek mempengaruhi pengalaman yang diperlukan bagi pelajar dan membuat dia lebih bersedia untuk belajar. 3. ABM menbantu kepada penyertaan semua pancaindera/ deria pelajar. Penglibatan semua deria dalam proses pembelajaran membawa kepada penyatuan dan pengukuhan dalam pembelajaran dan ABM ini membantu penyertaan semua deria pelajar, sekali gus membantu untuk mewujudkan hubungan yang mantap antara apa yang pelajar telah belajar, dan menyusun pembelajaran supaya pembelajaran menjadi kekal dalam ingatan. 4. ABM membantu untuk mengelakkan jatuh ke dalam lisan/komunikasi hanya dari pihak guru sahaja. Maksudnya penggunaan kata-kata guru tidak mempunyai kepentingan kepada murid. Di mana ketika guru tidak cuba untuk menjelaskan terma-terma abstrak melalui bantuan bahan konkrit untuk mencipta imej visual dalam minda pelajar. 5. Membantu meningkatkan penyertaan pelajar dalam pemerolehan pengalaman yang positif. Jika guru menggunkan ABM dengan baik dan menentukan tujuan/objektif dan menjelaskan di dalam minda pelajar dalam memperoleh pengalaman positif dan membangunkan keupayaan untuk bermeditasi dan ketepatan pemerhatian dan mengikuti pemikiran saintifik untuk mencapai penyelesaian kepada masalah.

di mana pelajar dapat tahu langsung/terus betul atau salah jawapan mereka buat. ABM Membawa Kepelbagaian Untuk Pembentukan dan membina kefahaman yang baik. Mungkin contoh yang paling jelas ialah teknologi moden adalah penggunaan program berkomputer. Boleh melalui cara pendidikan mempelbagaikan kaedah-kaedah yang membawa kepada penetapan jawapan yang betul dan mengesahkan pembelajaran.6. Sekiranya guru mengikut langkah untuk membina pelajar kpd kefahaman sehingga sampai kpd kesedaran guru tentang kepentingan peruntukan ABM untuk mencapai yang demikian (Pembentukan dan membina kefahaman yang baik). Membantu untuk mempelbagaikan kaedah-kaedah yang membawa kepada penetapan jawapan yang betul. . 7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->